Last news in Fakti

16 Октомври, 2020 16:10 2 752 16

АБВ иска оставка на Борисов и Петкова

  • любомира ганчева-
  • абв-
  • оставка

Ганчева подчерта, че е изключително важно България да направи националния си план за климат и енергетика

АБВ иска оставка на Борисов и Петкова - 1
Снимка: БГНЕС

От месеци настояваме за оставката и на кабинета „Борисов“, и на министър Петкова, защото те са вредни и за управлението на сектор „Енергетика“, и за бъдещето на България изобщо. Това каза на пресконференция заместник-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева, предаде „Фокус“.

Ганчева подчерта, че е изключително важно България да направи националния си план за климат и енергетика така, за да не пропуснем Зелената сделка и да успеем да усвоим средствата, за да променим енергетиката и икономиката си.

„Правителството на Борисов в момента е достигнало отрицателната си точка. То има отрицателно доверие. Генерален проблем е недоверието на хората. Днес сме стотния ден от протеста. Тези нагли хора отказват да подадат оставка и те нямат моралното право да взимат решения за средносрочен и дългосрочен период, камо ли за стратегически проекти, каквито засягат енергетиката и ядрената енергетика и които засягат националната сигурност. Тези хора с отказа си да подадат оставка само нанасят всеки следващ ден щета и върху националната сигурност, и върху бъдещето и самочувствието на България. Те нямат правото да кажат въобще какво трябва да се случва в бъдеще в енергетиката“, допълни Ганчева.

Тя отбеляза още, че и България няма ясен отговор какво ще прави с въглищните си централи.
„Достатъчно ясни бяха нашите мотиви от ПП АБВ на клетия документ, наречен „Стратегия за развитието на енергетиката на България до 2030 г.“, където апропо и думичката „Белене“ липсва и този 7-ми реактор също така липсва. В момента в сектор „Енергетика“ на България предстоят изключително важни моменти. На 14, преди два дни, ЕК в своя доклад За състоянието на Съюза попита българското правителство и България какво ще правим с въглищните си централи. Такъв отговор липсва. България в момента трябва да започне да се управлява от експерти в сектор „Енергетика“, не от някакви хора, които не знаят защо са там“, посочи заместник-председателят на ПП АБВ.

Ако проектът за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ в този нелеп вид бъде задвижен, минимум 11-12 години му трябват, за да стигне нивото, на което е проектът за АЕЦ „Белене“, каза тя и нарече идеята за 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй“ поредна приумица на премиера Борисов и шайката около него.

„Тя е толкова вредна като цяло за сектор „Енергетика“, че просто няма накъде. Ние от ПП АБВ системно сме се противопоставяли през последните години почти всяка седмици срещу безпринципното, непоследователно, некадърно, некомпетентно и вредно действие на правителството на Борисов в сектор „Енергетика“. Мисля, че няма нужда да обясняваме защо Борисов доказа, че не може да управлява сектора. Този му опит да се намесва в него, без да иска мнението на експерти, защото е доказано, че няма нито един енергиен експерт близо до него, той е вреден и за енергетиката, и за икономиката, и за националната сигурност на държавата като цяло“, допълни Ганчева.

Тя припомни съветския виц, че реакторите не са мобилни, а са модулни.
„Тези реактори, за които ни се говори, че ще бъдат най-хубавото нещо на света, което очаква ядрената енергетика в България, е един начален етап на проучване на тази технология в САЩ, които апропо още през 1979 г. зарязаха експлоатацията на ядрени централи, но смело се опитват да наложат своето ноу-хау и въведение на технология в други държави. Това е технология, която все още не е завършена, все още не е лицензирана и има още поне десетилетия, докато бъде наложена в сектора“, обясни зам.-председателят на АБВ.

Тя посочи, че от ПП АБВ категорично се противопоставят на това България да бъде опитно поле за тестване на нова недоказана технология.

„Технологията, за която и премиерът и министърката обясняваха по националните и социалните медии, че е най-доброто, което трябва да се случи в сектор „Енергетика“, не е доказана и не е лицензирана в нито една друга държава в Европа. Крайно време е България да започне да се управлява от експерти. Стига вече гербери и теменужки са се опитвали да се намесват в сектора и да ставаме за смях“, допълни Любомира Ганчева.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милфка

    15 9 Отговор
    Русо гладно няма нищо че е дърто
  • 2 Някой

    15 11 Отговор
    АБВ нали си прекратиха регистрацията.Тая защо се обажда от коневръза.
  • 3 Българин681

    16 8 Отговор
    Ако колегите от форумът знаят какви глупости е направил Боко тиквата в енергетиката и колко милиарда държавна пара е потрошил за......НИЩО , не знам дали народното въстание няма да изхвърли герб от властта още тази нощ.......
    Каквото и да става , след това УЖАСНО управление , който и да е в парламента , ако щеш супер честен и образован , в чудо ще се види.

    Коментиран от #6

  • 4 хи хи хи

    8 9 Отговор
    изцъркало мишлето от дупката си да напомни за себе си!
  • 5 Последния Софиянец

    0 7 Отговор
    Да се наредят на опашката.
  • 6 САМО

    6 8 Отговор

    До коментар #3 от "Българин681":

    АКО ЗНАЕШ КАКВА ПРОСТОТИЯ СИ ДРАСНАЛ, КАТО УЧЕНИК СИ ОТ ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ?!
  • 7 jorj

    8 5 Отговор
    Един файтон хора, хрантутници ще правите плана за енергийното бъдеще на България??!! Просто ви се чудя на простотиите, и с кого ще го правите???? Това да не ви е, като да пълните фонтани???!!!

    Коментиран от #8, #10

  • 8 герб краде

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "jorj":

    Много прости герберотъпунгери под тази статия , а БиБитко крадецът , който е маркучаджия ли ще прави енергиен план , че той нито един енергиен проект не направи , а пръсна народните пари бе гербави умници , поне че има хора , които мислят.
  • 9 дедо Флашко

    7 5 Отговор
    Да закриеш 4 енергоблока на АЕЦ-а и да искаш да правиш 7-ми блок с американски подаяния е национално предателство! Наказанието е смърт!

    Коментиран от #14

  • 10 Е как с кого

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "jorj":

    естествено с майка им бкп-бсп да не мислиш,че като си сменят имената се променят???
  • 11 Българка

    6 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Стига вече гербери и теменужки са се опитвали да се намесват в сектора и да ставаме за смях“
    Няма сектор, в който да работят специалисти и експерти. Ако такива има, то на тях им се пречи. В България всичко се управлява мафиотски,а изпълнителите са хвъркати калинки и бръмбари, но послушни.Окрадоха и опорочиха всичко, до което се докосна шайката.
    Хора разберете- всеки ден още за мафиотизираното управление е още крадене, а за България още разсипия!
    ОСТАВКИ СЕГА!!! ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ!!!ДА ИЗГОНИМ БАНДИТИТЕ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО СЕГА!

    Коментиран от #13

  • 12 ПЕНКО

    3 1 Отговор
    "Айде -Бе -В ие ли " - ИСКА ЛИ ИСКА ДА Е СЪЩЕСТВИТЕЛНО ...-АМА СИ Е НАРИЦАТЕЛНО ЗА .....? , НО ЗАБЕЛЕЖЕТЕ - НЕ МИРИШЕ И НЕ СМЪРДИ .... ПРОСТО СИ СЪЩЕСТВУВА - КАТО ТЕНИЯ !!!!!!
  • 13 кока кола

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Ти да не си българка от Тайгата ма с БГ паспорт
  • 14 Сори

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "дедо Флашко":

    Не си в час БСП е гласувал и в ЕП НЕ БОРИСОВ ТЪРСИ. ВИНАТА В ДПС И БСП. ГОТИН
  • 15 Фонтаня

    1 0 Отговор
    АБВ-Първанов и Р.Петков и Белене големия шлем.Какво повече да се каже по въпроса.Най-малко те имат право да коментират или да искат оставки след като взеха КОМ Дион,а народа им ги плати с лихвите.
  • 16 Браво бе

    0 0 Отговор
    Тази много ми харесва като жена. Браво на гаджето.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове