Last news in Fakti

28 Май, 2020 11:16 2 949 17

Педиатър: Как се дават 100 млн. лв. за несъществуващ проект

  • детска педиатрия-
  • педиатрия

Националната гражданска инициатива предлага да се променят сроковете с до 6 месеца

Педиатър: Как се дават 100 млн. лв. за несъществуващ проект - 1
Снимка: БГНЕС

Как се дават 100 млн. за несъществуващия проект по Националната детска болница? Това попита педиатърът Адил Кадъм в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проект реално няма. Детайлен анализ на нуждите на българското детско здравеопазване също няма, каза още Кадъм. Според нея министър Кирил Ананиев е бил заблуден, че анализ има.

Националната гражданска инициатива предлага да се променят сроковете с до 6 месеца, добави още педиатърката.

Тя добави, че от Националната гражданска инициатива настояват за съвет, който ще гарантира за всички стъпки при строежа на Националната детска болница.

Основните движещи сили в тази национална гражданска инициатива са склонни да работят безвъзмездно, за да се случи това. Не трябва да забравяме, че една национална педиатрия няма нужда да дублира много тесни специализирани звена, тъй като няма достатъчно пациентопоток за тях, бе категорична още тя.

В заключение Кадъм добави, че борбата за бъдещето на Националната детска болница не е приключила.

Вчера премиерът Бойко Борисов обеща недовършеният от десетилетия скелет на болница да бъде съборен и на негово място да бъде построена изцяло нова сграда за педиатрия.

Припомняме, че идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т. нар. Правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите, отбелязва news.bg.

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира миналата година, а по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС.

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. Преди две седмици строежът на детска болница получи статут с национално значение.

На 18 октомври 2019 г. от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна, за което пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

И миналата седмица лекари, родители, архитекти излязоха на протест с мотивите, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хрониките на герберлунгия

    21 6 Отговор
    Така се дава за мис гащи в барцелона. Ти пък сега и проект и сметка искаш. То ако ги има, оная от глад ще умре.
  • 2 ТРОПЧО

    22 3 Отговор
    ОБЯСНЯВАМ ТИ ВЕДНАГА !!!!!ДАВАМЕ ГИ НА НАШИ ХОРА И ТЕ СЕ ВРЪЩАТ ПРИ НАС НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ВЕЧЕ ТОЛКОВА ГОДИНИ !!!!! С УВАЖЕНИЕ КЪМ НАРОДА ВАШ БАЩА БОИКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ

    Коментиран от #15

  • 3 Мемфис

    19 4 Отговор
    Трябва да си пълен идиот, за да събориш такава монолитна конструкция, както и взривената барабар с дограмите на Цар.шосе!
    Такова нещо могат да си позволят свръхбогати държави, а нашите мутри...?

    Коментиран от #10

  • 4 гост

    13 4 Отговор
    Държавата с премиер Баце
  • 5 А сега де?

    18 4 Отговор
    Ич биля не е заблуден Ананиев. Ананиев действа по заповед на щуката. А щуката е умирисана от към тиквата.
  • 6 А сега де?

    11 2 Отговор
    По принцип тая сграда първо трябва да се обследва обстойно от независими специалисти. И ако все още е годна да се завърши по стария строителен план или да се събори.

    Коментиран от #9

  • 7 Лекар БГ

    10 2 Отговор
    Г-жа лекарката се пита,как се давали 100 мнл.лева за несъществуващ проект....По-скоро трябва да попита,как ще се вземат 50 мнл.от тях,при това бързо.Че съм сигурен,как вече са раздадени порциите.С много любов,при това.
  • 8 ужас

    13 1 Отговор
    То у нас деца няма, раждат се по 30хил на година. Когато са я мислили тази детска болница са били в пъти повече. Сега тези деца могат да се поемат от съществуващите болници, но далаверата си е далавера - то е строеж, после оборудване, после назначаване на послушни директори и тнт. Вместо да се дадат парите за една болница чийто капацитет няма да бъде запълнен никога по-добре да се ремонтират и оборудват 20 други болници и то не само в София. Аз съм софиянец, но не смятам, че тук има недостиг на болници. Отделно да направят Правителствена и МВР болница на общодостъпни болници с нужната насоченост. Такива има само в тоталитарните държави да лекуват "елита".
  • 9 мани ти

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "А сега де?":

    Тази сграда е на 30 години и най-вероятно ще искат да построят изцяло нова на нейно място, която ще има необходимото етажно разпределение за новата си цел. Това да пригодиш нещо винаги излиза скъпо и неефектовно. Бетона и арматурата са толкова малка част от цената на сградата, че дори няма смисъл да се обследва и да се "закрепи" и да видят после, че не съответства на нуждите. Като се прави да се направи наново с новите стандарти в строителството.

    Коментиран от #14

  • 10 Бе да ги

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мемфис":

    Нормално. На скоро гледах, как 'рушнаха' един пощенски клон. Двуетажна тухлена постройка, нуждаеща се от саниране. 50 юнака /от наш'те фирми/ работиха няколко месеца, за да поставят едно фругонче от 2500€. Инак, няма далавера.
  • 11 ТТТТ

    7 3 Отговор
    Кой му дава право на Бойко Борисов, като диктатор да казва: Аз ще я бутна тази сграда и ще я направя отново да няма обвинения!
    Не може ли да се проведе допитване до хората от София преди да се разтурва и после пак да се построи отново ПОДОБНА сграда????????
    Тава са излишни десетки милиони

    Коментиран от #13

  • 12 ТТТТ

    4 3 Отговор
    Кой му дава право на Бойко Борисов, като диктатор да казва: Аз ще я бутна тази сграда и ще я направя отново да няма обвинения!
    Не може ли да се проведе допитване до хората от София преди да се разтурва и после пак да се построи отново ПОДОБНА сграда????????
    Тава са излишни десетки милиони
  • 13 ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "ТТТТ":

    На тебе, може и да са ти излишни, но на Баце му трябват.
  • 14 Сух

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "мани ти":

    Бетона и арматурата евтини??!
  • 15 от факултето

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТРОПЧО":

    Да я бутат бързо, че ни требе джелезо.
  • 16 даскал Генчо

    2 0 Отговор
    Група незнайковци искат пари за нещо което няма да стане в тяхния живот. Може би протестърите искат и те да гушнат някой друг милион. Какво не ви харесва в строежа????
  • 17 Мрън

    0 0 Отговор
    Значи, като видя печатна грешка още в заглавието и ми се отщява да чета!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове