ФАКТИ.БГ

Прокуратурата протестира срещу строежа на "Емине-Иракли"

Установено е, че към днешна дата, ПИ попада частично /29%/ в границите на включената от МС в надлежен списък проектозащитена зона „Емине - Иракли” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна

Публикувана: 3 Юли, 2020 13:22
14 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1191
Прокуратурата протестира срещу строежа на
Снимка: БГНЕС/Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

След проверка на законността на строежа на Комплекс „Венид Еко вилидж“ Свети Влас е внесен протест срещу разрешения на строеж, издадени на 05.12.2019 година от главния архитект на община Несебър.

На 8 юни тази година Върховната административна прокуратура /ВАП/ сезира министъра на МОСВ и началника на ДНСК да извършат незабавна проверка на строежа в землището на Свети Влас в обхвата на защитена зона „Емине - Иракли“.

Проверката беше възложена след информация в медиите за строеж на придобит имот като гора чрез замяна, която впоследствие  е призната за несъвместима държавна помощ поради нарушаване на Договора за функциониране на ЕС. Данните в средства за масово осведомяване са, че след промяна на предназначението на съответния поземлен имот /ПИ/ не са спазени правни норми, уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологично разнообразие (ЗБР), съотв. за законност на строителството, регламентирани в Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/.

Установено е, че към днешна дата, ПИ попада частично /29%/ в границите на включената от МС в надлежен списък проектозащитена зона „Емине - Иракли” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Имотът е изключен от горския фонд, след което от кмета на община Несебър е разрешена сеч на общо 110 дървета, а от главния архитект са издадени първоначално три разрешения за строеж за 13 жилищни сгради - влезли в сила. С декларация от 10.10.2019 г. до главния архитект на общината, възложителят се отказва от трите разрешения за строеж поради промяна на инвестиционните намерения. От главния архитект на община Несебър са издадени осем разрешения за строеж с номера от № 317 до № 324 от 05.12.2019 г. за „Комплекс „Венид Еко вилидж“, жилищни сгради и хотел - етапно строителство, 36 броя къщи/къщички.

След анализ на всички получени материали от ВАП е съобразено, че разрешението за строеж е индивидуален административен акт и влязлото в сила РС не подлежи на отмяна, поради което всяко следващо такова в полза на същия възложител и за същия ПИ е нищожно.

Разкрито е и, че при съгласуването на строежа „Комплекс „Венид Еко вилидж“ от директора на РИОСВ гр. Бургас не са направени дължимите преценки - на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда по реда на ЗООС и на оценка на съвместимостта с предмета и целите на опазване на защитена зона съгласно ЗБР. Тези пропуски отново водят до нищожност на осемте разрешения за строеж.

Въпросните разрешения за строеж са издадени от главния архитект на община Несебър и без задължителната по ЗУТ виза за проектиране, което също е основание за нищожност.

По тези съображения, в резултат от съвместната работа и след получаване на материали от ВАП, Окръжна прокуратура - Бургас внесе в Административен съд - Бургас протести против 8 разрешения за строеж за „Комплекс „Венид Еко вилидж“ с искане за обявяване на тяхната нищожност. Протестите следва да спрат и изпълнението на разрешенията за строеж. Уведомен е и кметът на община Несебър в качеството му на орган, който следи по силата на ЗУТ за законността на строителството.

Освен това от ВАП е изяснено, че към момента тече процедура за издаване на заключителна заповед за обявяване на защитена зона „Емине – Иракли“. В публикувания проект въпросният ПИ е изключен от окончателната граница на зоната.

При тези данни от ВАП се взема предвид, че в резултат на произнасяния на директора на РИОСВ гр. Бургас след 2007 г. не е осъществена адекватна и съобразена със закона защита на местообитанията на дивите и животински видове и че по същество се намалява защитената зона. От друга страна, според преамбюла на Директива 92/43/ЕИО на Съвета за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, на ЗБР и на подзаконовите актове опазването, защитата и подобряването на качеството на околната среда, включително запазването на естествените местообитания, както и на дивата флора и фауна са важна цел на Общността от общ интерес на фона на непрестанно влошаващото се състояние на естествените местообитания на европейската територия на държавите-членки.

Поради изложеното, в изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществения интерес и на основание чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт е ангажиран министърът на околната среда и водите съобразно компетентността да провежда държавната политика по опазване и поддържане на биологичното разнообразие за преценка, в съответствие с горните доводи, на предпоставките за включване на горния ПИ в окончателната граница на защитена зона „Емине - Иракли“.

За организираните действия и взетите решения ВАП следва за бъде уведомена своевременно.

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 1 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Моля
1 Отговор
Дайте го на Баневи!

Коментиран от #12


Оценка:
-0 +8

А туй то
2 Отговор
Ха,ха! Прокурорите, наредени на жълтите павета с плакати ''Протест'', ''Не на строежа на "Емине-Иракли", ''Много сме, силни сме''.

Коментиран от #13


Оценка:
-0 +12

Пиночет
3 Отговор
Всичките кметове в цялата територия незабавно да се арестуват и ...на стадиона.

Коментиран от #5


Оценка:
-0 +13

истина е
4 Отговор
Няма край теглото на нормалният българин !! Само гледа някакви театри на които актьори трябва да се присъждат оскари ,а тиквата трябва да ги получава всяка година ,докато не гушне букета !

Коментиран от #10


Оценка:
-0 +8

не разбрал
5 Отговор

До коментар #3 от "Пиночет":


На кой мач? И могат ли да доведат и приятели?

Оценка:
-2 +2

ВСИЧКО строено
6 Отговор
по времето на ГЕРБ,някой ден ще бъде обявено за незаконно и съборено.
Не съм врачка,но нещата вървят бавно,но сигурно натам.
Затова и власта не се дава на друг.

Коментиран от #11


Оценка:
-0 +4

Разбери
7 Отговор
Могат да доведат и приятели, особено ако са главни архитекти нали те са другите играчи в този цирк. Но най големия играч ще излезне прокуратурата, тя (протестира?????). Егати държавния апарат.смях и празни приказки

Оценка:
-0 +5

конгречулейшънс
8 Отговор
Какво значи протесстира? Ако има данни за престъпление са длъжни да повдигнат обвинение.. арести..

Коментиран от #14


Оценка:
-0 +2

Иван
9 Отговор
Братя Диневи продължават със застрояването на малкото останали места.Не се чудете защо хората предпочитат Гърция.Да бетонират всичко и да се приключва с природата.Заменки ,далавери не спряха.

Оценка:
-0 +4

Арам Хачатурян
10 Отговор

До коментар #4 от "истина е":


А-а за това Диневи подплатиха Мая Манолова за кмет на София за да им осигури чадър в София и на морето .сега чакаме да видим на парламентарните избори кого ще финансират.

Оценка:
-1 +2

Арх Неделев
11 Отговор

До коментар #6 от "ВСИЧКО строено":


Как по времето на Герб бе другарче ,Разрешенията се издават от ОПГ - бизнесмени ,кметове ,архитекти и общинари , а някои от тях са известни опозиционери. Така ,че ОПГетата си действат независимо и Борисов въобще не може да ги спре даже и да иска.

Оценка:
-0 +2

Разбрахме кой е наред за Гешев
12 Отговор

До коментар #1 от "Моля":


Целта е , да подкарат, Диневи по същия начин ,както Божков,Бобокови,и безброй други заможни Българи.
Ревизоро ,е на прицела също,и Пеевски ги отстрелва, един по един ,като глинени панички с ловна пушка.
Но, още не могат да се усетят, че ще ги съсипе всичките.

Оценка:
-0 +1

не протестират
13 Отговор

До коментар #2 от "А туй то":


Търсят си подходящо пристанище ,за приватизация, близо до Слънчев Бряг.В полза на държавата , но най-вече за Прокуратурата.

Оценка:
-0 +0

Гешев шъта по морето
14 Отговор

До коментар #8 от "конгречулейшънс":


В името, на тези богати Българи, ще повдигнат и десет обвинения ако трябва.
На Божков, са вече 18 обвинения.
Все Пеевски модели.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.