Last news in Fakti

14 Август, 2020 14:18 4 981 46

Адв. Петър Славов: Предлагането на ВНС не е в правомощията на премиера

  • бойко борисов-
  • предложение-
  • велико народно събрание-
  • адв. петър славов

Експертно мнение за днешното предложение на премиера Бойко Борисов

Адв. Петър Славов: Предлагането на ВНС не е в правомощията на премиера - 1
Снимка: ФАКТИ

''Да припомним относно Великото народно събрание: правомощието за предложение за свикване на ВНС и приемане на нова Конституция е на президента и 1/2 от народните представители, но не и на премиера!'', това пише във Фейсбук страницата си юристът и бивш народен представител - адв. Петър Славов, по повод предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание.

''Проектът се разглежда от действащото Народно събрание НЕ ПО-РАНО от 2 месеца (и не по-късно от 5мес.) от внасянето му!

Проектът се приема с мнозинство от 2/3 от народните представители; Ако бъде прието решението с 2/3 мнозинство, то насрочването на изборите в 3-месечен срок.

По всичко изглежда, че горните мнозинства (ГЕРБ и т.нар. ''патриоти'' имат общо 116 гласа), особено това за 160 депутати, са несъбираеми в този парламент!

Дали цялата внезапна "инициативност" на властимащите за конституционни промени, за които от демократичната общност настояваме от години (част от които същите тези хора "опраскаха" през 2015г.), не е, за да се тупка топката и да се спечелят заветните 6-7 месеца до редовните избори, и да няма предсрочни избори и служебен правителство?!!'', пита се адв. Петър Славов.
 


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 56 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Експерт

    72 12 Отговор
    ОСТАВКА ЕЙ! ПОБЪРКАХТЕ НАРОДА!
  • 2 Последния Софиянец

    62 7 Отговор
    Как да не е.Бойко управлява всички.Парламент,министерства, прокуратурата,ВСС.Нали срещу този тоталитаризъм точно се борим.

    Коментиран от #33, #39

  • 3 Усмивка за България

    49 7 Отговор
    За съжаление у нас в правомощията на премиера са различни дейности със съмнителна законност , които пълнят разни чекмеджета.......
  • 4 ккл

    23 18 Отговор
    Правомощия- неправомощия, ще го направи като стойте, та гледайте. Каквото си е наумил, го прави, не виждате ли? Протестите не го спряха ни на йота. Вие само си приказвайте и скачайте на протеста.
  • 5 chi

    32 11 Отговор
    Той мутрака си е такъв, малко дебилен си пада...
  • 6 Ай стига бе

    14 50 Отговор
    Добре, бе! Оставка, проглушихте ни ушите. А после какво правим? Кой ще дойде и какво ще направи? Ще въведат задължително търкане на талончета ли?

    Коментиран от #9, #12, #13, #37

  • 7 честен ционист

    7 13 Отговор
    Премиерът е наше момче.
  • 8 КОТарАК

    39 10 Отговор
    в никакъв случай не трябва да се позволява на герберите да направят избори-имат възможност финансова да купят много гласове/ надявам се да изкристализира някаква полит. формация на младите от протеста , в крайна сметка за децата живеем , в тях се надяваме ..нашата е изпята вече
  • 9 веселяк

    1 11 Отговор

    До коментар #6 от "Ай стига бе":

    Не, аз ще чопля семки!
  • 10 Последния Софиянец

    37 15 Отговор
    Много ми хареса програмата на Бойко.Събрал е всичките ни искания от нашите плакати.Ама забравил най важното---ЗАТВОРА.

    Коментиран от #17

  • 11 1345

    17 7 Отговор
    Всички да възхвалим Боко Ким Борисун , че иначе каторга ни чака
  • 12 Заю Баю

    20 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ай стига бе":

    Не, ще има задължително гледане на шоуто на Слави.
  • 13 Дельо Хайдутин

    19 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ай стига бе":

    Оставката е факт.Сега е важно кога?

    Коментиран от #21

  • 14 Ай стига

    9 26 Отговор
    Аман от пишман адвокати.Адвокате ами вземи малко разсъждавай,че има разлика между предложение и свикване на ВНС.Аз незнам вече хората дипломи и образование излизат и се излагат.Ама то вярно едно е да си учил за да получиш образование,а друго е да си го купиш А после Борисов бил прост

    Коментиран от #42

  • 15 QAnon

    12 1 Отговор
    Нaй- вaжнoтo зa нac:
    ВНC рeшaвa измeнeниe нa зaбрaнaтa
    при oбявявaнe нa вoeннo или извънрeднo пoлoжeниe
    дa бъдe oгрaничeнo упрaжнявaнeтo ocнoвнитe прaвa кaтo живoт, физичecкa и тeлecнa нeприкocнoвeнocт, прaвo нa cпрaвeдлив cъдeбeн прoцec, нeприкocнoвeнocт нa личния живoт
  • 16 ИВАНОВА

    10 14 Отговор
    Защо заблуждавате хората?Борисов ясно казва,че ГЕРБ ще внесе предложение в Народното събрание за свикване на НС.Това,че той го е огласил не значи,че той като мин.председател прави предложение пред НС.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ха ха ха

    4 12 Отговор
    Сорос е настъпил БОКО, ще вкарват правата на джендърята..

    Имаме сделка за продължаващо ограбване!
  • 19 Биоробот

    8 16 Отговор
    Никой от протестиращите не предлага лице за премиер или някаква идея какво става след като ББ падне. Оставка, та оставка....а после какво следва? Нещо на зомби апокалипсис ми прилича.
  • 20 Емил

    6 18 Отговор
    Ами Б.Б. това каза! Не е свикал ВНС! Каза, че ще подаде оставака, когато се свика ВНС! Русофилията пикае газ! Да внимават пушачите! Б.Б. им го подаде дав ката! Само чалгаря Славчо проумя - Б.Б. яхна протестърите!

    Коментиран от #28

  • 21 Емил

    4 8 Отговор

    До коментар #13 от "Дельо Хайдутин":

    Всички ще умрем - важно е кога! Ближете раните си и се самооправдавайте! Имахте два месеца да родите идея за промяна, ама как ще "родите" като останахте без яйца! Онанисти!!!
  • 22 Мафията

    11 2 Отговор
    Къса си опашката, докато тупка топката. Всички промени в съдебната система, които наистина имат смисъл, за да се озапти мафията, могат да се извършат и от обикновено народно събрание с 2/3 мнозинство.

    Велико народно събрание има смисъл само ако се свика, за да изготви Революционна нова конституция за връщане на българския народ на приватизираната и заграбена от народа собственост, известна като държавна, общинска и кооперативна собственост.

    Нова Революционна и демократична конституция може да е конституция само и единствено идентична по дух и буква с Конституцията от 1947 г.!

    Върнете Конституцията от 1947 г. ако наистина искате да убиете мафията!
    Долу мафията! Долу ГЕРБ - ГРОБ за България! Долу психодесните соросоиди обяздили протестите!
    Национализация на всички банки и други финансови институти!
    Национализация на всички средства за производство и на всички земеделски земи на латифундисти над 300 дка!
    България на българския народ!
    Стоп на 30-годишната капиталистическа контрареволюция!
    Връщане на Димитровската Народна конституция от 1947 г.
    Връщане на Народната република България, която мафиотите окрадоха!

    Коментиран от #41

  • 23 Вожда

    1 5 Отговор
    Квот предложа тва ще се приема, сиреч всички сте ТКП!
  • 24 Хаджиментов

    6 8 Отговор
    Ако адвоката прочете внимателно изказването на ББ ще научи с изненада, че той казва, че ПП ГЕРБ ще предложи свикването на ВНС и дори цитира според кои членова на Конституцията и Правилника за работа на НС.
    Аман от пишман-адвокати. Колко ли народ са опропастили защото са се изказвали неподготвени?!?!?!

    Коментиран от #27

  • 25 Пyнта Мapa ВНС

    14 1 Отговор
    Естествено, че на Президента, но Боко злобарчето и това му право иска да си присвои! Няма да се учудя, ако го е "съветвал" ония избягалия от 4-ти км. Жорко Магарков ?
  • 26 Хайде да погледнем

    10 2 Отговор
    съдържанието на " великите идеи" на Вожда: 1. За някой на депутатите - " заимства-но" от Слави Трифонов -ста популистко, впрочем - защо ТОЧНО 120, а не
    139? А защо не - според броя на гласоподавателите към датата на изборите - имаме Национален статистически институт, че и математици ; 2. Оплюването на протеста - " не бил излъчил лидери"- ами протестът иска ОСТАВКАТА ти и не е лидерска партийно събрание / съвсем некоректно бе и споменаването на майките, че били " употребени" - този човечец не знае ли, че те протестират отпреди този протест и също искат оставката Му?;3. Просташките подмятания по адрес на Президента- логично продължение на " Да си... .... майчина" - артикулирано от завист и безсилие..Впрочем - нито дума за лъжата " Не съм аз", свързана и с тази псувня, и с определянето на Караянчева като "...."Извод - жалък опит да се задържи на власт. Жалко за България/ всички знаем защо/ докато е на власт .
  • 27 Ако откога

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Хаджиментов":

    ПП , пък даже и ГЕРБ, имат правомощията на Президента?

    Коментиран от #30

  • 28 Нещо не си разбрал,

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Емил":

    миличък Емилчо - ББорисов каза " Ще направя всичко, за да завърша поне един мандат" - а идеята за Велико народно събрание е камуфлаж. Виж сроковете, в които може да се вземе такова решение - дали случайно не съвпадат с края на мандата Му?
  • 29 КОЧА

    0 2 Отговор
    НЕ ВЯРВАЙТЕ НА КОМУНИСТИ .................
  • 30 Хаджиментов

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ако откога":

    Конституция на РБ:

    Чл. 160. (1) Народното събрание решава да се произведат избори за Велико народносъбрание с мнозинство две трети от общия брой на народните представители.(2) Президентът насрочва избори за Велико народно събрание в тримесечен срок от решението на Народното събрание.(3) С произвеждането на избори за Велико народно събрание пълномощията на Народното събрание се прекратява

    Коментиран от #34

  • 31 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    ТОЗИ ВЪОБЩЕ НЕ СЕ КОНСУЛТИРА С "МЕТО ТУПАНЕТО" -МЕТОДИ АНДРЕЕВ ??????
  • 32 чичо

    2 8 Отговор
    Славов,престъпника Радев започна,много бързо и изгодно забравяте.Каквото повикало,такова се обадило,казва народа.
  • 33 Идем из село

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ти изкъпали се бе?
  • 34 така ли

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "Хаджиментов":

    Чл. 160 от Конституцията на РБ;- ДПС решава да се проведат избори за ВНС.;) Онова,което четеше Баце на аутокюто е писано в Сарая...
    Властта на Баце Ви,се свежда само до това-кога да си полива магнолията.

    Коментиран от #36

  • 35 ПАТРИОТ

    6 1 Отговор
    Банкянския хитрец се опитва да надмине учителя си ПРАВЕШКИЯ ХИТРЕЦ номера му категорично няма да мине.Няма кой да повярва на човек който 10 години управлява държавата и все сме на последно място в Европа.
  • 36 Хаджиментов

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "така ли":

    Глупав си, но ще ти отговоря заради другите, които ще го прочетат.
    1. Сарая няма интерес от Велико Народно Събрание.
    2. Решението за ВНС се взима от 2/3 от депутатите - 160 човека.
    3. Изборите се насрочват от президента.
    4. Всички промени на закони се гласуват от депутатите на ВНС, а ДПС няма да имат нито мнозинство нито начини да въздействат над тях.
    И изобщо, не е лошо да помислиш преди да изцвъкаш нещо във форума.
  • 37 Актуална Антена

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ай стига бе":

    Ти се моли да не дойдем на власт я. Че тогава Влад Цепещ ще ти се стори ката ангел.
  • 38 Кой68

    2 0 Отговор
    Този "експерт" е разбрал думите на Б.Б както дявола чете евагелието...Това го решава действащото Народно събрание,а предложението ще го внесе ПГ-ГЕРБ в парламента.
  • 39 Ааааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Бори се 😃😃😃😃хабиш сили
  • 40 Гост

    4 0 Отговор
    Ами да свика ВНС президента. Нали това е целта да се промени конституцията и да се змени статуквото.Ако това не се направи всичко си е вятър работа и са безмислени и оставки и каквото и да е .
  • 41 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Мафията":

    Ти Хорошо ли си в Главата..Как живееш със себе си бе Човек.Коминизма е обявен за ПРЕСТЪПЕН,а ти го Пропагандираш.Сеха в Белене ли да те пратим или в Слънчев ден,все концлагери на Комунизма...А..?Къде си Избираш...
  • 42 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ай стига":

    Не е просто адвокатченцето, но с тази 13 минутна реч, Борисов срина цялата им фантасмагория....и са объркани.
  • 43 Аве Адолф Хайлллл

    1 1 Отговор
    Голям сте смЕх ....... Баце Боко пак ви показа великата комбинация от пръсти ......
  • 44 1122

    1 0 Отговор
    ХА ХА ХА Бойко няма да стане твойта работа май ще си одиш като третия ИЗГОНЕН премиер ,АЙДЕ ЧАО,отбий се до софийския централен....ще те чакат.
  • 45 Гестапото

    0 0 Отговор
    Къф доктор си ти бре конски ли, и ти четеш папира на инак както един наглец но той фатмак може да му се прости. Та в кой момент чухте и двамата с ония Борисов да казва а, предлагам или аз свиквам ВНС. ТОЙ КАЗА ПАРТИЯ ГЕРБ НА КОЯТО АЗ СЪМ ПРЕДСЕДАТЕЛ, ти се опита като фатмака да ни пуснеш по пързалката но и ние слушаме радиоточката
  • 46 Гестапото

    0 0 Отговор
    Не съм толкова за герб но хич не обичам отрочетата на най крадливата партия, е вижте Г-н Минетов свърши парите,. баща му е търмъчил по време на социализамът и сега Г-н Минетов мери улиците не мил не драг. Мога да му дам малко акъл застани на някой ъгал и протегни ръце напред някой ще ти пусне някоя монета. Черепа може някоя антика да му пусне
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове