Last news in Fakti

3 Октомври, 2012 09:01 1 472 17

Станишев: Не искам руска или американска електроцентрала, а българска

  • аец белене-
  • сергей станишев-
  • пес

Доста нагло от страна на министър Добрев. Да не говорим за това, че това е нарушение на закона, защото той казва до три месеца, че ще има референдум, кой е той. Това каза пред „Здравей, България“ по Нова телевизия лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев.

Референдумът се определя кога да бъде от президента или Добрев командва президента, попита реторично Станишев. Абсурди в нашата държава. Ясно е, че ГЕРБ се изплаши от тези 770 000 граждани. Благодаря и поздравявам всички подписали се хора, те показаха, че гласът им трябва да бъде чут и те могат да променят нещата, заяви Станишев.

Той добави, че като се проведе един референдум, всяко правителство е длъжно да се съобрази с волята на хората, иначе правителството е ненужно. По закон НС има право да редактира въпроса за референдума, без да променя съдържанието.

"ГЕРБ ще се опита да дискредитира референдума, ще правят сигурно и опити да подменят съдържанието на въпроса и ние ще се борим с всички сили срещу това. Иначе ще е гавра с всички тези подписали се българи", заяви Станишев.

Според него, хората трябва да вземат информирано решение, очевидно няма достатъчно информация по въпроса. "Вече е толкова смешно. Един ден преди да излезе проверката на подписката, ясно е, че предишния ден са знаели управляващите, изведнъж водят помпозно с фанфари едва ли не в НС инвеститор. И казват намерихме решение, това е кризисен пиар нищо друго. В НС Цачева и Добрев във възторг: "намерихме инвеститор", за да залъжат хората. Два-три дни по-късно премиерът казва няма да водим преговори, ще има референдум. Миналата седмица Добрев, който казва: "какви преговори", доведе същите тези инвеститори, това е без разрешение на премиера ли?!", попита Станишев. "Оказа се, че са водени преговори пролетта, нещо тук е гнило. В момента лъжат българските граждани. Онзи депутат от ГЕРБ, който говореше за вдигане на данъците, това също е пълна лъжа. Постоянно лъжат управляващите. "Белене" е замислен от самото начало като проектно финансиране на НЕК, там активите на "Белене" са около 1,8 млрд. евро, от които 1,4 млрд. евро са платени, това е актив на НЕК, това е свършена работа. Самата НЕК е инвестирала в този проект. Имаше и международен инвеститор по наше време, избран в конкурс между 5-6 компании. Спечелилата компания получи право 49% да инвестира, това беше RWE, а те бяха изгонени от ГЕРБ през ноември 2009 година", посочи лидерът на БСП.

Той каза, че винаги е отстоявал, че за да има смисъл за хората "Белене", трябва да се води икономическа политика по отношение на цената на тока. "Не искам да имаме руска или американска електроцентрала, а българска, която да работи за българските граждани, това е смисълът на "Белене". Имаме две американски електроцентрали, два ТЕЦ-а, които произвеждат по-скъп ток от държавния, също в ТЕЦ произведен", подчерта Сергей Станишев.

Попитан за това какво ще донесе на България това, че е лидер на европейските социалисти, Станишев каза, че това е много голямо доверие за него и за партията му. "Гледали сте европейската десница как потупва по рамото Борисов, но когато трябва да се подкрепи България, десните слагат пречки. Например за Шенген именно десни правителства се противопоставиха на членството на България, заяви Станишев и цитира думи на Мартин Шулц, който казал: "Как може ние сме съюз на правилата, върховенство на закона. Правилата за Шенген ние сме ги определили и ако според ЕК България е изпълнила изискванията, не е справедливо да се поставят допълнителни условия". "Шулц каза, че трябва да се действа по правила. Десницата не върши работа на България. За това за българите е полезно да имаме социалисти на власт и в ЕП, и в ЕК и в националните държави. И когато аз съм избран за лидер на ПЕС, комуникацията с тези премиери и със 190 души от ЕП, каквато е групата, много по-лесно е, защото ме познават, защото си имаме доверие и имам аргументи. Искам България да бъде уважавана страна, авторитетна и със самочувствие в ЕС, а сега не го виждам това. По последния доклад на ЕК си личи, че доверието е свалено от ГЕРБ", подчерта лидерът на БСП.

Той заяви, че ни очаква тежка зима, защото в резултат на политиката на това правителство се увеличават цените на всичко. "Вижте колко се увеличиха цените на основни хранителни стоки за последните два месеца, от юли токът е увеличен с 13%, ами това е непосилно за българите", каза Станишев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас

    4 1 Отговор
    Ами и ние не искахме министър-председател родом от СССР, който да управлява тройна коалиция, но уви ни се случи :(

    Коментиран от #12

  • 2 bold

    3 1 Отговор
    ч продаваше на руснаците,напълни си джоба и партийната касичка-а сега друга песен запя-фурнаджийска комунистическа лопата.
  • 3 pacoran

    2 1 Отговор
    да бе 20 години обслужва руските интереси и ограби държавата с неговите колеги сега почна за България да мисли ше припадна дайте го на съд тоя да го съдат за геноцид
  • 4 JOE

    3 1 Отговор
    Оправи България и сега отива да оправя европейците :)
  • 5 kromeo

    0 4 Отговор
    Централата трябва да е с мажоритарен дял на българската страна. Всеки друг вариант ни поставя в позиция на зависими. А, че референдум е нужен - нужен е. Това решение е с дългосрочен стратегически характер и не подлежи на коментар.
  • 6 pacoran

    2 0 Отговор
    абе кромео за къв дългосрочен план говориш нямаме нужда от точно тази централа точно в тоя момент когато има световна криза просто няма логика разбираш ли хората нямат пари закво ни е ток кой ще го купува и за колко години и колко е опасно или не си си задавал тези въпроси
  • 7 ВИП АМГ

    1 0 Отговор
    edinstvenoto neshto koeto iskash e da zahapesh kokala cherven kradec.do sega celuvashe zadnicite ruski a sega ne iskal.abe nagli ste do bezobrazie.

    Коментиран от #16, #17

  • 8 Едикой си

    0 2 Отговор
    Евала за това изказване Станишев !
    Издигна ми се в очите /макар и малко/ !!!
  • 9 аец

    0 2 Отговор
    Нямаш дерт Станишка, той и Бибитко това иска, само, че ще участва като мажоритарен собственик.... :)
  • 10 аеца

    0 0 Отговор
    А кой според теб ще е българската страна? :)
  • 11 Дошо

    0 0 Отговор
    Оу Станишката как се загрижил за националните интереси.Предизборно някак звучи
  • 12 Дошо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ужас":

    Браво батка !Изказване на място
    Поздрави!
  • 13 ож

    0 1 Отговор
    С българска централа комисиона е по-голям.
  • 14 неутрален

    0 0 Отговор
    Че кой беше този, който говори в единствено число ?
  • 15 натурален българин

    0 1 Отговор
    не ни трябват никакви централи само един закон да се приеме с който да се забрани износа на ел. енергия и тецовете стигат да задоволят потреблението в страната и излишък ще има
    гърците като нямат атомна централа защо токът им е по евтин от нашия
  • 16 ПАШО

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ВИП АМГ":

    Пиши с български ВИП букви,ВИП неграмотнико!!!Ако не знаеш от къде се обръщат,да ти кажа:в долния десен ъгъл на ВИП клавиатурата си имаш EN и BG кликваш с ВИП пръста си ВЪРХУ ЛЕВИЯ БУТОН на ВИП мишката си в случая BG и О,ЧУДО ще можем да четем ВИП мислите ти на български!!!Ако,не ти е станало ясно много ВИП внимателно го прочети пак!!!Ако,ВИП мислите ти текат малко бавно ,спри ,почини,пусни ВИП климатика на Вип студено да се охладиш и отиди да скочиш от ВИП терасата!!! ВИП мнението ти за Станишката е абсолютно правилно(каквото е май на всички пишещи колеги).НЕ СЕ НАЯДОХА!!!
  • 17 ПАШО

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "ВИП АМГ":

    Имах предвид ВИП монотора,НЕ ВИП клавиатурата,ЧЕ СЪВСЕМ ЩЕ СЕ ВИП ОМОТАЕШ!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове