Last news in Fakti

15 Август, 2020 04:26 13 057 47

15 август 718 г. Хан Тервел спасява Цариград

  • араби-
  • хан тервел-
  • константинопол-
  • цариград

Обсадата на Константинопол през 718 г. е вторият мащабен поход на арабите след 674 г. да завладеят столицата на Византия

15 август 718 г. Хан Тервел спасява Цариград - 1
Снимка: Архив

15 август 718 г. арабите свалят обсадата на Константинопол. В резултат на битката Византия е спасена от разгром, а Югоизточна Европа запазена от арабското нашествие. Древните хронисти признават решаващата помощ на българската войска под ръководството на хан Тервел.

Обсадата на Константинопол през 718 г. е вторият мащабен поход на арабите след 674 г. да завладеят столицата на Византия. По онова време, само 95 години от възникването на исляма, арабските територии се простират на три континента - Азия, Африка и Европа. Покорени са бившите византийски провинции Сирия, Палестина, Египет и Северна Африка. В началото на 8 в. е покорено и Вестготското кралство в Испания. Арабите вече реално застрашават Европа чрез втори клин, като превземат ромейската столица Константинопол.

Така през есента на 717 г. огромна арабска армия потегля към Константинопол и го обсажда от всички страни. При това положение новият владетел Лъв III Исавър изпраща пратеници при българския хан Тервел с молба за помощ. Наследникът на Аспарух проявява забележителна държавническа далновидност. Изминали са едва 36 години от основаването на българската държава, през които Византия води непрекъснати войни против младата България. Тервел преценява, че арабското нашествие няма да спре с падането на Константинопол и тази заплаха е много по-страшна от Византия. Поради това той приема молбата на Константинопол за помощ.

Хан Тервел повежда българските отряди и достига в близост до Цариград. Още в началото на военните действия българите разгромяват 4000 арабски отряд, командван лично от арабския предводител Маслама ибн Абдел - Малис.

Впоследствие по заповед на Маслама арабите отсам Босфора изграждат два отбранителни вала - един срещу Константинопол и един западно срещу българите, с което да осигурят тила на 20 000 армия. Валовете обаче не спасяват тази 20-хилядна армия от българските войски.

Блокирани от българите по суша, арабите прекарват изключително тежка зима, като множество от тях умират от болести и глад. През пролетта на 718 г. хан Тервел нанася на арабите поредното поражение. Сухопътната армия на Маслама е разгромена. На 15 август 718 г. арабите вдигат обсадата и се оттеглят от Константинопол. Флотът е настигнат от морски бури и до Сирия достигат само пет кораба.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Чакал

    112 3 Отговор
    Смел мъж!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 РЕСПЕКТ КАН ТЕРВЕЛ

    27 24 Отговор
    ТЪЙ ИМ ОТЪРВА НА ХРОНИСТИТЕ ,ЗАПОМНИЛИ 718г.КАТО ИМ ПОМОГНАХМЕ ,НО ЗАБРАВИЛИ 635Г. КАК Е СЪЗДАДЕНА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА С 3МЛН. НАСЕЛЕНИЕ И 150 000 ВОЙСКА ЮЖНО ОТ ДУНАВА

    Коментиран от #5, #6

  • 5 веселяк

    55 9 Отговор

    До коментар #4 от "РЕСПЕКТ КАН ТЕРВЕЛ":

    Сега ако им изкараш и ЕГН на тези 3 млн.!
  • 6 караибрахим

    74 13 Отговор

    До коментар #4 от "РЕСПЕКТ КАН ТЕРВЕЛ":

    свети Тривелий Теоктист никога не е бил хан или кан.баща му сущо.никаква държава не са основавали 635 година българите щото са имали тука държава от преди повече от 6000 години.

    при приеманито ни в европейския съюз можеш да видиш какво казват испанския и италиянския представите.

    при честването на 1300 години България може да прочетеш искренното учудване на индииските и японски правитества.как честваме 1300 като сме на над 6000.

    и арабите не са били 20000 а 200000.

    Коментиран от #7, #17

  • 7 Д'мин

    22 19 Отговор

    До коментар #6 от "караибрахим":

    Олеле, после искаме да ни приемат сериозно!
  • 8 Ццц

    103 14 Отговор
    Наследници сме на юнашки народ, но гена ни е много пострадал. 500 година най-хубавите момичета и най-буйните момчета са насила отнемани и днес е останала рая. От " като не щеш мира, на ти секира " минахме на " наведена главица сабя не я сече ". 60 % харесвали протестите, но на площада са 6000. Трепали сме араби, а сега цигани изнасилват бабите ни и ние сме толерантни по " европейски ". Народе????

    Коментиран от #29

  • 9 история

    61 7 Отговор
    Армията на Маслама наброява 100 000 воини а не 20 000. Моля поправете информацията в публикацията.

    Коментиран от #11, #20, #31

  • 10 Ххх

    14 2 Отговор
    През август 1179 г. се е състояла битката при брода на Яков на река Йордан, известна още като последната битка на тамплиерите. Армията на Саладин обсажда новопостроената крепост Шастелет, изградена при брода на Яков. Директната атака срещу стените на крепостта е била неуспешна. След което обсаждащите прокопават тунел, по който стигат до основата на стената на крепостта. Запалват огън и подпалват дървените подпори, поддържащи основите на стената. Стената рухва, армията на Саладин нахлува и извършва масово клане на защитниците на крепостта. От намиращите се в нея 1500 християни около 800 са избити. Голяма част от избитите е хвърлена в кладенеца на крепостта, за да го направят неизползваем в бъдеще. Балдуин IV с част от армията си се е намирал в провинция Тиберия, на около половин ден път от обсадената крепост. Но не се е притекъл своевременно и не е оказал помощ на обсадените, по причини, които не са абсолютни изяснени от историците. Според някои е изчаквал допълнителни подкрепления, според други се е страхувал да се намеси, тъй като преди това кръстоносците са загубили в няколко погранични сражения. Когато все пак армията на Балдуин приближила до крепостта, видяла, че от мястото се издига дим и крепостта е в руини. Армията на кръстоносците се оттеглила, без да влиза в сражение с армията на Саладин. От топлото време труповете на убитите кръстоносци започват бързо да се разлагат и това става причина в армията на Саладин да избухне епидемия от чума, от която у

    Коментиран от #45

  • 11 падналия ангел 👿

    22 3 Отговор

    До коментар #9 от "история":

    Около 20 000 е била арабската войска разположена около европейска част на Константинопол. Нали се сещаш, че арабите са обсадили столицата и откъм Мала Азия!
  • 12 Делфи ман

    39 2 Отговор
    Как ще свалят обсадата , като са избити, като мишки 80% от арабски те войски, казва се, обсадата пропада , или пада поради победата на Тервел над арабите.
    Читателя, остава с впечатлението ,че обсадата е доброволно свалена!
    Едва ли не, че са си отишли, за Бог да прости?
    Те, са били принудени ,да станат канибали, яли са кожите от седлата на конете си...
  • 13 Ххх

    62 5 Отговор
    Ако през 14 век държавата ни беше единна и силна, и ни управляваше някой като хан Тервел, сигурно османското нашествие щеше да бъде спряно до европейската част на Византия. И историята щеше да е друга. И нашата, и на останалите балкански страни.

    Коментиран от #14

  • 14 Д'мин

    41 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ххх":

    Нямало ги е вече старите български родове-Дуло, Вокил, Угаин!

    Коментиран от #15

  • 15 Родове

    28 6 Отговор

    До коментар #14 от "Д'мин":

    В най новата българска истирия управляват нови три родатри рода:
    - Костовил
    - Кобургил
    - бат Бойкик
  • 16 15 август 2020

    31 6 Отговор
    Диктатурата и геноцида към бг.данъкоплатец продължават с активната подкрепа на посолството на фащ и ЕС.
  • 17 зузи

    30 9 Отговор

    До коментар #6 от "караибрахим":

    Точен коментар! Титлата "хан" и "преселението" ни от Монголия е измислено от ватниците за унижение.Българите в Азия са тръгнали от тук в търсене на нови земи...Има летописи и документи във Ватикана които показвт че Българи и Траки е едно и също.

    Коментиран от #22, #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост4

    10 4 Отговор
    Уважаеми коментиращи,много сте се размечтали😅😅😅ако беше така,щеше да е другояче, но уви, сега е така!Господ на бодлива крава, рогове не дава, замислете се, защо България е на това положение?
  • 20 Тя армията му наброявала 100000

    8 37 Отговор

    До коментар #9 от "история":

    Ама когато хан Тервел пристига под стените на Константинопол там са били останали около 15000 болни и ранени араби изоставени от отдавна оттеглилите се араби. Точно тях е победил ханът.
  • 21 Ееех, Къде е бил хан тервел

    14 1 Отговор
    През 1204г.да спаси Константинопол от кръстоносците
  • 22 Урунгел

    17 3 Отговор

    До коментар #17 от "зузи":

    За истината не са ти виновни ватниците! Остави траките на мира!
  • 23 Измислици

    16 8 Отговор
    Хей хора каква Византия ? Източна Римска империя и се говорило на латински .

    Коментиран от #24

  • 24 Д'мин

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "Измислици":

    Предполагаемо гръцкия език е със статут на официален още от врeмената на Тиберий II и Маврикий, т.е той е официален наедно с латинския почти 50 години, преди Ираклий I през 629 г. да се титулува вече василевс, вместо август. Това от страна на императора навярно пък е своеобразен жест към всички гръкоговорящи, подкрепили го по време на кампаниите от 622 г. - 628 г.
  • 25 Голата истина

    12 4 Отговор

    До коментар #17 от "зузи":

    За обслужване на определени геополитически интереси ще напишат, че и българи, турци и циганье са едно и също. А ти може да играеш пощемски гълъб и да разнадяш тая ,,истина" според интереса ти - за няколко цента повече.
  • 26 Историци Много

    18 0 Отговор
    Как да се разбере истината, като пренаписват Тракийско-Българска история, при смяна на всеки режим, правителство и всякакви чужди интереси. Едно е сигурно. Няма да спрат нападенията по всякакви начини над тази земя. Колкото пъти сме неподготвени и отслабени, толкова пъти ще губим от всички тях.
  • 27 635 Г.

    8 5 Отговор
    635Г. ИМПЕРАТОР ИРАКЛИ ПРОВЪЗГЛАСЯВА КАН КУБРАТ ЗА ,,ПАТРИЦИЙ,, ЗАЩОТО Е ВОДАЧ,БАЩА НА 3000 000 БЪЛГАРИ ЮЖНО ОТ ДУНАВ И 150 000 ВОЙСКА
  • 28 681Г ХVI-ВСЕЛЕНСКИ СЪБОР

    16 3 Отговор
    Константин ме наричат и съм презвитер на светата Божия църква в Апамея от втора провинция Сирия, ръкоположен от Авраам, епископ на Артеуса. Дойдох на вашият свят Събор за да ви съобщя, че ако аз бях изслушан, то ние нямаше да претърпим това, което претърпяхме през тази година, т.е. това, което претърпяхме във войната с България.ДЪРЖАВА СЪС 150 000АРМИЯ
  • 29 стоян

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ццц":

    До 8 ком =Твоя коментар важи за всички кумунистически диктатури =където е минал кумунизъма това остава

    Коментиран от #39

  • 30 Влади

    19 2 Отговор
    Арабите още помнят това пораженир. Преди 21 години бях в Алжир и по време на рамазана течеше някакъв исторически сериал, за тази обсада на Константинопол. Тогава арабските ми колеги, многократно изказваха респекта си към българите, сразили прадедите им в Тракия. Помнят ни!
  • 31 Историк

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "история":

    Общият арабски контингент е около 80 000. Така, че е безмислено да смяташ, че само в хинтерланда са били разположени 100 000.

    Коментиран от #32

  • 32 караибрахим

    8 2 Отговор

    До коментар #31 от "Историк":

    общият арабски контингент е между 180-200000.цар тервел в финалната битка заравя между 20-32000.при бягането презглава в морето арабите ги довършва буря до брега достигат само 5 кораба.
  • 33 Тервел

    5 1 Отговор
    Кви глупости говорите
  • 34 Историк

    13 5 Отговор
    Много сте заблудени , първо Константинопол няма азиатска част съвременен Истанбул е от двете страни на Европа и Азия , Константинопол е само на европейския бряг така че цялата арабска армия е била в Тракия насочена срещу стените на града , а от към морето тоест от отзад и отстрани е бил арабския флот около 5000 кораба , армията на арабите според някои източници е 200 Хил , по съвремено пресмятане ги намалява на 100 Хил души , елитът на ислямския халифат , при първата атака на Тервел са разбити 4000 Хил араби коница от личния отряд на маслама водени от самия него , след което арабите се окопават около града и повече българите не могат да ги атакуват обаче се появява друг проблем прекъснати са запасите им , те изкарват една зима много умират от глад и на пролетта 50 Хил арабска част напуска лагера и обсадата като се опитват да пробият българската блокада и да стигнат до корабите , обаче българите не ги закачат до като напуснат лагера след което арабите попадат на засада краи бреговете и са напълно разбити останалата част от арабите снема обсадата и хуква към корабите да бяга но още преди всички араби да са напуснали лагера тои е атакуван от българите и 20 хил араби са убити , около 20 хил успяват да се качат на корабите и да избягат , флота им попада на големи бури , много от тях се издавят и само няколко хиляди стигат до Сирия , източник чуждестранна история Кингс енд дженералс клипа го има в ютуб

    Коментиран от #35

  • 35 караибрахим

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "Историк":

    е тъй де аз ко викам.

    сега остана да уточним че няма български владетел с мизерната титла хан.

    Коментиран от #36, #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Историк

    6 3 Отговор

    До коментар #35 от "караибрахим":

    Реалната титла е Кан , канас субиги но това е на стар език по новому му викат Хан значението е същото

    Коментиран от #38

  • 38 караибрахим

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Историк":

    кан,хан е титла при татаромонголо-тюркски племена.българския род никога не е бил племе.сщо и бог никога не ни е бил тангра(тенгри)е второстепенно божество при сибирските народи.

    в именика на българските князе(това му е точно названието)не ханове,в по съвременен прочит владетели всички владетели са описани без титли с изключение на Аспарух(Исперих,Испор,и т.н.)защото са князе.

    бащата на Аспарух княз Кубрат е имал ромейска титла патриций.тя на ханове не се дава.

    Коментиран от #40

  • 39 поп стоян

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "стоян":

    абе неграмотен стояне какъв комунизъм те гони бе.....човека ти казва за това какъв манталитет сме изградили вследствие на 500 годишно турско робство а убавеца стоенчо само комунисти му се привиждат....."гоуем убавенкьо си да знаиш"...
  • 40 Историк

    6 3 Отговор

    До коментар #38 от "караибрахим":

    Аз ти казвам по официалната история че е Кан , а иначе и аз знам много теории , че всъщност българите са наследници на тракийски изселници от времето на римското завоевание , като траките са били мизи , скити , трибали и много други племена и започват да се наричат българи което означава благородни , божествени на стар език , никога не са се наричали траки това е гръцки термин , съвременната ДНК експертиза сочи че съвременните българи сме наполовина траки и това реално го доказва те , траките са имали царе , не князе , думата княз идва от романизацията като замества думата цар целяща да постави титлата под императорската но реално цар е равно на княз , а царя е равен на императора за Кубрат се знае че е живял в Константинопол което пък означава че реално българите и тогавашните ромеи са били роднини защото преди гърците да превземат власта постепенно империята е била управлявана от романизирани траки , като Юстин , Юстиниан , Велизарии и др. Когато се възкачват първите гръцки императори започват и първите воини с българите , Аспарух идва в съвременна България да освободи романизираните траки , българи и така се създава дунавска България като българите се отдръпват от империята , гърците я налапват и започват многовековните воини , за Кубрат , Аспарух и Тервел се знае че реално са били християни имало е българи християни имало е и езичници българи от новодошлите но до Борис първи България е е била мултирелигиозна като всеки е имал право да служи на която р

    Коментиран от #41, #42

  • 41 караибрахим

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Историк":

    общо взето за това говорим.
  • 42 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Историк":

    Биляна платно белеше
    …………………………………………………..
    Не ви го сакам виното,
    а най го сакам момчето
    що напред ТЕРА кервано
    .....................................................
    ТЕРА= ВОДИ, ПРЕДВОЖДА
    ТЕР = ВОДАЧ, ПРЕДВОДИТЕЛ
    ТЕР-ВЕЛ , а понеже в гръцките източници заместват Б с В в действителност е ТЕР-БАЛ = предводител голям или велик предводител , прогонил арабите от Балканите. В Зап. Европа е известен като св. княз Тривелий. Българския княз ТЕРБАЛ – 8в. е представител на владетелския род ТЕР, който е просъществувал векове.
    ТЕРес = Водителя, водача. Български княз от Тракия, а според фалшивата ни история тракийски владетел – одриски цар 6 в. пр. Р. Хр.
    ТЕР-ТЕР = Водач на водачите, аналог. с цар на царете. Български Цар-13в. , още един от владетелската династия ТЕР. Последният цар от този владетелски род е внук му, Българския цар Георги ІІ Тертер-14в.
    Copy-paste: ".....В спадащият някога в нашите владения град Дурач е намерен един особен надпис........Той е каталогизиран като Epidamnos-414, а текста намираме важно за нас име - Τηρεὺς Τρεβελλίου -Терес Тервелов, Терес син на Тервел. Оказва се, че по време на Античността на Балканите е живял човек, който е носел името на древен одриски цар, а името на баща му е идентично на това на по-късен български владетел. Кой обаче да поднесе на българския читател тази информация?" ....От ИСТОРИЦИ КАТО ТЕБЕ ДА НИ ПАЗИ ГОСПОД!
  • 43 Трак

    3 0 Отговор
    Помогнали сме на Византион защото е тракийски град, и в началото е бил управляван от тракийски императори (Константин, Юстиниан и д-р.) .Когато идва арменската династия изместваме границата на до Стара планина с идеята по всякакъв начин да си възвърнем нашият град с тракиец василевс. Затова са и последвалите войни за Константинопол. Колкото и да не вярва българинът ,този град е български и императорите до около 600година са били българи.Затова Симеон,Калоян и д-р. наши царе са го изтъквали този факт пред папата за което са получавали съгласие

    Коментиран от #44

  • 44 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Трак":

    След римляните империята я управляват траките ,романизираните българи като после започват да се възкачват всякакви индивиди гърци , арменци и дори араби , като Никифор , Константин е полуримлянин полугрък , маика му е гръкиня , но тогава гърците са били нисшите хора в империята , воиници , работници , роби и тъи нататък по времето на тракийското управление империята достига своя пик , възвръща се Италия Африка , части от Испания , Сирия , много острови и др , след като траките постепенно изчезват от управлението и се възкачват гърците започва един процес на упадък на империята с леки прекъсвания траещ почти 900 години завършвайки със падането на Константинопол и заличаването на източната римска империя
  • 45 Акмал Султан

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ххх":

    Браво ! Хайде сега обясни на хората как Балдуин l-ви Властва в Константиние и воюва с Кесаря Калоян , а Балдуин lV-ти в Ерихон ... Иери Шалом ! ...
  • 46 Лъв III Исавър

    2 6 Отговор
    Тeрвeл пoбeждaвa oтряд oт 4000 души, кoйтo e изпрaтeн в Трaкия, зa дa cнaбди ocнoвнaтa oбcaждaщa вoйcкa c прoвизии.(Тук свършва и неговата помощ.) Кoнcтaнтинoпoл нe мoжe дa пaднe, aкo oбcaждaщият нямa флoт (Cъжaлявaм Cимeoнe, cъжaлявaм Ивaн Aceнe, нe cтe били oпacнocт за града). Aрaбcкият флoт e рaзбит oт визaнтийцитe, кoeтo cлaгa крaй и нa caмaтa oбcaдa нa грaдa. Тeрвeл aтaкувa aрaбитe прeд cтeнитe нa Кoнcтaнтинoпoл, кoгaтo cрaжeниeтo e рeшeнo, a aрaбитe oтcтъпвaт. Вoйcкaтa нa aрaбитe нe e билa 200,000, зaщoтo тaкoвa чиcлo нe e билo пocилнo зa никoя държaвa прeз тoзи пeриoд.
    Смешно ми е, че се подиграваме на македонците, а българите се мислят за траки, които последните на своя воля се романизират векове преди българите да стъпят на Балканите. :)
  • 47 Реалист

    1 0 Отговор
    Той е един хората, на които им е вписано в ориста, живота и съдбата да бъде владетел !
    Освен това човек, който се е родил , за да бъде владетел, не е задължкително хората да му подражават !
    Например Екатерина Алексеевна - Екатерина Велика е бивша владетелка - императрица на Русия преди векове, но нея не са я имитирали ! Хитлер е бивш владетел на Германия, защото са го издигнали от "най-долу" !
    Наполеон също е бивш владетел, ама на Франция !
    Петър велики и той е бивш владетел, ама на Русия, преди векове !
    В крайна сметка всички владетели от началото на човечеството са правили хубави и полезни неща за своите племена, както и за себе си , нормално е любов, развитие, пари и други неща да има човек !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове