Last news in Fakti

11 Октомври, 2020 23:29 6 317 79

Българите живеят най-малко в ЕС - средно 75 години

  • продължителност на живота-
  • проучване

Най-близо до нас са румънците, при тях средната продължителност на живота е 79,2 години

Българите живеят най-малко в ЕС - средно 75 години - 1
Снимка: БГНЕС

Отново се оказахме на дъното на европейска класация, а статистиката е черна - живеем най-малко в сравнение с останалите жители на ЕС. Продължителността на живота в България е средно 75 години, докато за останалите страни е 81 години, сочат данните на Евростат.

Най-близо до нас са румънците, при тях средната продължителност на живота е 79,2 години. Под 80 години живеят само още в две страни от ЕС - Унгария (79,6 г.) и Латвия (79,7 г.).

Страните от ЕС с най-голяма продължителност на живота са Испания (83,5 години), Италия (83,4 години), Франция и Кипър (и двете по 82,9 години). На следващите места са Швеция (82,6 г.), Малта (82,5 г.) и Люксембург (82,3 г.). Сред всички европейци най-дълго живеят швейцарците - 83,8 г., следвани от Лихтенщайн (83,1 г.), Исландия (82,9 г.) и Норвегия (82,8 г.).

Според експертите продължителността на живота е свързана с финансовото състояние, добрата храна и качеството на здравеопазването. Може би най-важният фактор за дълголетниците си остава дали водят спокоен начин на живот. Затова и класацията не е изненадваща - това са страни с висок жизнен стандарт - хората имат високи доходи и спокойствие в работата си, разчитат и на добро здравеопазване, предава "Труд".

Ако се разгледа по региони, в България има най-ниска продължителност на живота в Северозападния район - 73,6 години. А най-добре са в Югозападния район, в който влиза и София, със 75,9 години.

Продължителността на живота на жените в ЕС е средно 83,7 г., а на мъжете е 78,2 г., показват данните на Евростат. В България жените живеят средно по 78,6 г., а мъжете само 71,5 г. В страните от Европа най-висока е продължителността на живота на жените в Испания (86,3 години), Франция (85,9 г.), Швейцария (85,7 г.), Италия (85,6 г.) и Лихтенщайн (85,5 г.). Мъжете живеят най-дълго в Швейцария (83,8 г.), Испания (83,5 г.), Италия (83,4 г.) и Лихтенщайн (83,1 г.).


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 VVV

    42 2 Отговор
    България у сяка една класация е последна през последните 10 години. А хем сме стара членка вече. Хърватия е млад член на ЕС който не е усвоявал като нас ,а ни бие по всичко.

    Коментиран от #8

  • 2 Какво живеят

    55 3 Отговор
    По селата хората, са тотално откъснати от Света и живеят с каквото чуят по Нова ТВ ( че Бойко е велик), все едно Северна Корея...

    Коментиран от #9, #47

  • 3 Социален харалан

    63 3 Отговор
    Българите умират като мухи преди да са навършили 60! Всичко друго е лъжа измама! Няма медицина, няма здравеопазване, първобитно-общинен строй+ГЕРБ !
  • 4 ключа от бараката е ....

    18 3 Отговор
    спокойствие и силна ракия със салата😉
  • 5 az #МУТРИ, ВЪН!

    11 5 Отговор
    ГЕРБ! ХУБАВО Е!
  • 6 оставка

    48 1 Отговор
    Това е от благоденстието , което създаде Вожда -Слънце. При тая мизерия на възрастните хора, без медицина, без нормална храна, без нормално отопление и лекарства , какво да се очаква.
    Пътища им правел , но за сметка на прехраната им и чекмеджето си.

    Коментиран от #16

  • 7 ke da

    7 4 Отговор
    Вярно е и за това нещо са виновни всички други, но не и българите!Бай Ганьо кожуха си мени но нрава си никога, та ако ще да се само затрие като ген и племе!
  • 8 Оракул

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "VVV":

    Знаеш ли кое ги мъчи новите Мутро—Комунисти?Частната собственост.Почти 85% от Българите имат къде да живеят благодарение на Соца и Др.Живков.
  • 9 Така така

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Какво живеят":

    Ей тук точно е проблема - в главата на обикновения българин! Ама акъл не се набива само к.р !
  • 10 пройчо

    29 2 Отговор
    Много ни е ,щом гласуваме за оня Тлъст Мръсник -Бою Тлъстия ! !.....Хак ни е !!
  • 11 Жалък живот

    32 2 Отговор
    То пък един живот на българите!
    Не живот, а мъчение!
    Закопани от Боко Тъпото и ГЕРБ, на дъното на ЕС...
    Последни по заплати и пенсии!
    Който е умрял, се е отървал от шайката на Борисов, Гешев и Пеевски...

    Животът в парламентарната РБ, зависи от изборите!
    Защо в България в ЕС,
    изборите продължават да се фалшифицират по лукашенковски?

    По кой закон и с КAКВA ЦEЛ в избирaтeлнитe cпиcъци фигурирaт нaд милиoн лукашенковски "мъртви души"???
    Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия от ЕС, нямa aктивнa рeгиcтрaция зa избoритe???
    Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия от ЕС, нямa диcтaнциoннo глacувaнe пo пoщaтa???
    Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия от ЕС, има "избираеми места"/праг на преференциите/???

    ,,Предай нататък...КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ...Предай нататък...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Европеец

    18 1 Отговор
    Всичко това е ЛОГИЧНО , само за тези които познават българите! Другите не вярват на очите си как държава с такива богати географски дадености, е все на последните места в класациите!

    Коментиран от #20, #25

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тулуп Мисирков

    10 1 Отговор
    Гейберомодераста па се е развихрил като гейтак на прайд...
  • 16 Врачка

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "оставка":

    Много добре казано.Искам да попит.ам,Каква е фоктрината на Българското правителство относно обединението на Република Северна Македония с Пиринска Македония намираща се на територията на РБ?

    Коментиран от #23, #54

  • 17 ситизен

    3 1 Отговор
    Към заглавието бих добавил а с коронавируса и по малко.
  • 18 РЕАЛИСТ

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Миро":

    Браво Миро, добре казано. Всеки ден се питам, защо съм още жив.
  • 19 Бат Бойко

    9 2 Отговор
    Значи пенсия на 75 години. ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА
  • 20 Миро

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Европеец":

    Ако човек си направи труда да се зарови в историята ще намери отговорите защо, как и колко, какви сме и що сме. Изобщо не ни пука от никакви класации. Не вярваме в нищо. Българина е езичник. Там сме били и там сме си останали. Изглежда Господ ни пази иначе да ни нямаше до сега. Няма логика изобщо да сме живи и да мърдаме.

    Коментиран от #21

  • 21 Мичмана

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Миро":

    Господ е българин!
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 3 Отговор
    Българите сме Траки, а Траките са познавали безсмъртието на душата. Те вярват в прераждането, заслужено след праведен живот и геройска смърт ...

    Коментиран от #45

  • 23 Миро

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Врачка":

    Под секрет. Доктрината е Албания и северна Македония да се обединят. Косово и то към тях. И ние да се обединим с Велика Албания чрез няколко сватби и кръщенета . Сърбия и тя се обединява с нас и така. И всичко приключва на балканите. Само мир и любов и благоденствие. И всички ще са в Европейския съюз за нула време. Тихо кротко и спокойно. Всичко друго са цигански работи.
  • 24 75647564

    8 1 Отговор
    Ами да разликата в обществото в изброените държави и българите е огромна.В другите държави има повече Човеци,а в БГ са малко.В БГ преоритет е парата,но иначе се обвиняват само управляващите.Някой направили му впечатление двата месеца карантина и лекарите ,които се оплакваха,че заради страха нямат пациенти и в същото време погребалните дружества го твеха стачка,че са пред фалит?Тук всеки гледа да печели нагърбва на другия,всеки гледа колкото може повече да ощипе ближния-гаден народ сме.А в колко от изброени те държави от задържат деца,внуци докато са живи?Там след пълнолетие вече са големи и родителите не отделят за децата,за внуците,а за почивки.

    Коментиран от #30

  • 25 Хохохо

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "Европеец":

    Какво общо има географията и българския манталитет?То българина и в рая да го настанят ще е рай най-много още 2-3 дена.
  • 26 Миро

    17 0 Отговор
    Короната вероятно е опасна. Но бича и това което виждам е рака. Това убива много хора. И причината не са цигари и алкохол а храната и водата. Всичко е отровено. Пръскат земята яко с химикали, плодове и зеленчуци и месо ГМО. Растения разни ги гледам че растат добре всичко точно дават семена . Обаче от тези семена растение не пониква изобщо. И с това се храним е ние и даваме и на децата. За месото да не говориме изобщо. Всеки който знае какво е домашно месо е наясно какво има в магазините. Боклук. Хляба и той. Тия в Сирия в мизерията са по здрави от нас. Това е скандално.

    Коментиран от #41

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Миро

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "75647564":

    Съгласен съм с написаното от вас изцяло.
  • 31 маргинал

    21 1 Отговор
    На 63 съм.... Татко почина на същата върласт ... с над 43 години осигурителен стаж и то при най-висока степен ... 90-та година .... Ни лев не видя от пенсия ... Майка ... с по-ниска категория ... натрупа 30 год стаж ,но се оказа , че пенсията ще е по-ниска от тази ако се откаже от нейната и вземе 50% от татковта ми + вдовишки....така изкара 15-на години ,3 от ,които я гледах парализирана на легло ... без никакви социални помощи ,понеже пенсията дето вземаше се оказваше с нясолко лева повече от нивото ... Както и да е ....Когато ходих в социалните за някаква помощ ... те ми отговаряха ....ами син си и ...ще я гледаш майка си ... Да така беше ... син и бях, обичах я ...гледах я ... но никой не ме попита , защо аз човек с образование , интелест ,служил в БНА ...о.з. .... седя без работа и блъскам в =сивия" сектор да изкарам някой лев за да преживея и плащам рекета на всякакви държавни бирници и застрахователи ....

    Коментиран от #46

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 peace

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Миро":

    Точни и депресиращи анализи.
    Има решение, бъдете футуристични
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Behemoth

    6 0 Отговор
    Това по муудис какъв рейтинг е ?

    Коментиран от #48

  • 45 Тойота

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Напротив, обратното е- траките са били вид Българи. По въпроса. Как няма да живеем най-малко, като над нас се извършва геноцид, даже не е и война. Chemtrails, вируси, отвличания, джeндъpизация, м@нг......лизация и всякакви други. Нали знаете планът до 2030 да няма нито BG,нито живи българи.

    Коментиран от #66, #67, #68

  • 46 Направи добро и го хвърли зад гърба си

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "маргинал":

    Казваш, че си ОЗ? Ами на какво са те учили в НБА? Купи една " Драгуновка", вземи суха храна(консерви) и се настани на някой участък от магистрала... Все ще мине тлъстото с джипа. Сезонът е открит...Наслука, братче!
  • 47 И интересното е

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Какво живеят":

    Че живеят 5 години по малко от в градовете...
  • 48 Не е

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Behemoth":

    много ясно. Сега ще седна на един пън да го прочета осем пъти за да го разбера.
    Може и да викан някой да ми го разтълкува.
  • 49 Коня

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "оня с коня":

    ще го изключваме ли?
    По-добре теб да те изключим щото тая класация е за хора а не за тулупи като теб.
  • 50 коня на оня

    7 0 Отговор
    Абе кви са тея изблици трагични а ла Стефан Цанев!?Всеки сам си определя съдбата!Живота ако нямаш цел,хоби е само цифра,па макар и трицифрена.А оня с коня захлебва добре от днешната власт,затова и коментарите му предизвикват гадене.
  • 51 Българин

    3 1 Отговор
    То от 55 години, на горе вече е мъка бе за какво да живея дасе мъча.
  • 52 Name

    7 0 Отговор
    Ами щом живеем 5 г. по малко трябва и да се пенсионираме 5 г. по рано.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Пенсия БГ 280 лв- пенсия в Макед. 310 ⚰️

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Врачка":

    Ами доктрината е следната,понеже в БГ обезлюдяването е видимо и за слепите,но не и за политиците. Северна Македония,може да се раздели наполовина ( от този край Струмица,Берово,Гевгелия и т.н. етническите албанци се броят на пръсти). Точно тези места плюс Пиринска Македония се обединяват. Другия дял ,плюс Косово е само въпрос на време да се присъединят към Албания ,образувайки Велика Албания. По този начин се затваря,мюсулмански пръстен на Балканите. Турция -100 милн,Албания-10 милн, Формална Ребублика БГ -5 милн,Гърция-9 милн,Сърбия -5 милн, Румъния -15 милн,Хърватска- 3 милн . Нова Македония- 1,5~ 2 милн . Това са реалностите след 50 години,най-много.
  • 55 Колко да живеят прасенцата в кочинката

    1 0 Отговор
    Се определя от свинаря, а не от тях.
  • 56 Госあ

    5 0 Отговор
    Възрастните хора живеят на хляб и кисело мляко, просто друго не могат да си позволят. А млякото е противопоказно за стари хора защото стратадат от лактат дехидрогеназен дефицит. Това само като пример...диващина. А геноцида е всеобщ. Върху млади и стари.

    Коментиран от #57, #62

  • 57 пенционер

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Госあ":

    Забрави за секса!

    Коментиран от #58

  • 58 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "пенционер":

    Секса никога не ми е бил самоцел. Но чак пък да го забравя....
  • 59 6р37272о

    1 0 Отговор
    Данните са не верни, средно 62 години живее българина в тия условия на строй!
  • 60 КоВид19

    0 0 Отговор
    Сега ще оправя малко статистиката в Европа. 82 години ли чух. Пробвайте пак да броите до 52
  • 61 Българското робство

    2 0 Отговор
    Партия ГРОБ се грижи за отиването на хората на оня свят.
  • 62 Едвали осъзнаваш глупостите

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Госあ":

    Които си надраскало. ЛДХ няма абсолютно никакво отношение към приема на млечни продукти.

    Коментиран от #77, #78

  • 63 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    живеем малко щото сме безотговорни към здравето си.особено мъжете!все пак след падането на комунизма нещата значително се подобриха и дори мъжете днес живеят над 70 години.медицината не е решение за дълголетието ,а начина на живот.употребата на огромно количество алкохол и цигари както липсата на движение са в основата на сърдечните и злокачествените заболявания.

    Коментиран от #64

  • 64 Клетниците

    2 2 Отговор

    До коментар #63 от "стоян георгиев":

    И при социализма е имало прекомерна употреба на алкохол. Но тогава, за разлика от сега и пасивите и активите бяха в държавата. Сега, частния сектор се командва тоталитарно, но всички пасиви са при него. Ето тук е главния проблем! Това е причината да сме най-бедни, защото държавата тормози бизнеса и му е отнела правото да се саморегулира. И понеже в икономиката всичко е взаимно свързано, най-голям успех ще имаш като фалираш, с помощта на държавата. А от частния сектор зависят заплатите в бюджетната свера. Тази несигурност, която се създава води до инсулти и инфаркти на хора под 30г.Познавам над тридесет ергени между 30 и 48 години, които имат абсолютна апатия за създаване на семейство. Това е благодарение на партия ГРОБ - заради ненормалната среда, която създадоха, в която нито да си работник, нито работодател. И да не можеш сам себе си да изхранваш, камо ли пък семейство. И нали се сещаш, че печалбите на милионерите нямат общо с тези на клетниците от гледна точка на икономическите показатели на държавата, защото колкото повече обедняват едни, толкова повече забогатяват други. Ето това са основните параметри свързани със здравето.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Дедо1

    0 0 Отговор
    Я се стегнете откам красто и стига сте рамжали,язе пийвам пукница редовно,апвам месо, ако непрайм секс 3дена направо избримчвам па тою живот е за живейенйе
  • 77 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Едвали осъзнаваш глупостите":

    Може бе джуджи май лактаза беше. Нема да ровя са. Се таа.
  • 78 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Едвали осъзнаваш глупостите":

    Я кажи сега, за ЛДХ какво знаеш ? Че много мразя полуграмотни лекарчета да ми разсъждават.
  • 79 ЛЛЛ

    0 0 Отговор
    Разбираемо е. То като отидеш на лекар за обрив не могат да го излекуват, а камо ли за някакво по сериозно заболяване. Да го е страх човек да иде на лекар.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове