Last news in Fakti

17 Октомври, 2012 20:03 2 001 2

Мерки, за да не се взривяват трафопостове

  • трафопост-
  • церб-
  • съвет

Инцидентът с трафопоста в Бургас от вчера може и да се повтори отбелязват от българското предприятие Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ). Това е втората сериозна повреда след гръмналия трансформатор в Топлофикация „София”. Основната причина е намалената ремонтна програма на електроразпределителните и топлофикационните дружествата. Четири основни превантивни мерки могат да намалят броя на подобни инциденти:

1. Редовна профилактика и проверка на съоръженията.

2. Инсталиране на системи за дистанционно следене на параметрите на трансформатори и подстанции. В повечето ЕС държави има изградени такива системи,  които предотвратяват подобни инциденти на 100%, като цената им е между 1000 и 15 000 EUR. Най-евтините от тях само алармират, че има проблем, а експерти на място установяват какъв точно е той. По-скъпите в реално време и от дистанция показват какво точно се случва вътре в трансформатора, така че да може той например да се изключи веднага. Освен, че предотвратяват аварии, тези системи удължават и живота на трансформатора. В една Румъния например отдавна използват системи за дистанционен мониторинг, допълват експертите.  

3. Увеличаване обема от инвестиции в профилактика. В момента частична профилактика се прави с общи средства на дружествата, което е крайно недостатъчно. Последните няколко години у нас няма нито един търг за профилактика и ремонт, организиран от ЕРП. Всяко едно съоръжение трябва да мине през подобен преглед. Липсата на инвестиции е следствие от по-ниската (в сравнение с Европа) цена на електроенергията. Лошото е, че за всичко плаща крайният потребител, допълват от там.  

4. Профилактиката, експлоатацията и контролът на електро съоръженията да не се правят от една и съща структура, както е в момента. Ако експлоатацията на един трансформатор се прави на едно място, профилактиката и ремонтите – на друго, а контролът – на трето, това значително намалява риска от аварии.

„Безопасността и техническата изправност на съоръженията на ЧЕЗ е първостепенна задача на дружеството. Проверки и профилактика на трафопостовете и останалите съоръжения на компанията се правят ежегодно и в съответствие с нормативните и регулаторни изисквания и утвърдените европейски и национални практики”, казва Петър Баран, главен оперативен директор на ЧЕЗ България.

Проверката на техническата изправност и безопасност на трафопостовете тази година започна през месец юли и ще завърши в края на месец октомври за цялата територия, обслужвана от ЧЕЗ. Едновременно с това се провежда и задължителната редовна подготовка за работа при зимни условия. В допълнение, ние проверяваме всички сигнали, подадени от клиенти и институции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Армагедон

    0 0 Отговор
    Това е инсценировка ! Не е гръмнало трафото! Но е добре все пак да се помисли и за профилактиката на тези съоръжения и за необходимите инвестиции. Но в случая се касае за злоумишлено действие и прехвърляне на вината на ЕВН от някой от съкооператорите ,които са направили белята с друга причина /например газова бутилка/ и си търсят оправдание и някои да им плати щетите. Микробуса е трошка и също е принудително обърнат с цел обещетение и да си купи нов.Това е ! Не им вярвайте много -много на тези"пострадали".Поне не на всички от тях!

    Коментиран от #2

  • 2 втн

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Армагедон":

    при проблем в трансформатора се отделя газ който е взривоопасен. ако е имало вентилация на помещението и собственика е продължил с немърливото отношение към трафа новината след време щеше да е за пожар.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове