ФАКТИ.БГ

Дългосрочният кредитен рейтинг на България е със стабилна перспектива

Доклад на Fitch Ratings за страната ни

Публикувана: 22 Август, 2020 09:33
48 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2056
Дългосрочният кредитен рейтинг на България е със стабилна перспектива
Снимка: EPA/БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ със стабилна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите.

Рейтингът на България е подкрепен от силните външни и фискални баланси, както и от благонадеждната рамка на политиката, подкрепена от членството в Европейския съюз и дългогодишното функциониране на валутния борд. Факторите, ограничаващи рейтинга, са както по-ниските равнища на доход, в сравнение с държави със същия рейтинг, така и неблагоприятните демографски фактори, които биха могли да ограничат растежа и да окажат натиск върху държавните финанси в дългосрочен план. Индикаторите за държавно управление са в съответствие с тези на страните със сходен рейтинг.

Стабилната перспектива отразява степента на икономическа устойчивост срещу пандемията от коронавирус, дължаща се на дългогодишната фискална стабилност, значителните по размер международни валутни резерви и възможността за съществени трансфери от ЕС през прогнозирания период. Влизането на страната във Валутния механизъм II (ERM II) и постепенният процес по подготовка за приемане на еврото също ще спомогнат за поддържането на макроикономическа и фискална стабилност в контекста на негативните рискове пред растежа и нарастващата политическа несигурност.

Според Fitch, приемането на България в ERM II и Банковия съюз през юли 2020 г. е важно постижение, което обхваща двугодишен процес на успешно прилагане на реформи и подобряване на устойчивостта на банковия сектор. То също така отразява ангажимента, поет от държавите и институциите от еврозоната, към разширяване на обхвата на еврото във време, в което макроикономическите и политическите рискове значително нараснаха в Европа. Оттук нататък фокусът ще бъде насочен към спазването на критериите за конвергенция, както и към другите специфични за България ангажименти, които включват продължаване на усилията за реформи. Предвид изискването за участие на българския лев в ERM II за минимум две години и обичайния срок за оценка от 6 до 12 месеца, според Агенцията, България може да приеме еврото най-рано през януари 2024 г.

Основните фактори, които биха могли да доведат до повишаване на рейтинга са: намаляване на макроикономическите и фискални рискове и подобряване на очакванията за растежа след COVID-кризата, който от своя страна допълнително ще подкрепи и публичните финанси; напредък за присъединяване към еврозоната, както и подобряване на потенциала за растеж. Фактори, които биха могли да доведат до понижаване на рейтинга са: продължително нарастване на държавния дълг; материализиране на условните задължения в публичните финанси; съществено влошаване на перспективите за растеж; възникване на значителни външни дисбаланси и/или влошаване на външната конкурентоспособност.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Копейкин
1 Отговор
България ще тръгне напред, когато СКЪСА "пъпната си връв" с МОСКВА и спре да плаща "данък Русия"!

Коментиран от #4, #23


Оценка:
-16 +14

ВЕЛИК СИ БОЙКО,НАИСТИНА...ВЕЛИК
2 Отговор
ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА ТИ ДАВА И ОЩЕ...5 МАНДАТА!
МАЧКАЙ БЕЗМИЛОСТНО ЧЕРВЕНАТА ПОЗИТАНО-САРАЙСКА И СОРОСОИДНА КРАДЛИВА ОЛИГАРХИЯ ,..ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, ЕВРОПА И СВЕТА СМЕ С ТЕБ!

Оценка:
-17 +12

мечо
3 Отговор
даржавата е стабилно благодарения на последователната политика дициплина на уволнения финансов министар горанов запример сме вав европа

Коментиран от #9, #17


Оценка:
-17 +7

РУБЛЬОВ
4 Отговор

До коментар #1 от "Копейкин":


ЩЕ ТРЪГНЕ КОГАТО Я УПРАВЛЯВАТ ХОРА С ВИСОК КОЕФИЦЕНТ НА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ , А НЕ С АКЪЛ НА ПИТЕКАНТРОПИ.БОГАТА ДЪРЖАВА СЕ ПРАВИ С УМНИ ХОРА.А ОБРАТНИЯ ПРИМЕР СМЕ ТУКА

Оценка:
-5 +16

Стабилни
5 Отговор
борчове на Ганьов гръб !

Оценка:
-1 +16

Браво Браво
6 Отговор
Сега остава да намерим 5-6 кладенеца с петрол

Оценка:
-1 +11

Я ...Я
7 Отговор
FITCH ПОПИТАЙТЕ БГ. НАРОДА КАК ЖИВЕЕ И ТОГАВА ПИШЕТЕ РЕЙТИНГИ. USA СА СЪС НАЙ ГОЛЕМ ДЪЛГ А ЖИВЕЯТ 10 ПЪТИ ПО ДОБРЕ. НАШИТЕ КРАДАТ А НАРОДА (1/2) РАБОТЯТ ЗА СТОТИНКИ. ВСИЧКО ОБИРАТ ОЛИГАРСИТЕ И УПРАВЛЯВАЩИТЕ. ЗА НАРОДА НЕМА. ДА ВИ С..... НА РЕЙТИНГ.

Оценка:
-4 +17

Е и ?
8 Отговор
В превод на български:
Така или иначе това на геноцида спрямо бг.народ не влияе по абсолютно никакъв начин.
Стабилен кредитен рейтинг = повече милиарди за крадене от доказаните престъпници от парламент и министерства.

Оценка:
-4 +14

Меченце незорасло
9 Отговор

До коментар #3 от "мечо":


Какво те топли кредитния рейтинг? Още кредит за чекмеджето , който ще го връщат 7-9 поколения

Оценка:
-4 +11

0808
10 Отговор
Долу тиквата крадлива затвор и съд

Оценка:
-3 +8

123
11 Отговор
България е на най ниско позитивно ниво BBB препоръчвано за инвестиране-Очакванията за риск от неизпълнение в момента са ниски. Капацитетът за изплащане на финансови ангажименти се счита за достатъчен, но по-вероятно е неблагоприятните бизнес или икономически условия да увредят този капацитет.
Има 4 инвеситицонни нива-ААА/АА/А/BBB и 7 нива на страни в които не се пропоръчват инвестиции Турция е на 7 BB ниво или BB/B/CCC/CC/C/RD/D

Турция- на най високо отрицателно ниво BB не пропоръчвано за инвестиране-BB: повишена уязвимост от риск по неплащане на дълговете си, по-податлива на неблагоприятни промени в бизнес или икономически условия;но все още има финансова гъвкавост

Коментиран от #20, #22, #25


Оценка:
-2 +7

3sd4
12 Отговор
Както казват лекарите " Състоянието на пациента е стабилно-критично".
След 30-годишно "безвремие и безгрижие" за определен кръг хора и също толкова дълго време на безисходица, бедност и опростачаване на стадото сме в "стабилно-критино" състояние". СТАБИЛНО за малцинството и критично за мнозинството.
Не трябва човек да е икономист или анализатор за този извод.

Оценка:
-0 +7

СЗТХК
13 Отговор
Моето експертно заключение за положението е СЗТХК,което значи Стабилно Зарънали в Тинята и Хвърлили Котва.

Оценка:
-1 +6

Яверт
14 Отговор
Как се става роб - любимец!

Оценка:
-0 +6

тралала
15 Отговор
Става се като те напълнат със стари трошки и с отпадъците си. Галят те по главата и само ти обещават.Ха си мръднал,съдят те в Хага. Това е да си беден и нежелан евророб. Кой ще крадне 27-те милиарда евро?

Оценка:
-0 +5

Барба Ганьос
16 Отговор
😂 казано честно всичко ми е наред 😂

Коментиран от #31


Оценка:
-0 +4

Намажи си
17 Отговор

До коментар #3 от "мечо":


го кредитния рейтинг на Фич на филийка и го изяш. Да видим дали ще се наситиш.

Коментиран от #18


Оценка:
-0 +4

18
Този коментар е премахнат от модератор.
Ахахахаха
19 Отговор

До коментар #18 от "мечо":


мечу станал граматическа полиция. Точно ти ли бе, мечо?

Оценка:
-0 +2

Не си измисляй не съществуващи индекси
20 Отговор

До коментар #11 от "123":


България започва да губи привлекателността си за чуждестранните инвеститори, тъй като силните страни на бизнес средата ѝ започват да избледняват на фона на негативите. Основният проблем е качеството на работната ръка, а правителството не прави достатъчно, за да го реши.
Това беше основното заключение от днешната пресконференция на Австрийското търговско представителство в България (Advantage Austria), пише economic.bg.
Търговският съветник към посолството на Австрия в страната ни Улрике Щрака представи резултатите от проведеното официално допитване сред австрийските компании в България относно развитието на местния инвестиционен климат. Данните показват, че най-много от австрийските фирми (44%) не са видели никаква промяна през последните 12 месеца в общото развитие на бизнес климата в страната. 33% пък са отчели подобрение, но сравнително висок е и делът на тези, които смятат, че ситуацията се е влошила – 23%.
За следващите 12 месеца очакванията на австрийския бизнес в България се влошават. По-малък процент (31%) от фирмите очакват подобряване на бизнес климата. Спад има и при компаниите, очакващи влошаване (9%), но пък с 16% нараства делът на компаниите от Австрия в страната ни, според които инвестиционната среда няма да се промени по никакъв начин.
Според анкетата на Австрийското търговско представителство в България правителството може предприеме шест ключови мерки, за да направи страната по-привлекателна за чуждите инвеститори. Според австрийските

Коментиран от #24, #26, #33


Оценка:
-0 +2

мечо ако беше
21 Отговор
с "ж" сигурно нямаше да познаеш думата.

Оценка:
-0 +1

Ех какво ти е в главата тази Турция
22 Отговор

До коментар #11 от "123":


По обем на брутния вътрешен продукт турската икономика е осемнадесета в света, докато България е едва на 73-то място. От години задграничните инвеститори посочват дефицита на квалифицирана работна ръка като основен проблем пред бизнеса в демографски топящата се България. А със своето 80-милионно население Турция е в много по-добра позиция, при това не само в количествено отношение. 

Коментиран от #27


Оценка:
-1 +2

Кукуригу
23 Отговор

До коментар #1 от "Копейкин":


Ако под ,,Пъпна връв" имаш впредвид предплащане на чертежи пет години преди да си ги видял и ,,данък Русия"-данъкът,,задължение към обществото" за осигуряване на печалбата на ,,Мариците" на нашите ,,Благодетели",направо си нацелил десятката.Само името Русия трябва да замениш с името на една друга страна,за която ще учиш по география,когато пораснеш.

Оценка:
-1 +1

Дрън дрън ярина
24 Отговор

До коментар #20 от "Не си измисляй не съществуващи индекси":


както казваше Жорж Ганчев. Трябвало правителството да вземело 6 мерки. Трябва само една да вземе, да подаде оставка.

Оценка:
-0 +6

Така добре ли е
25 Отговор

До коментар #11 от "123":


Българският пазар не може да се сравнява с турския.
Икономистът Красен Станчев подкрепя твърдението на индустриалеца, че при 2,2 милиона заети намирането на 5000 работници и специалисти в България би било проблем за всеки голям концерн. Да, страната е политически и макроикономически стабилна, но в конкуренцията за големи инвестиции тя има и редица минуси. Например факта, че темповете на развитие на икономиката са по-бавни от съответния показател за Турция, както и несравнимо по-големият турски пазар

Коментиран от #36


Оценка:
-0 +2

123
26 Отговор

До коментар #20 от "Не си измисляй не съществуващи индекси":


Преди да говориш по темата се нуждаеш малко от обучение.Каквото е написано е напълно вярната дефиниция на BBB оценката на България от Фич. Ако си платиш си платиш както всеки инвеститор тогава ще разбереш, че България е една от най корумпираните страни в Европа, че Държавния апарат е съставен от неспособни и незнаещи хора, че правоприлагащата и правораздаващата система е корумпирана и не работи, а когато работи не е безпристрастна. Но всички тези детайли можеш да прочетеш ако си платиш за да решиш дали да вложиш пари в България. А иначе на макроикономическо ниво оценката е много правилна за страна като България. Този рапорт не казва че богатсвото на България е много не равно разпределено че има една шепа много богати хора и мнозинството бедни, казва само че България е в състояние да си плаща дълговете и е стабилна макроикономически. А за това че богатвството не е разпределено равномерно е виновно правителството и БСП въвело 10% данък доход и корпоративна печалба, което облагодетелствува милионерите на БСП, а сега вече и на ГЕРБ.

Коментиран от #28


Оценка:
-0 +3

123
27 Отговор

До коментар #22 от "Ех какво ти е в главата тази Турция":


Турция е 19 в света по БНП, Франция е 7 в света по БНП. Това че България няма хора не означава че не може да си плаща външния дълг, докато Турция е близо до положение при по неблагоприятно състояние в бизнеса да не може да си плаща външните дългове.

Коментиран от #29, #32


Оценка:
-0 +2

И какво от това
28 Отговор

До коментар #26 от "123":


Че българия може да си плаща дълговете? През 8'те джуджета като ти вземат фирмата? И какво намесваш фесовете?

Коментиран от #30, #39, #47


Оценка:
-0 +2

Лъжльо
29 Отговор

До коментар #27 от "123":


Франция е 22

Коментиран от #34, #37


Оценка:
-1 +1

Точно това ти го обясняват
30 Отговор

До коментар #28 от "И какво от това":


че България може да си плаща дълговете но това не значи че средностатичстическият българин живее добре. То и една робска плантация би имала висок рейтинг.

Оценка:
-0 +2

31
Този коментар е премахнат от модератор.
Дълбока и трайна заблуда си
32 Отговор

До коментар #27 от "123":


Всичко поместено горе от мен е истината.

Оценка:
-0 +1

123
33 Отговор

До коментар #20 от "Не си измисляй не съществуващи индекси":


Докато България, правителството и хората и не раберът че със, менте работа, менте качество, менте продукти,менте образование,менте здравеопазване, менте управление, менте магистрали за 30 години до никъде не са стигнали. Ако номера ти да продадеш сирена с палмово масло или много вода може да мине в България защотот си имаш хора в НС и си си платил, ако може да си продаваш храната в ресторанта на по високи цени от ресторантите в Западна Европа в България това в други страни не става. И започнат всички да си вършат работата както трябва а не както може да мине, когато вземат решение което е правилното решение а не такова да се харесан само на някой, тогава ще се подобри положението. Българяи има всички условия да бъде с висок стандарт и просперираща страна, проблема е в човешкия капитал който има..

Оценка:
-0 +1

123
34 Отговор

До коментар #29 от "Лъжльо":


Франция БНП 2 707 000 000 000 $ трилиона /Турция- 743 710 000 000$ милярда
Това което се опитваш да кажеш е че по паритет на покупната сила дохода на Турция е 2 209 000 000, но това е възможно само в Турция. навсякъде другаде Турците са бедни. Ако Френската покупателна възможност се изчисли какво може да купи в Турция то цифрата на покупкоспосбноста на БНП на Франция е 181 369 000 000 000 трилиона долара в Турция

Коментиран от #38


Оценка:
-0 +0

реалист
35 Отговор
някой вярва ли им?

Оценка:
-0 +0

123
36 Отговор

До коментар #25 от "Така добре ли е":


В България 5000 човка и много повече за наемане ако им се работи Има различни видове безработица, в Бълагрия безработицата е структурна, фрикционна, регионална, сезонна и доброволна. Което искаш да кажеш е че няма обучени и квалифицирани кадри. Такива има но ако заплатата е ниска, няма сигурност колко дълго ще трае работата, и не могат да си платят разходите няма и да се преместят за да работят там където е завода. А държавата може да преквалифицира работна ръка ако е необходимо, въпроса е каква е покупателната възможност от тази нова работа.

Оценка:
-0 +0

37
Този коментар е премахнат от модератор.
Пак са по добре
38 Отговор

До коментар #34 от "123":


Икономиката на Турция е набрала достатъчно инерция в началото на годината, за да установи един от най-бързите темпове на растеж сред подобните икономики през първото тримесечие
Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната забавя растежа си до 4,5% за периода януари-март 2020 г. спрямо същия период на 2019 г. след разширяването с 6% през последните три месеца на 2019 г.,
Графика: Bloomberg
Анкетирани от  Bloomberg анализатори обаче очакваха 4,9% ръст.
За тримесечието икономическият растеж е 0,6%, като са отразени сезонните корекции и работните дни.
С тези данни Турция надминава по растеж страни като о Индонезия, Мексико и Полша, тъй като евтиният кредит у дома е поел част от икономическия удар заради коронавируса. Отделно по-голямата част от щетите ще са видими в данните за второто тримесечие.
Овладяването на икономическите прекъсвания от пандемията обаче е все по-голямо предизвикателство, тъй като доверието на бизнеса се срина заедно с колапса на туризма и търсенето на турски износ на фона на по-меките ограничения в сравнение с Италия и Испания.
Страната е в риск да отбележи първия си годишен икономически спад от десетилетие, според различни анализи. Финансовият министър Берат Албайрак многократно повтаря обаче, че очаква положителен икономически растеж през 2020 г.
Таблица: Bloomberg
Перспективите пред Турция през останалата част от годината зависят до голяма степен от евентуален обрат в туризма - критичен източник на приходи и заетост, както и с

Коментиран от #40


Оценка:
-0 +0

123
39 Отговор

До коментар #28 от "И какво от това":


Това което казвам е че в икономическото положение в което сега е България, макар и бедни няма да има има глад и 3000 лв за долар, със фалирали предприятия , и заем от МВФ. България е изпадала 2 пъти е несъстоятелност без да може да си плаща външните дългове през 1932г и през 1990 г.

Оценка:
-0 +0

123
40 Отговор

До коментар #38 от "Пак са по добре":


Между новини от вестник за икономическото състояние на една страна и Световна Кредитна Агенция оценяща икономическото състояние на една страна има голяма разлика.

Коментиран от #42, #43


Оценка:
-1 +0

Много си лъзгав
41 Отговор
"Bloomberg" не може да си позволи да помести не истини, за разлика от теб.

Оценка:
-0 +1

42
Този коментар е премахнат от модератор.
Сега можеш да мирясаш
43 Отговор

До коментар #40 от "123":


Рейтинговата агенция ревизира в посока надолу прогнозата си за растежа на БВП на България за 2020 г., от 3,2 % на минус 5,1 %, отразявайки влиянието на пандемията с Covid-19 на икономическата активност в страната. През 2021 г. растежът ще се възстанови до 4,2 %, като потреблението и инвестициите ще отчетат съществено нарастване. Приносът на нетния износ към икономическия растеж ще остане малък 0.1 пр.п., поради силното вътрешно търсене.
Fitch Ratings очакват бюджетното салдо за 2020 г. да се влоши под влиянието на икономическия спад и фискалните стимули в отговор на пандемията.

Коментиран от #46


Оценка:
-0 +1

Какви Рейтенги, какви класации??
44 Отговор
Крадци, Мафиоти, Рейтинги:на 1 място в ЕС по Корупция. На 1място по Бедност в ЕС, На 1 място по най ранна смъртоносна населението. Крадци и Мафиоти, на 1во място в ЕС!!! Вашата м...... КА зган крадливи Мафиотска!!!!!

Оценка:
-0 +1

аман бе
45 Отговор
И какво се оказва, Винету пак лъже?

Оценка:
-0 +0

123
46 Отговор

До коментар #43 от "Сега можеш да мирясаш":


Fitch прогнозира, че турската икономика ще се свие с 3,9 процента през 2020 г., но прогнозира ръст на БВП от 5,4 процента през 2021 година.Агенцията за рейтинги на Fitch понижи прогнозата за дългосрочните рейтинги по подразбиране на емисиите (IDRs) на Турция до отрицателни от стабилните в петък и потвърди рейтингите на рекордите на „BB-“.Преразглеждането на перспективите се дължи главно на изчерпването на валутните резерви в Турция, слабата надеждност на паричната политика, отрицателните реални лихвени проценти и значителния дефицит по текущата сметка, частично подхранван от силен кредитен стимул - които влошиха рисковете за външно финансиране.Салдото по текущата сметка на Турция се влоши до дефицит от 19,7 милиарда долара през първото полугодие при излишък от 8,7 милиарда долара през 2019 г.Той заяви, че брутните валутни резерви на Турция (включващи златото) паднаха до 88,2 милиарда долара в средата на август от 105,7 милиарда долара в края на 2019 г. Това падане се случи въпреки увеличението на 40,5 милиарда долара от допълнителни валутни суапове в резултат на регулаторните лимити на банките, драстично свиващи пазара на суап офшорни суми и увеличаване на сумата в размер на 10 милиарда долара с Катар, каза Fitch.Резкият спад на реалните лихвени проценти в Турция, при пик от 8.3% през юни 2019 г. до минус 3.5%, "допълнително отслаби перспективите за дезинфлация и доверието в паричната политика", каза Fitch.

Коментиран от #48


Оценка:
-0 +0

123
47 Отговор

До коментар #28 от "И какво от това":


Че ще ти вземат фирмата ,могат понеже България е беззаконна мафиозка държава. аФесовете са намесени заради Хасан ага и десетките му имена с които пише тук, той е един човек-цяла армия- аскер.

Оценка:
-0 +0

Това може би е по-вярно
48 Отговор

До коментар #46 от "123":


Вашингтонския институт за близкоизточна политика съобщи в Туитър, че БВП на Истанбул е по-голям от този на Албания, България, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора, взети заедно, пише скопският в. "Слободен печат", цитиран от БТА. По данни на Световната банка БВП на Турция миналата година е бил 740 милиарда долара, а за сравнение БВП на Босна и Херцеговина през 2018 г. е бил 20,2 милиарда долара. БВП само на Истанбул е 256 милиарда долара и е по-голям от сбора на БВП на осемте балкански страни, възлизащ на 253 милиарда. Истанбул има 15,5 милиона жители, а осемте балкански страни - общо 28,6 милиона.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Симеон Дянков
Бившият финансов министър коментира пред bTV Бюджет 2016:
Дори и да можеш да овладееш ситуацията, накрая плащаш големи лихви."

Още бисери