Last news in Fakti

20 Април, 2020 09:47 6 539 40

144 години от началото на Априлското въстание

  • априлско въстание-
  • османска империя
144 години от началото на Априлското въстание - 1

На този ден, преди 144 години една пукнала пушка в Копривщица поставя началото на Априлското въстание. Предният ден предателство изяснява на турците малка част от мащабите на готвеното въстание. Те изпращат десетина заптии да арестуват съзаклятниците, както си мислят, само от подбалканското градче Копривщица.

Местният председател на комитета Тодор Каблешков успява да се изплъзне и събира всички свои съратници, въоръжени и облечени в четнически униформи. Заповядва да се бият камбаните и с петнайсетина човека превзема турския конак, припомня сайтът Българска история.

Основите на Априлското въстание се полагат в град Гюргево, където на 11 ноември 1875 година започва да заседава Гюргевският революционен комитет. Негов председател е Стефан Стамболов, а в състава му влизат още личности като Панайот Волов, Никола Обретенов, Георги Бенковски и други. За много кратък период е изготвен и планът за действие, според който българските земи се разделят на пет революционни окръга – Търновски ( с апостол Стефан Стамболов), Сливенски (с апостол Иларион Драгостинов), Пловдивски (с апостол Панайот Волов) и Врачански (с апостол Стоян Заимов). Предвиденият пети, Софийски окръг, остава само в сферата на приказките. Заседаващите се обединяват около три дати за избухване на въстанието – 11 април, 1 май и 11 май. Така, след като са уточнени голяма част от детайлите около бъдещото въстание, участниците в Гюргевския революционен комитет се прехвърлят в България, за да започнат истинската подготовка на бунта.

Бенковски създава конен отряд, останал в историята като „Хвърковатата чета“, с който започва да обикаля близките села, за да ги вдига на оръжие. В резултат многохилядни орди башибозук и редовна турска армия плъзват срещу въстаниците. Само за няколко дни всички въстанали населени места в района на Средногорието (Стрела, Клисура, Копривщица, Панагюрище) са потопени в кръв, а тази съдба очаква и по-късно въстаналите Батак, Перущица и Брацигово.

В останалите революционни окръзи въстанието не получава така желания масов характер. В Търновско голяма част от дейците били предварително блокирани от турските власти, въпреки което успяват да се организират малки чети, които да продължат борбата. Именно такава е четата на поп Харитон, която прави истински чудеса от храброст и задържа редовната турска армия близо седмица. В Сливенския окръг също са формирани няколко чети, а във Врачанския така и не се стига до реални военни действия.

Априлското въстание оставя след себе си 30 000 жертви, 80 опожарени и 200 напълно унищожени села.

Само една година след кървавото потушаване на бунта, Русия обявява война на Османската империя, а през 1878 година на картата на Европа вече съществува и държавата България.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Левски

    63 1 Отговор
    За Чиста и Свята Република! Къде е тя сега?

    Коментиран от #7, #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БГ681

    61 5 Отговор
    Вече все по-рядко се чува истината в медиите. Да се каже в прав текст турско робство и системно избиеане на българския народ. Един от тежките примери е Батак както и Априлското възстание. Нека да помним...

    Коментиран от #27

  • 5 Реалист

    31 1 Отговор
    А от диктатурата на бащицата колко години
    минаха и как точно ще ги празнуваме ?
  • 6 Любопитен

    6 12 Отговор
    Като са завзели конака! Жената на пашата и дъщерите му, дали са надули свирката? Или четниците са отказали тази благословия!
  • 7 Реалист

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Левски":

    В илюзиите на българина !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 April 1876

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Левски":

    В Банкя. Или може би в Барселона...?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ха ха ха ха ха ха

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Така е !":

    Използваш твърде сложни думички за
    Турскуту резене.
    Не,че ти се бъркам,но гаранция нищо не е разбрал.
  • 13 nemo

    0 6 Отговор

    До коментар #2 от "НЕКОЙ":

    Абе ти сам се слагаш при "свободните ББББългари" !!
  • 14 цербер

    9 0 Отговор
    Беновски създава конен отряд, останал в историята като „Хвърковатата чета“,а Беновска пита.
  • 15 Behemoth

    9 6 Отговор
    Ето един повод за празник на всички българи....щото Велик ден може да бъде църковен празник и нямам нищо против християните да си го празнуват ,но съм против да бъде ангажирана цялата държава с него и да бъда облъчван от медиите с някакъв еврейски култ отпреди две хиляди години...
  • 16 турк вън

    26 1 Отговор
    "Най-сетне ние дойдохме до черквата и школата. Земята дотолкова беше затрупана със скелети и остаnки от гниющи трупове, щото въздухът ставаше невиносимо препълнен от миазми…Под камънете и сметта, които покриват пода на няколко фута, намират се костите и пепелта на 200 жени и деца, живи изгорени. Редом с училището с училището има една голяма яма, в която са погребани до 100 трупа две недели подир клането, но кучетата изровили тия импровизирани гробища…"

    E.Д. Макгахан, кореспондент на “Дейли нюз” , "Турските зверства в България", 1880 г., превод на Стефан Стамболов
  • 17 турк вън

    25 1 Отговор
    В брошурите "Ужасите в България и източния въпрос" и "Уроци по клане", издадени в Лондон през 1876 г., Уилям Гладстон пише:

    "Извършените престъпления и злодеяния са в толкова огромни размери, за които няма пример в новата история. Те са толкова неизразими, гнусни, че езикът и перото не са в състояние да ги опишат в действителния им вид. Позор е, че такова дело е могло някога да се извърши".
  • 18 турк вън

    30 2 Отговор
    В писмото си от 17 август 1876 г. от о. Капрера, Джузепе Гарибалди пише:
    "Батак беше с 9 хил. жители, сега са 1300. На 7 хил. човешки същества е изгаснал животът, но къде се намираме, не се ли свършват още завоеванията на ятагана, на содомството, на кола, на горилището, на безчестното от всякакъв вид".
  • 19 турк вън

    29 2 Отговор
    В речта си в Народното събрание на Франция на 29 август 1876 г. Виктор Юго казва:
    "Ние ще удивим европейските правителства, като им обадим... че в тези минути съвсем близо до нас, пред нашите очи убиват, палят, грабят, изнасилват, изтребват, колят бащите и майките, продават малките момиченца и момченца, а съвсем малките деца неудобни за продан - разсичат на две части... Целият свят се е възмутил и възнегодувал от тях. Има минути, когато човешката съвест взема думата и заповядва да я слушаш. Трябва да се тури край на империите, които убиват! Да обуздаем фанатизма и деспотизма!"
  • 20 турк вън

    27 2 Отговор
    В доклада за кланетата и зверствата в България от 10 август 1876 г. Юджийн Скайлер - генерален консул и секретар на посолството на САЩ в Истанбул, пише:
    "В Панагюрище много от жителите избягаха, но броят на убитите е около 3 хиляди, повечето от които жени и деца... На стари мъже избождали очите, а крайниците им били отсичани и така оставяни да умрат... Бременни жени били разпорвани и новородени бебета били разнасяни на байонетите на пушките, докато малките деца били заставяни да носят кървавите главици на техните другарчета..."
  • 21 турк вън

    29 4 Отговор
    Народното събрание в България трябва да осъди геноцида над българите в Османската империя /1396-1913/ и депутатите да обявят 17 май (Баташкото клане) за ден на поклонение на унищожените българи.Трябва да се внесе декларация в ООН за този петвековен геноцид, и да го признаят както арменския геноцид.

    Коментиран от #25, #26, #28, #34

  • 22 Това е България

    12 7 Отговор
    Прост народ циганска държава
  • 23 Историк

    17 0 Отговор
    Ако искаш да разбереш какво ще се случи в бъдещето, обърни се назад и виж какво е било в миналото. Щом тогава е имало въстание значи и сега ще има.
  • 24 Анти турчин

    9 2 Отговор
    Какво ли щеше да бъде , ако бяха успели.
    Но все пак във всеки случай щеше да бъдем далеч по добре от кочината която сме сега.
  • 25 Е да де...

    12 0 Отговор

    До коментар #21 от "турк вън":

    ....но за да стане това трябват политици които да работят в полза на бг.интерес и здрава външна политика.
    А дотук написаното от мен вече звучи като виц.
  • 26 Бравос

    0 7 Отговор

    До коментар #21 от "турк вън":

    В 6 поста описа цялата журналистическа сензация около т.нар.въстание.
  • 27 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "БГ681":

    Че кой търси истината в медиите?
  • 28 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #21 от "турк вън":

    Както и да признаят клаузата от мирният договор, според който, България трябва да има излаз на Бяло море, с 20км широка ивица. До ден днешен тази клауса е безобразно потъпквана от анадолските ни комшии, а приятелите им се правят, че не знаят за нея.
  • 29 факт

    11 0 Отговор
    време е за ново!!!
  • 30 каунь

    15 0 Отговор
    вечна слава на нашите български деди! Светла им памет!
  • 31 Фатих Мехмед

    4 7 Отговор
    Началото на края ви😂😂😂😂честито ви българско робство, при султаните ви беше екстра ама терористите ви ви закопаха

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Въпрос ?

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Фатих Мехмед":

    С храстореза ли ви режат пиперите или мюмюна ви взема ей тъй на око ?
    Ето ти и една алтернатива на лозарските ножици: с вода и сапун 🤣
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 турчин

    5 8 Отговор

    До коментар #21 от "турк вън":

    Кога ще се признае геноцида срещо българските граждани от турска етност при такака наречения "Възродителен процес"в България,дори няма подсъдими и дело не може да се отвори в България за този геноцид в 21 век.

    Коментиран от #35, #39

  • 35 турк вън

    11 3 Отговор

    До коментар #34 от "турчин":

    Зa кaкъв гeнoцид ми гoвoриш, кoгaтo прeз Възрoдитeлния прoцec имa убити 9 бългaри и 8 тюркoeзични бългaри?!!
    Гeнoцид бe в Трaкия 1913! Убити 60 000 бългaри, нacилcтвeнo прoкудeни 300 000, oтнeти нaд 3 млн. дкa зeми

    Ето това е геноцид, който е осъществен от официалните турски власти, използвали турската редовна армия. Става дума за зверства, които човек трудно може да си представи. Отнемани са деца, размествани са по турски селища, заграбени около 3 милиона и 500 хиляди декара частна българска земя. Това е престъпление срещу човечеството. С две международни конвенции то се третира като най-тежко престъпление и за него няма давност. По данни на външно министерство на Царство България малко преди Балканската война само в Тракия българите са били около 420 хиляди. В Мала Азия са били няколко десетки хиляди. Става въпрос за над половин милион българско население.

    От 1913 до 1925 г., когато е подписан Ангорският договор реално българско население в Турция не е останало. Няколко стотин души са останали в Истанбул, които след това са потурчени. Това са жестоките факти. И на тях никой не обръща внимание. Не говоря за десетките унищожени църкви. Не говоря за около 280-те български училища. Ние сме били с най-добрата инфраструктура, най-богатите, работливите и печелившите. Реално европейска Турция сега граничи с Европа благодарение на заграбени български земи.
  • 36 pomak

    0 0 Отговор
    znayat kak da bizikat prostiya-naiven citatel....
  • 37 pomak

    0 0 Отговор
    znayat kak da bizikat prostiya-naiven citatel....
  • 38 Патриот

    2 0 Отговор
    Слава на всички онези които са загинали за свободата която трябва да ценим
  • 39 Болярин

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "турчин":

    Когато Вие признаете геноцида над нас - българите!!!
    Нито сте клани ,нито драни,нито разпрани!!!
    Каквото сте правили на нас трябва и на вас същото-око за око,зъб за зъб!
    Тогава ще настъпи равновесие в природата!
  • 40 Левски

    0 0 Отговор
    По жалко изглеждахме даже и от дрогираните изпаднали от обществото проститутки на волен сидеров
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове