Last news in Fakti

3 Септември, 2012 16:20 1 003 2

ДСБ вдига ръце от ГЕРБ и стяга редиците

  • дсб-
  • безработица-
  • компенсаторки-
  • радан кънев-
  • светослав малинов

За първи път в най-новата ни история лятната безработица в България не е по-ниска от пролетната. Нивата на заетост не се повишиха през летния сезон, дори в драматичните години 1996-97, които бележат най-тежката икономическа криза в България, винаги през лятото е имало ефект на смекчаване на безработицата и понижение на цените.  Това заяви зам.-председателят на ДСБ  Радан Кънев от ДСБ.
През 2012 г. безработицата остава на нивото си от пролетта, а цените на хранителните стоки рязко се покачиха, което беше тема на много обсъждания. Нашето обяснение, че в българската икономика семейния бизнес, малкия туризъм, дребното фермерство, малката търговия винаги са имали ефект на смекчаване на кризата. Самонаемането и наемането в семейни фирми винаги е било това, което е спасявало положението в тежки икономически моменти и е осигурявало на хората хляб. Това нещо не се случи през 2012 г. благодарение на политиката на ГЕРБ, която ние вече след анализ отчитаме като умишлена. Политиката на съсипване на малкия бизнес, семейното предприемачество, на дребното фермерство в България е политика на ГЕРБ в услуга на близките на властта зависими от политиката фирми, на заграбени от ГЕРБ частни фирми, на близки до властта монополи, каза Кънев.
Той даде за пример скандала с компенсаторки, който очевидно обслужва близки до властта фирми. Ясно било от динамиката на фондовата борса, че е имало предварително изтичане на информация и ефекта, освен, че антикризисен ефект с попълване на бюджета със свежи средства няма как да се постигне по този начин, ще се постигне и ефект на окрупняване на вече съществуващите земеделски монополи. „В тази връзка нашето категорично искане е спиране на търга в този му вид и ще изпратим до компетентните органи, включително и прокуратурата незабавен сигнал за разследване на изтичане на вътрешна информация, което в една пазарна икономика е едно от най-тежките престъпления срещу стопанството”, каза Кънев.
Оттук нататък ДСБ няма да помага или да е коректив на правителството, заяви евродепутатът Светослав Малинов. „Съвършено безмислено е, когато някой се опитва да помага на това арогантно мнозинство, което вече е изпаднало в безтегловност, очаквайки наистина много тежките избори, които предстоят. В този смисъл ние ще съсредоточим всичките си усилия за политическа консолидация на избирателите на десницата със срещи из цялата страна, разговори с партньори, стягане на редиците на ДСБ, на нашите структури и започване на процеса на селекция на нашите кандидати. Вдигаме ръце от правителството, няма смисъл да действаме по правилата на парламентаризма, след като сме се убедили, че ГЕРБ нито може да ги спазва, нито може да се възползва от експертизата на десните политици или на останалите десни в България. В този смисъл ние приемаме този малко по-необичаен политически курс, но смятаме, че осигуряването на дясна алтернатива на ГЕРБ в момента е най-важната задача и ДСБ може да я изпълни”, каза Малинов.
В отговор на въпрос, че г-н  Главчев каза, че основния приоритет на ГЕРБ идната година ще е повишаването на доходите на българските граждани, Радан Кънев отвърна:
„Следя внимателно начина по който ГЕРБ иска да направи това, а тука има два аспекта. Единия е, че при непрекъснато напускане на пазара от фирми, фалити и затваряне на фирми не е възможно да има реално повишаване на доходите, защото трябва да има конкуренция на пазара на труда. За един работник трябва да има повече от една възможност, за да може той да се бори за добър доход. При непрекъснати фалити и затваряне на малък бизнес това е пазарно невъзможно. Това, което се подготвят да направят ГЕРБ е харчене на пари, което направи тройната коалиция през последната година от управлението си. Това е пореден тъжен паралел и се надявам, че българските граждани достатъчно ясно си спомнят фаталните последици от едно такова предизборно харчене от страна на Станишев, за да не бъде допуснато подобно харчене и от страна на ГЕРБ. Следващите години сметката се плаща много скъпо, все още плащаме сметката на Станишев донякъде с тези харчове”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър Димитров

    0 0 Отговор
    Абсолютно са прави! Смазаха дребният бизнес и продължават да мачкат!Съжалявам,че им гласувах доверие наистина и се надявам много хора да са разбрали грешката си сега на новите избори!!!
  • 2 до 1 коментар

    0 0 Отговор
    И аз съм съгласен приятелю ама за кого да се гласува? За ДСБ ? Или за Станишев Чието правителство бяха като мишки не им се чу гласа нищо не направиха...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове