Last news in Fakti

11 Септември, 2020 07:50 3 082 16

Шофьорските курсове ще поскъпнат с поне 300 лева

  • шофьорски курсове-
  • шофьорска книжка-
  • шофьор

А много автоинструктори се готвят да излязат идната седмица на протест, тъй като не са съгласни с някои изисквания

Шофьорските курсове ще поскъпнат с поне 300 лева - 1
Снимка: Shutterstock

Шофьорските курсове най-вероятно ще поскъпнат с поне 300 лева, заради готвените нови изисквания в наредби на Автомобилна администрация, съобщи "България он Ер".

Автоинструктори са готови на протест и искат оставката на "Автомобилна администрация", заради липса на компетентност и затрудняване работата на учебните центрове.

Иван решава да се запише на дълго обмислян курс за "C" категория. За момента няма планове да работи като шофьор на тежкотоварен автомобил.

"С натоварен камион би било доста по-реално самото обучение, тъй като всеки, който започва такава работа и се качи на камион няма да обикаля празен. След като всичко поскъпва, нормално е и на шофьорските курсове да се вдигне цената. Колко – не мога да кажа", каза курсистът.

От 1 октомври от Автомобилна администрация напомнят, че ще започнат проверки дали тежкотоварните автомобили по време на изпитите, са натоварени. Изискването е общата маса на автомобила да е повече от 10 000 кг.

"Характерът на тези превозни средства в крайна сметка е да превозват товари и е коректно към обучаемите да ги приближим към реалните условия, в които те след това ще отидат да работят. Защото разликата в управлението на един празен автомобил и на един в натоварено състояние е доста значителна", обясни собственикът на автошкола Христо Христов.

А много автоинструктори се готвят да излязат идната седмица на протест, тъй като не са съгласни с някои изисквания.

"Ние не участваме в такива протестни действия, защото ние сме за коректно отношение към обучаемите и към държавата. Нека тая нормативна база ако се изпълнява, ще повдигнем имиджа на професията и качеството на обучението. Според мен претенциите са неоснователни", обясни Христов.

Въпросното изискване за провеждане на изпити с натоварен камион е от наредба номер 38 от април месец 2004 година.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цар Бойко българи убиец

    31 2 Отговор
    Честито!
    Оставаме без АЕЦ, ТЕЦ-зове и електричество, но всичко е точно.

    Коментиран от #16

  • 2 цербер

    12 3 Отговор
    "Изискването е общата маса на автомобила да е повече от 10 000 кг." АКО Е 10 ТОНА,КАКВО ЩЕ СТАНЕ? А ако го напишете и в милиграми,ще е още по-стряскащо и впечатлително.
  • 3 Предложение

    26 5 Отговор
    Когато шофьор през първите 3 години от взимането на книжка прави груби нарушения, да се взимат точки и от рейтинга на изпитващия, инструктора и автошколата. При зануляване да им се отнема лиценза.
  • 4 БЪЛГАРИЯ ОН АИР ТИМ

    14 2 Отговор
    ТИМАДЖИИТЕ СЪОБЩАВАТ ПЪРВИ НАУЧАВАТ.МАШИНА ЗА ПАРИ СА ШОФЬОРСКИТЕ КУРСОВЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДЪРЖАВНИ!
  • 5 manessman

    25 2 Отговор
    Когато в далечната 1983-та, аз положих успешно изпит за "С"- категория, повечето от нас придобиваха това право след 6-месечна, шовьорска школа. По-старите знаят за какво говоря. Това беше училище на казармен принцип. Живееш и учиш там. По някога в събота и неделя имаш право да си идеш до родния град. Всеки ден "теория и конструкция на автомобила", "правилник", "първа, медицинска помощ", "кормуване" и пр. Остналите, който придобиваха право да управляват подобни машини, го правеха в "професионалните училища". Програмата същата, само дето си спиш у вас.
    НО.....има една разлика от тогава и сега. Тогава, всичко това се правеше на държавна идръжка. Т.е. за курсистите е безплатно. Тогава имаше държава и на тази държава и трябваха специалисти от всички видове. Презумцията беше "ние ще ги обучаваме, за да могат да бъдат полезни за ОБЩЕСТВОТО". Сега е друго "Бе я ги одери тия! Ще вземет книжки, че да печелят пари".
    Как си представяте един камион с 5 тона товар да стои натоварен денонощно? Какво ще стане с тази машина? Ако ли пък всеки ден трябва да се товари и разтоварва, кой ще плаща? Ами как кой- курсита ще плаща в крайна сметка. Така де, днес това се иска. Утре ще се наложи и да тренират товарене и разтоварване, щото и това влиза в задълженията. Може би ще се наложи и да се тренира "подаване на подкуп на полицай/ ДАЙ" ?
    Накрая ще се окаже, че взимаето на книжка става по-скъпо от обарование в Кембридж?!
    Ние сме държава в която почти всяко жизнено действие

    Коментиран от #10, #11, #12

  • 6 sbasba

    9 5 Отговор
    Няма нещо лошо да поскъпнат курсовете -но да ги научат как да шофират по пътищата .Новите шофьори са като диви глигани в джунглата -карат като не адекватни и защо е така - защото инструктора не му пука и гледа да се нагуши с мангизите а после каквото ще да става
  • 7 нула лева

    13 0 Отговор
    това ли измислихте бе умни глави дето се събирахте да обсъдите за катастрофите по пътищата
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    а ромки роми ще си вземат книжки без практика как става тая лабота
  • 9 инструктора

    5 2 Отговор
    Да вдигнете цената - но колегите да учат курсантите как се шофира защото на изпитите е страшно и защо ги е страх всички да кУрмуват в София ---- защото инструктора не му пука за курсиста . дали ги е учил някога на регулировчик или на не урегулирано кръстовище даже не ги учат и на предимството на дясно стоящия --- жалка картинка ВАЖНОТО Е ДА ГУШНАТ МАНГИЗИТЕ
  • 10 Бавно но

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "manessman":

    ... сигурно, хората започват да се осъзнават. Това е добър знак.
  • 11 Гост 0909

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "manessman":

    Човече, върна ме доста години назад, аз също съм бил на такова обучение, наистина бяхме като в казарма, ставаш, физарядка, взводове, разводове...казарма,но пък като завършиш там ставаш ПРОФЕСИОНАЛЕН шофьор, а не само да въртиш волан!
  • 12 Гоуст

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "manessman":

    В момента сме 2020...не знам дали знаете. То на времето "хората" са яли сурово месото, защото не са познавали огъня

    Коментиран от #14

  • 13 Гост

    4 0 Отговор
    Само богатите ще стават шофьори. Колата ще стане лукс. Растем.
  • 14 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гоуст":

    Май сега вървите към ядене на сурово месо, защото скоро няма да познавате огъня. Навремето хората са учили за него, а сега ти молиш гаджето ти да ти смени спуканата гума на пътя. Това ти обяснява човека.
  • 15 Киро мотокаристо

    4 0 Отговор
    Хем да си товарят курсистите сутрин камиона,хем да си го разтоварват вечер.Каране цял ден.Даже по възможност със свръхтовар.Срещи с даяджии,разправии със склададжии и други такива интересни неща.Нали курса трябва да е максимално близо до реалността.300 лева са малко даже за такива преживявания.
  • 16 Пешо

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Цар Бойко българи убиец":

    Ако не беше точно на площада нямаше да има 500 човека, а 500 000. Така че, всичко е точно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове