Last news in Fakti

28 Юли, 2020 07:16 3 372 17

Спряха водата на 51 населени места заради отровените крави

  • вода-
  • отровени-
  • крави-
  • марица

Чакат се резултатите от пробите, взети от района на река Марица край Димитровград

Спряха водата на 51 населени места заради отровените крави - 1
Снимка: БГНЕС

Очаква се днес до обяд да станат ясни резултатите от пробите на водата, взети от района на река Марица край Димитровград, където вчера се отровиха 29 крави, съобщи Българското национално радио.

„Взети са проби от реката, включително и от кладенците за водовземане за питейна вода“, уточни той, както и обясни, че на така ще се направи „химически анализ на водата, за да видим какво е точно това, което е причинило смъртта на тези животни и дали това нещо представлява опасност за питейната вода, водоснабдяването и въобще живота в река Марица“, заяви за БНР главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Заради инцидента е спряно водоподаването на общо 51 населени места. За замърсената вода вчера са уведомени чрез системата за ранно оповестяване кметовете на общините по течението на реката - Симеоновград, Любимец, Харманли и Свиленград.

В ефира на програма "Хоризонт" Николов потвърди и че е една от версиите, по които се работи за инцидента е замърсяване на водата с фосфорни органични съединения:

„Това е първото, което казаха ветеринарни лекари. Това не е природно явление - така си мисля, най-вероятно е нещо свързано с човешка грешка“.

„Предвид информацията, с която разполагаме, количеството, което е изпуснато не е толкова голямо, че да отрови цялата река. То е само ограничено в канала - поне до момента това показват нашите данни“, добави той.

Снощи в Районното управление за разпит е извикан прокуристът на "Неохим" Стефан Димитров. Според източници на БНР заводът е в ремонт и има вероятност замърсяването на водата да причинена от неспазена процедура.

„Полицията работи активно - влезе в два обекта, в които се предполага, че евентуално може да са причинители на това нещо. Нека да не ги цитирам, но са известни обекти - големи и структуроопределящи за промишлеността на Димитровград. Така ли иначе те работят, има досъдебно производство и не би трябвало аз да изнасям повече информация от там“, каза още в предаването "Нощен Хоризонт" главен комисар Николай Николов, както и поясни, че през цялата нощ на мястото остават екипи за наблюдение.

„Организирано е наблюдението денонощно и през тази нощ на колеги от полицията и от пожарната, включително на доброволци, които да наблюдават бреговете на Марица за умъртвени риби или евентуално други животни“, поясни Николов, който от снощи е в Димитровград.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еколог

    51 1 Отговор
    И отново, както винаги, нищо няма да открият, никой няма да е виновен.

    Коментиран от #5

  • 2 Боку Педофилина

    24 3 Отговор
    Путин е виновен!!

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    17 1 Отговор
    Пеевски черпи за рождения си ден.

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тони Мигусмукаро

    22 0 Отговор
    "Това е първото, което казаха ветеринарни лекари. Това не е природно явление - така си мисля, най-вероятно е нещо свързано с човешка грешка“.Тези,наистина ни имат за добитък.
  • 7 Тиква и каскет

    12 1 Отговор
    Бобокови са виновни...
  • 8 нещастието да си българин

    24 0 Отговор
    Ако не бяха умрели тези животинчета, колко ли хора щяха да умрат. Институциите трябва да носят отговорност, а не да си затварят очите за имащите пари и власт. И не само за този случай, за пътища, мантинели, мостове, тунели.....
  • 9 Бонговец

    22 1 Отговор
    Трябваше да вземат проби някъде към октомври месец. Тя реката си седи и чака кротко. Сега тумби МОНГОЛИ ще се облажат с умряла риба и който оцелее ще скимти пред бърза помощ да го лекуват без пари. Виновни няма,няма и да има. Скапана корумпирана държава
  • 10 Стратегически бързовар

    1 17 Отговор

    До коментар #2 от "Боку Педофилина":

    Радев фуражът е виновен
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гледаш го

    17 1 Отговор
    Слушаш го тоя пожарникар и се чудиш той или шефът му е по прост. Оставка бе боко луци.

    Коментиран от #17

  • 13 Държавата е окупирана от Мафията..

    17 1 Отговор
    Толупите са завладели цялата държава!На всички отговорни постове са се тулупнали ТОЛУПИ и смучат кръвчицата на народа!Само съд и затвор за толупите и ТИКВО МАФИОТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ....Затвор и още НЕЩО...
  • 14 цербер

    18 0 Отговор
    най-вероятно е нещо свързано с човешка грешка“. ХАЙДЕ,СТИГА ВЕЧЕ С ТАЯ "ЧОВЕШКА ГРЕШКА"! ЧОВЕШКО БЕЗХАБЕРИЕ И НЕПУКИЗЪМ Е.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 7777

    4 2 Отговор
    Може да е партизанска акция, в тези смътни времена.
  • 17 И аз го гледам

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гледаш го":

    И аз го гледам и по изражението му се убеждавам ,че тоя може и БЕЗ ВОДА да изкара...е не ,като камилите ,ами защото май ВОДА НЕ ПИЕ ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове