10 Август, 2020 12:42 6 023 51

Христо Иванов пред POLITICO: Брюксел и Берлин си затварят очите за мафията в България

  • христо иванов-
  • politico-
  • да българия-
  • демократична българия-
  • протест-
  • протести-
  • росенец

Лидерът на "Да, България" с подробен анализ на корупционните практики у нас

Христо Иванов пред POLITICO: Брюксел и Берлин си затварят очите за мафията в България - 1
Снимка: БГНЕС

Доверието на ЕС като пазител на върховенството на закона е на линия заради неспособността му да реагира на спираловидна корупционна криза в България, според лидера на реформаторската партия, чийто антинаграден кръстоносен поход е помогнал да управлява големи улични протести всяка вечер в продължение на почти пет седмици.

Христо Иванов, бивш министър на правосъдието, който сега оглавява партията „Да България“, настоява Брюксел и Берлин да поемат отговорност за подпомагането на предаването на българската съдебна система и други ключови институции в лапите на олигархична мафия.

Като омекотява надзора върху съдебните реформи и едновременно с това подклажда корупцията с европейски фондове, ЕС има много за какво да отговори, твърди той.

"Ако ЕС не е в състояние да гарантира минимални норми за върховенство на закона в държава-членка и то толкова слаба като България, за какво е?" - попита Иванов в интервю за POLITICO.

Той добави, че Европейската комисия, която трябва да действа като гарант на договорите на ЕС, „умишлено си затваря очите за случващото се в България“, въпреки че европейските фондове са жизнената сила на мафията. „Това ниво на превземане на държавата в България стана възможно само чрез лесното използване на средства от ЕС“, оплака се той.

През последните няколко месеца Иванов и други съюзници съставиха една безпрецедентно ясна картина как един кадър от олигарси ефективно създаде паралелна държава в България, която упражнява власт чрез бизнеса, съдебната система, медиите, полицията и апаратурата за сигурност. Българската мафия има своя произход от шпионската служба от епохата на комунизма и се възползва от безсилието на съдебния надзор на ЕС, за да разшири обхвата си чрез известна от времето тактика на заплахи и компромати.

Европейските лидери очевидно мълчат за нарастващите доказателства, че държава от ЕС нахално изпълнява демократичните и правни норми на блока и не успяха да критикува София заради бруталните действия на полицията срещу антикорупционните протестиращи и атаките срещу репортери.

Иванов заяви, че Брюксел и Берлин затварят очите си за мафията в България, защото премиерът Бойко Борисов, когото протестиращите виждат като фасилитатор на злоупотребите, е решаващ съюзник на християнските демократи на германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на сцената на ЕС. Брюксел и Германия също виждат грубия бивш телохранител за надежден в отношенията с Турция, каза Иванов.

„Това е много типично нещо: Една империя е в момента на затъмнението, когато позволява нейната гранична политика да се ръководи от местните военачалници“, каза той. „Работата е там, че недвусмислената подкрепа на Германия и Европейската комисия за Борисов продава твърде евтино доверието и политическия капитал на Европа и Германия. Те биха могли да получат същото ниво на сътрудничество, без да бъдат толкова безпринципни и без да деморализират българската общественост. "

Иванов подчерта, че основното очакване на българската общественост за Брюксел не са паричните средства в ЕС, с които Борисов често се гордее с осигуряването си. Вместо това той каза, че хората искат ЕС да помогне за спасяването на отвлечената правосъдна система, като настоява за истински напредък срещу корупцията в замяна на средства.

Иванов заяви, че Борисов е омагьосал Меркел чрез непоколебимата си лоялност към нейната Европейска народна партия и като действа като мил "простотник" на срещите на върха на Европейския съвет. Той отказа, че Борисов трябва да ѝ напомни за приветливите служители, с които източните германци са се срещали при пътуванията си от епохата на социалистите до плажовете на България. "Той е длъжен като камбанин, с този специфичен балкански чар."

Говорител на политическата партия на Борисов ГЕРБ настоя, че "няма толерантност към корупцията в ГЕРБ и правителството. Премиерът Борисов многократно е декларирал, че няма да защити никого, обвинен в корупция."

Всъщност Борисов има желание да се изяви като чистата двойка ръце, които поддържаха еврофондовете, след като корупцията в правителството на Социалистическата партия ги съкрати през 2008 г. Той е особено горд с магистралите, изградени с пари от ЕС по време на мандатите му.

Балканско имброглио (недоразумение)

Докато паралелната държава в България е сложна мрежа, Иванов и протестиращите фокусират вниманието си върху ролята на двама видни задкулисни играчи от етническата турска партия на страната ДПС: Ахмед Доган, бившият лидер на партията и медиен магнат Делян Пеевски ,

Иванов предизвика текущия кръг от протести - най-големият за седем години - чрез видео демонстрация, която илюстрира как Доган незаконно заема участък от бреговата ивица като свой щаб и се охранява от държавна сигурност, въпреки че няма публична роля. Откакто Иванов дебаркира на плажа на 7 юли, Доган и Пеевски трябваше да се откажат от телохранителите си, а върховният генерал от държавната сигурност трябваше да подаде оставка.

Борисов не иска да предизвика Доган и Пеевски, а протестиращите призовават за оставката му отчасти заради връзките си с дуото. Иванов описва подреждането на властта на държавата като: „Борисов е цар денем, Пеевски е цар нощем.“ Говорителят на ГЕРБ настоява обаче, че правителството и етническата турска партия не работят като коалиция.

Най-голямото притеснение е правосъдната система, тъй като се появяват все повече свидетелства за това как съдебната система е била въоръжена като инструмент за заплахи, изнудвания и държавни превземания. Десетките хиляди протестиращи, които са по улиците на София и други градове, призовават не само за оставката на Борисов, но и за главния прокурор Иван Гешев да се откажат. И двамата мъже дават да се разбере, че няма да ходят никъде.

Бък спира в Брюксел

Иванов подчерта, че ЕС не може да се преструва, че провалите в правовата държава в България са проблем за вътрешния ред, още повече, че страната е в такава бъркотия благодарение на провала на Механизма за сътрудничество и проверка на ЕС по отношение на съдебната реформа. Комисията напоследък дава на България странно розови доклади, докато сега свидетелствата сочат, че поглъщането на мафията се задълбочава.

„Това не е вътрешен въпрос, защото най-голямата, най-лесната корупция се отнася до европейските фондове“, аргументира се Иванов и добави, че неотчетността на България в рамките на ЕС има значителни последствия за единния пазар, особено в съчетание с проблеми като контрабанда, организирана престъпност и тероризъм.

„[Корупцията в България] е въпрос на финансов интерес и национална сигурност за всеки европейски гражданин ... Можете да дойдете на почивка в България и да станете гост на липсата на върховенство на закона; можете да имате бизнес в България и той може да бъде откраднат от вас. "

Иванов подаде оставка като министър на правосъдието през 2015 г., когато опитите му за насилие чрез съдебната реформа в правителството на Борисов бяха осуетени, но също така подчерта, че не получава подкрепа от ЕС. „Решението ми да стана министър не се основаваше на илюзията, че Борисов иска реформа. Исках да видя, ако има истински реформатор в министерството на правосъдието, ще има ли достатъчно европейска подкрепа за мен? Моето заключение беше, че нямаше никакъв отговор от г-н (Франс) Тимерманс, като първи вицепрезидент на Комисията."

„Имаме голям опит да се опитаме да привлечем вниманието на компетентните институции към злоупотребите с еврофондове и те са изключително щедри с България. Някой в ​​Берлин калкулира цинично: милиард повече или по-малко, на кого му пука? Стига да се възползваш от добрите услуги на Борисов и да го държиш стабилен ... на кого му пука за някакви "съвети"? "

В отговор на критиките на Иванов относно механизма за сътрудничество и проверка, Европейската комисия заяви, че България е постигнала „достатъчен“ напредък в съдебната реформа, в съответствие с ангажиментите си след присъединяването си към ЕС, но все още се нуждае от „продължително“ прилагане на реформите за „независимост на съдебната власт и борба срещу корупцията. "

Сега Иванов настоява за още един изстрел към съдебната реформа чрез избори, най-късно през пролетта, който се надява да се съсредоточи върху законово разтърсване.

На фона на протестите изглежда, че е избухнала пълна война на олигарх срещу олигарх. Гешев и прокурорите се представят като свалящи корумпирани магнати, докато олигарсите и други бизнесмени, към които са насочени, излизат публично с приказки за изнудване и заплахи. В опит да подкопае легитимността на протестното движение, съдебният лагер обвинява магнатите, които разследва - като например хазартния боз Васил Божков - за финансиране на демонстрантите.

За Иванов това калпаване сред елита е знак, че олигархичната система достига до крайната игра.

„Системата достига точка, в която се разплита.“


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факти

    71 15 Отговор
    Прав е. И още по-лошото е, че си затваря очите за кражбите на парите на европейските данъкоплатци.

    Коментиран от #50

  • 2 ДОБРЕ ЧЕ СЕ ПОКАЗАХА

    32 6 Отговор
    ИМАЛО ГОЛЕМИ НЕЩАСТНИЦИ В НАША БЪЛГАРИЯ! ДА СЕ ПОКАЗВАТ, ЧЕ ДА ГИ ВИЖДАМЕ!
  • 3 леле че наглец

    35 43 Отговор
    Христоооо --- Кажи за разговора с Ламбовски --- Какво си говорите за Фигуранта и Галевата, и Маджо?!? АААА то има запис по сайтовете --- Ти си отричай!!!!

    Коментиран от #22, #24, #25

  • 4 и техният ред идва

    37 10 Отговор
    ОСТАВКА на Брюксел и Берлин!
  • 5 МАДЖО

    22 12 Отговор
    ПЛАЖА РОСЕНЕЦ ДА СЕ ПРЕКРЪСТИ НА БОКАКИЕВ!

    Коментиран от #26

  • 6 мутрата иванов

    33 31 Отговор
    Тоя е ПЛАТЕНА МУТРА на МАФИЯТА!!! Вижда се от Километри! Ще ходиш ли утре на Буджака или Прокопиев не ТИ ДАВА!!!

    Коментиран от #12

  • 7 898

    24 15 Отговор
    Ще мълчат ами, като сигурно са те знаели какъв си!Маджо и Христо! Звучи като анимационен филм.Само ,че за наша жалост ,не е!
  • 8 читател

    32 18 Отговор
    Наглостта на Тиквата е безкрайна - той претендира, че е негова заслугата за европейските средства за България. Само че тези средства се отклоняват във фирми на подставени лица и те не падат от небето, а фондовете се финансират от европейските данъкоплатци - тоест и от нас самите.
  • 9 МАДЖО

    26 22 Отговор
    ИЦЕ, ПРЕВЕЛ СЪМ ТИ ЕДНИ ПАРИ, ДА РАЗДАВАШ НА МОМЧЕТАТА, ЧЕ ИНАЧЕ КОЙ ИДИОТ ЩЕ СПИ НА АСФАЛТА ЕДНА СЕДМИЦА А НЕ В КЪЩИ НА ЛЕГЛОТО СИ?

    Коментиран от #13, #36

  • 10 СИСТЕМАТА НА УБИ

    28 15 Отговор
    КЪДЕ УРИНИРАТ И ДЕФЕКИРАТ ПРОТЕСТЪРИТЕ БЕ? ДА ДАРИМ ПАМПЕРСИ, АКО ТРЯБВА?
  • 11 Забележка...

    12 1 Отговор
    Поне малко да бяхте обработели компютърният превод!Направо си е миш-маш....
  • 12 не точно

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "мутрата иванов":

    на цялата мафия,а на другата,ама пак мафия
  • 13 Х Иванов

    19 10 Отговор

    До коментар #9 от "МАДЖО":

    Дай още малко,Васето дава повече на Бабикян.
  • 14 250

    17 14 Отговор
    Каква ясна картина? Само голи приказки без доказателства на един малоумник.
  • 15 МАДЖО

    17 8 Отговор
    Атака момчета,за кво ви плащам???
  • 16 ВЪН

    11 7 Отговор
    РАЗПУСКАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ, ОСТАВКА НА РАДА,ИНАЧЕ БЛОКИРАМЕ МАГИСТРАЛАТА ЗА БРЮКСЕЛ.
  • 17 месара

    13 6 Отговор
    и тоя като “ независимата” и импексова имат информация която никой друг не знае , те говорят със звездите !
  • 18 Реалист

    18 4 Отговор
    ЕС си затваря очите относно геноцида в абсурдистан още от 2007-ма.
    Чрез посолството си тук всяка една държава от западна европа е наясно със зверствата с/у бг.данъкоплатец.
    Много по-наясно,отколкото българите в България.
  • 19 Back to the Future

    12 8 Отговор
    Да живее обединението на СИК и ВИС,новите ни/стари/господари.
  • 20 Радев

    11 9 Отговор
    Иванов,казах мутрите вън!

    Коментиран от #29

  • 21 ПЕНКО

    3 9 Отговор
    КАНИШ -МОЛИШ РЕПОРТЕ ОТ ВЕСТНИК "ПОЛИТИКО-ФОШИСТОС" -ПЛАЩАШ МУ ДОБРЕ И СЛЕД ТОВА ПАРАДИРАШ СДУМИТЕ : " СБРЪЧКОКЛЮНА- ПРЕД ПОЛИТИКО " !!!!!!! И ПОНЕЖЕ СЕ Е САМОУКРАСИЛ С БРАДЕ --- ДА ОЦЕНИ -КЪДЕ СА"БРАДИТЕ" ОТ СДС- "РЕВОЛЮЦИЯТА " !?!?!?!?
  • 22 Ламбовски

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "леле че наглец":

    Говорехме си, че ТИКВАТА е пеееееееРАС. :-)
  • 23 Bahti

    12 8 Отговор
    Ей Мишок! А ти не си Слугувал на Мафията, така ли? Смех!
  • 24 Де Факто

    11 8 Отговор

    До коментар #3 от "леле че наглец":

    Има запис по сайтовете и как ТИКВАТА галено нарича шефката на НС ПРОСТА КЪРДЖАЛИЙСКА П****....хахаха. Който иска може да провери.Лесно е....хахаха.
  • 25 Алфа Вълкът

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "леле че наглец":

    Говори си за коалицията с ГЕРБ в следващото народно събрание и как пак са прецакали дебилите. Всъщност тези които протестарат срещу Бойко го бетонират за 4 управление на страната.

    Коментиран от #28

  • 26 🐷 Боко ТИКВАТА

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "МАДЖО":

    Ааааа НЕ. Нека плажа се прекръсти "ТИКВЕНИК".....хахахаха.ТЕЦ Варна също нека бъде "ТИКВЕНИК"....хахаха.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бетоновоз

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "Алфа Вълкът":

    Колега, идвам да БЕТОНИРАМ ТИКВАТА.....за четвърти мандат.....хахахаха, къде да го бетонирам?.......хахахаха.

    Коментиран от #45

  • 29 Иванов

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "Радев":

    ЯСНОооооо.Първо изхвърлям ТИКВАТА, а след това КАСКЕТА.Добре ли е, или има още ТУЛУПИ?
  • 30 НВЛ

    5 2 Отговор
    То и в Европа е същото като при нас, нали от тях се учим и на тях козируваме! И при тях управлява мафията. Само стандарта е по-висок. Е все пак техните мафиоти експлоатират страните от бившия соц лагер и имат повече парички. Нали за това толкова ни рекламираха демокрацията,лапнахме като шаранчета и сега хем на нашите мафиоти робуваме,хем на чуждите.
  • 31 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    " АЗ КЛЮНЪТ "НАСУЩНИЙ"- СЪМ БЪЛГАРСКИЯТ : "СМЕЛО СЪРЦЕ" !!! ИМАМ СИ И ТРИ "КЛАПИ" -ИЗКУСТВЕНО ПАРИЧНИ ...-А ВЕНОЗНАТА БЕЗКИСЛОРОДНА-МУЯ-МЕЯ- МИЯ -ЕДВА МЕ СНАБДЯВА С АУТПЛАЗМА -А ПАРИТЕ МНОГО - НЕ ДОСТИГАТ ЧЕРВЕНИТЕ -ПАРИЧКОТЕЛЦА !!!!!!!!!!
  • 32 3759

    9 0 Отговор
    Аз се питам какво правят тези които ни представляват в евро парламента РАЗЛИЧНО от това да защитават личните си ИНТЕРЕСИ . Всичко мерише ОТВРАТ 🤬🌡️🥵🌡️🧐👁️
  • 33 А ТИ СИ

    7 7 Отговор
    МАРИОНЕТКА НА МАДЖО И ДР. ПРЕСТЪПНА ГРУПИРОВКА ПРОДАЖНИКО !
  • 34 Жан

    10 3 Отговор
    Ако докарате хората като Виденовата или сега Радева зима и пак ми окраднете спестяванията за вас милост няма да има.Ще хфъчите от ларгото надоло със главите др червено тиквеници
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Doni Brasko

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "МАДЖО":

    Цялата ви пропаганда е съшита с бели конци. Заради това интервю днес излизат бълвочите ви за Маджо. Ние вече не спим гавгали, ще изпиете горчивата чаша до край. Недейте да трошите, безмислено е.
  • 37 Василева

    12 0 Отговор
    Защо сега започна да говори,а не преди 5 години?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ЕС е едно плашило

    2 1 Отговор
    ЕС е едно плашило, нищо повече. ЕСССР. Европейски Съюз на Съветските Социалистически Републики.
  • 42 Импийчмънт

    8 1 Отговор
    за подлогата на Решетников. Доживотен затвор.
  • 43 бивш разкаял се ком

    2 1 Отговор
    Носорога!
  • 44 Хитър Петър

    5 0 Отговор
    Абе Ицо издигнете плакати " България вън от ЕС- референдум" и ще си отворят широко очите, аз ли да те уча.
  • 45 строителен инженер

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Бетоновоз":

    бетонирай му кренвиршчето в твойта питка
  • 46 Христов

    2 0 Отговор
    Христо Иванов е част от мафията в България!
  • 47 Разум

    1 0 Отговор
    ......." паралелна държава в България"....

    "Задкулисна власт над държавата" е по-точно.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 n1н1н1

    1 0 Отговор
    ицо бойкикиев , марионетката на доган
  • 50 BMW5

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "факти":

    Парите от ЕС се дават за да се държат васалите - да нямат желание да напускат съюза. А не за това, за което на думи се дават.
  • 51 бивш разкаял се ком

    1 0 Отговор
    Представи си невъзможното да станеш депутат и те покажат по
    западна телевизия."В Б-я и маймуните стават депутати".
    Пък и това 2 пръста чело.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове