Last news in Fakti

21 Август, 2020 08:37 4 898

Над 15 милиона са вече потребителите на IQOS по света

  • iqos-
  • fda-
  • американската агенция по храни и лекарства

В знаково решение от юли тази година Aгeнцията пo хрaни и лeкaрcтвa в CAЩ (FDА) пoтвърди, чe при IQОS излaгaнeтo нa врeднитe вeщecтвa e нaмaлeнo знaчитeлнo в cрaвнeниe c цигaритe

Над 15 милиона са вече потребителите на IQOS по света - 1

Глaвният изпълнитeлeн дирeктoр нa Филип Мoриc Интeрнeшънъл Aндрe Кaлaнцoпулoc кoмeнтирa иcтoричecкoтo рeшeниe нa aмeрикaнcкия рeгулaтoр и значението му зa бъдeщeтo нa бизнeca c бeздимнитe прoдукти

Решението на Американската агенция по храни и лекарства (FDA), че IQOS може да се предлага като продукт с модифициран риск, е първото по рода си. Смятате ли, че американската агенция FDA ще бъдат последвани от останалите агенции?

Надявам се, че да. Има голям дебат между някой представители на общественото здраве и неправителствени организации,  които още не приемат този принцип, че ако има по-добри продукти, разработени са и са налични на пазара, то те трябва да бъдат налични за пълнолетните пушачи, които да имат избор. Защото ако такива продукти съществуват, подплатени са от научни данни, както процесът на Американската агенция FDA ясно показа, трябва ли заради идеологически или политически интереси да не предоставяме тези продукти на потребителите и пушачите да са изправени само пред два вида избор – или спираш или продължаваш да пушиш цигари. Знаем, и пушачите са наясно, че най-добрият вариант за здравето е да спреш, но малко от тях успяват. Също така знаем, че в момента имаме над 1 милиард пушачи и предвижданията на СЗО са този брой да се запази до 2025 г. и както казах, в много страни се достига максимумът, който може да бъде постигнат чрез всички рестриктивни мерки срещу цигарите. Така, че очевидното решение е тези продукти да бъдат на разположение на пушачите.

През 2016 заявихте амбицията всички пушачи да преминат на по-добри научно доказани алтернативи и да откажат напълно цигари. На какъв етап от постигането на тази цел сте в момента?

Смятам, че напредваме добре. Както много пъти съм казвал, ние нямаме само един продукт. Първо пуснахме бездимното устройство за нагряване на тютюн IQOS, поради това, че вкусът и никотинът, който се доставя при употребата му е сходен с този при цигарите. Въпреки, че вкусът на бездимен продукт никога не може да е като при цигарите, защото при тези устройства са премахнати много от токсичните вещества, които имат вкус, както и твърдите неизгорели частици, които също имат вкус, все пак това е най-близкият вкус до този на цигарите. Затова разработваме портфолио, което да подпомага пушачите да преминат напълно на по-добри алтернативи. За да постигнем това е важно да имаме сътрудничество с регулаторите. Aмбициятa ни e тeзи прoдукти дa фoрмирaт нaд 40% oт прихoдитe ни дo 2025. Минaлaтa гoдинa тe бяхa мaлкo пoд 20%. Плaнът ни e 40 милиoнa пушaчи дa ca прeминaли нaпълнo нa тeзи прoдукти дo 2025. Ceгa тoвa ca нaд 11 милиoнa души, а общо над 15 милиона са потребителите на IQOS по света.  Aкo имaмe пoдкрeпaтa нa рeгулaтoритe, тoвa мoжe дa ce cлучи и пo-бързo.

След като вече имат разрешение от водеща световна агенция като американската FDA, планирате ли да започнете да продавате IQOS в аптеките?

За мен аптеките са един канал. В САЩ например цигари можеш да си купиш и от дрогериите. Трудно е да убедиш един пушач да се откаже, но също така е трудно и да го убедиш да премине на друг продукт. Защото пушачите обичат ритуала, обичат вкуса на тези продукти. Въпреки, че IQOS доставя същото количество никотин, чуваме много потребители да казват, че вкусът е различен от този на цигарите. Макар, че според мен вкусът при IQOS е много по-добър, за пушачите той е различен. Всяко усилие и всеки канал, който може да се използва, ще бъде използван, но няма да има един ексклузивен канал. Доверието към аптеките е голямо, но психологията на пушача, която познаваме от никотин-заместващите терапии, е че той смята, че по този начин бива третиран като болен човек. Да ходи до аптека, когато става дума за продукт за удоволствие, все пак може би няма да бъде най-удачният подход. От друга страна, когато продуктът е научно доказан, фармацевтът може да го препоръча на тези, които попитат. Но като цяло, това, което е нужно като честна, ясна и незаблуждаваща информация към потребителите, за да преминат на тези алтернативи, трябва да се използва.

След като има решение на американската агенция FDA за намалено излагане на вредни вещества при IQOS , както точно е нужно, за да покажете точното намаление на риска за всяко отделно заболяване при преминаването на бездимния продукт?

Ако сте представител на правителството и кажете „ще разреша тези продукти, само ако има достатъчно епидемиологични данни“, тогава ще изпуснете възможността да имате епидемиология от своята държава. Ако чакате 10 години, за да получите епидемиология от други страни, като САЩ и Великобритания, то ще се окаже, че сте загубили 10 години за общественото здраве. Можете да се скриете зад репликата „искаме 100% сигурност“, но това не може да стане при никоя иновация.  Няма как да има 100% сигурност. Нямаме идея, дали след години соларните панели ще са по-добрата алтернатива от въглищата. Но се уповаваме на наличните данни и казваме, че ще следим епидемиологията. Но как можеш да получиш епидемиология? Единият начин е да започнеш чрез болниците, питайки хората не просто „пушиш ли или не“, а „пушиш ли цигари, ползваш ли е-цигари, ползваш ли нагреваеми изделия“. По този начин ще имаме класификация и ще знаем какво се случва. И това е първата стъпка, което може да се направи от медицинската общност. След това трябва да направим това, което направи американската агенция FDA. Продуктите трябва да се регулират не само преди да се пуснат на пазара, но и след това. Трябва да се следи кой го ползва, от кого се ползва, да се правят епидемиологична проучвания заедно с производителите. Не по-различно от това, което се прави с лекарствата. Пуска се лекарството и след това се следи за ефектите в следпазарните проучвания. Същият е процесът, който е много добре известен и не особено различен. Затова се надяваме правителствата и регулаторите да създадат процес, при които да внесем нужните доказателства преди продуктите да бъдат пуснати на пазара, да контролираме употребата от непълнолетни и непушачи, което е много правилно, и след време да имаме доказателства, че тези продукти, в абсолютни стойности, намаляват с X сърдечно-съдовите заболявания, с Y % пулмологичните и със Z % онкологичните заболявания. Тогава всичко ще бъде ясно. Но преди да започнем не можем да имаме данни.



Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове