Last news in Fakti

16 Октомври, 2020 13:18 7 477 42

Няма лекарска грешка при смъртта на починалия от COVID-19 абитуриент

  • христо денев-
  • сибила маринова

Лекарството тоцилизумаб, което е приложено на Христо Денев не е експериментално, заяви на пресконференция д-р Сибила Маринова, началник на Отделение за анестезиология и интензивно лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново

Няма лекарска грешка при смъртта на починалия от COVID-19 абитуриент - 1

Няма нарушения и пропуски при лечението на Христо Денев – 19-годишния абитуриент, който почина от COVID-19 във великотърновската болница. Това сочат данните от проверките, назначени от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и Софийска градска прокуратура, предаде Радио „Фокус“ – Велико Търново.

Резултатите бяха представени на пресконференция в лечебното заведение, в която се включиха директорът на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Стефан Филев и началниците на двете отделения, в които е лекувано момчето д-р Константин Рашков и д-р Сибила Маринова. Освен това докладите сочат и, че момчето не е било напълно здраво, тъй като е имало затлъстяване от втора степен и чернодробни проблеми, за чието естество все още няма конкретна информация, тъй като аутопсичната експертиза не е напълно готова.

Христо Денев постъпва в търновската болница на 13 юли, като е настанен в отделението за пациенти с коронавирус. Там след направени изследвания му е назначено съответно лечение. Д-р Рашков, който е началник на структурата обясни, че въпреки прилаганата терапия състоянието на младежа се е влошило, което е наложило преместването му в реанимация на 21 юли. На въпрос дали в рамките на лечението са използвани медикаменти, които изискват съгласието на пациента чрез подпис, той отговори, че това не се е случвало.

„Всички медикаменти, които са пуснати на пазара и които се използват и се продават официално в България, могат да се използват при лечението на българските граждани и ние сме длъжни да го правим. Искам да добавя нещо. Представете си, че човек не е в съзнателно състояние, ние трябва ли да му приложим медикамент или трябва да го накараме да се подпише? Няма такива варианти – влязъл ли е в болницата, ние отговаряме за здравето му. Аз лично съм убеден, че дори той да се противопоставя на някакво лечение, ние сме длъжни да го приложим ако ще допринесем за неговото оживяване. Длъжни сме“, категоричен бе д-р Рашков.

Д-р Сибила Маринова, началник на Отделение за анестезиология и интензивно лечение посочи, че за пръв път е потърсена за консултация за Христо от колегите си от COVID отделението още на 17-ти юли. В управляваната от нея структура той е дошъл с кислородна сатурация между 26-30 % при нормални стойности от 95-100%. Момчето е било адекватно, но в много тежко състояние. Относно обвиненията, че му е прилагано експериментално лечение тя уточни, става въпрос за лекарството тоцилизумаб и, че то е регистрирано у нас през 2009 година.

„Медикаментът се употребява при деца над 2 години и при възрастни. Едно от показанията му е за овладяване на тежък цитокинов синдром, тоест цитокинова буря. В момента няма нито един медикамент, чиито показания да са за COVID-19 и учените по целия свят работят за създаването на такъв. Лекарството, което е приложено на Христо не е експериментално, а е купено от болницата още на 23 март за друг пациент с COVID, чието състояние се подобри и не се наложи да го ползваме”, обясни д-р Маринова.

Тя коментира и, че многократно е провела консултации със свои колеги от Плевен и София, като някои от разговорите са били по настояване на бащата на Христо адвокат Иван Денев.

Относно резултатите от назначените проверки д-р Филев обобщи, че те не са показали никакви нарушения – нито в поставянето на диагноза, нито в назначените лечения, нито свързани с разпространение на вътрешноболнични инфекции или с лоша хигиена.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    30 2 Отговор
    Бе нямало, след коктейл от 4 антибиотика и слон ще поеме към Преизподнята. Жалко за момчето, опраскали са си го та стой та гледай.

    Коментиран от #27

  • 2 доктор вещер

    21 1 Отговор
    Всяка година в САЩ 720000 човека си заминават поради сгрешени рецепти.
  • 3 гдфгдф

    21 0 Отговор
    НЯМА ГРЕШКА, КАК ЩЕ ИМА МЪРШ. В БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ
  • 4 Факт

    18 0 Отговор
    Ама момчето си отиде?
  • 5 съд за убийците

    17 0 Отговор
    Ангелите на Смърта са винаги чисти на сълза. Само ромите са им хванали цаката, лекуват ги с големия термометър.
  • 6 Дедо Jo

    25 0 Отговор
    Съболезнования за родителите!

    А след всичко което наприказваха, написаха и натвориха топлекарите (НОЩ) и управляващата шайка се питам:
    Някой вярва ли на тази проверка?

    Аз не вярвам!

    Муфтачийски, Баце оставка!
  • 7 Абе

    13 0 Отговор
    Има нещо сбъркано в цялото ви лекарско съсловие. Вие си го знаете, ама не ви стигат силите даже да си го признаете !!! То какъвто ни е футбола, такова ще излезе и здравеопазването ни и всичко друго. Нещата явно могат да се оправят само със скалпел. Рязане безмилостно и това е ! Също като при всички ракови образувания !!!
  • 8 Мислех, че ако пациентът

    9 1 Отговор
    е непълнолетен или не е в състояние да подпише, че е съгласен с дадено лечение, то това се прави от родителите/настойниците или от роднини... Лека му пръст на момчето!
  • 9 БГ 681

    17 1 Отговор
    д-р Рашков да си прочете закона за здравето.
    Чл. 87. (1) Медицинските дейности се осъществяват след изразено информирано съгласие от пациента .... и следващите. Там има описани всички права и задължения. Пациент ИМА ИМА ИМА право да откаже лечение за което се подписва. Ако си в безсъзнание ил под запрещение тогава не вземаш самия ти решение. Към всички граждани четете си и си знайте правата и задъленията. А на др ако е доктор, Рашков много поздрави.

    Коментиран от #13

  • 10 тоди

    10 1 Отговор
    Ма как ще има лекарска грешка. Те лекарите смятат за безгрешни, малко над боговете. Когато проверката е направена от божии побратим не може да има грешка.
  • 11 До горните

    3 3 Отговор
    Ходете си по барове и ресторанти, оня горе си знае работата...
  • 12 big

    7 0 Отговор
    Като чуя прокуратура и знам, че нищо не са направили, разследвали и т.н. Тази "докторка" е бир парче герберски кадър в Търново. Тя е същата, която сезира етичната комисия на лекарския съюз относно Мангъров! Да не забравяме, че лекарската "мафия", т.е. съпричастност със сгафилите лекари е не по-малка от тази на прокуратурата и БМБ!
  • 13 Въпрос

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "БГ 681":

    В чл. 87 и следващите го става въпрос за непълнолетни или хора под запрещение и т.н. Имате ли представа как стои въпросът при пълнолетни пациенти, които не са в състояние да вземат сами решение? Прави ми впечатление, че в чл. 87 и 88 става въпрос за "(изразено) информирано съгласие", а в чл. 89 се споменава изрично, че информираното съгласие се предоставя в писмена форма. Т.е. в някои случаи е достатъчно и устното съгласие, но доказуемо ли е едно съгласие, изразено в устна форма?

    Коментиран от #15

  • 14 Фуфит

    2 5 Отговор
    Толкова ли е трудно да се приеме , че човек умира от болест. Болестите убиват и млади хора. А тук само се търси вина. Лекарството Актемра се ползва при цитокинова буря, ползва се при Ковид, не че го лекува, ама то трябва и да се чете.

    Коментиран от #32

  • 15 БГ 681

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Въпрос":

    Ще започна с чл 89:
    При хирургични интервенции, обща анестезия, инвазивни и други диагностични и терапевтични методи, които водят до повишен риск за живота и здравето на пациента или до временна промяна в съзнанието му, информацията по чл. 88 и информираното съгласие се предоставят в писмена форма.
    Тук поради сериозноста, и значимостта на еднин такъв избор се иска императивно писмено съгласие, както и в чл.90. За предходните членове закона не е посочил изрична писмена форма за действителност, т.е. по аналогия може и да бъде устно, което би се установило със свидетелски показания, или по аргумент че не си изразил писмено своето несъгласие. Медицинската етика и право и на много-по развито ниво в някой от държавите от Европа.

    Коментиран от #20

  • 16 ШиШиШиШи

    3 0 Отговор
    Държавата се подиграва с народа !!!
  • 17 Дълбоко Виждащ

    4 1 Отговор
    Каквото и да кажем-Няма да върнем младежа!В бг не съм видял виновен лекар....В германия лекарите плащат най-големи здравни осигуровки....Голяма част отиват за застраховка срещу съдебно дело!Друго ще ви споделя в последните 2г видях с очите си работа на Неизвестен немски хирург от Берлинската Западна Клиника,и български....Тук вси са професори...за лекари говоря!Голяма разлика в качеството и то не в полза на бг!Огромна!Когато хвалите и идолизирате някой бг-професор-спомняйте си и това,което ви написах!

    Коментиран от #21

  • 18 ШиШиШиШи

    6 1 Отговор
    Гледах интервю с бащата ! Отвратително отношение на лекарите ! На нивото на Шайката. Готови са да убият всеки за пари !

    Коментиран от #29

  • 19 Въпрос

    3 0 Отговор
    Естествено и очаквано! Има ли осъден лекар в България за смърт в следствие на лекарска грешка????

    Коментиран от #31

  • 20 Благодаря Ви за отговора!

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "БГ 681":

    А имате ли представа дали и, ако да, от кого се иска съгласие, в случай че пациентът е пълнолетен, но не е в състояние лично да даде съгласие или да откаже. Говоря за случаи, в които не е дал такива правомощия чрез "пълномощно".

    Коментиран от #23

  • 21 Не зная дали здравните застраховки

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Дълбоко Виждащ":

    в Германия са най-високите. Възможно е, тъй като са в рискова група. Но ако здравната осигуровка е обвързана с размера на дохода, е много вероятно да има хора от други сфери по-високи осигуровки. Има разлики и в зависимост от това, дали лекарят е "самостоятелен"/на свободна практика, или е назначен като "служител". Застраховка срещу дела, ако има такава, не ми се вярва да се води към здравната осигуровка. В случаите на болници, би трябвало болницата да носи отговорността за/ да поема разходите по такъв тип застраховка.

    Коментиран от #28

  • 22 Пенев

    2 2 Отговор
    Да коментира Мангъров за лекото грипче...
  • 23 БГ 681

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Благодаря Ви за отговора!":

    Ще изразя мнение, с което няма да претендирам че съм напълно прав и изчерпва всички житейски хипотези.
    В случай че пациента не може да взема решения, породени от не добро ментално или психологично състояние, което разбира се не е кратковременно, би следвало да се пристъпи към процедура по поставяне под запрещение.
    2.Ако състоянието е временно/пациента е в безсъзнание или неспособен да формира воля/ но спешно близките са тези който биха могли да дават такова съгласие/несъгласие. Кои близки е върпоса- според мен тези които са посочени в чл 98 от ЗЗ.
    3. В спешни животозастрашяващи състояние които биха довели до трайно и необратимо увреждане на жизнени органи и системи решението се взема от лекуващия лекар или завеждащия отделение, като може да се проведе и консилиум от 3 и повече лекари.
    Нищо не е еднозначно по тези въпроси зашото хипотезите са много, но обобщено съвсем схематично описано трябва да е така.

    Коментиран от #25

  • 24 И аз така го тълкувам -

    3 0 Отговор
    един вид преките роднини. Благодаря още веднъж за отговора Ви!
  • 25 И аз така го тълкувам -

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "БГ 681":

    един вид преките роднини. Благодаря още веднъж за отговора Ви!
  • 26 Справка

    3 1 Отговор
    Само за вчера Румъния обявява 3 починали във възрастовата група 20-29 години.! Източник fakti.bg.! Ай да се спре вече с глупостите. Хората са умирали , умират и ще умират от пневмонии, Ковид и неКовид
  • 27 Част от тях си ги е поело

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    преди да влезе в болницата. Чернодробните му показатели са били много лоши още при постъпване е болницата. Или от лекарства, или от алкохол. На съученик на сина ми преди време само от 2-3 бири дневно, но редовно му бяха 2 пъти над нормата. А нямаше 20,когато се случи. Предвид работата като диджей в дискотека, момчето явно е било изложено на по-голям риск. Едва ли е бил с маска, а и да е при толкова народ... И не еднократно, а ден след ден, безсъние, лош режим, малко излишни кила, малшанс, съдба и... Бог да го прости и младите да не се мислят за безсмъртни, а да живеят малко по-здравословно и разумно.

    Коментиран от #30

  • 28 Дълбоко Виждащ

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Не зная дали здравните застраховки":

    Точно така ,това са адвокати към Болницата! има адвокатски кантори,които така си изкарват парите,както и други,които атакуват болниците!Но да допълня-ако имате нужда от Тежко лечение...свързано с Химиотерапия,или имунотерапия там касата поема всички разноски,а пациента около 1/1000!Ако имате недоверие към казаното от мен ,помислете..Защо властимащите в бг-отиват да се лекуват Там-а не при бг-професори!С очите си видях каква е сумата която плаща тяхната здравна каса за пълен цикъл химио и 4имуно вливания....Там няма-Помогнете-Касата плаща!Ако питате,крадът ли там!Крако и ясно-ДА!НО КРадът Умерено,така щото да не стане ЯВНО,като тук!Тук при тежко заболяване-Вероятно ще има Фалит и ....Там се лекуват почти вси стадии на онкозаболяване!!

    Коментиран от #37

  • 29 Отвратително отношение и на бащата.

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "ШиШиШиШи":

    Разбирам мъката му, но самият избор да ходи при Слави, който говореше за маските като за намордници... За да разреши на 19 годишният си син да работи като DJ в дискотека по време на пандемия значи и той е смятал ковид-19 за лъжа, измама и т. н. А после виновни са единствено лекарите, че не са успели да го спасят. И синът на Щерев почина въпреки усилията на лекарите, но не съм чул някого да обвинява. Със сигурност за едно 19 годишно момче са направили всичко по силите си, още повече, че не е син на ром или клошар, а на адвокат. Не че това би трябвало да има значение. Но за съжаление има. Вече колко лекари починаха. Да не би за колегите си да не полагат усилия, за да ги спасят. Едни оцеляват, други не. Никой не знае дали няма да изтегли късата клечка...
  • 30 Дълбоко Виждащ

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Част от тях си ги е поело":

    След,като е влязъл с повишени нива на Черния дроб-Лекарите са били задължени да вземат тези неща предвид и да назначът лечение така щото да се регулират чернодробните му показатели!Когато сте минал12курса химиотерапия с Платина нивата на черния дроб няма как да са в норма,но с МЕДИКАМЕНТИ и Правилен режим на ЖИВОТ за около половин година влизате в Норма на черен дроб!Безмислено е да дъвчем ,но при 4...различни антибиотика и още добавки...Лекаря няма вина.....Съдба,жалко!

    Коментиран от #33

  • 31 Дълбоко Виждащ

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Въпрос":

    Може би единични случаи,за да кажат,че...има!Реално не!
  • 32 Тези, които не носят маски, роптаят

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Фуфит":

    срещу елементарни мерки после плюят срещу лекарите, че не са могли да спасят най-милото им. Защото не ги вълнува съдбата на другите, докато смъртта не покоси някой ценен за тях човек. И тогава вместо да се смирят и да потърсят вината в себе си, търсят кого да обвинят. Не казвам, че не съществуват лекарски грешки, сигурно има и са много, но вече има почти 1000 жертви на ковид в България и не всички са старци с по 3-4 придружаващи болести. А с диабет втори тип, хипертония, затлъстяване може спокойно поне до 70-75 да се живее.

    Коментиран от #39

  • 33 Лекувал се е с антибиотици още

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Дълбоко Виждащ":

    преди постъпването, но явно е нямало ефект. Увеличените чернодробни ензими може и да са от антибиотици, но може и да са в резултат на цитокинова буря. Толкова силно се активира имунитетът, че настъпва интоксикация на организма и отказват органи и системи. На първо място черния дроб...
  • 34 Истината

    2 0 Отговор
    В най-корумпираната страна в света България няма осъден нито един политик и лекар! Ако искаш правосъдие трябва сам да го раздадеш!

    Коментиран от #36

  • 35 При подобна сатурация на кислород

    1 2 Отговор
    в кръвта е нямал никакъв шанс младежа.Все пак не са магьосници лекарите. Понякога стават "чудеса" и хора с нищожни шансове оцеляват, но това е изключение.
  • 36 В същата болница дни след

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "Истината":

    смъртта на младежа лекуваха малкото му братче, което имаше травма след тежко падане. След плюенето, заканите, обидите. Човек трябва да е малко по-смирен и да може да тълкува знаците, които му дава онзи Горе.
  • 37 Благодаря, но не ми обяснявайте как

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Дълбоко Виждащ":

    стоят нещата със застраховката в Германия. Имам представа. Казах обаче, че нещата, които написахте относно лекарските застраховки, не са точно така, както ги описвате. Визирам коментар #17. Имах някакви съмнения, но междувременно проверих. Единственото, с което мога да се съглася от казаното, се отнася до качеството на услугите, въпреки че именно с професорите имам абсолютно обратния личен опит от този, за който говорите. Но мисля, че просто имах по-добър късмет с добър български професор. Иначе застраховките на лекарите не са най-високите. Действително и при тях се смята като определен процент месечния доход в случая с лекарите- на държавна работа, т.е. ако някой получава по-висока заплата от един лекар, съответно ще плаща и по-висока вноска. В случая със адвокатската защита информацията Ви също беше подвеждаща.
  • 38 тамагоче

    3 0 Отговор
    Съзнателното убийство не е лекарска грешка а причина да се одобри и оправдае карантината, като това не е първото и няма да е последното убийство в болниците на хора, които никога не са били заразени от това простудно вирусче, а просто теста е нагласен за случая.
  • 39 Дълбоко Виждащ

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Тези, които не носят маски, роптаят":

    С Хипертония не можете да изкарате и 10г,а какво ли става при Диабет=рак г2 и затлъстяване...Всеки ден е много вероятно да е последен за такъв болен!Всяко от 3те е много сериозно заболяване много по опасно от нещото,което ви плеши!
  • 40 Престанете

    1 1 Отговор
    Момчето е починало заради Ковид и точка, кое не ви е ясно. Ако това можеше да се лекува нямаше вс ден по цял свят да обявяват починали. Да, не особено опасна инфекция за повечето, но има и жертви дори и сред младите
  • 41 Мезамиков

    3 1 Отговор
    Познавам бащата на момчето - изключително гнусен и подъл тип, толкова мръсотии е направил...
  • 42 GBE

    1 0 Отговор
    Ако продължавате да не спазвате най - елементарни мерки и да слушате хора като Ман. още много хора ще си идат, и не само от Covid19.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове