Last news in Fakti

4 Октомври, 2020 09:31 24 823 115

Кой открадна петолъчката от Партийния дом?

  • петолъчка-
  • партиен дом

Червената звезда - един от символите на комунизма в България, беше свалена на 4 октомври 1990 г. малко след 9 ч. сутринта

Кой открадна петолъчката от Партийния дом? - 1
Снимка: Фейсбук

Днес се навършват 30 години от свалянето на петолъчката от пилона на Партийния дом в центъра на София. Червената звезда - един от символите на комунизма в България, беше свалена на 4 октомври 1990 г. малко след 9 ч. сутринта.

Алената петолъчка, гордо увенчавала години наред Партийния дом, е не само най-многострадалната, но и най-несправедливо низвергнатата комунистическа светиня. Петолъчката беше първият репресиран символ на отминалия режим, изтръгнат от покрива на червената цитадела на 4 октомври 1990 г.

Операцията "Долу петолъчката" обаче съвсем не беше някакво демократично беззаконие. Напротив, тя беше предшествана от решението на основните политически сили в парламента, включително и на БСП, които приеха декларация за премахване на нетрадиционните политически символи от обществените сгради, знамена и химни.

Какво обаче се случи с рубинената звезда?

България и днес има много обществени сгради, увенчани с прашясали петолъчки, но едно национално знаме и един национален химн. Свалянето на петолъчката беше предшествано от всенародни вълнения с палежа на Партийния дом, при които Пламен Станчев едва не се самозапали.

Така се стигна до ранната утрин на 4 октомври, когато в 7 ч. около петолъчката започна да кръжи хеликоптер. На покрива са се покатерили експерти по демонтаж на петолъчки от столичната фирма "Обществено строителство". Първият опит за отделянето на петолъчката завършва с пълен крах, на границата на сакатлъка. Няколко часа по-късно вторият опит се оказва успешен.

След време обаче командващият операцията Асен Панайотов, тогава зам.-завеждащ отдел Финансово-стопански в червената централа, ще послъже, че петолъчката е свалена от раз за три минути в 9.00 ч. на 4 октомври. Все едно кибиците от жълтите павета са гледали друг филм и не са били очевидци на мъката в първата раздяла с комунизма.

Впрочем другарят Асен Панайтов има право да версифицира, защото той е човекът, който е командвал парада и при първоначалното инсталиране на петолъчката.

Самата петолъчка е обвеяна с митология. И до днес никой не знае коя от митологемите има нещо общо с реалността. Съдбата на свалената петолъчка е обвеяна с всякакви слухове и предположения. Една от мълвите е, че с обсипаният с рубини комунистически символ е платен външният дълг на България.

Според друг слух сме я върнали на Русия. А много хора вярват, че свалената рубинена петолъчка днес се намира в Музея на социалистическото изкуство. Това, оказва се, е на светлинни години от истината. Днес в музея ръждясва железният скелет на първия прототип на звездата, изработен от грубо желязо и червено стъкло. Този прототип от грубо желязо и червено стъкло дълго време е прашясвал и ръждясвал в задния двор на Софийската централна баня.
Проклятието на Кремъл

Може би заради кремълското проклятие над най-модерната комунистическа звезда в света същата поема своя прокълнат път, шушукат запознати. Кощунствено е да се предполага, че на 4 октомври 1990 г. хеликоптерът е вдигнал не модерната, а допотопната звезда... На същата дата алената петолъчка, която и да е тя, е вдигната при втори опит, а хеликоптерът, кой знае защо, я отнася и стоварва в полето на... Долни Богров.

Затова пък още в ранни зори на другия ден, в 5 сутринта, военен камион я натоварва на ремаркето си и я връща отново в Партийния дом. Именно тогава е установен диаметърът ѝ от 2,5 м и за да бъде вкарана в гаража на Тодор Живков, се налага да изпуснат гумите на камиона. Според Асен Панайотов именно в гаража на Тато са свалени позлатените лайсни на светинята и добитото по този начин злато - 2 кг златни люспи, било предадено по надлежния ред с протокол на БНБ.

Рубините се оказват многослойно техническо червено стъкло!... Но и то изчезва яко дим незнайно как и къде, а в гаража на Тато остава само скелетът, т.е. желязната арматура на петолъчката, който малко по-късно е продаден за старо желязо. След време пак така, незнайно как, скелетът на алената звезда отново цъфва, този път в задно кьоше на Централната софийска баня.

Кьошето впрочем принадлежи на музея "Стара София", но е недостъпно за посетители. Музейните експерти от "Стара София" разкриват, че преди това скелетът дълги години е отлежавал в склад на Гара Искър. Днес в музея на социалистическото /тоталитарното/ изкуство отлежава ръждясало желязо и никой не знае дали то именно е крепяло допотопната алена звезда?

Какво свалиха от покрива?

Отговорът на въпроса какво е свалено от покрива на Партийния дом на 4 октомври 1990 г. се крие в Решение №648 от 28 юли 1984 г. на Секретариата на ЦК на БКП. С въпросното решение висшият партиен орган одобрява идеята да се извърши проектиране и преустройство на петолъчната звезда на кулата на Партийния дом по подобие на рубинената звезда на кулата на Кремъл в Москва.

Външнотърговската организация "Техноимпортекспорт" осъществява покупката, доставката и монтажа на рубинената звезда. Според твърденията на отговорните търговски фактори тогава тя е изработена от синтетичен рубин, а диаметърът ѝ е 3 метра. Това обаче няма нищо общо с истината. Защото условието на Москва е българската звезда да бъде по-малка от съветската и в края на краищата диаметърът ѝ се оказва 2,5 м.

На всичко отгоре златното покритие на псевдорубинената звезда е направено в завод "Комуна" в Сопот. Мощността на лампите, които денонощно осветявали петолъчката, е 3700 Вт. Външното осветяване обаче е само за застраховка. Защото след монтирането ѝ българската рубинена звезда №2 сияе със... собствена светлина. Досущ като тази над Кремъл.

За разлика от допотопната ѝ предшественица, която свети с отразена светлина и е осветявана денонощно от мощни прожектори, накачулени по околните сгради, модернизираният вариант има собствено излъчване. Досущ като като кремълската. За изработката на българското ѝ подобие България е платила над 573 246 преводни рубли и още 14 643 за допълнителни транспортни и монтажни разходи.

Решението да се подмени старата звезда, която светела с отразена светлина, огрявана с прожектори от околните сгради, вместо да сияе отвътре, е взето От ЦК на БКП през 1984 г. Молението за подмяната започва с преписка до другаря Кручинин, отговорен фактор в ЦК на КПСС. В писмото до него замяната е описана като желание на българските работници да си имат такава звезда в навечерието на тринадесетия конгрес на БКП през 1986 г.

Съветските специалисти, след като се запознават с условията в Партийния дом, преценяват, че рубинената звезда трябва да е с диаметър 3 метра, максималната ѝ дебелина в центъра да бъде 70 см, опорната ѝ част да е 2 м, а общата тежест да не надвишава тон и 200 кг.

Във вътрешността на така определените параметри на светещото чудо има източник на светлина, който да разпределя светлинния поток равномерно през всички фасети на рубина при мощност от 5 кВт. Отделните стъкълца са с размери 80 на 30 см. Атмосферните параметри за самодостатъчност на звездата стигат от минус 27,5 градуса до плюс 37,4.

В края на краищата става така, че българската червена звезда има повече екстри от кремълската. При това изработката може да е московска, но проектът е на българския архитект професор Иван Иванчев. А това и всичко накуп се оказва...недопустимо. Така българската звезда е смалена от 3 на 2,5 м.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi

    188 36 Отговор
    Командира Иван Костов и бандата СДС , ДСБ и тн...!

    Коментиран от #37, #95

  • 2 TBC

    255 69 Отговор
    Взеха я замалко да я боядисат и така вече 30 години. Нищо не могат да постигнат от това което е направил Живков за България !

    Коментиран от #78, #93

  • 3 7764

    38 43 Отговор
    Това е работа само на ..последния софянец..ползват я за нестандартни игри с града козлодой ненаситниците...
  • 4 Българин натовец

    46 139 Отговор
    Беше вдигната с хеликоптер и оттам и откараха директно в Кремиковци но вторични суровини!Европейският съюз бил чул протестиращите?? Ааа не, не нещо се бъркате вие протестиращите! Европейският съюз слуша нас натовците и демократите в България! Вие неокомунистите които протестирате в момента сте против Европейския съюз, против НАТО, за излизане на България от НАТО и Европейския съюз и за разпадане на Европейския съюз и НАТО, така че няма как той да ви е чул! Нещо много жестоко се бъркате или пак ни лъжете, както ни лъгахте вече 88 дни, че щели сте да сваляте правителството ама все нещо го отлагате за по-натам! Спрете да лъжете, тази лъжа, че щели сте да сваляте правителство вече се изтърка и измислете някаква друга лъжа!

    Коментиран от #36, #75, #76, #109

  • 5 да де

    208 15 Отговор
    Петолъчката я махнаха, но запазиха крепоста и сега я направиха луксозен депутатски бункер за да се крият от народната любов.
  • 6 Сесесере

    89 138 Отговор
    Искаме си Петолъчката и мавзолея, върнете гастарбайтерите и им скъсвайте паспортите, вземете им парите и да бачкат тук! Искаме да караме москвичи да се редим на опашки за олио и да ни плащат в рубли! Искаме всички будали да сме равни! По-равните не ни интересуват!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГОШО СЛИВОВ

    52 30 Отговор
    СВЕТИНЯ БРАТСКА!!!???
    БРЕЖНЕВ ВЕЛИКАН!!!???
    КРАСОТА!!!???

    Коментиран от #73

  • 9 РЕАЛИСТ

    173 21 Отговор
    Превзеха партийния дом, запалиха го и свалиха властта. А сега опитайте де. Полицията при демокрацията е тежко въоръжена и млати яко. Не дава властта така лесно.
  • 10 ---

    58 6 Отговор
    Сатаната я открадна.
  • 11 КОЙ

    71 20 Отговор
    Сигурно е в Банкя
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 no name no face no number

    99 25 Отговор
    Не трябваше да я местят изобщо така или иначе след години пак ще я поставят
  • 14 въпросче

    95 2 Отговор
    Кой открадна петолъчката от Партийния дом? ТА МАЛКО ЛИ КРАДЦИ ИМА В БЪЛГАРИЯ?
  • 15 Съсипаха всичко

    144 27 Отговор
    Какво им пречеше мавзолея че го взриеиха тази хубава зграда можеше да се преустрои на магазин с барче или галерия щеше да се намери приложение а те я унищожиха същата работа е със цялата държава 30 год крадат и рушат

    Коментиран от #27

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ГОШО СЛИВОВ

    62 35 Отговор
    ВЪВ ВСЕКИ ГРАД ПО ЕДИН ПАМЕТНИК НА БРЕЖНЕВ, И ДА МУ ЦЕЛУВАТЕ ДУПЕТО!!!???
    ЯДОХТЕ И ПИХТЕ!!!???
    А СЯ ГЛЕТКАЙТЕ КАК СИ ВА КРАТКАТ СЛАДКО, СЛАДКО,СЛАДКО!!!???
  • 18 Потребител

    85 3 Отговор
    То да беше само петолъчката...
  • 19 ГруЮ

    112 10 Отговор
    Един от символите на комунизма беше свален....а на неговото място се нароиха символите на капитализма- реклами на Джони Уокър, банки и застрахователи. На силните на деня. Няма я партията-майка, но на мястото и се пръкнаха хиляди малки култчета.

    Коментиран от #74

  • 20 Станишев

    63 8 Отговор
    По-времето на 4та коалиция беше луда надпревара кой колко ПОВЕЧЕ да открадне ето тогава беше зачатие то на големите кражби. Жан Виденов също... А зад всичко това стоят ДС.. Олигарси залякши парите от пенсиите и фалита на банките в България. Доган е доста голям помагач за съсипване то на България. Всички са за затвора
  • 21 Виждал съм я

    12 36 Отговор
    В музея на комунизма. Никой не я е откраднал.
  • 22 Ати Горанов

    27 51 Отговор
    Долу БКП !!!
  • 23 факти

    55 5 Отговор
    Открадна я Цецо Крадецо - нужна му е за емблема на партията.
  • 24 Адвокат

    49 10 Отговор
    Да бяха махнали всички масонски символи, не само червения пентакъл! Кога ще демонтирате сатанинската фигура до Булбанк?
  • 25 Червени боклици

    3 25 Отговор
    Виждал съм я в един двор между КАТ и Литекс Тауърс.

    Коментиран от #34

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 РЕАЛИСТ

    84 7 Отговор

    До коментар #15 от "Съсипаха всичко":

    Херостратовският синдром на един никаквец Евгени Бакърджиев бе причина за събарянето на мавзолея. Искаше да влезе в историята, защото иначе няма с какво.

    Коментиран от #94

  • 28 Цеко сифоня

    85 11 Отговор
    На пилона, останал от петолъчката, да набием една голема Тиква.
  • 29 шумкарите

    23 77 Отговор
    Партийния дом трябваше да изгори, НДК да се срине, памтника на съветската армия разрушен, монумент Братска могила в Борисовата градина премахнат.

    Коментиран от #48, #58, #64

  • 30 МАЙКИТЕ И ДЕЦАТА СА НАЙ БЕДНИ

    97 11 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ПО ТОШОВО БЕШЕ КАТО СЪЛЗА ОСОБЕННО ЧЕРНОМОТИЕТО. СЛЕД ТОШО КАКВО СТАНА СЛЪНЧЕВ БРЯГ ГО ВЗЕХА МУТРИТЕ И СЕГА Е БЕТОНИРАН.... УЖАСНО Е ДА ВИДИШ ЗАВОДИТЕ ОБЕЗКОСТЕНИ ЪСИПЯНИ... БДЖ ОКРАДЕ НО РСВ.. ОКРАДЕНО... ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ ЗЕМЕДЕЛИЕТО Е В РЪЦЕТЕ НА Догановци... Ние БЪЛГАРИ ЛИ СМЕ НЕ МОЖАХМЕ ДА СИ ОПАЗИМ ДЪРЖАВАТА ОТ ШЕПА КРАДЦИ... ТРЯБВА ССЪД ЗА ВСИЧКИ КРАДЦИ НА ПРЕХОДА

    Коментиран от #70

  • 31 защо

    15 29 Отговор
    не е крадена в гаражите на партиен дом е - дори са 2 имат една за резерва - о едната имам парче от плексигласа - а за легендите че била рубинена - някой дрункат глупости
  • 32 Идеалист

    44 23 Отговор
    На другарите петълчки по покривите не им трябват, те са щамповани в мозъка. По някаква необяснима причина там мирно съществуват и петълъчката и любовта към рублите, но обърнати в долари и евро. Сърцата им са на изток , но парите и чедата на Запад. Каква ирония на съдбата ?!

    Коментиран от #57

  • 33 Селата

    80 16 Отговор
    Селата ги съсипаха и обрзлюдиха. През ТОШОВО време във всяко селото имаше училище и болница а сега са безлюдни бадствящи с като бунища

    Коментиран от #35

  • 34 Не е един двор

    13 5 Отговор

    До коментар #25 от "Червени боклици":

    А е музей на комунизъма
  • 35 не лъжи шумкар

    26 54 Отговор

    До коментар #33 от "Селата":

    През бай тошово време всички селяни ги пратиха в София и останалите големи градове, построиха им панелни комплекси като Люлин и Младост, обезлюдиха селото.

    Коментиран от #45, #49

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Другия с коня

    51 4 Отговор
    Мария Атанасова,не смесвай събитията.Пламен Станчев щеше да се Самозапали в знак на Протест много по- късно от Самозапалването на Партийния дом от самите Комунисти.Беше много смешно организирано...Около осем вечерта Радой Ралин се появява по телевизията със съобщението. - Палят Партийния дом...Палят го наистина десетина младежи с ранички,но им трябва ПУБЛИКа и се надяват хората масово да се включат.Обаче хората събрали се отпред питат Единствения милиционер на входа. - Абе,защо им позволявате....Единствената пожарна кола стои на площада и чака....Хората отпред се ВЪЗМущават и Театъра е ПЪЛЕН....Самозапалване....

    Коментиран от #41

  • 39 БСП.....ПОДЛОГА ЗА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ В БГ

    24 30 Отговор
    В МУЗЕЯ НА КОМУНИЗМА Е...ТАМ ИМА МЯСТО И ЗА ....БСП

    Коментиран от #68

  • 40 Костов

    4 4 Отговор

    До коментар #37 от "haha":

    Не сънувам кошмари.
  • 41 Костов

    50 8 Отговор

    До коментар #38 от "Другия с коня":

    Партийния дом го запалиха щурмоваците на Тренчев и Кошлуков=Боклуков (БНТ)

    Коментиран от #103

  • 42 БАЙ ТОШО ЩЕ ВИ КЪЛНЕ ОТ ОТВЪДНОТО

    31 4 Отговор
    БЪЛГАРИ, На абсолютно същото мнение съм и ви подържам,ако бъдат наказани сурово,макар да си мисля че дори това им е малко за това което ни причиниха,следващите които ще дойдат на власт ще се замислят серьозно дали да крадът и как да управляват!Това ще послужи за назидание ,ще се знае и за в бъдеще че няма недосегаеми,че всеки получава това което заслужава за престъпленията си без значение дали е министър, премиер или портиер!Щом е сгафил трябва да си получи заслуженото!

    Коментиран от #90

  • 43 тара чанта

    14 37 Отговор
    Заврете си греещата петолъчка ... - знаете КЪДЕ, нали , гнусни примати !

    Коментиран от #61

  • 44 КОНТРАТА

    36 11 Отговор
    ПЕТОЛЪЧКАТА Е ПОДАРЕНА ОТ МОСКВА НА БКП И Е БИЛА ИНКРУСТИРАНА С 42 МОРАВО ЧЕРВЕНИ ЕСТЕСТВЕНИ РУБИНИ СТРУВАЩИ СТРАШНО МНОГО ПАРИ. КАКВО СА ТЕЗИ ИЗМИСЛИЦИ ЗА ПЕТОЛЪЧКАТА ПИСАНИ ЗА ИСТИНА?

    Коментиран от #81

  • 45 РЕАЛИСТ

    46 10 Отговор

    До коментар #35 от "не лъжи шумкар":

    Хайде бе. Знаеш ли как се взимаше софийско жителство тогава при Тошо. Питай Евгени Минчев. Станал е ватман , за да дойде в София. Можеше и в Кремиковци да отидеш за жителство, ама не всеки бе готов да жертва здравето си. Имах приятел , ожени се нарочно за софиянка да вземе жителство. Човекът е прав. В селата имаше възможност за живот, но един селянин Жельо Желев каза , че трябва да унищожат селото за да унищожат подкрепата за БСП.
  • 46 ivan

    16 2 Отговор
    КАК КОЙ ШИШИ Я ОТКРАДНА
  • 47 ЧИЧО

    15 28 Отговор
    смърт на комунизма
  • 48 Мъка

    42 2 Отговор

    До коментар #29 от "шумкарите":

    Ако не иронизираш, си сътворил голяма простотия?!

    Това означава ли, че след време когато ни няма, но има някакъв друг строй, трябва да се руши граденото сега?!!!

    Необходимо ли е да се руши история? Хубаво или лошо, това е било!

    Нима искаш да заличиш историята? Колкото и да рушиш, историята няма да промениш! Това някога се е случило, за добро или зло!

    Не руши, а гради!

    Народ без история, не е народ!!!

    Коментиран от #56, #69

  • 49 Бесен Язовец

    18 10 Отговор

    До коментар #35 от "не лъжи шумкар":

    Докараха ви в София да ви направят граждани да имате топла вода не да се оплакват, че на село си топлите с бързовара!
  • 50 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    37 8 Отговор
    сдсИВАН КОСТОВ те унищожиха БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА

    Коментиран от #71

  • 51 Нас чевреното знаме роди ни

    28 7 Отговор
    Само да Припомня, че Цветан Цветанов.. Подслушваше бизнесмени и крадяха бизнеси те им с Боко

    Коментиран от #54

  • 52 СТАРИТЕ ДА ПОМНЯТ, МЛАДИТЕ...

    20 31 Отговор
    ДА ЗНАЯТ:
    ...КОМИНТЕРНА СЪЗДАДЕ ТЕРОРИСТИЧНАТА Г-Е'Й ОРГАНИЗАЦИЯ...БРПк/БКП/БСП-ДПС-ДС/...ЗА ДА УНИЩОЖИ С ТЕРОР, АЙДУКЛУК , МИЗЕРИЯ И ПЕ'ЛЕ'РА'СТИ'Я...БЪЛГАРСКИЯТ РОД!!!
    БКП Е... ПРОКЛЯТИЕ,ЧУМА,ПРОКАЗА ЗА БЪЛГАРИЯ!!!
    ДНЕС ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ ИСКАТ С ... ПРЕВРАТ , ДА ДОВЪРШАТ ПЪКЛЕНИЯТ ПЛАН!!!
  • 53 Лайновозо

    10 28 Отговор
    Висе'рем на Петолъчката, ..в устата и на Престъпният ви Комуняго-Фстмашки животец!
    Обилно...

    Коментиран от #62

  • 54 Софиянеца

    29 8 Отговор

    До коментар #51 от "Нас чевреното знаме роди ни":

    Цветанов е виновен колкото и Борисов 50/50 да носят вина и отговорност за мизерията и репресиите!

    Коментиран от #55

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    29 7 Отговор

    До коментар #48 от "Мъка":

    да така е но вече30 години унищожават съсипват разграбват МАЙКА БЪЛГАРИЯ харата изнемогват безработица глад болести и много други неща са
  • 57 стоян

    1 6 Отговор

    До коментар #32 от "Идеалист":

    До 32 ком -Браво за истинския точен коментар
  • 58 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 0 Отговор

    До коментар #29 от "шумкарите":

    не си прав строи не руши гради не унищожавай обичай не наранявай прави любов не война
  • 59 Шаран БГ

    29 4 Отговор
    Символите на една отминала епоха би следвало да са в музеите. Но ние сме си българчета - първо трябва едно нещо да го унищожим, после да се захванем да го възстановяваме и да се "тюхкаме", че данни, материали и пари няма ! На № 35 "...не лъжи шумкар " Не знам колко сте годишен и какво помните от социалистическото "недоносче". Ако сте по-млад справете се със статистическите данни , моля Ви . Почти до 1965 година жител на кое да е село, не можеше да го напусне без "височайшето добро" от Председателя на "текезето" и партийният секретар на същото!!! Че и години по-после........
    Започналата индустриализация на страната искаше работна сила. Много премерено, от определени селища, прекарани през "партийното сито" ,селяни отиваха в промишлените центрове, които бяха окръжните градове. И във всеки окръжен град изникнаха нови квартали с панелените "зайчарници", където се подслоняваха "новите" граждани !!
    В същото време се модернизира и селското стопанство. Там навлязоха много машини. Сърпът, паламарката, вършачките бяха изоставени. В кравефермите се появиха доилни апарати.Зеленчукопроизводството и овощарството захапаха нови технологии и където бе възможно ,имаше вече техника.
    Т.е. плановото стопанство , толкова много псувано и очернено, не допусна "обезлюдяване " на българското село ! Простичко е : вижте статистическите данни за селата ни до 1989 година и изчакайте преброяването в началото на 2021 година и пишете тогава за "демократичните" промени в
  • 60 Бай Стою касапина

    20 7 Отговор
    Петолъчката е изчезнала така както изчезнаха парите от партийната каса на БСП. Всъщност така изчезнаха и Импексите. Някои другари са майстори на изчезването.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Лайноед смешен

    21 6 Отговор

    До коментар #53 от "Лайновозо":

    Да ти се връща трижди в седесарския изпостелел животец!
  • 63 Инджев

    37 12 Отговор
    Този символ беше символ на държавноста и патриотизма 45години! Сега веят знамето на алчността

    Коментиран от #72

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 открадна я

    8 5 Отговор
    БМБ. Що се правите , че не знаете?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Има с какво да влезе в историята Бакърд

    17 0 Отговор
    Иев! Канадската фирма, Телеглоб"с офис в Монако даваше 230 мил лева за Първия GSM оператор!!! Делегацията се водеше от Андре дьо Мишел френси Канадец!! Не им е дадоха, не стана сделка, на заминаване казаха" ако направим и това, което искат Българите, щени осъдят в Канада на по 100години затвор!! Заминаха си Изумени!!! След няколко месеца Оператора бе продаден на Гръцска фирма за 130мил лева, липсват 100милиона!!!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Антирадевист

    12 20 Отговор

    До коментар #48 от "Мъка":

    Само че комунистите откраднаха тази история и 45 години я магериха според просташките си гъзелишки качества.

    Коментиран от #77

  • 70 Антирадевист

    9 12 Отговор

    До коментар #30 от "МАЙКИТЕ И ДЕЦАТА СА НАЙ БЕДНИ":

    От къде излязоха мутрите, бе умник и с късогледство. Просто така ти отърва !
  • 71 Антирадевист

    20 14 Отговор

    До коментар #50 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Иван Костов не е СДС. Той е ликвидаторът на СДС. Въпросът е дали не беше агент на КГБ?
  • 72 Антирадевист

    12 20 Отговор

    До коментар #63 от "Инджев":

    Май не ти е ясна думата патриотизъм. Петолъчката е СЪВЕТСКИ символ. Или за тебе патриоътизъм и интернационализъм са едно и също? Тогава ти не си в ред. Почети малко повече история - ама не съветска.
  • 73 Антирадевист

    4 13 Отговор

    До коментар #8 от "ГОШО СЛИВОВ":

    Не само има място, ТАМ И САМО ТАМ ИМ Е МЯСТОТО !!!
  • 74 Антирадевист

    2 9 Отговор

    До коментар #19 от "ГруЮ":

    Грешна първа буква на името. Необходима корекция !!
  • 75 Антирадевист

    14 18 Отговор

    До коментар #4 от "Българин натовец":

    Към онези, които искат да свалят правителства:
    НЕ МОЖЕТЕ !!! И фатмашкият ви предводител, от който се разнася неприятна (ужасно неприятна !!! ) миризма не може. ВЕрвайте си -
  • 76 Антирадевист

    7 22 Отговор

    До коментар #4 от "Българин натовец":

    Румен Радев: Оставка на ЕС и НАТО. Ама на цялото НАТО и целия ЕС .
    Хахахахаха.
  • 77 Мъка

    15 2 Отговор

    До коментар #69 от "Антирадевист":

    Е какво искаш да ми кажеш? Дай и ние същото да направим! А същевременно се възмущаваш! Тия след нас и те! И така до кога?

    Дай да продължим веригата от простотия, като си намираме оправдание в предишните!!! Имаме един такъв на власт в момента!
  • 78 Дядото

    18 27 Отговор

    До коментар #2 от "TBC":

    Пълни глупости пишеш другарю. Бкп с помощта на съветските войски си приватизирана България за около 50 години, като фалира държавата на три пъти. Защо имаше корекоми и показани магазини бе другарю. Руската партия Бкп официално бе забранена в парламента през 2000г като престъпна организация и всякакви нейни символи, знаци, паметници отдавна трябваше да са изчезнали и погребани. Още повече, че в Ес и в Европарламента беше внесено едно проект решение от А. Йорданов и А. Ковачев за забраната на комунистическите символи и техното отстраняване. Това проекторешение бе гласувано с огромно мнозинство и стана решение на целия Ес, включително и в България. Така, че другари и другарки престанете с простотиите и соц клишетата с които да заливате публичното пространство. България вече е поела своя европейски и натовски път. Недейте да и пречките, ако не ви харесва този път Заминавайте за Русия истинската ви родина
    Бъдете достойни българи с 1500 годишна история на България. Не я позорете и не я унижавайте.

    Коментиран от #110

  • 79 Анонимен

    1 4 Отговор
    Нинова и костов открадмаха ето къщата им. Да провери Гелев.
  • 80 Чичак

    18 14 Отговор
    Това са пълни глупости. Петолъчката е в двора на музея срещу КАТ. Иска ви се да е злато и рубини. Ама не е. Фалшименто. Също както социализма. Иначе си пишете.....не е интересно

    Коментиран от #101

  • 81 КОЧА

    13 11 Отговор

    До коментар #44 от "КОНТРАТА":

    Ти луд ли си бе? Какво ти е подарила Москва до сега? Всеки гледа да те използва колкото може.
  • 82 Активист на БКП

    10 6 Отговор
    16 000 000 £ отидоха по сметката на Александър Йорданов !!!
  • 83 Да го подържиш

    6 1 Отговор
    Въпроса е има ли някой който не краде в БГ? Тази маса от хора се крепи вече 13века само от крадене. Мъката е кой краде по малко.За всеки случай и аз ще открадна едн Буква от това писание.
  • 84 James

    8 1 Отговор
    Пиян и надрусан олигофрен с дислексия е писал тази статия.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 В.В.П.

    8 0 Отговор
    Мноого Тъпа статия...къв коментар да пишеш..??..
  • 89 baihui

    5 4 Отговор

    До коментар #66 от "Трифонов":

    Много си прав! Само да добавя, че много от тях не успяха да с реализират, отдадоха се на наркотици, алкохол, евангелистки секти и завършиха със самоубийство.
  • 90 Баро

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "БАЙ ТОШО ЩЕ ВИ КЪЛНЕ ОТ ОТВЪДНОТО":

    Ти не си добре българино Отдавна не може да се замисля
  • 91 Баце

    5 2 Отговор
    Къде да си поръчам триметрово чекмедже
  • 92 Йо Несбьо

    10 8 Отговор

    До коментар #66 от "Трифонов":

    Това, което казваш, другарю, е интересно. Интересно с гледната ти точка. 2 млн български граждани не напуснаха ДОБРОВОЛНО, а защото нямаше как да продължават да живеят в този цирк. Да работиш за 200-300 лв и да трепериш до последно ще си вземеш ли парите... Да няма работни места... Да се чудиш как да изградиш живот, щом с мизерните заплати, когато ги има, едва успяваш да покриваш ежемесечната си нужди... Хората не избягаха от хубаво, защото енергията животът ти могат да минат в преследване на ТВОИТЕ мечти, не помагайки на останалите от робска позиция да гонят СВОИТЕ мечти. Впрочем, никой не те "буди", поучава и т.н. Ние отдавна сме вън, "Другата България". За едно си прав - животът навън е тежък, но не по-тежък и мизерен от този в Бг. Тези, които съсипаха България, направиха този избор вместо нас, емигриралите. И ако някой сега навън е сам, болен, беден и нещастен, то не се дължи на липсата на качества, а на това, че БИВШИТЕ КОМУНИСТИ ПРИНУДИХА 2 млн да избягат! Затова си гледай работата, но не в друг живот, а сега, в момента и занапред.
  • 93 100

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "TBC":

    И по-добре да не постигаме нищо от постиженията на Тато.
  • 94 Komapak

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "РЕАЛИСТ":

    Цяла София знаеше за далавера та с Картие и не посмя да я довърши никаквеца. Не беше за да се запомни с нещо. Ставаше въпрос за много пари😉
  • 95 Господи помогни им

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "El pepi":

    Глупости на търкалета ! И тези които вИ дават "упорните" точки са толкова "умни"! Горките мурзилки ! Пишете, но не мислите, че другите форумци са толкова изпаднали ВЪВ невежество ! Затова ще ви опъват за 800 дни, всякакви измекяри !
  • 96 Естет

    4 9 Отговор
    Я стига бе, петолъчка, и то с рубинен цвят, е хиляда пъти по-добре от този изцапан, оръфан парцал на нейното място, който загрозява центъра на Сфия от три десетилетия вече, от криворазбрани антикомунистически съображения.
  • 97 гост

    7 5 Отговор
    Единственият много голям минус на тази ситема беше желязната завеса и това, че хората не можеха да имат свой бизнес. Другото беше по-добре.

    Коментиран от #100

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 ГОСТ 26

    7 4 Отговор

    До коментар #97 от "гост":

    Ако не беше тази завеса комунизма щеше да си замине много по бързо. Защото беше една лъжа утопия нещо нереалиестично.
  • 101 Донякъде

    9 3 Отговор

    До коментар #80 от "Чичак":

    Социализма беше за идеялистите, да бачкаме и да викаме ура ! А "висшите" съвети, партиини секретари, ЗКП- чета и ръководни органи на БКП и техните наследници (хрантутници)в БСП викат : Другариии, дайте да дадем ! Фалш до дупка ! Ако звездата беше фалшива къде е златния резерв на България 1982-3-4 години, поредния фалит на Българската държава ? Какви са тези тайни, криенета, слухове, хеликоптери, бани и гаражи, поляни !? Ако беше от железарии и стъкла, ЗАЩО!? Сега същите хрантутници се готвят за поредния грабеж, (ако заграбят отново власта)
  • 102 стоян георгиев

    7 4 Отговор
    дали 500000 преводни рубли за този кич!тва бяха егати парите по онова време.за сравнение един реактор за аец козлодуи беше десет пъти повече от тази менте звезда!гледам обаче има бая народ дето иска да се върне звездата и отново да гледат по две програми по телевизията ,когато има ток де.
  • 103 Бае, тодор

    7 2 Отговор

    До коментар #41 от "Костов":

    Помним, помним партийния дом го запали ВАН ДЕ Лилов, и ДС боклуците, не лъжете младите....
  • 104 ОН ИДЬОТ

    2 1 Отговор
    Бoйкo Бoриcoв
    Прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв пoдкaнвa aрхeoлoзитe дa нe cпирaт рaбoтa прeз зимaтa, зa дa прoдължи cтрoитeлcтвoтo нa aвтoмaгиcтрaлa "Cтрумa":
    Oблeчeтe вaтeнки, щe cлoжитe кaлoрифeри! Имa cняг три дни. Ниe щe върнeм нaкрaя пaритe нa Брюкceл зaрaди тoвa, чe - хлaднo ви билo. Aкo трябвa Лилянa Пaвлoвa щe идвa и щe държи чaдър!"
  • 105 Брайсън ДеШамбо

    1 3 Отговор
    Има ли вероятност да е в една къща в Банкя ? Та да напомня на ВОЖДА , че даже и той е бил комунист , при това напълно доброволно и осъзнато !
  • 106 Честно казано

    3 0 Отговор
    Не ми харесва, че там се премести парламента, Народното събрание си има тежест, новото е студено, поне от Тв-то, но станалото - станало.... ВАЖНОТО е да сме живи и здрави всички!!! И успешни!
    П. П. Извинете, ако само аз виждам студенината, но нали човек е устроен да вижда хубавото:)
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Пастир

    8 1 Отговор
    Цял роман са написали за омразния комунизъм и техните петолъчки.Отивайте си в Москва да си гледате Кремълската петолъчка. Не се връщайте.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Манги

    1 0 Отговор

    До коментар #78 от "Дядото":

    Ти си изкукал
  • 111 Фаера

    1 3 Отговор
    Евреите я взеха те обичат златото пък ни пратиха Боко България вън от ЕС нямаме работа с джендърите
  • 112 Консултант

    0 1 Отговор
    В музея на Социалистическото изкуство се намира петолъчката и всеки може да я види.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Оцелял от "градежа" СДС-арски българин

    1 1 Отговор
    След тази трогателна статия тук,не знам защо, но спонтанно се провикнах:Ана тема на Сашо Нер еза, на СулюПаситто и на Драгалевския гъ нарбат Ай дук.
  • 115 Донякъде

    1 0 Отговор
    Социализма беше за идеялистите, да бачкаме и да викаме ура ! А "висшите" съвети, партиини секретари, ЗКП- чета и ръководни органи на БКП и техните наследници (хрантутници)в БСП викат : Другариии, дайте да дадем ! Фалш до дупка ! Ако звездата беше фалшива къде е златния резерв на България 1982-3-4 години, поредния фалит на Българската държава ? Какви са тези тайни, криенета, слухове, хеликоптери, бани и гаражи, поляни !? Ако беше от железарии и стъкла, ЗАЩО!? Сега същите хрантутници се готвят за поредния грабеж, (ако заграбят отново власта)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове