ФАКТИ.БГ

Доц. Ангел Кунчев с чакана от всички българи вест

За този сезон и година епидемията от COVID-19 приключва, каза главният държавен здравен инспектор

Публикувана: 3 Юни, 2020 19:51
67 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 9682
Доц. Ангел Кунчев с чакана от всички българи вест
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.

Макар да се задава краят на пандемията, у нас продължава да стоят много неизвестни пред това как ще продължим да живеем.

За мерките, очаква ли ни втора вълна на COVID-19, кога се очаква да има ваксина срещу коронавируса и дебне ли ни появата на нови и по-опасни вируси пред БГНЕС говори главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев.

Според него дори на 15 юни да отпадне задължителният характер на мерките, то те ще останат препоръчителни, особено за хора, които проявяват грипоподобни симптоми.

„Дори задължителният характер на мерките да отпадне, има неща, които ще останат силно препоръчителни и част от тях са носенето на маска от хора, които кихат, кашлят, както и препоръката за физическото дистанциране, лична хигиена и дезинфекция.

Факт е, че всяко пренебрегване на тези правила все още води до възникване на по-малки или по-големи огнища“, заяви доц. Кунчев и даде за пример съседите от Северна Македония, където броят на новите случаи падна под 10, но от няколко дни бележи 89-90 новозаразени.

Той е категоричен, че това се дължи на тесните контакти по време на религиозните празници.

„Грубото неспазване на правилата води до по-ефективно заразяване. За този сезон поне, надявам се и за тази година, епидемията от COVID-19 приключва, намаляват случаите у нас.

Важно е да го правим внимателно, да го правим без крайности, така че да нямаме връщане назад дори и като отделни епидемични взривове“, твърди той и посочи, че спазването на дистанция, високата лична хигиена и дистанцията ни предпазват не само от COVID-19, а и от почти всички останали заразни болести и подчерта, че покрай пандемията се наблюдава сериозен спад на други заразни заболявания.

Попитан дали мерките са сработили доц. Кунчев каза, че това се е случило и се позова на сравнения между нашата страна Източна и Западна Европа, и света. „Според мен това се дължи не толкова като някаква уникалност на самите мерки, ние не сме откривали топлата вода.

По-скоро има два фактора, които за мен бяха ключови. Първото беше ранното им прилагане, което основно имаше ефект и второто беше пълният ангажимент на държавата на всички нива“, посочи главният здравен инспектор.

По отношение на това дали ще има втора вълна на епидемията у нас или не, доц. Кунчев посочи, че по тази тема има твърдения на водещи учени и в двете крайности.

„Този въпрос е най-сложният, най-важен и най-трудно може да се отговори на него. Има огромно разнообразие на мнение и то не на случайни хора, а на сериозни научни центрове по света и те са в двете крайни противоположности – от увереност, че нищо няма да се случи до пълна увереност, че едва ли не още през септември ни очаква нова вълна.

Аз съм умерен оптимист. И да има нова циркулация, и да има нови огнища те по-скоро ще бъдат в отчетливия есенно-зимен период, а не толкова рано и надали ще бъдат в толкова големи размери“, каза представителят на НОЩ и уточни, че на този етап каквото и да се каже по тази тема е спекулация, защото са необходими още проучвания и знания за вируса.

Независимо от бъдещето, което остава неясно, здравният инспектор твърди, че кризата е помогнала на здравната ни система да се подготви за подобни ситуации, довела е до отварянето на нови лаборатории, а доста лечебни заведения вече разполагат със животоспасяващите респиратори.

На въпрос защо броят на аутопсиите у нас са малко, той отговори, че още в самото начало на пандемията от експертния съвет по патоанатомия са излезли със становище, с което се отговаря на вижданията и на много чуждестранни колеги, че с оглед на намаляване на рисковете не е необходимо при ясна диагноза и когато няма съмнения, че причина е инфекцията да се прави аутопсия на всички лица и крайното решение е на близките и ръководителя на лечебното заведение.

„Това обаче не важи за случаите, когато има неяснота в диагнозата, когато човекът е починал извън лечебното заведение, когато трябва да се изясни механизмът и причините дали няма някаква друга причина, тогава са се правили аутопсии. Техният брой е малък, но това е решение на самите колеги, които се занимават с тази дейност“, обясни доц. Кунчев.

По отношение на използваните термини „оздравял“ и „излекуван“, докторът каза, че за него няма особена разлика.

„За човек, който е имал нужда от медицинска помощ, бил е в болница, получил е необходимото лечение и след това е изписан, той е оздравял. В някои случаи, не само при това заболяване, той може да продължи да носи вируса и да го излъчва, макар и тези случаи да са по-редки. Затова карантината, която беше давана за такъв тип хора е по-дълга – 28 дни.

Имаше и изключения, при които откривахме вируса и след тези дни, максималният период беше 38-39 дни, но това са по-скоро изключения. При COVID-19 не е равнозначно носителството на вируса с болния.

Едните положителни могат да нямат никакви симптоми или леки симптоми, каквито бяха 70-80% от хората, а в болница се приемат само тези, които трябва да бъдат лекувани или пък хора, които поради социални затруднения няма къде да бъдат изолирани“, разясни той.

На въпрос дали след 15 юни ще бъдат разрешени свижданията в старческите домове, доц. Кунчев заяви, че засега няма да бързат да отменят тази мярка.

„Продължаваме да считаме, че това е един от най-рисковите звена в системата, поради спецификата на този вирус. Имаме и лошия пример на много страни, които платиха много висока цена. На първо място мога да кажа Белгия, където беше мор по старческите домове. Дори в една Сърбия – първата поява в Ниш беше с масовото измиране на голям брой хора в старчески дом.

Там ще бъдем много внимателни и ще се опитаме да пазим тези хора до последно. Ние затова предприехме и изследване на всички, което и сега продължава. На повечето места сред персонала не откриваме положителни. Сега започваме масово да изследваме и самите домуващи, но тяхната бройка е много голяма – става дума за над 16 000 в България.

И през месец юни ще продължи тестването на хората, които са настанени в такива домове“, коментира доцентът.

По отношение на появата на ваксина срещу коронавируса, главният здравен инспектор е скептичен и убеден, че до една година няма да има такава, която да е ефикасна и безопасна, но и добави, че ако няма ръст на новозаразените може и да няма нужда от такава.
„Не съм оптимист, че много скоро ще се появи ваксина. И второ дори да се появи, производството на огромни количества при голямо търсене ще затрудни достъпа до нея. Отделно, ако нещата вървят добре и, ако вирусът не се появи отново през зимата няма да има нужда да се прилага масово.

Не изключвам и вариантът, в който да не може да се създаде ваксина срещу COVID-19. Примерът с разработването на ваксина срещу СПИН е много показателен. При лабораторните тестове и тестването върху животни показа добри резултати, но когато се стигна до прилагането ѝ върху хора провалът беше пълен.

Допълнително при COVID-19 установяваме доста неприятни факти по отношение на нивото на имунитет, които се получават след преболедуване. При много хора не продължава дълго тази защита, под 3 месеца дори, което не са добри факти за разработчиците на ваксината“, коментира той.

От думите му стана ясно, че ако все пак такава ваксина се появи, то той няма да настоява тя да бъде задължителна за всички хора.
Доц. Ангел Кунчев коментира още, че няма как да се хвърли вината върху определена група от хора за разпространението на заразата в България.

„Една от първите вълни беше на хора с много висок икономически статус, които се прибраха от ски ваканции в Европа и те съвсем не бяха малка бройка. Това беше първата вълна. След това масово наши сънародници започнаха да се прибират от страни, където беше по-разпространен вируса – Великобритания, Франция, Италия.

Имаше внос и на такива случаи, само че те пак нямат етнически характер. Всеки, който работи там можеше да внесе вируса. Факт, че голяма част от тези хора се прибраха при близките си в някои от ромските махали не значи, че това е правилото и няма други. Имаше хора, които се прибраха във всички градове.

Третата вълна беше разпространението вътре в страната – имаше лечебни заведения, които допуснаха по-масово заразяване както на медицински специалисти, така и на пациенти. Такива примери са Видин, Пазарджик, Сливен, Ямбол. А има и отделни домашни огнища, които засегнаха отделни фамилии. Такива имаше в Благоевградско, Пловдивско, Русенско.

Всички възможни начини на разпространение бяха налице. Няма как да се твърди, че една група от населението е по-рискова или, че тя е виновна за възникване на случаи“, твърди той.

Главният здравен инспектор коментира още, че не е коректно да възприемаме този вирус като всички останали.

„Вирус като всички останали с 6,5 млн. засегнати до тук, с 360 000 починали. Трудно е да се каже, че е като всички останали. Първо той е нов и когато не го познаваш не знаеш какво ще се случи“, каза Кунчев и добави, че не трябва да ни притеснява плаващата бройка на новозаразените у нас, защото е важно какво показват данните на седмица, а не на дневна база.

„При над 100 случая в рамките на три последователни дни ще се въведат всички строги мерки, но в една по-ниска степен, ако задържим случаите на 30-40 и това не е еднократно, а в рамките на седмица ще е показател, че сме изпуснали положението и ще трябва да въведем някакви мерки“, уточни Кунчев и поясни, че у нас е имало само един голям пик и той е бил около Великден, когато бяха регистрирани 90 нови случаи за денонощие.

В заключение доцентът каза, че трябва да се научим да живеем не само с коронавируса, но и с нови и дори по-страшни вируси, които винаги ще заплашват общественото здраве.

„Едното от тях е контактът между хора и животни като в случая най-вероятно това беше причината за появата на COVID-19. Другото е разтапянето на ледовете на Тундрата на вечнозамръзналите части, в които има бактерии и вируси, които са оживели след стотици години и тогава срещата с тях ще крие много други и по-големи рискове“, коментира доц. Кунчев.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.6 от 23 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Ха ха ха ха ха ха
1 Отговор
Пълна пародия.
Сега остава и слънцето да изгасите.

Коментиран от #67


Оценка:
-15 +104

факт
2 Отговор
ще бъде ли съден?

Оценка:
-13 +83

3
Този коментар е премахнат от модератор
Извинете
4 Отговор
Защо тази добра новина не беше съобщена от Мутафчийски?

Коментиран от #18


Оценка:
-4 +92

РЪМПЕЗИ
5 Отговор
КУНЧЕВ, ЗА ФИНАЛ ТРЯБВАШЕ ДА КАЖЕШ..СКЪПИ БЪЛГАРИ..НЕ ДАДОХМЕ МНОГО ЖЕРТВИ, ЗАЩОТО КЛИМАТА И ЗДРАВНАТА СИСТЕМА НЕ ПОЗВОЛЯВАТ ОБРАЗУВАНЕ НА РИСКОВАТА ГРУПА...ПРОСТЕТЕ НИ, ЧЕ НЕ ВИ КАЗАХМЕ ИСТИНАТА , КОЯТО ЩЕ ТЕЖИ НА СЪВЕСТТА НА УПРАВНИЦИТЕ...ДАНО БЕЗРАБОТНИТЕ СИ НАМЕРЯТ РАБОТА...

Оценка:
-10 +100

логика и чудо
6 Отговор
на тези нощници не можах да им схвана алгоритмите,коефициентите,пиковете,спадовете,синосуидите и другите грандомански измишльотини!

Оценка:
-5 +75

7
Този коментар е премахнат от модератор
Мммм
8 Отговор
Ей ясно иначе намаше да има летен сезон а и не само тук. Дано наистина е приключила ама то до два месеца май много три ще го разбереме.

Оценка:
-3 +30

9
Този коментар е премахнат от модератор
Не религиозен
10 Отговор
Публикувано във факти.бг:" че това се дължи на тесните контакти по време на религиозните празници." И защо е категоричен ?! Това, че храмовете бяха отворени на Великден имаше ли "принос" за увеличаване на случаите на заразени? Или така пише в инструкциите, на които се позова....

Коментиран от #21


Оценка:
-1 +31

Троен толуп
11 Отговор
Не го четох.Няма да издържа-ще се гътна я от инфаркт,я от инсулт и най-лошото е,че ще ме пишат от корона вирус!Разбиха ми нервите,а речника ми обедня до споменаване на техни близки и роднини.

Коментиран от #14, #17, #26, #29, #54


Оценка:
-5 +74

Фактъ
12 Отговор
Предстои , поетапна забрана на религиозни събирания до пълната забрана на религийте . Ционисткият план в действие , без компромис и без съпротива. Но , дали такъв е Божият промисъл !

Оценка:
-2 +29

13
Този коментар е премахнат от модератор
Фактъ
14 Отговор

До коментар #11 от "Троен толуп":


Смях се , въздух не ми остана . Писах ти плюс. Бъди здрав !

Оценка:
-4 +35

Опаа
15 Отговор
Ей слуги гербови! Милинки душички, фактички!

Оценка:
-3 +39

Котарак
16 Отговор
Ба! Нал иде втората вълна. Аз вервам само на боко и генерала. Квото кажат те, това ще бъде. Хладилни камиони с трупове и яко ще се мре.

Оценка:
-4 +42

Майна
17 Отговор

До коментар #11 от "Троен толуп":


ХАХАХА, МНОГО ГОТИН СИ....

Оценка:
-0 +25

criminal
18 Отговор

До коментар #4 от "Извинете":


Някой да му е виждал иди.тската муцуна скоро ?????

Оценка:
-3 +28

Ю Кортес
19 Отговор
Браво и благодарност на българските институции и медици.

Оценка:
-23 +10

До авторката:
20 Отговор
Думата "тундра" се пише с малка буква!

Оценка:
-0 +12

Лост
21 Отговор

До коментар #10 от "Не религиозен":


Не става въпрос за България, а за Македония. А там албанците имаха празници скоро.

Оценка:
-1 +14

Българин
22 Отговор
ПИШЕЩИТЕ ТУК, БЕЗРАБОТНИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ УВЕЛИЧИХА, ЗАЩОТО В ЕВРОПА СЕ УВЕЛИЧИХА И НИЕ СМЕ КАТО СКАЧЕНИ СЪДОВЕ! БЪЛГАРИЯ ВЗЕ ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ, А В УМНАТА ШВЕЦИЯ УМРЯХА 4500ЧОВЕКА,В UK.. 40000 ЧОВЕКА!!!

Коментиран от #31, #49


Оценка:
-43 +13

План
23 Отговор
“Стаден Имунитет” да започне! Сега!

Оценка:
-16 +1

24
Този коментар е премахнат от модератор
всичко лъжа
25 Отговор
няма вирус !!!

Оценка:
-11 +26

+++++++++++++++
26 Отговор

До коментар #11 от "Троен толуп":


Велико изказване, кърти...:)

Коментиран от #64


Оценка:
-1 +19

цвбнм
27 Отговор
Ганьо от препоръчителност не разбира! И сега милите ми съседи маат гащи без маски в общите части на блока ни. А пък като отпаднат задължителните мерки какво ли ще е!? Огромна грешка ще бъде да отпадне задължението да се носят маски и да се спазва социална дистанция! Огромна грешка, направена от властимащите и плащана от обикновените хора! Докато накрая просто някой не им бие шута като през виденовата зима!

Коментиран от #32, #34, #40


Оценка:
-46 +8

Asdfg
28 Отговор
Как може да приключи нещо, което не го е имало? ПАНДЕМИЯ В БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ!

Оценка:
-9 +53

Пако
29 Отговор

До коментар #11 от "Троен толуп":


Аз също......

Оценка:
-0 +13

30
Този коментар е премахнат от модератор
Циганин
31 Отговор

До коментар #22 от "Българин":


Брато,ама дали си Т..,сигурно вярваш и в
задгробния живот!!!!

Оценка:
-13 +1

Пако
32 Отговор

До коментар #27 от "цвбнм":


Ами сложи си скафандър бе приятелю,така
ще бъдеш предпазен от безотговорните ти съседи,и бъди един от първите при задължителната “ваксинация”......3842

Оценка:
-5 +32

вбн м
33 Отговор
Платените тролове са налазили коментарите тук. Дано поне да заработват достатъчно за пакет цигари...

Оценка:
-11 +12

34
Този коментар е премахнат от модератор
Васил
35 Отговор
Как е приключила като всеки ден има заразени в повечето балкански държави няма нови регистрирани с вируса а у нас не спира като дупките по пътищата никога не свършват.

Коментиран от #42, #55


Оценка:
-18 +5

Дедо Муньо
36 Отговор
Истината е, че всички държави вземат кредит за" спасяване" на икономиката си! Въпроса е , от къде и от кого! Там е заровено кучето!

Оценка:
-0 +19

37
Този коментар е премахнат от модератор
357
38 Отговор
Какви навременни мерки са взети бе човек? Истината е,че втората вълна на грип "В" през февруари бе точно този вирус/грип/. Тогава преболедуваха много хора и така бе до 7март. След това дойде нареждането от СЗО и от 8март вече нямаше грип а КОВИД 19. Така че не си приписвайте никакви заслуги,напротив за терора над българите някой трябва да отговаря!

Оценка:
-7 +29

Лъжливите Крадци
39 Отговор
Я по добре се похвали колко пари взехте за да лъжите хората . Колко пари гепиха с лъжи от невежите не е истина .

Оценка:
-4 +19

Гост
40 Отговор

До коментар #27 от "цвбнм":


Слагай скафандър и бегом в гардероба! Намери си някой да ти остава пред гардероба храна, цукало и тоалетна хартия и няма да срещаш вируси! Аман от паникьори, като теб.....

Оценка:
-4 +21

Дамяни
41 Отговор
Да. Ограбихте парата и Боко приключи вируса. Палячовци.

Оценка:
-2 +28

Гост
42 Отговор

До коментар #35 от "Васил":


А от къде си сигурен, че и от преди месеци, дори години не е имало заразени, дори починали от същия вирус.... Аз например имах подобни синмтопи преди година и половина, боледувах близо седмица и се самолекувах, защото личния лекар не ме прие, защото беше "претоварен"... А кашлицата ми продължи месец след това!

Оценка:
-4 +14

6I бaнq kъ
43 Отговор
Дано Господ ги накаже за това, което причиниха на хората - най-вече децата и възрастните!

Оценка:
-4 +22

44
Този коментар е премахнат от модератор
гневна
45 Отговор
ФЛАШМОБ, а не "пандемия", СПЕЦ ОПЕРАЦИЯ, а не "вирус"....Ако не бяха ТЕЛЕВИЗОРИТЕ, никой нямаше да обърне никакво внимание на каквито и да било кихавици, кашлици и пневмонии, защото това е ОБИЧАЙНОТО количество болни ВСЯКА ГОДИНА. Знаем кой стои зад това. СЗО /т.е. "човеколюбците" Ротшилдови и олигофренчето Бил Гейтс с неговите си мераци/. В САЩ в момента се води ВОЙНА НА СВЕТОВЕТЕ, защото силите, представлявани от Тръмп разровиха кошера на осите там и така се разсмърдя, че...Затова му спретват тия сатанисти в момента и тоя МАЙДАН...ДАНО НЕ УСПЕЯТ! Направи ми впечатление, че ЕДНОВРЕМЕННО днес в Русия "дадоха на заден" от изстъпленията, които причиняват на своите там по повод "вируса" и "нашите" и те също днес обявиха, че "комедията приключва"....МНОГО СТРАНЕН СИНХРОН!!! Нещо ново са им наредили и на двете марионетки - руската и нашата.../не следя нещата в останалия свят, но нищо чудно и там да са в синхрон с "нашите"/ НЕЩО СА ПОЛУЧИЛИ КАТО НОВА ДИРЕКТИВА ОТ САТАНИСТИТЕ...Ама кой да ти каже...

Коментиран от #47


Оценка:
-2 +23

Сара
46 Отговор
Все едно обявява закриване на театралния сезон.

Оценка:
-1 +19

Това е истината,
47 Отговор

До коментар #45 от "гневна":


но се представя като"теория на конспирацията".

Оценка:
-0 +12

Отврат безподобен
48 Отговор
Доцентеееее,Ти в Карлуково ли завърши медицина?????
Точно за да”няма никакво съмнение”е нужно да се направи аутопсияяяявя.
Ако ще ни правите на Идиоти,поне го правете както трябва,с някакви логични обяснения,в противен случай и децата вече ви се смеят,на
тъпотиите с които ни заливате.......

Оценка:
-1 +18

49
Този коментар е премахнат от модератор
50
Този коментар е премахнат от модератор
51
Този коментар е премахнат от модератор
52
Този коментар е премахнат от модератор
az #Оставка!
53 Отговор
С две думи: Бяхме принудени да ви лъжем и плашим колкото сили имахме. Причините не бяха медицински, а чисто икономически...

Оценка:
-1 +18

Ха ха
54 Отговор

До коментар #11 от "Троен толуп":


Браво за поста.Смея се от сърце.

Оценка:
-0 +9

55
Този коментар е премахнат от модератор
56
Този коментар е премахнат от модератор
Торбалан
57 Отговор
Тиквеник!!!

Оценка:
-0 +6

58
Този коментар е премахнат от модератор
59
Този коментар е премахнат от модератор
60
Този коментар е премахнат от модератор
Уса
61 Отговор
Тук вече го разбраха и това е само началото на резултата от тяхното заиграване

Оценка:
-0 +4

Мичи
62 Отговор
Естествено е да се обявяват начало и край нали е театър

Оценка:
-1 +5

Щото
63 Отговор
Само страхливите се подават на манипулациите.Смелите хора нямат време да мислят за вируси и смърт,защото трябва да вървят напред и огряват много около себе си

Коментиран от #65


Оценка:
-1 +5

Опа
64 Отговор

До коментар #26 от "+++++++++++++++":


Дааа, всъщност и нищо не каза

Оценка:
-1 +0

1-20
65 Отговор

До коментар #63 от "Щото":


Само кажи на какво си днес?

Оценка:
-0 +0

INOT
66 Отговор
Браво , доц. Кунчев! Хайде да разтуряме седянката, че много се излежавахме, станахме ''толупи'' , а и кинтите вече не стигат.

Оценка:
-0 +0

67
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5