14 Септември, 2024 22:30 1 284 0

Важните новини във ФАКТИ на 14.09.2024 г.

  • авиокатастрофа-
  • борислав цеков-
  • васил пандов-
  • граф игнатиево-
  • сталин-
  • метеорит-
  • огнян минчев-
  • бсп-
  • северна македония-
  • михаил константинов-
  • цариград-
  • сметище-
  • созопол-
  • пожар-
  • бойко борисов-
  • патрулка-
  • проф. петър стоянович-
  • васил терзиев-
  • кирил петков-
  • д-р недислав веселинов

Мястото днес беше допълнително обезопасено от военните

Важните новини във ФАКТИ на 14.09.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Нова версия за катастрофата с двама загинали пилоти

Черната кутия и документите за полета, при който загинаха старши лейтенант Венцислав Дункин и майор Петко Димитров, вече са при разследващите. Военна прокуратура и военна полиция днес направиха допълнителен оглед на мястото на авиокатастрофата.

Борислав Цеков: ВСС да спазва само Конституцията и законите, а не да "намига" на партиите

Висшият съдебен съвет трябва да следва дневния ред, предписан от Конституцията, от законите, а не партийния календар и партийните конфликти. Това заяви в "Говори сега" доцентът по конституционно право – Борислав Цеков.

BG драма в ПП-ДБ: Не иска нито с Доган, нито с Пеевски, а и не вярва на Бойко Борисов

ПП-ДБ няма визия да управлява с някоя от фракциите в ДПС, а да предложи изход от политическата криза.

До три се свиха основните версии за авиокатастрофата в "Граф Игнатиево"

Дни на траур в структурите на Военното министерство. В петък двама пилоти загинаха по време на тренировка на авиобаза „Граф Игнатиево”. Днешният ден е траурен и за Разлог, и за Лом, от където родом са двамата отишли си без време летци. Долна Митрополия, където военните работели, също обяви ден на траур.

Прецедент: Без да обяви война Сталин бомбардира България на 22 юни 1941 година

Съюзническите бомбардировки през Втората световна война са добре известен факт, но малцина знаят за съветските атаки срещу Царство България, които рядко намират място в учебниците по история.

Метеорит падна край Варна

Необичайно явление разтърси нощното небе над Варна в късните часове на вчерашния ден. Според информация, предоставена от специализирания метеорологичен портал Meteo Balkans, над морската столица е наблюдавано падането на метеорит.

Огнян Минчев: Камала Харис може да спечели изборите за Белия дом

Двамата претенденти за Белия дом Доналд Тръмп и Камала Харис се изправиха за първи път един срещу друг в дебат. Вече има намек от щаба на милиардера, че въпреки първоначалния отказ, може да има още един решителен сблъсък между двамата. Възможно ли е американците да изпратят в Белия дом жена? Какви послания отправиха двамата кандидати към избирателите в САЩ?

Вигенин постави ултиматум на Бойко Борисов

Бойко Борисов говори различни неща, няма как да се поддадем. Той има големи грехове към държавата - изгради чрез ГЕРБ един модел на разхищение на обществени ресурси, който забави развитието на България с години. Докато Борисов е ръководител на партията и тя не дава знаци, че осъзнава грешките си от миналото, не виждам как можем да погледнем сериозно на каквото и да е системно взаимодействие с тях. ГЕРБ да си търси партньори другаде. Това каза зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин в „Офанзива с Любо Огнянов” по "Нова телевизия".

Гордана Силяновска-Давкова към Румен Радев: Защо на снимката го няма македонското знаме

От кабинета на президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова казват, че утре ще поискат отговор от президента Румен Радев защо на общата снимка не е поставено македонското знаме.

Тодор Тагарев: Твърде много е - за година загубихме трима пилоти

В последните 3 години загубихме трима пилоти. Това са твърде много катастрофи за тези години. Това заяви бившият министър на отбраната Тодор Тагарев за катастрофата с учебния изтребител L – 39 ZA, която се случи при подготовката за отбелязването на 20 години от членството ни в НАТО.

Красимир Каракачанов: Армията и военните не могат да бъдат изтривалка за некадърните ни политици

Армията и военните не могат да бъдат изтривалка за некадърните ни политици. Доколкото ми е известно, самолетът, разбил се в "Граф Игнатиево", е бил на 50 метра височина, много под допустимата долна граница (300 метра). Според мен - това ще излезе причината за инцидента. Самолетите трябва да се поддържат, модернизация на ВВС е извършвана за последно преди 5-6 години - докато аз бях министър. Летателната им годност трябва да се възстановява на всеки 2 години, да се премонтират двигатели и електроника. Ако последните 3 години никой не се е грижил за тях, са останали само 4 учебно-бойни самолети L-39 ZA, които летят от общо 12. Във времето, когато аз ремонтирах половината от машините, това струваше около 14 млн. лева.

Професор Михаил Константинов очаква до 8 партии в НС, а сред тях ще са и двете фракции на ДПС

Между 6 и 8 партии ще влязат в парламента. Мисля, че двете фракции на ДПС ще имат общо между 30 и 35 депутата, което ще е отстъпление. ГЕРБ ще вземе 70 мандата, а около 20 ще са за БСП. "Възраждане" вдига резултата си, вероятно това ще се види и на изборите. Разумно е коалицията около Доган да получи членове на СИК, за да се успокоят страстите.

Евтим Милошев и проф. Галин Цоков откриха новата учебна година в българското неделно училище в Истанбул

Близо 70 деца се обучават в българското неделно училище в Истанбул, а през тази година 17 първокласници прекрачват неговия праг. Официалното начало на новата учебна година бе дадено днес от министъра на туризма Евтим Милошев и министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Правят карти на незаконните сметища в страната

„Тази година приоритет за нас е ограничаването на замърсяванията с отпадъци и премахването на нерегламентираните сметища. Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) вече започнаха да картографират незаконните сметища в страната“.

Пожарът край Созопол е тръгнал от хотел

Мащабен пожар избухна в района на къмпинг "Каваци" край Созопол, предизвиквайки тревога сред местните жители и туристи. Според информация от Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи - Бургас, огненият инцидент е започнал от хотел "Каваци".

Бивш военен пилот смята, че грешка при пилотирането стои зад трагедията в граф Игнатиево

"Причините за трагедията край "Граф Игнатиево" могат да бъдат няколко, но към дадения момент нямаме пълна информация, за да се спрем на една от хипотезите. А първата хипотеза е отказ на авиационната техника. Самолетът Aero L-39 Albatros е много хубав самолет, чешко производство. Лети се на него вече много години, обучават се курсанти, бъдещи военни пилоти, летци. Самолетът е минал през капитално възстановителен ремонт. Аз предполагам, че преди полета на той е бил изпробван в пълна степен, както двигателите, така и бордните системи".

Огромен пожар избухна в гората над Созопол, близо до Каваци ВИДЕО

Огромен пожар избухна в гората над Созопол, близо до Каваци. Горят сухи треви и храсти, изпратени са екипи на пожарната от Бургас и Приморско.

От ГЕРБ отговориха на ПП за джентълменското писмо

Многократно сме изразявали аргументите си против прибързаното законодателство, предлагано от ПП.

Намушкаха с нож 14-годишно момче в Стара Загора

Момче на 14 години е пострадало при спречкване между младежи в Стара Загора, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Прокурор обяви една от версиите за авиокатастрофата в Пловдив

Неправилно зададени команди от командния център е една от версиите, по които работи военно-окръжната прокуратура в Пловдив.

Проф. Петър Стоянович: Схемите в образованието не правят децата грамотни

От времето на героите на „Под игото“ с тържествата и изпита на цялото село и целия град до ден днешен много малко се е променило в милата гледка, в умилеността на това, което ние наричаме първи учебен ден“. Това коментира историкът проф. Петър Стоянович пред Би Ти Ви.

Кметът Васил Терзиев: София ще има нов данък

София ще има нов данък, но като цяло няма готовност в България да преминем към новото изчисление на такса битови отпадъци и се надявам, че в парламентът ще вземат правилните решения и ще направят корекции. Това не е проблем само на София. Просто като най-голям град има много жители. Това е национален проблем, който беше така изведен на преден план от Националното сдружение на общините в България. Именно за да има баланс и да няма голямо утежнение за гражданите се надяваме тази една година отсрочка да ни помогна на всички да направим системата възможно най-добрата и гражданите на София да не усетят рязко покачване много рязко покачване на такса битови отпадъци“.

ПП пращат джентълменско писмо до ГЕРБ за едни 10 млрд. лева

Зад нас са младежите на промяната. Това са делегати от цялата страна. Днес те ще направят демократичен избор на свой председател. Най-важният разговор, който проведохме с тях, е какви реални мерки трябва да се вземат за младите хора в България. Те споделиха с нас какво трябва да се направи, за да остават младите хора в България. Те искат политики за младите семейства и лекари, очакват възможности за програми за закупуване на жилища от младите хора. Всички тези политики ще ги видят в нашата програма.

Авиоинженер: Учебният самолетът прави боен завой с много малък радиус

„L-39 е лек учебно-тренировъчен самолет, изключително разпространен. Мисля, че над 30 държави в света имат от него. Това е самолет, който се е доказал с времето. Самият самолет има специфики. Той е проектиран преди около 50 години в Чехия, когато не е имало компютърни мощности, които да направяt по-съвършена аеродинамика. И естествено самолетът си носи тези белези и тези трудности“.

Колегите на загиналите пилоти: Орлите не умират! Те отлитат!

"Орлите не умират! Те отлитат!"

Това пише в некролог за двамата загинали пилоти, пуснат на Фейсбук страницата на Авиационна база Долна Митрополия, в която са работили майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.

"На 13 септември 2024 год. в изпълнение на полет със самолет L-39 ZA отлетяха завинаги в небесната ескадрила майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин - достойни български офицери, пилоти, колеги и приятели! 12-та авиационна база изказва най-дълбоки съболезнования към роднините и близките за тежката загуба! Поклон пред светлата им памет! Мир на душите им!". Това написаха от 12 Авиационна База - Долна Митрополия във Фейсбук профила си днес.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол