Last news in Fakti

16 Юли, 2020 18:03 3 700 27

Дайнов: ”Борисов-3” беше сглобен, за да се разпадне

  • евгений дайнов

Първи излязоха от негов контрол местните власти по южното Черноморие

Дайнов: ”Борисов-3” беше сглобен, за да се разпадне - 1
Снимка: БГНЕС

Остана ли някоя институция на изпълнителната власт, която да се подчинява на Бойко Борисов като глава на изпълнителната власт? Въпросът изобщо не е толкова абсурден, колкото изглежда, нито е от вчера. Кабинетът „Борисов-3” от самото си начало беше сглобен така, че да гарантира все по-бърз разпад на властта на министър-председателя. Това коментира политическият анализатор Евгений Дайнов пред OFFNews.

Първи излязоха от негов контрол местните власти по южното Черноморие. Още преди две-три години демонстративно, публично и телевизирано неподчинение на негови указания демонстрираха кметовете на най-корумпираните общини, Созопол и Царево. Това лято дойде казусът „Алепу”, при който шефът на ДНСК, публично инструктиран от премиера да спре строежа заяви, че се строи подпорна стена, а вградените в нея асансьорни шахти служат за укрепване на устойчивостта ѝ. Въпросният шеф не само не се подчини, но публично се подигра на Борисов.

По същото време Борисов разбра, че няма как да приложи към финансовия си министър „стандарта ГЕРБ”, т.е. да го махне при „най-малкото подозрение”. Финансовият министър Горанов публично призна, че е проспал 700 милиона дължими от Васил Божков и – нищо. Както нищо не последва за него от сриването на Търговския регистър.

Равносметката дотук: двама кметове, един министър и един шеф на ДНСК открито не се подчиняват на премиера. Това означава, че се подчиняват другиму. КОЙ ли е той?, смята политологът.

Тия дни разбрахме, че цялата система на МВР също не се подчинява на министър-председателя. След масовото плажуване до морския Доган-сарай Борисов иска оставката на шефа на полицията в Бургас. Онзи я подава. Министърът на вътрешните работи обаче не я приема. Не се подчинява на волята на своя министър-председател. Следователно се подчинява на волята на някой друг.

Показателно е, че във всички тези случаи на фрапантно неподчинение Борисов отстъпва мълчалив и посрамен. Някой наоколо упражнява по-силна воля върху неговите подчинени, отколкото той, посочва Дайнов.

Дотук две министерства – финансовото и вътрешното - очевидно са излезли от подчинение на министър-председателя и се подчиняват на някой друг. Признаци за излизане от подчинение дава и министърът на околната среда, който не тича усърдно да изпълнява публично възложените му от Борисов задачи. Дори периодично уведомява публиката, че няма да стори това поради прекомерна заетост.

Борисовият контрол очевидно се клати и върху още едно министерство – на правосъдието. След идиотския пост на министър Кирилов, сравнил Христо Иванов с рисуван детски герой, Борисов дори не сключи заплашително вежди. Отново отстъпи от случката, мълчалив и посрамен.

И така, неподчиняващите се на Борисов министерства клонят, на първо четене, към четири. Борисов не управлява екологията, вътрешните работи, финансите и правосъдието. Управлява ги някой друг. А примерът на Созопол и Царево, както и на ДНСК демонстрира, че всяка община и всяка контролна служба на държавата във всеки момент може да обяви независимост от министър-председателя.

Със страшна сила виси и въпросът дали на Борисов се подчинява министерството на енергетиката. Все пак декларацията на Европейската комисия, че АЕЦ "Белене" няма лиценз, докато през цялото време министър Петкова му е обяснявала, че лиценз има, е проблем, директно засягащ Борисов. Той е началникът на изпълнителната власт, която е обявена за лъжец от Комисията. И – нищо. Ще рече: не само общините и контролните органи, но и всяко едно министерство във всеки момент може да обяви независимост от волята на Борисов и да мине на подчинение на някой друг, като Доган, Пеевски или – защо не – Путин, коментира още той.

А междувременно, в калабалъка Иван Гешев всеки ден завзема нови територии на реалната власт, които не са му присъщи по силата на Конституцията.

От първата седмица на съставянето на кабинета „Борисов-3” предупреждавам, че опитът за събиране на цялата власт в ръцете на Борисов ще доведе до загубата на всякаква власт. „Ха-ха”, беше отговорът. Голям смях падаше: Как така, веднъж взел цялата власт, ще изгуби всякаква власт?

Как така ли? Ето как. Днес това „как” се вижда на всяка крачка, звършва политологът.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мария Атанасова

    13 1 Отговор
    Атанасова , оправи си заглавието !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СоцБоц

    8 9 Отговор
    Синя люспа...
  • 4 Последния Софиянец

    30 2 Отговор
    Стига приказки.Време е за действие.Който е мъж ,да излиза.
  • 5 Лол

    6 14 Отговор
    Много бързате с пропагандата,та и заглавията ви са недовършени.Успокойте се
  • 6 Да да

    17 1 Отговор
    И ДИСТАНЦИОННО И МАШИННО ГЛАСУВАНЕ. ИСЧИСТВАНЕ НА ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ ОТ 800 000 МЪРТВИ ДУШИ ГОТОВИ ЗА МАШИНАЦИИ НА ИЗБОРИТЕ. КОЛКОТО ЛИЧНИ КАРТИ ТОЛКОВА ИЗБИРАТЕЛИ. ВИСОКА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ 75 - 85 % . БУДНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО Е ГАРАНЦИЯ ЗА РАЗВИТА И ПРОСПЕРИРАЩА ДЪРЖАВА .ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА. МЛАДИТЕ НЕ ДОПУСКАЙТЕ ДА ИЗЛЪЖАТ И ВАС. НА БЪЛГАРИЯ МЯСТОТО Е ПРИ РАЗВИТИТЕ ДЪРЖАВИ. ОТВОЮВАЙТЕ СИ БЪДЕЩЕТО.
  • 7 Стана тя каквато стана

    17 1 Отговор
    Този път не е като онези. Държавата се разпадна преди ”Борисов-3”.
  • 8 Да да

    13 1 Отговор
    ХУБАВОТО ИЗИСКВА УСИЛИЕ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сатаната

    2 4 Отговор
    Фактиии, много на брой публикации за кратко време, троловете не смогват с минусите.
  • 12 У бре

    2 7 Отговор
    Изкуфяваш, китаристе! Стига митове и легенди от Миндя! Излагаш хубавото село..
  • 13 Теб кой те бута

    0 6 Отговор
    Че се клатиш ? Коруба куха !
  • 14 Чики-Рики

    5 1 Отговор
    Ми така де, айде ОСТАВКА!
  • 15 Кой подписа отварянето на БНБ ?

    8 0 Отговор
    Кой подписа Концесията за Златото от Челопеч ? Ще проведем ли РЕВИЗИЯ на Криминалния Прехода ? Ще въ.нем ли държавната собственос в ръцете на НАРОДА ! В КОСТИТУЦИЯТА ще включим ли Параграф : " Избирателите от секциите гласували доверие на някое МЕКЕРЕ , да са в състояние ТЕ САМИТЕ ДА ГО ОТЗОВЪТ И ИЗПРАТЯТ ДРУГ легитимен вместо него - подчинен и отчетен преди вско на избирателите . Ине ЮЗДИТЕ пак няма да са у народа а у МЕКЕРЕТО !
  • 16 Юзди ! Юзди няма ли ?

    7 0 Отговор
    Е/ана и изтървана ! Избирателя трябва да държи за "топките" избранника си и щом не кара по правата - "Извинявай че се видяхме !" А какво е днес: "Изринявай байно но не те знам кой си !" Тази е/ана история не се ли промени ? За демокрация - забрави ! Избирателя а не избранника е ВАЖЕН !
  • 17 А Е Ц

    9 5 Отговор
    Някога бяхме Втор и в Европа по производствени мощности и производство на Ел Енергия в ЕВРОПА ! А днес - гаснем ! При соца бяхме по-наперени а днес СМАЧКАНИ ! Що фактите какво показват - че сме " Сивушки" от Елин Пелин !

    Коментиран от #19

  • 18 Електра

    5 13 Отговор
    На това "чиче" отдавна омекнаха китките, и се нареди до Рада дълбоког@зата на левия тротоар. Че те реститутите, са си комунисти по душа. Бяха десни докато грабиха София, реституираха детските градини, и зелените площи, и сега се наредиха под червеното знаме редом до Кауна, Краднелия, Славуца, Мая Костинбродска, Пинокио, Пикаещия в Шадравани, Копейкин, Черепа, Баневи, Дикофци, Корвалезичи и още легион червени олигарси и феодали...
  • 19 АЕЦ

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "А Е Ц":

    БЕЛЕНЕ - Трябра да се построи ! Газопровода също ! Иначе ще угаснем като " Сивушка " в браздата !
  • 20 Трябва да строим

    5 3 Отговор
    Заводи и мощности , в противен случа ИЗДЪХВАМЕ ! С НАРОДНА ВЛАСТ И КОНТРОЛ !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Антон Минев

    5 0 Отговор
    Предлагаме Борисов да бъде сменен с Емил Кабаиванов,понеже чекмеджето му е по -пълно от Борисовото чекмедже. Справедливо.
  • 23 NikNay

    3 1 Отговор
    Май оставка на правителството, ааа...?? Къде ви сърби къде да ви почешат??
  • 24 СЛАВИЯ

    1 1 Отговор
    ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ицо

    0 0 Отговор
    Oтнoвo трябвa дa ce oбърнe внимaниe нa тoвa oт къдe идвaт пaчкитe. Тoвa нe ca cпecтявaния, a рeгулярни плaщaния и рушвeти oт кacичкитe нa грoб!! Cтaвa думa зa прaнe нa пaри в oгрoмни мaщaби! Oт тaкъв тип мръcни пaри ca плaщa пo избoри и нa прoдaжни хoрa пo ръкoвoдни пoзиции. Плaщa ce и нa трoлoвe дa внacят cмут и дa рaзceйвaт. Ocнoвния им принцип e рaздeляй и влaдeй.
  • 27 Ицо

    0 0 Отговор
    Oтнoвo трябвa дa ce oбърнe внимaниe нa тoвa oт къдe идвaт пaчкитe. Тoвa нe ca cпecтявaния, a рeгулярни плaщaния и рушвeти oт кacичкитe нa грoб!! Cтaвa думa зa прaнe нa пaри в oгрoмни мaщaби! Oт тaкъв тип мръcни пaри ca плaщa пo избoри и нa прoдaжни хoрa пo ръкoвoдни пoзиции. Плaщa ce и нa трoлoвe дa внacят cмут и дa рaзceйвaт. Ocнoвния им принцип e рaздeляй и влaдeй.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове