ФАКТИ.БГ

Проф. Николай Радулов: Управляващите могат да купуват когото си искат, но истината не могат да купят

Протестиращите няма да се откажат. Те са убедени в правотата си. Властта, за да се запази, ще създава още по-критични ситуации

Публикувана: 4 Септември, 2020 10:54
39 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4540
Проф. Николай Радулов: Управляващите могат да купуват когото си искат, но истината не могат да купят
Снимка: Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 66 гласа.
Източник:
Епицентър

Интервю на Таня Джоева за "Епицентър"

Д-р Николай Радулов е преподавател в Нов български университет, Департамент „Национална и международна сигурност“. Бил е главен секретар на МВР

- Проф. Радулов, какъв е Вашият прочит на събитията около протеста, които се разиграха след 22 часа вчера, 2 септември?

- За мен случилото се беше очаквано. Още когато отидох на протеста сутринта, около 7,30 часа, видях дисбаланса на охраната. Имаше много охрана. От всички страни тя беше нормална, с изключение на тази пред БНБ. Нормална, защото това бяха софийски полицаи, разговаряхме с тях, смяхме се. От страна на банката обаче, неизвестно защо, имаше стена от полицейски автомобили и бусчета, както и тройна верига от полицаи с пълно снаряжение.

Това беше очевидно нарушение на разрешението за провеждане на митинга, за което никой от полицаите не беше известен. Или поне така им е разпоредено – да казват, че не знаят.

Това беше първият сигнал, че има нещо изкуствено, недобре замислено или плод на лошо управление, което също е напълно възможно.
Стената с този кордон създаваше проблеми и там се случваха всички провокации, които започнаха още в ранния следобяд.

- За първи път в новата история на България при подобни събитие МВР използва пепър газ. Имаше ли причини, които да налагат този подход?

- Не. Нямаше агресия, която да предполага друго, освен да се отправят устни забележки, да се покаже готовност да се реагира. Сред самите протестиращи имаше хора като Минчо Спасов, ген. Шивиков, които заставаха между полицаите и малко по-агресивни протестиращи. Забележете, тук още говорим за протестиращи, а не за провокатори. Това все още бяха хора от протеста.

Жандармеристите без особена причина пръскаха в посока на протестиращите. Тоест, пръскаше се и там, където нямаше никакъв опит за нападение или доближаване на полицейската верига. Виждаше се опит за създаване на ситуация, която да доведе до сблъсък.

Полицаите, поставени в тази верига, до стената от автомобили, очакваха да пострадат, бяха им дадени грешни команди. Истинско чудо е, че някой не беше убит. Аз специално дочух, че ще има тежки попълзновения спрямо полицаи и тези приказки като че ли се пускаха от цивилни служители, които бяха сред хората.
Видях един-двама, но не съм сигурен дали бяха на работа или протестираха. През последните дни съм виждал много служители на МВР, които бяха на протест като на протест.

Имаше причини да се мисли, че опитите за провокации ще се усилват. Вечерта това се потвърди.

- Всички бяха проверявани преди да влязат в периметъра на протестите. Откъде се появиха пиратки, бомбички?

- Да, още от сутринта всички с чанти, торби, раници, които влизаха в този триъгълник бяха щателно проверявани на КПП-тата, любезно, без намеци или обиди. Хората също проявяваха разбиране, нямаше никакъв проблем.

За мен беше странно появяването на хора с бомбички, със самоделни взривни устройства, както казаха от полицията. Изговориха се приказки, които не са много ясни. Аз не видях нито едно самоделно взривно устройство, нито взрив от такова. Да, имаше пиратки. Но след като полицията на футболни мачове успява да ги събере на входа на стадионите, не виждам при това засилено полицейско присъствие как не бяха установени и на протестите.

- Възможно ли е да са били скрити в палатките?

- Единствената възможност е провокатори, специално известни на служителите от МВР, да ги допуснат да ги оставят в палатките. През деня и при протеста хората не бяха в палатките.
Напълно възможно беше да се сложат не само тръби или каквото им хрумне, но и наркотици. Като гледам как се засилват опитите за дискредитация на протеста, това е следващото, което може да се случи – подхвърляне на наркотици и арести.

- Започнаха да излизат кадри и разкази на мирно протестиращи, които са били обект на брутална агресия от страна на МВР. Ще понесе ли някой отговорност? Налице ли е превишаване на правата от страна на полицията?

- Има правила при провеждане на полицейски операции за разгонване на тълпата. Тя се гони от общото пространство към празни улици, така че тя да може да се изтегли. Тя не бива да бъде преследвана! Това е принцип в полицейската работа. За съжаление, аз и тези, които сега управляват, явно сме чели различни учебници.

Има и друго - обяснения, които можеха да минат преди 15-20 години, сега не може. При подобни провокации всяка страна се опитва да докаже истината и когато държавната институция говори, по навик се счита, че тя говори истината. Но при съвременните технологии всичко може да се запише и да се види. Вижда се, че хората бягат, а ги ритат, бият ги с боксове, че очевидно става дума за опит за сплашване.

Между другото, тези полицаи изглежда бяха същите, които пребиха арестувани с белезници под колоните на Министерски съвет. Тогава главният секретар на МВР измънка нещо, че може би имало превишаване на полицейската самоотбрана, но се разследвало и т. н. Превишаване има тогава, когато някой налита на полицай и полицията вместо да удари веднъж го удря 55 пъти. Но когато лицето е обездвижено, то не може да се противопостави и да напада никой, това е изтезание. Това е престъпление по служба.

На всички полицаи се дават инструкции. Но тези, които бяха в плътния кордон около БНБ, мисля, че бяха специално инструктирани. За провокацията никой не е разчитал на софийската полиция, тъй като хората, с които разговарях сутринта, имаха сестри, братя деца, които бяха на митинга. Абсурд е те да участват в каквато и да било провокация или да пропуснат през КПП-тата хора, които застрашават мирно протестиращите, включително техните близки.
Другите бяха хора, докарани от цялата провинция. Не са добре обучени, не знаят нивото на самоотбрана, някои са фанатично предани на началниците си, които са ги назначили, защото в провинцията няма работа. Изпълняват каквото им разпоредят и не се замислят, че могат да им разпоредят да извършат престъпление.

Самата полиция казва, че безредиците били организирани от провокатори, футболни агитки. Казва, ние ги познаваме. Като ги познавате защо ги пуснахте на мирния протест?! Нали охранявахте?! Какво охранявахте. Три кордона полицая охранява, но пуска явни провокатори, за които бяха сигурни, че са такива и че били платени.

Денят от сутринта до вечерта беше гигантска провокация. Сутринта Министерски съвет плати 140 милиона, опитвайки се да подкупи част от протестиращите, във връзка уж с епидемията. След това раздаде едни други пари, после трети... След това купи гласове от „Воля“, вероятно заплашвайки Марешки и с делата, които бяха на трупчета и давайки на дясната му ръка плаж за 20 години на намалени цени.

- Чии бяха ултрасите, които видяхме, че започнаха щурма, атакуваха полицаите, хвърляха пиратки?

- Няма значение, че са ултраси. Провокаторите създават безредици по разпореждане на този, който им плаща. Тук веднага ще кажат, че Божков им е платил. Божков, както и всички, които са против това управление, нямат интерес протестът да бъде компрометиран.

На практика това се случи. Видяхте, че веднага Валери Симеонов и други депутати отново скочиха и заговориха за банди, за престъпници. При положение, че през площада в този ден минаха над 100 000 души и сред тези сто хиляди имаше 30-ина криминално проявени, вероятно познати на полицията, които тя съзнателно и по разпореждане пусна.

- Шефът на СДВР обяви, че тактиката на полицията била щадяща. Като професионалист ще се съгласите ли с това определение?

Тактиката беше щадяща за управляващите. Много щадяща! Те се закрепиха, опитаха се да компрометират протеста. Но истината е, че колкото и медии да купят, не могат да купят фейсбук, снимките и видеозаписите, направени от протестиращите. Няма как да купят всички, които свидетелстват за прекомерна употреба, дори злоупотреба със сила. Могат да си купуват когото искат, но не могат да купят истината.

- Депутатът Тома Биков заяви, че след събитията на 2 септември правителството няма да подаде оставка, защото това означавало, че всяко следващо правителство можело да бъде свалено от криминалния контингент. Как ще коментирате тази теза?

- Ако беше завалял град, Тома Биков щеше да каже, че природните бедствия налагат правителството да остане и да се бори за човешкия живот...
Биков много пъти се е обръщал и каквото и да каже, никой не му вярва вече. Той, който преди години си постави политическата цел да се бори с Бойко Борисов, сега се хвърля на амбразурата да го брани.

- Тече война на интрепретациите. Така беше от първия ден на протестите, така беше след случая „Ситняково“, така е и сега. На кого вярват хората според Вас?

- Тези, които гледат само СКАТ, сигурно вярват, че има страшен бунт и по улиците се избиват български граждани и полицията.

Аз съм от първия ден на протестите. Хората от първия ден казват: „ние не искаме конфронтация“, „не искаме да има сблъсъци“, „полицаите са хора като нас, само че са на работа“. И тук-там има някой, който твърди, че така нямало да стане, че власт не се дава и взема без кръв. Но от стотиците, с които съм разговарял, това са единични гласове. Имам сериозните съмнения, че този мачовски израз, който си предават, е подплатен и с някоя добра сума.

- Още в средата на юли Вие заявихте, че изходът от ситуацията са оставка и нови избори. Но минаха 50 дни и нищо! Как си обяснявате нежеланието на Борисов след две други оставки, този път да остане докрай?

- След две оставки и трети мандат, през който се усвоиха толкова много средства и се разразиха толкова много скандали, включително със снимки и записи, има и прекалено много следи.
Борисов и хората около него се страхуват, че ако сега паднат от власт, ще има разследване. Ако главният прокурор оцелее, а те паднат, той може да се нахвърли върху тях да ги разследва. Има и готови разследвания, които инициира предният главен прокурор, но не им се видя краят – за банковите сметки, офшорките и т.н. Бъдете сигурни, че тези сметки и офшорки са на хора, които са сред управляващите.

Бъдете сигурни също, че ако и когато Борисов падне от власт, информацията първо ще започне да излиза от тези, които най-много го хвалеха и поддържаха. Говоря и за международните фактори.

- Ройтерс и редици други авторитетни медии отразиха насилието вчера и то се видя в цял свят. Видя се, че България има сериозен проблем. Как според Вас ще се развиват събитията оттук нататък?

- Хората няма да се откажат. Те са убедени в правотата си и не считат, че могат да си кротуват само и само да не изядат някоя полицейска палка. Склонни са до последно да се борят.

От друга страна, властта, за да се запази, ще създава още по-критични ситуации. Ако пространството в триъгълника на властта се залее с кръв, нали се сещате кой ще е виновен?!

Полицаите ще бъдат потърпевши при всички положения, тъй като някои ще бъдат наранени. Други, след една-две години, ще бъдат вкарани в съдилища, защото подобни неща никой няма намерения да прощава.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 66 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ordo ab chao
1 Отговор
Хахахах, изцепи се и тоя агент за дисинформация масончика Радулов. Истината е скрита под няколко слоя и никой от стадото не може да има достъп до нея. И Баце не знае ко ще стане, само кога ще се натовари на Фалкона.

Оценка:
-87 +19

тъй де
2 Отговор
Пред БНБ най-много милиционери,за да пазят кеша на Бойко.Чекмеджето се оказа тясно!

Оценка:
-18 +64

Оня с коня
3 Отговор
Защо ли Радулов си внушава че някой се е засилил да. Купува неговата истина?!

Коментиран от #33


Оценка:
-73 +19

ГОРСКИ
4 Отговор
От истината много боли след изборите герб ще бъде едно увяхнало цвете !!!!

Оценка:
-21 +60

Капитан Петко Войвода
5 Отговор
Всеки си има цена, и протестиращите могат да си купят.

Оценка:
-34 +10

антибсп
6 Отговор
Другарю! Твоята "истина", никому не е нужна! (поне у нас, в масква можно)

Оценка:
-51 +22

дърта комуняга
7 Отговор
НБУ и Дърто ченге = ясно какви кадри излизат, абе тия дърти комуняги/ченгета как неги е срам да лъжат и да манипулират хората >>>

Коментиран от #8


Оценка:
-47 +19

неутрален
8 Отговор

До коментар #7 от "дърта комуняга":


За пари са готови на всичко !

Оценка:
-21 +7

Комунист и истина
9 Отговор
Не ставай смешен .На тези,които нападат длъжностни лица с камъни и други предмети да им се слоцат гривни за проследяване и гложа 500лв.

Оценка:
-31 +16

Значи полицията,
10 Отговор
която може да присъства законно навсякъде,няма право да е пред БНБ,а хората от незаконния протест, може да са навсякъде и да пречат. Професоре,можеш да си хвърлиш червената диплома на боклука,много ти е куца логиката.

Коментиран от #16


Оценка:
-43 +13

БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ
11 Отговор
МНОГО Е МЕК БОЙКО КЪМ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ....МНОГО ГИ Е РАЗГЛЕЗИЛ.....

Оценка:
-37 +11

НИКОГА ВЛАСТ ЗА КОМУНЯГИТЕ ОТ БСП
12 Отговор
И ТОЯ ГИ ГОВОРИ ЕДНИ......АМА КОЙ ЛИ ГО СЛУША

Коментиран от #20


Оценка:
-31 +11

бай будала
13 Отговор
Почвайте да скимтите на гладно писарушки платени гербави. Вашия любим вожд "Евро-шкафа" от два дни не е на себе си след като разбрал че всички евролидери вече са му показали червената карта. Руските му друзя също го търсят за рестото за едни тръби.Шехерезада стои в ъгъла и плаче с изключена камера и скъсан джоб. Само Дани Ръбъла е леко радостен че вече пак ще може да пише простотиите си във фейса и да се радва на собствената си простотия. Плачете сополиви гербави драскачи кинтите пресъхнахахахахаха

Оценка:
-9 +32

chi
14 Отговор
Браво професоре! Истината никой не може да я купи особено октопода ГЕРБ!

Оценка:
-8 +35

Бай Ганьо
15 Отговор
Ей Радулов, ТИКВАТА и ХУНТАТА са невинни.Виновни са Орешарски, Путин, и разбира се БСП....хахахаха.

Оценка:
-14 +6

Българина
16 Отговор

До коментар #10 от "Значи полицията,":


Протеста е законен, защото има разрешение за него, БЕ ТУЛУП. Полицията НЯМА ПРАВО да СПИРА ХОРАТА, КОИТО ИСКАТ ДА ПРОТЕСТИРАТ, бе ТУЛУП.

Оценка:
-7 +31

Митака
17 Отговор
Еми до там го докарахме акъл да дават и трибуна на виновниците за разрухата и мутренския крадлив преход от руския слугинаж на комунягите

Оценка:
-12 +8

Този бил
18 Отговор
Конкуренция на на Ванга

Оценка:
-10 +4

Абе хора
19 Отговор
къде е Бойко Барцелонски? Къде се скри туй високо интелектуално нещо? Къде е супермен със сърцето на мишка? Къде си Бойко.....?

Коментиран от #22


Оценка:
-6 +21

Ференц
20 Отговор

До коментар #12 от "НИКОГА ВЛАСТ ЗА КОМУНЯГИТЕ ОТ БСП":


и аз така казвам пич! Никога повече комунисти на власт! ЗАТОВА БОРИСОВ ТРЯБВА ДА СЕ МАХА , КОМУНИСТИЧЕСКИЯТ АГЕНТ БУДА ДА СИ ХОДИ! ОСТАВКА , СЪД , ЗАТВОР!

Коментиран от #25


Оценка:
-6 +10

Комунист и истина
21 Отговор
Вижте го този на какво прилича и не му обръщайте внимание.

Оценка:
-11 +4

Бойко
22 Отговор

До коментар #19 от "Абе хора":


Е при Деса на масаж

Оценка:
-5 +4

Комунист и истина
23 Отговор
На нападателите срещу длъжностни лица да се сложат гривни за проследяване и глоба в раз.ер на гривната+500лв наказателна.И да ги видим тия убавци,къде ходят по цял ден,с кой се срещат и какво правят.

Оценка:
-8 +3

медиен филантроп
24 Отговор
На народа му писна да слуша злосторни лъжи от некомпетентни другари - послушници на Москва.Тяхната имперска идея е да поставят България на колене, ама няма да стане. Истината боли след изборите Герб пак ще победи.

Оценка:
-13 +8

Оня с коня
25 Отговор

До коментар #20 от "Ференц":


Нещо бъркаш нещата фундаментално.не е комунист тоя който си пази чл.книжка от БКП,а тоя който върши комун.неща.

Оценка:
-4 +3

26
Този коментар е премахнат от модератор.
Факт
27 Отговор
Прошка този път няма да има!

Оценка:
-1 +9

28
Този коментар е премахнат от модератор.
ИВАН
29 Отговор
Колко трябва да си ограничен, та да не правиш разлика между истински комунист - скромен, честен и чист и партийците и нагаждачите, които опорочиха хубавата идея - благата да са за народа, за техния създател, а не един да бачка за жълти стотинки, а друг да се чуди как да си изхарчи милионите

Оценка:
-1 +13

Абе
30 Отговор
Представяте ли си, такива като този нагъл лъжец, преподава на децата в НБУ. За съжаление университетите са пълни с такива "преподаватели", много от тях отдавна в пенсионна възраст /напр.др.искра баева/, много от тях със незатихващия спомен за соц. минало. Ето за това трябваше да има лустрация. Този като си съчинява за протеста, какво си мисли че хората не гледат телевизия. Полицаите се държаха абсолютно достойно, и като си съчинява г_н професора за 100хил.май е сънувал, на протеста едва, с помощта на докараните от цялата страна и въпреки да ваните им на ръка пари, можем да говорим за не повече от 2хил.човека и то в най големия пик. Провокаторите действаха точно с почерка на мутрите, точно както дни наред ги призовава ха Радев и отровеното им трио, точно както действат биячите на Божков и др подобни, Не се опитвайте да преписвате провокаторите на управляващите, макар че сте свикнали да си мислите, че като повтаряте една лъжа много пъти и ще ви повярват.

Коментиран от #36


Оценка:
-17 +8

Холмс
31 Отговор
боя се, че този измислен "професор", в стремежа си да се хареса и да се прави на умен, блещи глупости, забравяйки, че и като ченге си беше "Алиса в страната на чудесата" ...

Оценка:
-15 +7

Коя истина, вашата червена
32 Отговор
Истина ли

Оценка:
-5 +4

233
33 Отговор

До коментар #3 от "Оня с коня":


А защо да се купува вашата герберската ?!

Оценка:
-2 +1

Баи
34 Отговор
Много точно отразяване на истината около протеста е разбира се казана от човек които е бил гл секретар , преподаватал - нац сигурност и е напьлно наясно сьс всички детаили

Оценка:
-5 +4

Ха ха
35 Отговор
И едните купуват и другите купуват който надделее с парата той ще управлява. Тоя дет ги говори тия неща е получил от комунягите солидна пари а и сега иска да омагьоса народа да минат на страната на големия дявол комунягите.

Оценка:
-3 +1

Родолюбец
36 Отговор

До коментар #30 от "Абе":


Както сте тръгнали ,пак ще си докарате 09.09!!!!С една разлика-след вас,няма да има кой да парадира ,че баща му или дядо му бил богаташ!!!

Оценка:
-0 +2

СТЕФАН ДР Д ЧОЛАКОВ ВРАЦА
37 Отговор
БРАВО !

Оценка:
-0 +2

СТЕФАН ДР Д ЧОЛАКОВ ВРАЦА
38 Отговор
БРАВО НА - Публикувано във факти.бг: Проф. Николай Радулов: Управляващите могат да купуват когото си искат, но истината не могат да купят ------------ ПОДКРЕПЯМ - СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ

Оценка:
-1 +3

Стара чанта
39 Отговор
Радулов, кажи ти как си купи професорската титла, не се занимавай с другите купувачи ! И в какви зависимости си се забъркал, за да те изписват сега с титлата пред името ти? Защото всички сте гадове, алчни за власт и влияние - от там и за многото пари !ГАДОВЕ сте ! Това е зора ви - за това и се плаща по 100 лв. на сдуханите тъпи протестиращи - като не става с избори, да се намърдате по болшевишки в голямата политика! Не че ви е грижа за народа, него кучетата го яли после ! Познати сценарии, познати режисьори и раздаващи пачките! В Ада да гниете дано !

Оценка:
-3 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Проф. Божидар Димитров
Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров с коментар пред бТВ за отношенията ни с Македония
България не е признала македонския език. Държавите не признават езици, защото не са лингвистични институти."

Още бисери
ТОП 5