29 Септември, 2020 13:45 8 662 13

Силистренец се задуши, докато прави вино

  • силистра-
  • вино-
  • задушаване-
  • серниста киселина

В избено помещение под гараж мъжът работил със серниста киселина

Силистренец се задуши, докато прави вино - 1
Снимка: БГНЕС

Мъж от Силистра се е задушил, докато прави вино, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Огнеборци са оказали техническа помощ след сигнал за мъж, изпаднал в безпомощно състояние, на 28 септември, около 11:00 часа в града.

В избено помещение под гараж мъжът поставял серниста киселина в материал за домашно вино и се задушил от отделилите се газове.

Със съдействието на пожарната е изведен от помещението и транспортиран с линейка в спешен център.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сега Ще

    2 16 Отговор
    му се услади ли домашното винце?
  • 2 Смърфиета

    11 2 Отговор
    Вместо да свари ракия...
  • 3 химик

    11 3 Отговор
    Сернистата киселина е безцветна течност с остра задушлива миризма. Съдържа средно около 5-6 % серен двуокис. Получава се чрез разтваряне на серен двуокис във вода. Тя е нестабилна и от нея непрекъснато се отделя серен двуокис. Това налага да се съхранява в добре запушени съдове. При боравене със серниста киселина трябва да се внимава, защото отделящият се серен двуокис може да предизвика задушаване. А ТОЯ МЪЖ НЕ Е ВНИМАВАЛ В КАРТИНКАТА И РЕЗУЛТАТЪТ Е НАЛИЦЕ.

    Коментиран от #4

  • 4 До химикооо

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "химик":

    Защо му е тази киселина за виното поясни малко..?

    Коментиран от #6, #9

  • 5 пак не разбрал

    1 0 Отговор
    След като се е задушил, как пожарникарите са го отдушили за да го транспортират? Използвали ли са струйниците или е пожарникарска тайна?
  • 6 ами

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "До химикооо":

    Стабилизация.

    Коментиран от #10

  • 7 Динозавър Карабаджаков

    0 0 Отговор
    КОИТО ПИЕ ЗЛО НЕ МИСЛИ, КОИТО Е КРАЙ НЕГО ДА МУ МИСЛИ...
  • 8 3333

    1 1 Отговор
    Много нетърпелив, опитвал виното преди да стане готово?
  • 9 Анонимен

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "До химикооо":

    Серниста киселина се ползва за изтребване на дивите дрожди преди началото на ферментацията. В дивите дрожди има и такива, от които става оцетно-кисела ферментация и по-лошо вино. След това материала се заквасва с култивирана дрожда, купена от агроаптека! Темата за виното е неизчерпаема! Човека се е задушил защото повечето избени помещения не се проветряват добре! Надявам се, че е бил малкия дявол и се оправил на чист въздух!

    Коментиран от #12

  • 10 Анонимен

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "ами":

    Стабилизацията се прави на приключена ферментация, около 40 дни след началото ( след като "заври").

    Коментиран от #11

  • 11 Космат гръб

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    Не само. Серниста киселина или калиев метабисулфит (и двете имат същият ефект) се слагат веднага като намачкаш гроздето. Ако не го направиш в началото, се прави преди тихата ферментация, само че се слага доста по-малко количество.
  • 12 Космат гръб

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Може и да не слагаш дрожди. Аз лично слагам, за да съм сигурен, че ще протече ферментация както трябва, но доста хора които познавам блъскат серниста и чакат после само на дивите дрожди.
  • 13 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Не е ясно, какво е "положението на ситуацията" ! Ще пие ли този човек вино или ще му преливат с вино гроба ?
    Умрял ли е от задушаването или е спасен от това задушаване ??
    Майсторенето на вино е наука и много, много практика. Виждам тука във форума има добри специалисти. На времето у нас имаше училища по "лозарство и винарство. Имаме и добри научни институти на тази тема.
    Каквато ще да е киселина - работиш ли с нея , нужна е вентилация и съответното вещество за неутрализацията и !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове