16 Октомври, 2012 06:57 3 491 3

Взриви се трафопост в жилищен блок в Бургас

  • трафопост-
  • взрив-
  • избухна-
  • бургас-
  • жилищен блок

Като по чудо загинали няма

Взриви се трафопост в жилищен блок в Бургас - 1
Снимки: БГНЕС

Трафопост в жилищен блок в Бургас се взриви тази сутрин. Два апартамента са изцяло унищожени, микробус, паркиран на улицата е обърнат, има изпотрошени коли. Магазините на партера са унищожени. Като по чудо няма загинали. Преди взрива трафопостът е димял, което е спасило жителите в блока, които излезли навън. Два апартамента, които са над трафопоста са напълно унищожени.

Тази сутрин около 3 часа било съобщено на тел. 112, че на бургаската ул. „Хан Крум” е възникнал взрив, последван от пожар, съобщиха от МВР. На място веднага били изпратени три пожарни екипа и полицейски служители, които половин час по-късно потушили пламъците. При първоначалния оглед се оказало, че причината за инцидента е техническа неизправност в трафомашината на жилищната кооперация.

Кооперацията е строена през 60-те години. В нея има 32 апартамента.

Бетонната плоча буквално се е сринала и жилището няма под. Точно над съоръжението се е намирала и детска стая, в която спели две деца. Родителите им обаче ги събудили и ги извели на улицата и така са спасили живота им. Бащата е пострадал. Той заяви пред bTV, че целият му апартамент се е сринал в мазето. Живуща в блока съобщи, че техниците, които са дошли да оправят проблема не са били много адекватни и самите те са били уплашени от ситуацията. Имало е волтови дъги.

Според жителите на блока срещу трафопоста са подавани много жалби.

Инцидентът е станал на ул. "Хан Крум", зад централната поща на морския град. Около полунощ електричеството е спряло, екип на EVN е дошъл да отстрани проблема. Самият взрив е станал малко след 3 часа.

Кметът на Бургас Димитър Николов заяви пред Нова телевизия, че все още няма яснота за причината за взрива. Той съобщи, че когато се съмне  ще се направи обследване на сградата и ако тя е опасна за хората, те ще се настанят във временни жилища.

Николов призова да бъде променен Законът за устройство на територията, за да не се дава възможност на компаниите да изграждат трафопост в жилищен блок.

Ще бъде дадена нова точка на EVN, за да може да се изгради временен трафопост и да бъде възстановен токът в района.

Една жена от пострадалата сграда е настанена в хотел, заради невъзможността тя да се прибере в дома си. EVN ще поеме всички разходи по възстановяване на щетите.

ЕVN България Електроразпределение изпратиха до медиите официалното си изявление:

Във връзка с инцидента от последната нощ с трафопост в жилищен блок в Бургас, ЕVN България Електроразпределение съобщава, че представители на дружеството се намират на мястото и изчакват органите на МВР да приключат следствените действия, за да могат да направят собствена техническа експертиза. В ход е вътрешно разследване на компанията. Подобен инцидент се случва за пръв път в историята на дружеството.

По повод на появилите се съмнения в адекватността на един от техниците на дружеството, който през нощта се е отзовал на същия адрес по сигнал за прекъснато електрозахранване и е отстранил повредата, дружеството заявява категорично на базата на направените кръвни проби, че и двамата техници от екипа не са употребявали никакви алкохолни или упойващи вещества. Аварийният екип на компанията е реагирал своевременно на подадените сигнали и е действал в съответствие с вътрешните правила на дружеството при подобни ситуации като са спазили всички изисквания.

Трафопостът се намира в сградата от 60-те години на миналия век. Само за 2012 г. в съоръжението са извършени 3 специализирани инспекции, а през март 2012 г. е било изцяло подновено. 

EVN България Електроразпределение отправя най-искреното си съчувствие към всички пострадали от снощния инцидент и потвърждава, че е готово да заплати произтичащите от аварията съответни щети, в случай че отговорността на дружеството бъде установена в следствие на проведените огледи и получени експертни оценки.

Представителите на дружеството работят в тясно взаимодействие с представителите на местната власт, пожарната и МВР за координиране на действията по преодоляване на щетите и подпомагане на пострадалите. Всяка информация, която стане известна във връзка с инцидента ще бъде своевременно оповестявана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
    "EVN България Електроразпределение отправя най-искреното си съчувствие към всички пострадали от снощния инцидент и потвърждава, че е готово да заплати произтичащите от аварията съответни щети, в случай че отговорността на дружеството бъде установена в следствие на проведените огледи и получени експертни оценки.
    "

    EVN са невинни !!
    те хората сами са го взривили в знак на неподчинение на системата...
  • 2 optimista

    0 0 Отговор
    EVN,CHEZ,EON ВЪН ОТ БГ ТО НИ СТИГА СТЕ СЪСИПВАЛИ И БЕЗ ТУЙ ИЗТРАДАЛИТЕ ХОРА НАЙ-ДОБРЕ СИ БЕШЕ КАТО ИМАШЕ САМО ЕДНО ЕНЕРГО ЗА ЦЯЛОТО БГ А СА КАКВО КРЪДЪТ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ЧУЖДИ ДРУЖЕСТВА КОЙТО НЕ СА ХИЧ ЧУЖДИ А БЪЛГАРИ СЕ КРИЯТ ЗАД МАСКАТА НА ЧУЖДЕНЦИ ТАКАЧЕ ВСИЧКАТА ТАЯ КРАЖБА НАДПИСВАНЕ НА СМЕТКИ И НЕПОДРЪЖКА НА ПРЕНОСНАТА МРЕЖА Е ДО ТОВА ВОДИ ИНЦИДЕНТИ
  • 3 optimista

    0 0 Отговор
    EVN,CHEZ,EON ВЪН ОТ БГ ТО НИ СТИГА СТЕ СЪСИПВАЛИ И БЕЗ ТУЙ ИЗТРАДАЛИТЕ ХОРА НАЙ-ДОБРЕ СИ БЕШЕ КАТО ИМАШЕ САМО ЕДНО ЕНЕРГО ЗА ЦЯЛОТО БГ А СА КАКВО КРЪДЪТ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ЧУЖДИ ДРУЖЕСТВА КОЙТО НЕ СА ХИЧ ЧУЖДИ А БЪЛГАРИ СЕ КРИЯТ ЗАД МАСКАТА НА ЧУЖДЕНЦИ ТАКАЧЕ ВСИЧКАТА ТАЯ КРАЖБА НАДПИСВАНЕ НА СМЕТКИ И НЕПОДРЪЖКА НА ПРЕНОСНАТА МРЕЖА Е ДО ТОВА ВОДИ ИНЦИДЕНТИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове