Last news in Fakti

3 Юли, 2020 13:22 1 794 14

Прокуратурата протестира срещу строежа на "Емине-Иракли"

  • емине-
  • иракли-
  • венид еко вилидж

Установено е, че към днешна дата, ПИ попада частично /29%/ в границите на включената от МС в надлежен списък проектозащитена зона „Емине - Иракли” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна

Прокуратурата протестира срещу строежа на "Емине-Иракли" - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

След проверка на законността на строежа на Комплекс „Венид Еко вилидж“ Свети Влас е внесен протест срещу разрешения на строеж, издадени на 05.12.2019 година от главния архитект на община Несебър.

На 8 юни тази година Върховната административна прокуратура /ВАП/ сезира министъра на МОСВ и началника на ДНСК да извършат незабавна проверка на строежа в землището на Свети Влас в обхвата на защитена зона „Емине - Иракли“.

Проверката беше възложена след информация в медиите за строеж на придобит имот като гора чрез замяна, която впоследствие  е призната за несъвместима държавна помощ поради нарушаване на Договора за функциониране на ЕС. Данните в средства за масово осведомяване са, че след промяна на предназначението на съответния поземлен имот /ПИ/ не са спазени правни норми, уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологично разнообразие (ЗБР), съотв. за законност на строителството, регламентирани в Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/.

Установено е, че към днешна дата, ПИ попада частично /29%/ в границите на включената от МС в надлежен списък проектозащитена зона „Емине - Иракли” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Имотът е изключен от горския фонд, след което от кмета на община Несебър е разрешена сеч на общо 110 дървета, а от главния архитект са издадени първоначално три разрешения за строеж за 13 жилищни сгради - влезли в сила. С декларация от 10.10.2019 г. до главния архитект на общината, възложителят се отказва от трите разрешения за строеж поради промяна на инвестиционните намерения. От главния архитект на община Несебър са издадени осем разрешения за строеж с номера от № 317 до № 324 от 05.12.2019 г. за „Комплекс „Венид Еко вилидж“, жилищни сгради и хотел - етапно строителство, 36 броя къщи/къщички.

След анализ на всички получени материали от ВАП е съобразено, че разрешението за строеж е индивидуален административен акт и влязлото в сила РС не подлежи на отмяна, поради което всяко следващо такова в полза на същия възложител и за същия ПИ е нищожно.

Разкрито е и, че при съгласуването на строежа „Комплекс „Венид Еко вилидж“ от директора на РИОСВ гр. Бургас не са направени дължимите преценки - на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда по реда на ЗООС и на оценка на съвместимостта с предмета и целите на опазване на защитена зона съгласно ЗБР. Тези пропуски отново водят до нищожност на осемте разрешения за строеж.

Въпросните разрешения за строеж са издадени от главния архитект на община Несебър и без задължителната по ЗУТ виза за проектиране, което също е основание за нищожност.

По тези съображения, в резултат от съвместната работа и след получаване на материали от ВАП, Окръжна прокуратура - Бургас внесе в Административен съд - Бургас протести против 8 разрешения за строеж за „Комплекс „Венид Еко вилидж“ с искане за обявяване на тяхната нищожност. Протестите следва да спрат и изпълнението на разрешенията за строеж. Уведомен е и кметът на община Несебър в качеството му на орган, който следи по силата на ЗУТ за законността на строителството.

Освен това от ВАП е изяснено, че към момента тече процедура за издаване на заключителна заповед за обявяване на защитена зона „Емине – Иракли“. В публикувания проект въпросният ПИ е изключен от окончателната граница на зоната.

При тези данни от ВАП се взема предвид, че в резултат на произнасяния на директора на РИОСВ гр. Бургас след 2007 г. не е осъществена адекватна и съобразена със закона защита на местообитанията на дивите и животински видове и че по същество се намалява защитената зона. От друга страна, според преамбюла на Директива 92/43/ЕИО на Съвета за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, на ЗБР и на подзаконовите актове опазването, защитата и подобряването на качеството на околната среда, включително запазването на естествените местообитания, както и на дивата флора и фауна са важна цел на Общността от общ интерес на фона на непрестанно влошаващото се състояние на естествените местообитания на европейската територия на държавите-членки.

Поради изложеното, в изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществения интерес и на основание чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт е ангажиран министърът на околната среда и водите съобразно компетентността да провежда държавната политика по опазване и поддържане на биологичното разнообразие за преценка, в съответствие с горните доводи, на предпоставките за включване на горния ПИ в окончателната граница на защитена зона „Емине - Иракли“.

За организираните действия и взетите решения ВАП следва за бъде уведомена своевременно.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моля

    8 0 Отговор
    Дайте го на Баневи!

    Коментиран от #12

  • 2 А туй то

    12 0 Отговор
    Ха,ха! Прокурорите, наредени на жълтите павета с плакати ''Протест'', ''Не на строежа на "Емине-Иракли", ''Много сме, силни сме''.

    Коментиран от #13

  • 3 Пиночет

    13 0 Отговор
    Всичките кметове в цялата територия незабавно да се арестуват и ...на стадиона.

    Коментиран от #5

  • 4 истина е

    8 0 Отговор
    Няма край теглото на нормалният българин !! Само гледа някакви театри на които актьори трябва да се присъждат оскари ,а тиквата трябва да ги получава всяка година ,докато не гушне букета !

    Коментиран от #10

  • 5 не разбрал

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пиночет":

    На кой мач? И могат ли да доведат и приятели?
  • 6 ВСИЧКО строено

    4 0 Отговор
    по времето на ГЕРБ,някой ден ще бъде обявено за незаконно и съборено.
    Не съм врачка,но нещата вървят бавно,но сигурно натам.
    Затова и власта не се дава на друг.

    Коментиран от #11

  • 7 Разбери

    5 0 Отговор
    Могат да доведат и приятели, особено ако са главни архитекти нали те са другите играчи в този цирк. Но най големия играч ще излезне прокуратурата, тя (протестира?????). Егати държавния апарат.смях и празни приказки
  • 8 конгречулейшънс

    2 0 Отговор
    Какво значи протесстира? Ако има данни за престъпление са длъжни да повдигнат обвинение.. арести..

    Коментиран от #14

  • 9 Иван

    4 0 Отговор
    Братя Диневи продължават със застрояването на малкото останали места.Не се чудете защо хората предпочитат Гърция.Да бетонират всичко и да се приключва с природата.Заменки ,далавери не спряха.
  • 10 Арам Хачатурян

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "истина е":

    А-а за това Диневи подплатиха Мая Манолова за кмет на София за да им осигури чадър в София и на морето .сега чакаме да видим на парламентарните избори кого ще финансират.
  • 11 Арх Неделев

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "ВСИЧКО строено":

    Как по времето на Герб бе другарче ,Разрешенията се издават от ОПГ - бизнесмени ,кметове ,архитекти и общинари , а някои от тях са известни опозиционери. Така ,че ОПГетата си действат независимо и Борисов въобще не може да ги спре даже и да иска.
  • 12 Разбрахме кой е наред за Гешев

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Моля":

    Целта е , да подкарат, Диневи по същия начин ,както Божков,Бобокови,и безброй други заможни Българи.
    Ревизоро ,е на прицела също,и Пеевски ги отстрелва, един по един ,като глинени панички с ловна пушка.
    Но, още не могат да се усетят, че ще ги съсипе всичките.
  • 13 не протестират

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "А туй то":

    Търсят си подходящо пристанище ,за приватизация, близо до Слънчев Бряг.В полза на държавата , но най-вече за Прокуратурата.
  • 14 Гешев шъта по морето

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "конгречулейшънс":

    В името, на тези богати Българи, ще повдигнат и десет обвинения ако трябва.
    На Божков, са вече 18 обвинения.
    Все Пеевски модели.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове