Мъж от Силистра се е задушил, докато прави вино, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Огнеборци са оказали техническа помощ след сигнал за мъж, изпаднал в безпомощно състояние, на 28 септември, около 11:00 часа в града.
В избено помещение под гараж мъжът поставял серниста киселина в материал за домашно вино и се задушил от отделилите се газове.
Със съдействието на пожарната е изведен от помещението и транспортиран с линейка в спешен център.
Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Сега Ще
13:47 29.09.2020
2 Смърфиета
13:50 29.09.2020
3 химик
Коментиран от #4
13:51 29.09.2020
4 До химикооо
До коментар #3 от "химик":
Защо му е тази киселина за виното поясни малко..?Коментиран от #6, #9
15:05 29.09.2020
5 пак не разбрал
15:12 29.09.2020
6 ами
До коментар #4 от "До химикооо":
Стабилизация.Коментиран от #10
15:13 29.09.2020
7 Динозавър Карабаджаков
15:47 29.09.2020
8 3333
15:51 29.09.2020
9 Анонимен
До коментар #4 от "До химикооо":
Серниста киселина се ползва за изтребване на дивите дрожди преди началото на ферментацията. В дивите дрожди има и такива, от които става оцетно-кисела ферментация и по-лошо вино. След това материала се заквасва с култивирана дрожда, купена от агроаптека! Темата за виното е неизчерпаема! Човека се е задушил защото повечето избени помещения не се проветряват добре! Надявам се, че е бил малкия дявол и се оправил на чист въздух!Коментиран от #12
16:01 29.09.2020
10 Анонимен
До коментар #6 от "ами":
Стабилизацията се прави на приключена ферментация, около 40 дни след началото ( след като "заври").Коментиран от #11
16:05 29.09.2020
11 Космат гръб
До коментар #10 от "Анонимен":
Не само. Серниста киселина или калиев метабисулфит (и двете имат същият ефект) се слагат веднага като намачкаш гроздето. Ако не го направиш в началото, се прави преди тихата ферментация, само че се слага доста по-малко количество.18:32 29.09.2020
12 Космат гръб
До коментар #9 от "Анонимен":
Може и да не слагаш дрожди. Аз лично слагам, за да съм сигурен, че ще протече ферментация както трябва, но доста хора които познавам блъскат серниста и чакат после само на дивите дрожди.18:34 29.09.2020
13 Шаран БГ
Умрял ли е от задушаването или е спасен от това задушаване ??
Майсторенето на вино е наука и много, много практика. Виждам тука във форума има добри специалисти. На времето у нас имаше училища по "лозарство и винарство. Имаме и добри научни институти на тази тема.
Каквато ще да е киселина - работиш ли с нея , нужна е вентилация и съответното вещество за неутрализацията и !!!
20:43 30.09.2020