Last news in Fakti

13 Септември, 2020 00:00 6 597 59

Зърнопроизводители натискат за намаляване на рентите

  • зърно-
  • зърнопроизводители

"Житницата на България" тази година е с рекордно ниски добиви на пшеница

Зърнопроизводители натискат за намаляване на рентите - 1
Снимка: БГНЕС

Опрощаване на глоби, данъчни отстъпки, разсрочване на банкови заеми, сваляне на рентите. За подобни мерки настояват зърнопроизводителите, най-вече тези от Добруджа, заради катастрофалната реколта тази година.

За първи път от много години се случва и трите култури - пшеница, слънчоглед и царевица, да изгорят заради сушата в много райони в страната. Досега ако пшеницата не стане, зърнарите компенсираха загубите с царевицата или слънчогледа. "Не се оправдаха надеждите пролетниците да компенсират загубите от есенниците", заявиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), цитирани от "Сега".

Оттам посочват, че "житницата на България" тази година е с рекордно ниски добиви на пшеница - 50-150 кг на декар, при среден добив от над 550 кг през 2019-а.

Прибирането на царевицата и слънчогледа още не е приключило, но заради упоритата суша жътвата в много райони започна по-рано и също притеснява с ниски добиви. При слънчогледа стопаните от цяла Добричка област прибират между 50 и 180 кг на декар, а при царевицата – от 0 до 230-250 кг.

Затова от известно време земеделците търсят съдействие от Министерството на земеделието и други държавни институции за преодоляване на последиците от пропадналите реколти.

"Искаме неизпълнени мерки към фонд "Земеделие", произтичащи от сушата, да не водят до глоби за земеделските производители", обясни пред Агри.БГ председателят на НАЗ Костадин Костадинов.

От фонд "Земеделие" вече увериха земеделските стопани от пострадалите райони, че няма да търпят санкции, ако са засели междинни култури, но те не са поникнали заради сушата.

Разговори за възможните антикризисни мерки са проведени и с НАП. "Не може да плащаме ДДС за продажби под себестойност", посочва Костадинов. И дава пример с продажба на 50 кг пшеница от декар в Добруджа на цена 30 стотинки. "Това са 15 лв. общ приход, докато разходите за тази пшеница са 100 лв. На тези разходи е платен ДДС. Не искаме да плащаме ДДС на загубите", казва Костадинов.

От НАЗ са провели среща и с асоциацията на банките в България (АББ), откъдето са откликнали на молбата за разсрочване на кредити. Предстои заедно с агроминистерството да се изготви списък с общините, силно засегнати от сушата, и стопаните в тези общини да получат разсрочване на кредити и нови заеми, за да осигурят продукцията през идната година.

Освен това от Министерството на икономиката зърнопроизводителите са получи уверение, че може да кандидатстват по антикризисната програма за подкрепа на малки и средни фирми, по която търговските банки ще отпускат заеми до 300 000 лв., като ББР ще покрива с гаранция до 80% от тях.

"Единственият разговор, който не е воден, е с големите собственици на земеделски земи. Но от коментари през медиите става ясно, че те не са готови на отстъпки", коментира още Костадинов.

В последния месец, след като стана ясно, че и реколтата на царевица и слънчоглед в много райони в страната върви към провал, все по-често производителите започнаха да говорят за нереалистично високите наеми на места и за необходимостта те да бъдат намалени. От НАЗ дори казват, че може да се обяви форсмажорна година за районите със суша, при което изобщо да не се изплащат ренти.

"Клаузата за форсмажор е залегнала в договорите за аренда. Още повече, че рентите на места са станали неоснователно високи и не отговарят на икономическата логика", коментира Костадинов.

Зърнопроизводители посочват, че има случаи, в които битката за земя е довела до авансови плащания от по 100 лв. на декар. Такива равнища неминуемо ще имат лоши последствия - невъзможност за плащане и дори откази от производство.

"Рентата трябва да е производна на добива от единица площ. За голямо съжаление рентите ескалираха страшно много и то неоснователно. Това е по-скоро надиграване между земеделски производители", коментира наскоро пред БНР председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Според нея рентата би трябвало да е 30% от произведеното и така е разписано в повечето договори. Но в последните 3-4 година навлязла практиката да се дават ренти от порядъка на 50% от продукцията. "Това ни лишава от свеж капитал, който ни трябва в такива години като сегашната. Без капитал ще изпаднем в несъстоятелност и ще фалираме", казва Жекова.

Бившият земеделски министър Венцислав Върбанов също смята, че рентите са надхвърлили "тавана на търпимост". "Дивата конкуренция направи това - надскачайки се помежду си, вдигнахме рентата до такива нива, които не можем да обслужваме", коментира той.

Собствениците на земеделски земи обаче не искат и да чуят за форсмажорни обстоятелства и за нулева година за рентите.

"Между собственици и ползватели са сключени договори, които няма как да се нарушат. Може да се сключат анекси, с които да се направи разсрочване на тазгодишните ренти, а някой собственик, ако желае, и да ги намали, но за следващата стопанска година, която започва от 1 октомври. Няма обаче как договорите да паднат, това е незаконно", коментира за "Сега" Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ).

Стайков посочи, че проблем със сушата има всяка година, затова процесът на предоговаряне не е новост. Тази година обаче засушаването е в Добруджа, където ползвателите на ниви били "най-шумни".

Според БАСЗЗ форсмажор би имало при 100% провалена реколта. "А те си прибраха пшеницата, жътвата на царевица и слънчоглед още не е приключила, държавата им плаща 100% субсидия, възстановяват им акциза за горивото", припомня председателят на асоциацията.

Около 30 лв. на декар е субсидията за едногодишните култури, като за малките производители, които обработват до 300 дка, субсидията стига до 40 лв. за декар.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Са ше требва

    121 1 Отговор
    да сменят Майбасите с обикновени S-класа мерцедеси. Де*йба
  • 2 Рошко

    120 2 Отговор
    Зърноороизводителите станаха милионери, нафтата цяла година им е евтина, субсидии им дават, лъжат собствениците на земя с добивите, и пак ревът, ама иначе си обикалят света и подкрепят тиквоча

    Коментиран от #19

  • 3 ЕЕМ

    130 1 Отговор
    Миналата година като имаха рекордни добиви защо не предложиха да дадът по- висока рента алчните ненаситници.
  • 4 Зърнарите са мафия

    102 1 Отговор
    значи имат пари от миналата година да си покрият загубите от тази.
    Как ли са живели зърнарите преди ЕС и субсидиите...

    Коментиран от #7

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    88 2 Отговор
    алчни ненаситни зърнаро капиталисти изнесоха качествената пшиница внесоха второ трето качествена примесена с фураж алчни а карат майбаси
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 оня с коня

    9 52 Отговор

    До коментар #4 от "Зърнарите са мафия":

    Ще ти кажа как плащаха Арендаторите ПРЕДИ да влезем в ЕС и да получават Субсидии:Рентата която получавахме от Декар беше 2 ШИШЕТА ОЛИО.Сега е 90лв/дка.

    Коментиран от #11, #15, #20, #23, #44

  • 8 Хитър Петър Стоянов

    82 3 Отговор
    Ако хвърлиш камък по някой Майбах или GL класа - 90% ще попаднеш в някой зърнар! Това са най- устойчивите ПАРАЗИТИ на Прехода!!! Хем не им се живее в БЪлгария, хем няма как да са богати без да са робовладелци на българските мравки!!!
  • 9 гост

    68 3 Отговор
    Стига РЕВАХТЕ БЕ ЕЙЙЙ !!!!Кога трупате пачките като ТИВАТА не ревахте а сега РЕВЕТЕ като вдовици за х.....й !!!!Пшеницата на някои места не стана царевицата и слънчогледа са си супер !!!Ама нали земята в Добруджа е изкупена от(видни) софийски мафиоти!!!
  • 10 Хасе

    56 3 Отговор
    Мръсни гадове крадливи не са наядаха
  • 11 гост

    42 7 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    В Карлуково така ли ВИ казаха !!!! Не е ВЯРНО !!!Изпий си хапчетата че се излагаш !!! Преди плащаха със зърно . И не дават по 90 лева!!!!! Това с олиото също не е вярно !!!Явно си от тия (изманици)арендатори !!!

    Коментиран от #14

  • 12 Привилегии за всички

    58 1 Отговор
    лекари,адвокати, нотариуси, съд.изпълнители, архитекти, зърнари и пр. земеделски производители, ресторантьори, хотелиери, спортисти, артисти, политици и други кибици, военни, овенни и т.н. Все не им стига, все данъците им са големи, все требва да им се помага. Каква е тая пазарна икономика? Пазарна за народа, а за изброените - привилегии. Квае тая социална дължава по конституция? Всичко е мижи да те лажем. Спекулация и имитация.

    Коментиран от #17

  • 13 Бачо Киро

    53 1 Отговор
    Как пък всеки тарикат като не му върви в бизнеса иска някой друг да му плаща загубите... Всички почнаха като банкерите.... Никой не иска да си носи последствията...
  • 14 оня с коня

    12 17 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Верно е че някъде плащаха със Зърно,но това беше ПО ЖЕЛАНИЕ.Ние конкретно получавахме по 2 Шишета Олио/отлично/,бутилирано в Силистра.Не давали по 90лв казваш ...АЗ ЛИЧНО имам Договор за тая цена и я получавам вече 6-та година.А колкото до хапчетата които ми препоръчваш- отказвам се от тях в Твоя полза,защото явно имаш нужда от тях да си лекуваш безсилната Злоба.

    Коментиран от #18

  • 15 Бачо Киро

    11 13 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    Две шишета олио може да си ДАВАЛ ти на балъци, такава рента не е имало никога.

    Коментиран от #16

  • 16 оня с коня

    15 10 Отговор

    До коментар #15 от "Бачо Киро":

    Абе "едикакъв си" ,толкова ли е сложно да разбереш че Аз НЕ СЪМ Арендатор,а Собственик на Земя която давам под Аренда?Аре разкарай се от погледа ми,че ми вдигаш кръвното с простотията си.
  • 17 ТОМАОЛОГ ФееВски

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "Привилегии за всички":

    Нема вече ахмаци да си правят зъбите - нямат пари да си купят кофти храни - почнаха да си купуват боб и леща по селата. ДА СИ МАЖАТ ФИЛИЯТА С "ВИНЕТУ"!!! НЕ МОЖЕМ СИ ИЗПЛАТИМ НИ САУНАТА , НИ БАСЕЙНА, дето купихме с пари на кредит от БУНАЦИ, дето лющят пържена царевица да си трошат зъбите... Бранша запада - молим за кофти заем за сметка на пенсионерите, инвалидите и сираците - много молим! ТИМаджийте искат 50% от ВСИЧКО - ние зъбарите сме готови на 80%!!!!! Бокич, Тикво - докато не са те минали с 200 = съгласявай се!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пенсионер 200

    34 1 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Тошко, когато тези типове извадиха благодарение на всевишния рекордни добиви, дадоса ли някой лев на собствениците на земя? Не! Казаха : "Дължи се на нашия труд!" И си купиха нови скъпи играчки. Сега пак искат нови скъпи играчки - хареса им!

    Коментиран от #58

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Объркана е аботата умишлено!

    31 0 Отговор
    Арендаторите са нагли! Като вземат на аренда някое землище - сеят наред без спирачки! Ако твоя нива е засята без договореност - не можеш нищо да направиш докато не си прибере арендатора реколтата. В Трак низина има арендатори от Гърция и часове след жътвата зърното е в Гърция. Земята уж наша но храни гърците.
  • 23 Конска фъшкия

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    90 друг път, 18лв. Декар. Ямболски окръг

    Коментиран от #29

  • 24 ТКЗС

    19 4 Отговор
    КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ КАТО ВИ КАЗВАМ ЧЕ КОРОНАТА ЩЕ ВИ НАПРАВИ РОБИ И КРЕОСТНИ СЕЛЯНИ СЛАГАТЕ МИНУСИ НА ВИ СЕГА РОБИ ЧЕ И С НАМОРДНИЦИ!БОГАТИТЕ ПО БОГАТИ БЕДНИТЕ ПО БЕДНИ,НОВИ ТКЗСТА Е СПАСЕНИЕТО.ИЗЕМВАНЕ ЗЕМИТЕ НА БОГАТИТЕ.
  • 25 Стоян

    25 2 Отговор
    Големите арендатори са бивши председатели на ТКЗС или от партийно потекло на БКП.В момента някои от тях са собственици на 5000 декара и повече земеделска земя,а в ТКЗС родителите им не са внесли пивече от 40 декара и по един два крастави коня.Сега не се говори с тях.Когато крадаха от ТКЗС не плакаха,а писле даваха по 5 лева рента.В същото време купуваха земя на безценица ,с парите на наемодателите.Кирил Жендов от Лозенец,Добричко, винаги плаши,че ще изкара тракторите да блокира пътищата.Все комунисти!
  • 26 700

    8 2 Отговор
    Тия другари не са ли членове на "великото народно въстание "?...защо пък да си го причиняват, с тези субсидии и натрупани средства през годините..., но ако бяха изкарали на кръстовищата тракторите за по 200 бона, всичко вече щеше да е приключило и в момента по тв-то щяха да се вихрят предизборни дебати....

    Коментиран от #37

  • 27 Дълбоко Виждащ

    26 0 Отговор
    А ,когато годината е силна ,защо не дават по високи ренти!В силни години добрият земеделец запазва мазнинка(/бойко борисов),за слабите добиви!Получават и сюбсидии на декар,които са по високи от рентата ,но плАчат,Защо???

    Коментиран от #28

  • 28 Дълбоко Виждащ

    0 5 Отговор

    До коментар #27 от "Дълбоко Виждащ":

    СУУбсидии!
  • 29 Дълбоко Виждащ

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Конска фъшкия":

    В богатите земи на Северна бг-рентите са по 50лв на декар!Вероятно субсидиите към зърнарите от европа да са 90лв давани от държава бг към тях!
  • 30 Зърнопроизводители, с помощите отЕС

    16 0 Отговор
    Си препокривате Рентите, В Монтанска гоберния от години дават по25лв Рента за декар??? Какво искате да сваляте надолу??? Връщате обратно на някой част от парите??? Миналата година, беше много добра реколта, да Вдигнахте Рентите!! НЕНЕПРЕКЪСНАТО "ФАЛИРАТЕ" В МОНТАНСКА ГУБЕРНИЯ КООПЕРАЦИИ, ПРИМЕР С МЪРЧЕВО НЕ ДАДОХА РЕНТА НА СТОТИЦИ СОБСТВЕНИЦИ НА ЗЕМА, ПРОКУРАТУРА, ПОЛИЦИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ СЛУЖБИ, ИМА ЕДИН ИЗМАМНИК, КОЙТО РАЗНАСЯШЕ ДОГОВОРИТЕ ВАЛЕРИ БОНЕВ, СЪЩИЯ, КОЙТО ПРЕДСТАВЛЯВА ВЕСКА ОРИОНКАТА В ПЪРВО ЧАСТНО СЕЛО!!! В КООПЕРАЦИЯТА НЯКАКВИ НЕМЦИ, КОИТО СИ НЯМАТ ХАБЕР, КАКВО СЕ ВЪРШИ, БУШОНИ. В РОДНОТО СЕЛО НА ВЪПРОСНИЯ ВАЛЕРИ БОНЕВ ПРОЛЕТТА НАМЕРИХА ПРЕБИТ ИЛИ УБИТ ЕДИН НЕМЕЦ ТРЯБВА ДА Е ЕДИНИЯ ОТ БУШОНИТЕ, СТАВА ДУМА ЗА С МЪРЧЕВО, ОБЩИНА БОЙЧИНОВЦИ!!!! БАНДИТСКА ГУБЕРНИЯ!!!

    Коментиран от #46

  • 31 Кольо

    15 0 Отговор
    Субсидията да е обвързана с количеството реколта- добив от декар , а не на база това ,че видиш ли оня с трактора изорал де що види . Надраскаха земите до самите реки и вкараха дигите в земята. Така вкарват и отровите във водата. С въртолети пръскат отровата и избиха животните в горите,полето и селата. Не само пчелите но и птиците, зайците на хората страдат след пръскане. Разследване на финансовите отношения на земевладелци и тези които замерват и отпускат Евро средствата. Частните им финансово приятелски връзки. Имотното състояние и конфликт на интереси при тези които държат химикалките . Колко животновъди се отказаха заради тези мастити земевладелци да работят за производството на месо защото НЯМА паша за животновъди. Като нямало паша да отивали да живеят в планината и чукарите. Там да правели мляко и месо. Хак да Ви е - Никакви помощи. Стига им краденето. Да продават малко от него пак ще имат за поколения напред. Забрана за износ на зърно веднага за тази реколта щом е толкова слаба. На тези вечно нещко не им е добре.Миналата година много била водата -повишение на хляба и помощи. сега сухо било ,преди това Долара поскъпнал или в Корея някой пръцнал. А Народа се изнесе за да добруват единици с конете си в акъла. Лешпери дето ще им дават даром олио за да им палят и кандилото.
  • 32 Стрелата

    18 1 Отговор
    Га ядаха кифететата не рева 35 лв на декар нафта без Акциз еее холам а ич
  • 33 човек от народа

    17 1 Отговор
    ааааааааа, когато трупахте милионите, не се обаждахте много, много !!!
  • 34 нещастници

    11 0 Отговор
    да натискат БМБ че за 10 г вместо да се изградят поливни системи калто преди 89 г се разбиха, вижте държави ксто Израел Египет и др какво правят!
  • 35 Хах

    17 0 Отговор
    Като вадят голям добив,дават ли по-висока рента тези мошеници,те да има как и пътищата ще изорат.
  • 36 Баровеца

    8 0 Отговор
    Рентата ще свалим,ако паднат цените на хляба,олиото и царевичното брашно! 👎👎👎
  • 37 Манги

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "700":

    И за какво да са на протестите? Да си развалят рахата ли? Утре идва нова власт те ще са с нея
  • 38 fermera

    2 3 Отговор
    Всичките доходи на фермерите са с платени данъци.И всеки месец минавам ревизия за да ми възстановят ДДС.Доходите от ренти не са облагаеми и се надявам тази година да е последна.Просто арендаторите няма да плащат Данък печалба а бюджета трябва да се пълни.Не забравяйте че арендаторите сме най-големите собственици на земеделски земи и може да останем само със собствената за обработка.Че и сме прибирали по добрата а лошата препродадохме на фондовете.

    Коментиран от #45

  • 39 Гост

    7 0 Отговор
    А джиповете където карат и 5 6 апартамента купени защо не се пазарят за тях с Нап!

    Коментиран от #43

  • 40 Ликос

    2 0 Отговор
    Като са на печалба ще им вдигнат рентите!🤣🤣🤣🤣
  • 41 8872

    6 0 Отговор
    Рентите и без това са ниски. От години не са ги повишавали. Накъде повече ще ги намаляват? Само в Добруджа получават адекватни ренти. В провинцията "бедните" арендатори не излизат от казината, карат коли широки колкото пътното платно, изплащат рентите с месеци закъснение... сега и ще ги намаляват.
  • 42 8872

    6 0 Отговор
    Малко субсидии ли отпуснаха на земеделците, че и рентите ще намаляват? Цели семейства/по няколко поколения тънат в разкош с нашите земи, подхвърлят ни левчета около Коледа и искат да намаляват рентите.
  • 43 8872

    7 0 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    По цели семейстава- мъжът, жената, синът, дъщерята, снахата, зетят, внучетата, бабите и дядовците, тънат в лукс, харчат парите от нашите земи. И нямат срама.
  • 44 8872

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    Не е вярно. Рентата за декар добра земя е 40-45 лв на декар. За миналата добра година нямаше и стотинка увеличение на рентата, и за по- миналата год. нямаше увеличение, и за по-по- миналата... На алчния комарджия му се откъсна от сърцето 1л. вино за декар- спирт, вода, захар.

    Коментиран от #47

  • 45 Ами то както върви МОЖЕ....

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "fermera":

    Да стане една национализация,то колелото се върти и не се знае,какво мислят някой големи тикви от еврейските финансови ложи....Ни да имаш,ни да нямаш!
  • 46 Така,така

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Зърнопроизводители, с помощите отЕС":

    Добре си правят и искат хората.Кво ми се пенявиш бе,северняшки мамул? Когато разбихте ТКЗС и АПК- с " ликвидационни" комисии на Црън Ванчо и компания,сами скачахте като шебеци - И защо? Ами от дивата ви,необуздана влашко- ломска лакомия за земя.Да върнат на дедо,или на тате нивиците.Е, върнаха ги,нали? Тези,който ви ги " върнаха" имаха план.Сега го изпълниха: Вашите Нивици,- в тяхна обща нива.Така се лови каракуда.Дадеш му трохи,и после му го набиеш до макарите.Всички от вашия край( познавам ви и кътниците) мислехте,че със100-200 дка ще станат чорбаджии,като дедо през царско.Ратай ще му копат и жънат,а той във файтона( мерцедеса).Но и " ратая" искаше същото. Изкупиха ви нивците за грош пара.Или за " рента" - три тона жито максимум, или рвностоиност под хилядарка.Голем кяр! Ама да не е Държавно! Преди от Държавното ТКЗС,или АПК крадяхте,или получавахте повече! Всички имахте" частно".Държавата засява,тори,пръска, а ломско - влашкия мамул събира наготово.Затова хранехте в домовете си,по 2-3 крави,телета,и минимум 2 прасета.За пернатите,не говоря.Именно и така,правехте от млеко( 36 ст/л) го изкупуваше" Държавата, а тя го продаваше 32/ л.Телета,свине- директно ги вдигаха и плащаха от " Родопа" на живо.Отделно безплатни смески от държавата.Защото си гушнал за година,от млеко и добитък над 20 бона ( 2 панелки като цена тогава).Затова и вдигнахте къщи по 3 ката,и с 15 стай.Сега курник не можете да вдигнете.Добре ви клатят.Искахте капитализъм- ето ви Капитализъм.
  • 47 оня с коня

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "8872":

    На такива Томаневерници като тебе и "още некои" ще го обясня Бавно и без запъване:40-45лв е Средната за БГ Рента.Аз говоря за Земя в Добруджа която е доста по-различна от останалата в Страната като качества.Договорите ни са с Няколкогодишен срок със Фиксирана сума със ЕТ,т.е. Рентата НЕ ВАРИРА всяка година съобразно състоянието на Реколтата и Размерът на Плащане да се взема Ежегодно от Упр.Съвет на Земед. Кооперация.Мн важна подробност в случая е,че Земята е на площ от Няколкостотин Дка и е НА ЕДНО МЯСТО.И нещо повее - И Съседните Кооперации плащат по Толкова,затова и Собствениците на Земя стоят като Заковани по местата си!

    Коментиран от #48, #49

  • 48 анонимен

    0 3 Отговор

    До коментар #47 от "оня с коня":

    Тази година рентите в Добруджа падат, цената на земята пада, доизкупува се от големите и такива като тебе пак ще останат или без рента или без земя, ти си избирай. Ако си мислите, че някой ще ви работи земята в тази суша и ще изплаща рента НЕЗАВИСИМО от климатичните условия, хаха, няма да стане. Много по-лесно е тази земя да се изкупи и да отпадне един проблем, а именно неприемливият пазарлък и тарикатлък на собствениците. Всички сте наясно, че това е завод на открито. 100лв рента не ви стигаше и продължавахте да мрънкате, сега ще видите, че от догодина ще молите за 50.

    Коментиран от #50

  • 49 8872

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "оня с коня":

    Договорът може да е за години, може да е и година за година. Задължителен дълъг договор е само за лозята. И с дълъг договор сме били, и с едногодишен договор сме били. Изобщо сумата не се влияе от срока на договора. Арендаторът излиза с една мантра- толкова плащат тук и приключва с договарянето на сумата. Ако арендаторът е съвестен, при добра реколта може да ти даде повече, но не го прави. Договорът НЕ забранява по- голяма рента при добър добив.

    Коментиран от #53

  • 50 8872

    5 0 Отговор

    До коментар #48 от "анонимен":

    Нали знаеш, че ако 1 арендатор не иска да работи земята, то ще я работи друг? Нали знаеш, че 1 арендатор, ако започне да се отказва от земята, ще получи по- малко субсидии? И как ще се издържат 12-15 човека семейство на арендатора, които НЕ работят никъде от години, обаче живеят в лукс? Ще си продадат Бентлитата и Майбасите? Или прогимназиите?
  • 51 fermera

    1 1 Отговор
    Точния отговор на 8872 е от наеми на собствените ниви.Ние имаме в пъти повече от Арендодателите.Успех на тези който искат да се пробват.Аз съм против субсидиите, но рентите Ви веднага ще паднат с 30 лева и няма да оставям 5% угар.
  • 52 ЧАОШЕСКУ

    4 0 Отговор
    Пoлициятa aрecтувa жeнa, извикaлa "Ocтaвкa!" cрeщу Бoриcoв
    Тoвa cъбщaвa caйтът Бивoлъ пo пoвoд вчeрaшнoтo пoceщeниe нa прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв в Кърджaли
  • 53 оня с коня

    1 2 Отговор

    До коментар #49 от "8872":

    ГРЕШИШ като твърдиш че Срокът на договора не оказва влияние върху годишната сума за плащане от Арендатора,защото Той вкарва не само Торове и Противоплевелни препарати в земята с Дълготрайно действие,но и търси Сигурност за инвестициите си.Също грешиш и относно "Съвестността" на Арендатора - че ако бил такъв,щял да плати повече...КАЗАХ че имам Договор със ФИКСИРАНА СУМА и НИТО МЕ ИНТЕРЕСУВА КОЛКО ПЕЧЕЛИ,НИТО КОЛКО ГУБИ в годините!А иначе си прав че Арендаторите се ДОГОВАРЯТ помежду си относно Размера на Изплащаната рента в Региона,но РАЗГЕЛЕ в моя Регион ИМА КОНКУРЕНЦИЯ,а не само Един "Голям",който командва Парада и ако искаш Повече ще ти каже Надменно "Като не ти харесва,обработвай си я Сам".

    Коментиран от #55

  • 54 алчни гадииини

    4 0 Отговор
    Зърнопроизводителите са най-големите мошеници. Станаха милионери за сметка на чуждите земи.
  • 55 и кво да прайм

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "оня с коня":

    При нас е един и дава по-малко от 15 лв. на декар- абсолютни търгаши.
  • 56 анти зърнар

    1 0 Отговор
    ex не се наядоха значи, една лоша година и край. Сега и схема с ДДС искат, заеми без да ги връщат. Ренти не искат да плащат, само печелят на гърба на българския гражданин, собственик на земя.
  • 57 Гост

    0 0 Отговор
    С колкото % падне рентата, с толкова % да падне и цената на земята.
  • 58 koko здраво оре

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пенсионер 200":

    стани и ти знаеш ли колко е трудно да управлявам бизнеса си от Мали? часовата разлика по цял ден съм в скайп и командвам ... а слънцето тук е доста по жешко
  • 59 Някой

    0 0 Отговор
    Само крадат и нямат срам, няма да дадат ренти, няма да си платят торовете, препаратите и другите разходи, няма да си върнат кредитите и накрая същите тези арендатори местни фараони ще ви купят земята на безценица
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове