Last news in Fakti

5 Юли, 2020 09:04 9 503 7

Подробности за Дидо, който уби детето си

  • дидо-
  • дете-
  • мост-
  • дилян бетев

Процесът премина по реда на съкратеното съдебно следствие - убиецът призна изцяло вината си, но след последните поправки на Наказателния кодекс, това не намали автоматично присъдата му с една трета

Подробности за Дидо, който уби детето си - 1

Състав на Габровски окръжен съд постанови доживотен затвор на 32-годишния Дилян Бетев, погубил детето си като го хвърля в река Янтра от виадукта край Пречиствателната станция в града. Мотивът за зверството - да отмъсти на майката, която ги напуснала, съобщава "Труд".

Процесът премина по реда на съкратеното съдебно следствие - убиецът призна изцяло вината си, но след последните поправки на Наказателния кодекс, това не намали автоматично присъдата му с една трета. Магистратите определиха той да плати 200 000 лева кръвнина на майката на 5-годишния Дариел, която бе приета по делото като граждански ищец и частен обвинител. Присъдата не окончателна и подлежи на обжалване пред втора инстанция - Апелативния съд във Велико Търново.

Потресаващата трагедия се разигра точно преди година. На 3 юли 2019 г. към 6,30 ч призори в полицията е получен сигнал, че мъж стои на парапета на 30-метровия мост и заплашва да скочи. Пратени са екипи на Спешна помощ, пожарната, полицията, по тревога от Плевен пристига и служител на Института по психология на МВР.

С дружни усилия за около 3 часа спасителите успяват да предотвратят самоубийството. Дилян Бетев, когото всички наричат Дидо, е задържан и отведен на безопасно място. Още докато текат преговорите с него, полицаи намират тялото на 5-годишния му син Дариел в каменистото корито на Янтра в подножието на моста.

Мъжът е отведен в полицията и на първите разпити признава, че хвърлил детето и е искал да скочи след него, но не посмял. По-късно обаче опитал да отрече, че е правил подобни самопризнания. Твърдял, че посред нощ с детето излезли и отшили на моста да гледат звездите. Без да го забележи, то се качило на парапета и паднал, а той се уплашили и решил да се самоубие.

Но и в първата и във втората си версия, Дидо се оплаквал, че майката Поля, с която нямали брак, от 10 дни ги е напуснала, той не знаел какво да прави без нея и как да гледа момчето. Веднъж говорел, че тя от месеци тайно се е срещала с друг мъж, при когото отишла да живее, друг път, че искала да става проститутка - все неща, които по-късно се оказали пълни лъжи.

Точно обратното - оказало се, че вината за разбитото семейство е изцяло на мъжа. След тормоз, продължил с години, след непрекъснати скандали и побои, Поля решила да избяга. Не посмяла да подаде жалба за защита от домашно насилие, защото той заплашвал да я убие. Скрила се при приятелки, които молела да пазят тайна, защото Дидо може да я открие. Смятала да по-късно прибере детето чрез социалните служби, без да допуска, че бащата може да го нарани.

По разказа на Поля около година преди трагедията лелките в детската градина забелязали, че дупето на Дариел е насинено. Те съобщили в агенцията за Закрила на детето и социални работници направили проверка. Тя приключила с извода, че родителите живеят добре и в разбирателство, работят и двамата, имат стабилни доходи. Допуснали, че детето е нашляпано от таткото за наказание и го предупредили повече да не посяга към подобни методи за възпитание.

Дилян Бетев често пиел и ходел като замаян, затова част от съседите му го мислели за наркоман. Имал криминално досие, преди години дори лежал за 6 месеца в затвора за кражби. За разследващите още от самото начало случаят бил изяснен, но те очаквали с месеци резултата от назначената съдебно-психиатрична експертиза на убиеца.

Около половин година лекарите от психиатрията към затвора в Ловеч разговаряли с Дидо, наблюдавали поведението му, следили реакциите му, за да може да е безспорно заключението им че той е вменяем и е разбирал какво върши, когато е погубил малкия си син.

“Малтретираше ме, риташе ме, биеше ме. От главата до долу бях обляна в кръв. Какво повече да говоря за тоя човек? Да гние в затвора и да умре там!” Така говореше в първите дни след убийството на детето ѝ Поля Христова. Майката разказа, че се е запознала с Дилян преди около 5-6 години, когато двамата работели в една и съща фирма. Заживели заедно и още отначало той започнал постепенно да се държи лошо с нея. Накрая - да я пребива жестоко.

“Не спираше да ме тормози сексуално по цели нощи. По време на секс ме бие. Удря ме с юмрук в главата. За мен това беше ад. Идва уикенда - ад, защото тогава съм вкъщи и трябва да съм с него по цял ден”, разказва Поля. По думите ѝ в последните месеци спрял да носи пари в семейството и тя трябвало да се грижи хем за издръжката, хем да търпи непрекъснатия тормоз.

Но не посмяла нито да се оплаче, нито да избяга с момченцето. “Той ни заплаши, че ако ни намери, ще убие и мене, и детето... Чувствам се виновна, че не взех най-ценното нещо - детето си. Но от страх не го взех, мислех, че като е с него няма да му посегне”, говореше Поля. И призоваваше всички жени, станали жертви на домашно насилие, да подават жалби “Да не ги е страх и да дават сигнали. Аз затова се укорявам”, признаваше майката.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Жоро

    1 8 Отговор
    Хубава Мимке тая статия ли мисли цяла нощ вместо да гушкаш гаджето си
  • 3 Аспарух хан

    7 1 Отговор
    Традиционен начин на решаване на семейните проблеми в племето...

    Коментиран от #4

  • 4 Иван

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Аспарух хан":

    НЕ СЪДИ ЗА ДРУГИТЕ ПО СЕБЕ СИ.

    Коментиран от #5

  • 5 Аспарух хан

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Ами в случая новината не е за мен....ако не си забелязал.
  • 6 "това не намали автоматично присъдата...

    7 1 Отговор
    ...му с една трета". Интересно, при присъда "доживотен затвор", как биха изчислили 1/3, ако я бяха намалили?!
  • 7 георги

    5 0 Отговор
    Поредният нарцистичен социопат''разстрел и след разстрела,червей това е толкоз просто и логично''.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове