Last news in Fakti

14 Септември, 2020 19:49 2 726 16

Оправдаха бивш зам.-министър, обвинен в безстопанственост

  • христо ангеличин

Според Върховния касационен съд Христо Ангеличин е невинен

Оправдаха бивш зам.-министър, обвинен в безстопанственост - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин е окончателно оправдан от Върховния касационен съд (ВКС) по делото за купуването на телефонни централи в 12 посолства, заради което беше обвинен в безстопанственост, съобщиха от съда.

Тричленен състав на ВКС на практика остави в сила присъдата на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС). Решението не подлежи на обжалване.

Делото е образувано по протест срещу въззивната присъда на АСНС, с която е отменена първоинстанционната присъда на Специализирания наказателен съд (СНС) от 2 години условно. С въззивната присъда подсъдимият Христо Ангеличин е признат за невиновен в това, че в периода 17.11.2016 г. – 01.12.2016 г., като длъжностно лице – заместник-министър на външните работи, въпреки задълженията си не е упражнил достатъчен контрол върху работата на директорите на дирекциите „Бюджет и финанси“, „Сигурност на дейността и информацията“ и „Управление на собствеността и МТО“, на които е възложено управлението, разпореждането и отчитането на обществено имущество, и от това са последвали значителни щети за МВнР в размер на 419 934,29 лв., поради което е оправдан по обвинението по чл. 219, ал. 2 от НК.

Според държавното обвинение Ангеличин не е осъществил достатъчно контрол върху трите дирекции по процедурата за закупуване на телефонни централи в 12 задгранични представителства на България за над 800 000 лева.

Върховните магистрати приемат, че протестът е неоснователен. Основните доводи в него се отнасят до приложението на закона. Прокуратурата оспорва извода на АСНС за несъставомерност на извършеното от подсъдимия деяние. Развити са съображения, че подсъдимият е годен субект на престъплението по чл. 219, ал. 2 от НК, доколкото със Заповед № 95-00-386/08.10.2015 г. министърът на външните работи му е възложил свои, а не чужди правомощия – контролни функции по отношение на трите дирекции. Касационният състав също приема, че в конкретния случай подсъдимият не е годен субект на престъплението, макар и по съображения, различни от изложените в мотивите на АСНС. В решението на ВКС се казва, че в съгласие с правомощията си с коментираната заповед министърът е възложил на своите заместници да наблюдават и контролират дейността на различните структурни звена в министерството. „С нея обаче на подсъдимия е възложил само общи задължения за наблюдение и контрол над дейността на осем дирекции (включително на процесните три дирекции), без да са конкретизирани действията, които той следва да извършва, контролирайки дейността на работещите служители и техните директори и то във връзка с осъществяваната от тях дейност по управлението, разпореждането и отчитането на обществено имущество, което е задължително, за да е осъществен съставът на чл. 219, ал. 2 от НК“, категорични са върховните съдии. Те напомнят, че в същия смисъл ВКС се е произнесъл с решение по к.д. № 1087/2019 г., отнасящо се до същата заповед на министъра на външните работи, въз основа на която е поддържано обвинение за безстопанственост срещу същия подсъдим.

Законосъобразно АСНС е приел също, че за да е осъществено изпълнителното деяние на престъплението по чл. 219, ал. 2 от НК, деецът следва не само да не е изпълнил контролните си задължения върху друго длъжностно лице, но това подконтролно лице да е извършило престъпление, смятат съдиите то ВКС. В решението на върховните съдии се подчертава, че в случая обвинението не твърди тримата директори на дирекции да са извършили каквото и да било престъпление при осъществяване на дейността си по управлението, разпореждането или отчитането на общественото имущество, поради което липсва елемент от обективната страна на престъплението по чл. 219, ал. 2 от НК.

Не е реализиран и третият съставомерен признак на престъплението безстопанственост – неполагането на грижи за повереното имущество от субекта на престъплението да е довело до настъпване на значителни щети за предприятието или стопанството. В мотивите на ВКС се казва: „Няма спор по делото, че в края на м. ноември 2016 г. инкриминираните средства са заплатени от задграничните представителства на фирма „Балкантел“, която се задължила да им достави и монтира автоматични телефонни централи. Няма спор също, че дружеството установило невъзможност да изпълни договореностите поради липса на регистрация по ДДС в съответната чужда държава и на 05.12.2016 г. върнало средствата на задграничните представителства. Тези обстоятелства сочат, че доставчикът се е отказал от изпълнение на договора и е върнал полученото“. Досъдебното производство за извършено престъпление от длъжностни лица в МВнР е образувано на 16.12.2016 г., а подсъдимият Ангеличин е привлечен към наказателна отговорност на 16.01.2017 г. В момента на образуване на досъдебното производство, съответно при повдигане на обвинението, платените средства вече са били върнати, поради което щета за МВнР няма, а това обстоятелство прави деянието на подсъдимия несъставомерно, защото липсва обективният състав на престъплението безстопанственост. „Възражението в касационния протест, че връщането на паричните средства следва да се цени само като смекчаващо вината обстоятелство е неоснователно“, категорични са върховните съдии.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оракул

    22 0 Отговор
    Този министер може да мине метър но Борисов....никога.

    Коментиран от #3, #16

  • 2 Дельо Хайдутин

    22 0 Отговор
    Днес съда се счупи от работа бе!Само Баце още не са съдили.ха ха ха
  • 3 Боко тре в стопанственост

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Оракул":

    да го обвинят, щото много неща стопанисва.

    Коментиран от #6

  • 4 На потомец

    7 1 Отговор
    на брадясал шумкар прилича , та такива ги е и вършил !
  • 5 А.. ЗА..

    8 6 Отговор
    МАГАРЕШКИ НИЩО... ЧЕТЕРИ ГОДИНКИ ЗАТВОР. ЗАПОЧВА СЕ. СЪДЪТ СЕ ИЗПРАВЯ СРЕЩУ МАФИЯТА.

    Коментиран от #10, #11

  • 6 Оракул

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Боко тре в стопанственост":

    За него е черешката на тортата чл.93.т20 от НК(наказателен кодекс).
  • 7 Тупан

    4 0 Отговор
    На 800 хил. лв. комисионната е поне една Розова пачка от Бойковите. Нек'се опитат да го осъдят...
  • 8 Оставка

    4 1 Отговор
    Хагхахаха..и куе му е новината
  • 9 Йойо

    13 0 Отговор
    Не ми е чудно че е оправдан, чудно щеше да ми бъде ако е осъден. Във България всичко е ясно като бял ден.
  • 10 Врачка

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "А.. ЗА..":

    Нищо подобно,ще го оправдаят на по—Горна инстанция.Тази присъда е като нишан,телеграма до лицето Марешки да не прави резки движения занапред.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Перо

    3 0 Отговор
    Зам.-министъра има отговорността да изгради с подзаконов акт контролните функции над всички подчинени дирекции,чиято отговорност му е вменена с назначаването. Това,че съдиите в този съд,заемат тези позиции,не означава,че “държавата”,без държавност ги е назначила или избрала с нужните кадрови качества.И съдилищата в комунизма и фашизма функционираха “законно”. Сега данъкоплатеца ще плати сметката на корумпетата от мафиотския тоталитарен режим!
  • 13 Перо

    6 0 Отговор
    Още много време съдебната система ще бъде под мониторинга на ЕС!
  • 14 АМА..

    5 0 Отговор
    ВРАЧКЕ ДО КОГА ТАКА. МИСЛЯ, ЧЕ ТЕ СА УПЛАШЕНИ(УПРАВЛЯВАЩИТЕ) И ЗАПОЧВАТ ДА ДАВАТ ЖЕРТВИ. А СЪДЪТ ЩЕ ЖИВНЕ.
  • 15 2869

    4 0 Отговор
    В Бг няма осъден министър, зам. министър, депутат и пр. И няма да има такъв.
  • 16 Оправдали го съдиите

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Оракул":

    Цирк, до небесата ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове