ФАКТИ.БГ

Цветан Цветанов: Русия държи България в газова блокада

“България и светът 2019”: Евро-атлантическият център за сигурност публикува своя Годишен анализ

Публикувана: 4 Юни, 2020 11:06
60 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3630
Цветан Цветанов: Русия държи България в газова блокада
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.4 от 21 гласа.

Зависимостта от доставки на руски природен газ за Югоизточна и Централна Европа остава константа. Русия умело блокира проектите за доставки към региона от юг и югоизток и съумява да запази своето икономическо, а вследствие на това и политическо влияние. Реализацията на „Турски поток“ особено много засилва тази тенденция и създава трудно преодолими пречки пред реалната диверсификация на източниците на природен газ за региона.

На този фон българският енергиен сектор следва регионалната тенденция за увеличаване на зависимостта от Руската федерация.

Това се посочва в годишния анализ “България и светът 2019” на Евро-атлантическият център за сигурност. “Изданието е първо от поредица годишни анализи, които екипът ни счита, че като неправителствена организация със сериозна обществена ангажираност сме длъжни да публикуваме ежегодно,” заяви Цветан Цветанов, председател на Управителния съвет на ЕАЦС.

Изданието обхваща седем теми, разгледани в седем отделни глави, като се стреми да идентифицира тенденции и ключови събития, които да дадат на читателя една концептуална призма за анализ на случващото се на национално, регионално, европейско и глобално ниво. Главен редактор и съставител е проф. Румен Кънчев, експерт по геополитика и отбрана, а авторите включват ген. Съби Събев, енергийните експерти инж. Христо Казанджиев и инж. Иван Хиновски, журналистите Христо Христов и Николай Кръстев, историкът проф. Евелина Келбечева и изпълнителния директор на ЕАЦС София Петкова. Разгледаните теми са свързани с геополитическата ситуация, военният баланс в Черно море, енергийната сигурност на България и региона, руските енергийни интереси, засилената активност на руските разузнавателни служби в региона и инструментариума им за въздействие, вътрешната сигурност на ЕС и ролята на Европол и Фронтекс, последствията от комунистическото тоталитарно минало и справянето с него за настоящото развитие на страната ни.

Своеобразен преглед на анализа прави предговорът на Цветанов, който поставя акцент върху основната концептуална линия на публикацията:

“През 2019 г. все по-осезаемо се усетиха конкретни регионални и глобални тенденции, които изискват засилване както на евро-атлантическата връзка и нейната роля на регионалната и световната сцена, така и едно по-осъзнато и стратегически ориентирано поведение на България в международен план.

Виждаме как пред очите ни се разгръща стратегическата триада на съперничество между САЩ, Русия и Китай – особено видими в сплитането на амбициозни газопреносни, инфраструктурни и икономически проекти на територията на Югоизточна и Южна Европа. Водената битка, от една страна, е за геоикономически преимущества – примери за това са Инициативата „17+1“, Турски поток и други. От друга страна, все по-ясно се води и една геополитическа битка, особено видима в региона на Черно море, където се сблъскват западното разбиране за глобален ред и международно право и проектирането на сила чрез военна доминация от страна на Русия. Инициативата “Три морета” с амбицията си да засили дигиталната, транспортна и енергийна свързаност е ефективен инструмент за противодействие на руското и китайско влияние в региона на Триморието. Тя има потенциал да повиши осезаемо конкурентноспособността и сигурността на страните членки във формата, включително и чрез постигането на реална енергийна диверсификация.

Същевременно, на фона на тази динамична среда за сигурност, зависимостта от доставки на руски природен газ за Югоизточна и Централна Европа остава константа. Русия умело блокира проектите за доставки към региона от юг и югоизток и съумява да запази своето икономическо, а вследствие на това и политическо влияние. Реализацията на „Турски поток“ особено много засилва тази тенденция и създава трудно преодолими пречки пред реалната диверсификация на източниците на природен газ за региона.

На този фон българският енергиен сектор следва регионалната тенденция за увеличаване на зависимостта от Руската федерация. Макар реформиран и отчасти либерализиран, енергийният сектор на страната все още носи заряда на силна зависимост, която генерира огромен корупционен потенциал, като тези интереси спорадично преливат и на политическата сцена, както показват редица решения, касаещи развитието на сектора назад във времето. АЕЦ „Белене“ и газовият хъб „Балкан“ могат да се окажат застрашаващи амбициите на страната ни за регионален лидер на енергийната карта на Югоизточна Европа, ако не бъдат напълно съобразени с изискванията на европейското законодателство.

Ключовото значение на транспортните и енергийни коридори и проекти, преминаващи през територията на България и региона на югоизточна Европа, се оказват и мотив за засилената дейност на руските разузнавателни служби. В опитите си да противодейства на притегателната сила на ЕС и НАТО, Русия използва все по-често инструментариума на шпионажа и дезинформационните кампании, за да дестабилизира държавите от Западните Балкани и да разколебае обществата и политическите им елити в стремежа им да станат част от евро-атлантическото семейство.

По отношение на вътрешната сигурност на ЕС виждане как предизвикателствата стават все по-трансгранични и изискват общоевропейски отговор, за което ключова роля имат агенции като Европол и Фронтекс. Ако ЕС и държавите членки не съумеят да им предоставят нужните ресурси и инструменти, за да подпомогнат националните власти в справяне с тези предизвикателства, политическият и геостратегическият залог може да се окаже твърде голям и да нанесе непоправими поражения върху легитимността на общия европейски проект като политическо начинание.

През 2019-та година отбелязахме и една изключително важна годишнина – българската демокрация навърши тридесет години. От гледна точка на настоящето, за да се разберат причините за едни или други неуспешни или успешни реформи, както и отсъствието на такива, за да се осъзнаят и рационализират структурните причини за редица от предизвикателствата, с които днес се сблъскваме, е редно да обърнем поглед назад към историята. И не коя да е история, а към периода на комунистическия режим (1944–1989), за да можем контекстуално да осмислим и оценим постигнатото тридесет години по-късно през 2019-та година, както и да разчертаем плановете и амбициите си за бъдещето. Именно в този период се крият опасностите от вмешателство на чужди интереси, от изкривяване на разбирането за свобода и правов ред, за национален интерес и ценностна система. След краха на тоталитарната система, редица елементи от нея намират нов живот, оказвайки влияние върху пътя на развитие на демократична България.

Настоящият годишен доклад на Евро-атлантическия център за сигурност има не само нелеката задача да анализира България и света през 2019-та година, но и да идентифицира тенденции и модели, които надхвърлят заложената времева рамка и ни дават когнитивния инструментариум за критичен анализ на развоя на събитията на национално, регионално, европейско и глобално ниво и през 2020-та година, а и отвъд нея.

* Заглавието е на ФАКТИ

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.4 от 21 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Верно ли е...
1 Отговор
Че Австрия плаща по-малко за газ от нас? Как става тая работа, нали са по-богати и цените им са по-високи, съответно трябва да им е по-скъпо. Неща да кажете, другари?

Коментиран от #5, #9, #17, #60


Оценка:
-45 +30

Цецо апартаменто
2 Отговор
Само лапане.

Оценка:
-9 +71

марш предател
3 Отговор
от чужди агенти акъл не искам!

Коментиран от #36, #53


Оценка:
-13 +93

Александър Димитров
4 Отговор
Баце, добре че е този център да ни отвори очите, че ние 50 години само оттам купувам газ. Благодарим!

Оценка:
-6 +51

High
5 Отговор

До коментар #1 от "Верно ли е...":


Държавите с по-висок стандарт плащат по-малко , защото валутата им е по-скъпа. Примерно бразилците и индийците плаща двойно повече от нас за същия модел телефон и тн. Има и други фактори ... примерно това, че купуват повече от нас и взимат намаления.
Ако пак не си разбрал питай

Оценка:
-15 +42

Де Факто
6 Отговор
На Цецо ПИПОНА му плащат от "Козяк", и каквото му каже работодателя, това прави.

Оценка:
-11 +69

Защо ни натрапвате компрометирани?
7 Отговор
В България основния проблем е че много хора вършат това което не им е работата за която стават.

Оценка:
-4 +65

Све
8 Отговор
САЩ ЛИ ЩЕ ОСВОБОДИ БЪЛГАРИЯ ????????? КАКВО СТАНА С АРМИЯТА ПОД НАТИСКА НА НАТО - САЩ И ТУРЦИЯ ?????? НАСИЛСТВЕНАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА НАЙ-ВАЖНИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗАВОДИ И ПРЕДПРИЯТИЯ ПОД НАТИСКА НА САЩ И СВЕТОВНАТА БАНКА ?????? ЮЖЕН ПОТОК, АЕЦ БЕЛЕНЕ, АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ.... БЕЗКРАЕН СПИСЪК

Оценка:
-12 +59

Барба Ганиос
9 Отговор

До коментар #1 от "Верно ли е...":


ДРУГАРЮ, отправи въпроса към ШАЙКАТА, която лапа рушветите, и взима разликата.Направи го ДРУГАРЮ. :-)

Оценка:
-5 +49

Газта
10 Отговор
Виж ся те смъкнаха газта с 40 процента, а кой вдига парното с 20 не знам аз. Къде отива разликата? И 2 лева да направят кубика ние пак ще плащаме повече

Оценка:
-4 +52

Товарищ с автоматом
11 Отговор
Вън Руснаците от България

Коментиран от #20, #35, #38


Оценка:
-61 +13

12
Този коментар е премахнат от модератор
Абориген БГ
13 Отговор
ЕК задължи от миналата година Русия да намали газ с 46%,
от ПЪРВИ МАЙ 2020 - Русия намали газ с още 12% - общо 58%.

Да не ми разправят врели некипели, парното София трябваше да намалее минимум с 50% - ЦЕНАТА НЕ ПАДА, от първи юли искат ново увеличение на парното - ПОДИГРАВКА!

Малко хора знаят, че САЩ СПГ от Гърция сме купили по-скъпо 68 МИЛИОНА ЛЕВА - по-скъпа от руската. Затова ББ побесня на въпрос на журналистка за цените на СПГ САЩ газ от Гърция.
Безмерна алност, некомпетентност в ущърб на хората.

Цветанов не мислите за народа на БГ превили сте гръбче като последните безгръбначни слуги, унищожавайки всичко добро за този народ. И си алчен за власт Цветанов.
От какво се издържаш, за да имаш 6 апартамента между стохиляди и 500 000 евро, това значи че имаш минимум ДЕСЕТ МИЛИОНА - най-вероятно в офшорки.
За съд и затвор сте!
Безгръбначни наглеци!

Коментиран от #22


Оценка:
-4 +53

Без срам
14 Отговор
Само като погледне човек кои са тези, от Цвъки до кебелчевата хубавица:)) и му се придрайфва:), кой ще им повярва на тези на глупостите:), ин тересно нищо не коментират за поканата на Тръмп към Русия за г7

Оценка:
-4 +49

мачкан от КОЙ за пари
15 Отговор
Това нов виц ли е или , някой се прави на начетен по външната политика на България?
Цветанов, гледай си селските структури, които създаде, да обират България с твоето бившо политическо покровителство.
Не мъти водата ,не е за физкултурник, нали ти ги гласува ,тези Руски газопроводи, сега ли ги видя и се сети ,че ограждат България?
Истината е друга, че те отдавна ,оградиха Европа, но да не преписваш от мен, че ще ти пиша двойка, по политическата
ти оценка .
Който ти плаща ,да ти вярва ,аз не не ти вярвам!

Оценка:
-4 +44

16
Този коментар е премахнат от модератор
А Австрия
17 Отговор

До коментар #1 от "Верно ли е...":


да е осквернявала съветски паметници от Втората световна война? Да сте чували и да обявяват СССР за съучастник в избухването на тази война, да са искали да съдят Червената армия, че била окупатор? Да има антируска истерия под вещия поглед на австрийското правителство? На този свят логото "икономиката определя политиката" отдавна не е актуално.

Оценка:
-4 +41

Мим
18 Отговор
Цецо,ясно е,че точно твоя коментар е под зависимост и за 30 год.вкарахте България до просешка тояга.Ама грабихте,грабихте и пак очитети са насочени към това.Били сме зависими от Русия, ами зависехме,щото ни изкупваха боклуците,ама и заводи фабрики и консервни комбинати работеха,а сега ти къде ни вкарваш,да сме още по зависими от презокеански интереси.По добре се скрий и мълчи и си гледай хубавия апартамент,дето го спечели с,,честните пари,,Ей заради ейтакива като тебе все ще сме подлоги на Европа и Америка..

Оценка:
-3 +48

19
Този коментар е премахнат от модератор
Дрънкай ги тези глупости
20 Отговор

До коментар #11 от "Товарищ с автоматом":


и после искай да те уважават. Ще те уважат, може и да ти хареса...

Оценка:
-2 +24

ЖОРО
21 Отговор
ДРУГАРЮ ЦВЕТАНОВ ПАК СЕ ИЗАКА НА МЕТЕНОТО....ГАЗТА НАМАЛЯ ЦЕНАТА А НА ПАРНОТО СЕ ВДИГА...ЩО ТАКА БЕ ЦВЪ...КОМИСИОНА ЗА ЛАПАЧКА ЛИ ВДИГАТЕ..ТОВА ЛИ ТИ КАЗАХА ДА БЪРБОРИШ ОТВЪД ОКЕАНА...

Оценка:
-4 +40

вие си ги избрахте сваляй гащите
22 Отговор

До коментар #13 от "Абориген БГ":


За да не му разкриват, кирливите ризи на Бойко, ще купува с парите на Българите, газ на двойна цена докато е жив, с едната взима ,с другата дава а третата виси ,като дингил!

Оценка:
-1 +22

2020
23 Отговор
Договорите са налице.Не плачете че Европа предпочита Русия и руски газ.Винаги ще е така.Руският газ е по качествен ,по лесно се доставя, а шистовия газ е вреден за здравето на човека/предвидливо беше изтрита статията ,която доказва вредата му,но може да се открие на чужд език/.Шистовият газ се прекарва с танкери от сащ , а ние нямаме пристанище до което да се достави.Трябва да платим на гърците за доставката и отделно заплащаме превоза /ако не потъне танкера от сащ до гръцкото пристанище/и самия шистов газ.Цяла Европа купува руски газ но предателя Борисов и Герб не искат.И вие гласувате за ибрикчията и неговата шайка /по книгата на Антон Тодоров,който сега първи гербаджия/.

Оценка:
-3 +33

Gost
24 Отговор
Момчето с лице на дупе е се доволно, че нема от къде да гепне! Що преди нищо не казваше, а си траеше?! Щото лапаше, лакомото дупе! Сложи си свои хора в Булгаргаз и купи апартаменти. Сега няма, изрита ги тиквочев и момчето с лице на дупе остана гладно, дадоха ми трохи от Козяк и реве! За зелено ще отвори и бузки даже!

Оценка:
-2 +26

Друго си е
25 Отговор
да няма и ТП. Южняка му разказахте играта.До сега да сме основен фактор- доставчик за половин ЕС ,четвърта година.Освен геополитическия елемент, хвърлихме в коша за боклук над 3,4 млрд евро от транзитни такси.Около 800 млн,Е- годишно. Сега " смачкайте " и ТП,който все пак ще носи нещо.Да минем на оборско - гръцки вариант,със компресирана шиста.От нас парите за тръбите,за обора готови милиарди за десетилетия напред. Е, че може да се окаже по скъпичко с 30-40%, голяма работа! Основното е да сме" евроатлантици- солидарници".Този ако се докопа до властта ще пусне краварите да вършеят навсякъде.Нанесените щети за бизнес,и краен потребител хич не го интетесуватВажното е да ходи на" молитвени закуски".За него Демокрацията отдавна е дошла.Има за 2 поколения напред.Стане ли фактор,ще подсигури и пра правнуците си

Оценка:
-3 +22

Както винаги
26 Отговор
г-н Цветанов е прав. Но аз не видях в този анализ нито дума за смесените успоредки и влиянието на Русия в тяхното производство, разпространение и потребление.

Оценка:
-1 +14

27
Този коментар е премахнат от модератор
28
Този коментар е премахнат от модератор
Будалата
29 Отговор
Физкултурника ги разбирал нещата. И ШАЙКАТА го изхвърли. Вземай една гега и подир овцете. У наше село требе чобан, ще те вземем.

Оценка:
-2 +30

30
Този коментар е премахнат от модератор
Аз викам
31 Отговор
Ц.Ц. да го поздравим с камъни а, после и всичките му бивши колеги от ГЕРБ

Оценка:
-2 +24

32
Този коментар е премахнат от модератор
електорална 1
33 Отговор
Цецо, ще те признаем за пич, ако си отвориш устата!

Оценка:
-2 +17

не може да бъде
34 Отговор
Тази стаия заслужава внимание не само заради проблемите с газоснабдяването,а изобщо с политиката на България.За Русия България е един дребен консуматор и има значение само като транзитна държава.Щом не ни харесва руския газ да купуваме от друго място -производители бол и нека г-н Цветанов даде идея от кого да купуваме и как!И на каква цена!Ама тук май се намеси и проблемът с редовността на доставките и засега май само Русия е в състояние да ги обезпечи!Г-н Цветонов отдавна е известен с това ,че не вижда нещата по-далече от носа си -колкото и да е дълъг!А за нашата външна политика-ние сме малка и не влиятелна държава и такава ще останем поне още 50 г!Имаме история,която както се оказа,резултатите и последиците от която не можем да носим/да понесем/.Това което правим в момента е бавно ,но неотклонно унищожаване на потенциала по всички направления!И в бъдеще най-вероято е да се окажем зависими не само от вноса на газ ,ами и от вноса на домати,чушки,олио ,захар и т.н.най-различни неща от първа необходимост-защото ние просто ще бъдем придатък към някоя друга държава!Но видимо на г-н Цветанов тия неща изобщо не му идват наум и във физкултурната му глава няма такова понятие като балансирана политика!...А,и когато се опитваме и да коментираме действията на някоя силна държава,трябва доста да внимаваме..а тези,които непрекъснато плюят Русия бих попитал -а Вие в битността си на какви се опитвате да го правите..-сложете си ръката на сърцето и се запитайте к

Коментиран от #46


Оценка:
-3 +26

ще питаш къде серат гладните
35 Отговор

До коментар #11 от "Товарищ с автоматом":


Защото ти продават, ефтин газ ли бе, бачо?

Оценка:
-2 +13

Позитано
36 Отговор

До коментар #3 от "марш предател":


Крайно време е да се въведе някакъв минимален тест за интелигентност преди да се пише коментар защото хора, които не правят разлика между пожарни кранове, пешеходни пътеки и велосипеди, и между леки коли, стълби и автобуси пишат абсолютни глупости тук и трябва да им ги четеме преди да напишем коментар! Тези дето прецизират коментарите трябва да са с желязна психика за да четат всичката тази помия!

Коментиран от #41


Оценка:
-5 +17

обективен
37 Отговор
А ти какво прави толкова години като беше на власт? Крепеше я тази блокада с двете си ръце. Не си помръдна пръста за интерконектора с Гърция.

Оценка:
-1 +22

123
38 Отговор

До коментар #11 от "Товарищ с автоматом":


Вън от България на краварските шпиони ще има май ново Белене

Коментиран от #55


Оценка:
-5 +23

БЪЛГАРИНА
39 Отговор
НА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ С 8-ТЕ АПАРТАМЕНТА ЛИ ДА ВЯРВАМ? КАК ВЕ СТРОИ 500 КВАДРАТА АПАРТАМЕНТ СЪС СОБСТВЕН АСАНСЬОР БЕ ЦВЕТАНОВ. МОЖЕ ПРОКУРАТУРАТА ДА ТЕ Е ОНЕВИНИЛА АМА ТИ КАЖИ КАК СТАВА ТОВА С МИЛИЦИОНЕРСКА ЗАПЛАТА. МНОГО ДРУГИ ПОЛИЦАЙ РАБОТЯТ АМА НЕМОГАТ ДА ДОСТИГНАТ ТВОЯТА НАГЛОСТ.ОТ КРАДЦИ И МОШЕНИЦИ АКЪЛ НЕ ИСКАМ.

Оценка:
-1 +24

666
40 Отговор
Те го изгониха през вратата,той влиза през прозореца. Как не му липсва на този "набеден" политик Цветанов нахалство да коментира и да се навира там,където не го искат. Изпята песен. Ни чест,ни достойнство в него. Един от най-омразните ми представители на т.нар.политици.

Оценка:
-1 +22

шуренатор
41 Отговор

До коментар #36 от "Позитано":


Късно е чадо в една болница сме лежали и братски лекарства насмукани

Оценка:
-1 +4

42
Този коментар е премахнат от модератор
Баш Бащицата
43 Отговор
Цоко, като чета и не те харесват. Що така, бе, момче? Ако се беше занимавал с нещо, което разбираш, примерно физкултура, сигурно нямаше да е така. За това мнение намаза ли поне един апартамент? Или дюшеш го даваш?

Оценка:
-1 +17

ПРЕДАТЕЛ
44 Отговор
АГЕНТ НА США

Оценка:
-1 +17

45
Този коментар е премахнат от модератор
МАНАФА
46 Отговор

До коментар #34 от "не може да бъде":


Виждам, че на ПИПОНА-ПЪПЕША викаш ГОСПОДИН!!!Ама верно ли бре, или е някакъв майтап?Майтап ще да е.Няма как да не е майтап....хахахаха.

Оценка:
-1 +12

47
Този коментар е премахнат от модератор
48
Този коментар е премахнат от модератор
49
Този коментар е премахнат от модератор
ддд
50 Отговор
Цветане кютай си там недей да мътиш водата щото утре ще ни разблокират и ще трябва да купуваме втечнен американски газ на 3-на цена .

Оценка:
-2 +6

михо
51 Отговор
И тоя помияр се превъзбуди. За няколко долара събира джавкащи псета по руснаците.

Оценка:
-3 +6

ПЕНКО
52 Отговор
ОТДАВНА ВИ ИНФОРМИРАХ , ЧЕ ЦЪВТОК ЦЪФТОКОВ СЕ ДЪРЖИ ОТ ЦРУ -КАТО " РЕЗЕРВНА ГУМА" !?! РАЗБЕРЕТЕ: -ТОЙ НЕ Е ПРОДАЛ БЪЛГАРИЯ - ПРОДАЛ Е " САМО СЕБЕ СИ " !?!?!?

Оценка:
-2 +7

53
Този коментар е премахнат от модератор
Н. Н.
54 Отговор
Цецо, умрял кон си вече.

Оценка:
-0 +6

Срам за старопрестолния град!
55 Отговор

До коментар #38 от "123":


Срам за старопрестолния град! Как се пееше в онази песен? "И ми замириса на море!" Не, бе! На власт! Срамувам се от този политик!

Оценка:
-0 +5

Срам за старопрестолния град!
56 Отговор
Срам за старопрестолния град! Как се пееше в онази песен? "И ми замириса на море!" Не, бе! На власт! Срамувам се от този политик!

Оценка:
-0 +4

Срам за старопрестолния град!
57 Отговор
Срам за старопрестолния град! Как се пееше в онази песен? "И ми замириса на море!" Не, бе! На власт! Срамувам се от този политик!

Оценка:
-0 +3

Евро-атлантическия център
58 Отговор
освен да лаят като кучета, никакъв принос за икономиката на България нямат ... каква ни е ползата от подобни анализи ... и по интересно кой и за какво им плаща на тия ...

Оценка:
-0 +7

Манол
59 Отговор
Що не коментираш канала си за крадени автомобили към Русия?! А се вреш у газовия бизнес.

Оценка:
-0 +5

60
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
ТОП 5