25 Юни, 2020 14:24 2 047 14

Екатерина Захариева била на разпит за Бобоков и Узунов

  • екатерина захариева-
  • разпит-
  • пламен бобоков

Според прокуратурата Захариева е казала, че бизнесменът се е опитал да влияе на политическия живот в страната с назначаването на определени посланици

Екатерина Захариева била на разпит за Бобоков и Узунов - 1
Снимка: БГНЕС

Апелативният специализиран съд установи, че няма основания мярката за неотклонение на бизнесмена Пламен Бобоков да бъде изменена от парична гаранция в задържане под стража.

В съда днес бяха представени нови доказателства по производството, от които стана ясно, че е проведен разпит на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, съобщи бТВ.

„Едно от новите доказателства, които днес внесохме в настоящото наказателно производство за изменение на мярката за неотклонение в по-тежка „задържане под стража”, е разпит, проведен на външния министър на България вчера г-жа Екатерина Захариева, която беше разпитана точно по повод публикуваните вече от прокуратурата кореспонденции между обвиняемия Пламен Бобоков и съветника на президента Пламен Узунов”, съобщи през журналисти прокурор Генка Брезашка.

Още в сряда от МВнР заявиха, че ще окажат съдействие на разследването.

А Бобоков обясни днес, че в последните няколко дни вижда груба манипулация, която цели неговото дискредитиране, на Пламен Узунов и на президента Румен Радев.

Според държавното обвинение министър Захариева е казала, че Бобоков се е опитал да влияе на политическия живот в страната с назначаването на определени посланици.

Анализът на кореспонденцията между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov” сочи, че двамата многократно обменят информация, касаеща въпроси, свързани с външната политика на Република България, в т.ч. и кандидатури за български посланици в страни извън Европейския съюз.

На 03.08.2018 г. от комуникацията става ясно, че е уговорена среща между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov” в столичен хотел. Като ден след това П.Б. изпраща на „Prezident-Pl. Uzunov” съобщение със следното съдържание: „Румен Петров – Алжир“.

Румен Петров е назначен като извънреден и пълномощен посланик на Република България в Алжирската демократична и народна република с указ №4 от 16.01.2020 г. на президента.

На 19.06.2019 г. П.Б. изпраща на „Prezident-Pl. Uzunov” файл със следното наименование: „CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev“, с уточнението, че това е „моето предложение за Абуджа (Нигерия)!“

Разследването и есемесите

По-рано Специализирана прокуратура съобщи, че разследва престъпно сдружение с цел търговия с влияние. Случаят е свързан с разменената кореспонденция между бизнесмена Пламен Бобоков и , секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Според доказателствата по разследването на 05.06.2019 г. чрез мобилно приложение „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща до П.Б. прикачен файл със следното наименование: „Pismo_za_mandat”.

Документът съдържа 6 страници и представлява Писмо за мандат за извършване на консултантска дейност по Проект „Изследване и анализ на външните и вътрешните рискове и заплахи, застрашаващи корпоративната сигурност на “Приста ойл холдинг ЕАД“. Консултант по проекта е търговско дружество „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД“ с управител Ангел Узунов.

В писмото е посочено, че цената на услугата е определена в съответствие с времето, необходимо за изпълнение на ангажимента и характера на услугата на екип от експерти в различни области и възлиза на BGN 5000 (пет хиляди български лева) без включен ДДС месечно, считано от 01.06.2019 г., за срок от една година.

Прикаченият документ съдържа подпис на управителя на „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД“ и печат на дружеството. В документа се посочва още, че с приемането и подписването на писмото от страна на “Приста ойл холдинг ЕАД“, същото се счита за получаване на мандат за извършване на консултантските услуги. В отговор на изпратения от „Prezident-Pl. Uzunov” файл с горепосочената информация, П.Б. предоставя адрес на личната си електронна поща.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Боклука

    25 1 Отговор
    Утре ще има видео и снимки срещу крадливи гербераци
  • 2 да де

    32 1 Отговор
    Тъй де посланиците ги определя министерски съвет по предложение на министъра на външните работи и чак накрая Президента подписва, така че и за слепите е ясно, че с този цирк се търси под вола теле.
  • 3 big

    22 0 Отговор
    Това е много голям обществен интерес, да публикуват разпита: аудио и видео от прокуратурата!
  • 4 Сандо

    18 0 Отговор
    Що не си я оставихте в ареста за красота?
  • 5 пройчо

    13 0 Отговор
    калинка Катя:" Ъъъъъ....ъ....аааааоооо.аа....Аааа...ъъъъъъъ....а.... А ! ъъъъъъъ...аа. аа.....Ааааа.а..!А
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 asd

    11 0 Отговор
    Жалко че не е проведен на английски ... срамота ...
  • 8 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    14 0 Отговор
    Обвиненията срещу Специализираната прокуратура стават като в абсурден филм. Наистина ли е Специализирана престъпна група ?????? Последните публикации на АНТИКОРУПЦИОННИЯ ФОНД СА СКАНДАЛНИ, меко казано
  • 9 Омерзен

    12 0 Отговор
    Екатерина Безхаберная - поредното недоразумение от кокошкарника на Бойко! Докога?
  • 10 Рашка с чашка

    5 1 Отговор
    Ако се е опитвал да влияе за посланика в Алжир, както твърди министърката, значи се е опитвал при нея, защото тя предлага кандидата на МС, там го одобряват и тогава го пращат на президента за указ. Нещо за подпорната стена дали са я питали?
  • 11 Behemoth

    4 0 Отговор
    Абе как когато правителството предлага посланиците а Президента само удря параграфа имаме търговия с влияние?
  • 12 Айде

    3 0 Отговор
    и тая я вкараха в употреба срещу Бобокови. До колкото си спомням обвинението е за боклука, какви са тези тъпни оттам нататък?!? Тая стрина Захариева, явно е коментирала нейде бъдещия посланник, и Бобоков е подал инфо. Е, и?! Как се доказва търговия с влияние?!? След като нито президентът, камо ли някой служител може да назначи посланник, който да не е предложен от министъра на външните работи?!?

    Коментиран от #14

  • 13 0808

    0 0 Отговор
    .... чудно ми е защо не ползват опцията на ВинВорд за парола на файла за отварянето му.. толкова е простичко..
  • 14 Външно

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Айде":

    Бобокови са индустриалци,не са крадливи бизнесмени.Имат над 20 завода и дават работа на хиляди хора.Имат интереси в Африка и е нормално посланиците на БГ да защитават интересите на бизнеса.Но ГЕРБ нямат ресурс,имат само калинки за назначение.Бобокови искат да се назначат грамотни хора а не пачи като Пазарджишката поничка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове