Last news in Fakti

10 Септември, 2012 09:07 827 0

Емил Георгиев: Изслушването на кандидатите за ВСС да не е проформа

  • всс

Смятаме, че в три насоки трябва да се концентрира изслушването на кандидатите за Висшия съдебен съвет (ВСС). Това каза пред „Денят започва“ по БНТ Емил Георгиев, член на УС на Института за Модерна политика в разговор за предстоящото изслушване в парламента на кандидатите за членове на ВСС.

Насоките са кадровата политика на ВСС, включително дисциплинарните наказания, изборът на главен прокурор. Независимостта на съдебната власт и комуникацията с ЕК. Очевидно е, че в този механизъм за сътрудничество има проблеми с комуникацията. Това, което се прави в България очевидно не стига толкова бързо до ЕК или се губим в превода някъде. Важен е въпросът за съдебната статистика, нещо, което липсва в България на практика, особено в наказателната политика, това пречи за създаването на трайни управленски решения. Тя се води два пъти годишно, но тя не е всеобхватна, каквато трябва да бъде за нуждите на правораздаването. Това е специален въпрос, но за професионалистите, които ще управляват съдебната власт смятаме, че това е от изключително значение.

Това изслушване, което утре ще се състои ще даде легитимност на избраните членове на ВСС, нещо, което липсваше и е важно да се утвърждава парламентарна квота на ВСС, защото това са представителите на гражданското общество. Чрез политическите сили в парламента се осъществява гражданския контрол над съдебната власт, заяви Емил Георгиев. Той посочи, че главната цел е да се проведе изслушването така, че да не бъде само проформа, да не бъде една парлама.

За Мирослава Тодорова, Георгиев каза, че ако може трябва да се отложат на това изслушване оценки на личности и институции. "Наистина това да има забавени дела е недопустимо във всяко едно отношение. Трябва да се отговори принципно на този въпрос как няма да се допускат повече такива работи. А конкретният казус за Тодорова според мен не му е мястото в едно такова изслушване за ВСС", добави Георгиев.

"Важното е да се създаде добрият прецедент, добрият пример за бъдещето, да се получи резултатът, който обществото очаква, да видим интегритета на тези хора, които участват във ВСС и обществото да си създаде представа за това дали в този орган ще работят едни хора, които ще имат неговото доверие", поясни Георгиев. "Утре не трябва да се минава в многотемие, а да се концентрират питанията върху това как ще се премахнат недъзите на съдебната власт", коментира още Емил Георгиев.

От своя страна Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи каза, че е рано е да се говори процедурата дали ще е прозрачна или не. "Предстои да видим как ще се положат световните стандарти. Въпросът е как ще ги положим. Цел на тази процедура за изслушване на кандидати е да гарантира, че ще се изберат най-добрите по обективни критерии. Сега предстои кулминацията дали ще се изберат най-добрите професионалисти", обясни Иванов. Той е категоричен, че не е реалистично да очакваме хората, които 5 години ще администрират съдебната власт, да отговарят за 20 минути на въпросите.

"Нашето членство в ЕС е ограничено заради състоянието на съдебната власт. Може ли на хората, които очакваме да ни изведат от това положение да им дадем само 20 минути да отговарят на всички въпроси. За първи път се прави такова изслушване за 20 години. Не може да задаваме общи въпроси. Като общество трябва да можем да проведем един честен разговор за съдебната система", подчерта Иванов.

За Мирослава Тодорова той коментира, че това не е само случай на един конкретен съдия. "А става дума за председателя на Съюза на съдиите, която беше уволнена. Това беше отбелязано и в доклада на ЕК. Как може да не очакваме, че ще бъде избран новият ВСС, който няма да бъде питан за принципните положения в този доклад на ЕК", запита Иванов.

Според него, Правната комисия трябва да покаже, че сериозно наистина иска да зададе всички въпроси. "Инспекторатът е критикуван, че като работи със статистиката не отчита реалната натовареност на съдиите.

Ако видим, че Правната комисия настина работи за това да осигури прозрачност, защото прозрачност не е само да се осигури превод на английски, като ние видим, че комисията се опитва да изясни всички въпроси, тогава тя е в правото си да прави селекция, разбира се. Очакваме честен разговор за реалните политически механизми. България не може повече да си затваря очите", заяви още Иванов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове