Last news in Fakti

28 Юли, 2020 09:08 2 727 14

От всеки абонат на "Топлофикация – София" са откраднати по 5 лева

  • топлофикация-
  • топлофикация софия-
  • аобр-
  • аикб-
  • васил велев

От Асоциацията на организациите на българските работодатели с позиция срещу "замазването на информация"

От всеки абонат на "Топлофикация – София" са откраднати по 5 лева - 1
АОБР

По повод опита на "Топлофикация – София" за "замазване на изнесената от АОБР информация", от Асоциация на организациите на българските работодатели изпратиха пояснения до обществото. Ето какво пишат оттам:

По повод елементарния опит на Топлофикация София за замазване на извършеното престъпление (според нас), бихме искали да дадем на обществото следните пояснения:

1. Цената на електроенергията през зимния период е значително по-висока спрямо летния период – от началото на съществуването на Българската независима енергийна борса това правило е валидно за всяка година:

От всеки абонат на "Топлофикация – София" са откраднати по 5 лева

Твърдението за противното ни навежда на мисълта, че сделката е корупционна и/или е плод на престъпно невежество!

2. Доказателство на несъстоятелността на тезата, че тази година цената на електроенергията за зимния период ще е по-ниска е цената на фючърсните сделки за същият период. За незапознатите бихме искали да поясним, че фючърс е просто казано моментната цена за бъдещ период. Тоест в момента цената за периода октомври – декември 2020 е с 10 евро на МВтч по-висока от продажната цена на Топлофикация София. Следователно, корупционният интерес е 2.2 млн. лв. Твърдението за противното ни навежда на мисълта, че сделката е корупционна и/или е плод на престъпно невежество!

3. В ценовото си решение за сектор Електроенергетика КЕВР прави разчети при средна цена за периода 90 лв/МВтч – Решение Ц-29 от 01.07.2020г. Непознаването на решенията на единствения енергиен регулатор в България е управленска некомпетентност. Твърдението за противното ни навежда на мисълта, че сделката е корупционна и/или е плод на престъпно невежество!

4. Ограничаването на конкуренцията е най-явния белег на корупционните сделки! Целенасоченият избор на екран за търговия с ниска моментна активност за удобно прокарване на съмнителна сделка е именно такова търсено ограничаване на конкуренцията. Губещи, разбира се, са клиентите на Топлофикация София! Печелившите са участниците в корупционната сделка!

5. Защо сделката е извършена за секунди, и то по начин, по който нито продавач, нито купувач ще станат публично известни? И то за сделка от 110 450 МВч, или по пазарни цени сделка от над 10 млн. лв? Пак за яснота на обществото, нормалната практика на БНЕБ е търговете за покупко/продажба да са видими поне 16 часа предварително, за да може всички участници да се подготвят за търга и да се сключи най-добрата сделка за всички страни. За разлика от нормалните търгове, вместо за поне 16 часа, Топлофикация София не даде и 5 секунди на участниците. За 4 секунди, Топлофикация София загуби 2.2 млн лв от една корупционна сделка!

6. За да не предложи случайно "неправилен" купувач по-висока цена и да развали далаверата, особеност на конкретната сделка е обърнатата пазарната логика на хронологията на офериране. Предварително нагласеният купувач въвежда първи оферта купува на силно занижената цена. Само 4 секунди по-късно, Топлофикация София въвежда насрещна оферта продава, при същите параметри и извършва корупционна сделка а за 2.2 млн. лв!

7. Въпреки че сделката е сключена, нейното изпълнение започва от 01.10.2020. Тоест, изпълнението на сделката не е стартирало. Защо Топлофикация София не предприема действия за разваляне на сделката, при положение че щетата за дружеството се доказва от всички експерти? Такава пречка няма. Гробната тишина по тази тема ни води отново към заключението, че сделката е корупционна!

8. Кои са собствениците на неизвестния на никой търговец от Варна. Вярно ли е, че собствеността на този търговец не може да се проследи поради това, че по веригата дружеството е собственост на различни юридически лица от чужбина, които се явяват компании майки една на друга? Ако е вярно, това също е белег за корупционна сделка!

9. На кого са препродадени впоследствие количествата електроенергия, предмет на далаверата – това са лесно проверими и установими документално факти, особено при дружество със скромен търговски оборот. Дали няма да се стигне до познати имена в сенчестите електроенергийни среди?

След така изложените факти, никой не може да ни убеди, че сделката е пазарна и не е корупционна. От всеки абонат на Топлофикация София са откраднати 5 лева. Според нас, единственият изход от създалата се ситуация е:

1. Анулиране на сделката.

2. Оставка на ръководството.

3. Търсене на съдебна отговорност на виновните лица.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Борисов е герой

    4 19 Отговор
    Е колко е 5 лв голяма работа станала нещо не е 5 лв
  • 2 закривай

    23 1 Отговор
    Това е нищо. Влади Горанов гепи с оня заем от 16 млрд лв по 5 бона от всеки абонат на Кочината.
  • 3 Бат Бойко

    16 5 Отговор
    Народа е богат.Бълха го ухапала.
  • 4 димби

    16 0 Отговор
    батко си е на мястото,разследва всички престъпници и арестува само невинни,5лева умножени по 1.5млн.души е 7.5млн лева-ако и това е малко пак ще изберем Герп.
  • 5 Гост

    14 0 Отговор
    Е как 5 лв, дъртия грип иванов вдигаше цената с 15-20% всяка година, без никъде да го оповести, това не са 5 лв, това си е грабеж. Топлофикация са най-големите мошеници и най-голямата далавера в София на бойко и циганската кметица.
  • 6 Asdfg

    13 0 Отговор
    Гешев, спиш ли? Спинкай, спинкай.
  • 7 0808

    4 0 Отговор
    .... само ?
  • 8 Сметките са надписани масово

    8 0 Отговор
    И искат много пари , тлъсти суми.
  • 9 Възмутен

    8 1 Отговор
    Ако Топлофикация не предлагаше некачествена услуга, изобщо не съответстваща на цената и не ограбваше жестоко потребителите и ако бяхме една нормална държава, тази фирма отдавна трябваше да е фалирала заради корумпираното и некадърно управление.
  • 10 Топлофикация

    7 0 Отговор
    е мафиотска държава в държавата. Мафиотите си държат на щат с наши пари цяла армия от адвокати и взимат апартаментите на клетите пенсионери с деменция.
  • 11 СЪДЕТЕ ГИ

    5 0 Отговор
    НАЙ- Г0ЛЕМИТЕ МОШЕНИЦИ И ДАЛАВЕРИ СА ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ ПОД ПРЯКОТО РЪКОВОДСТВО НА НАГЛАТА КМЕТИЦА И СОС И ПРАВИТЕЛСТВОТО ,НЕ БЕЗ ЗНАНИЕТО НА НАГЛЕЦА ГЕШЕВ.СЪД ЗА ТЕЗИ НАГЛЕЦИ.КЪДЕ СИ СЕГА БЕ ГЕШЕВ ,ЗАЩО ТАЗИ НАПАСТ Е ОЩЕ НА СВОБОДА И ПРОДЪЛЖАТ С ТЕНХИТЕ НАГЛИ БЕЗЧИНСТВА.
  • 12 Забравихте

    3 1 Отговор
    Вальо Топлото. Още неговите бакии плащате!
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Мичe, "НЯКOЙ" мнoгo гo e яд, чe Тoплoфикaция caмa щe cи прoдaвa EВТИНO прoизвeдeния cи тoк БEЗ ПOCРEДНИЦИТE???
    Топлофикация е ”неудобна” защото със съществуването си запушва устата на всички плачльовци които се оправдават за неудачите си с прехода, кризата , некадърни правителства и т.н. Топлофикация е ”гадна” защото не умря като БАЛКАНКАР, ЗТМ РАДОМИР, БГА БАЛКАН, КРЕМИКОВЦИ, БТК....и много други. Не изхвърли стотици специалисти на улицата. Запази въздуха на София чист. Не даде своя принос за увеличаване на раково болните. И т. н. и т. н.
  • 14 топло

    1 0 Отговор
    Кога ще преразгледате сметките,съобразно намалените цени?Редовните платци няма да поемат разходите на онези,които се топлят и не плащат!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове