Last news in Fakti

22 Октомври, 2020 11:56 5 775 81

Фандъкова обвини родителите за недостига на детски градини

  • йорданка фандъкова-
  • детски градини

До 2023 година ще се разкрият 67 нови забавачници за 6400 деца, обеща кметът

Фандъкова обвини родителите за недостига на детски градини - 1
Снимка: БГНЕС

Родителите се оказаха в основата на проблема за недостига на места в детските градини. Това стана ясно в сряда от думи на столичния кмет Йорданка Фандъкова, съобщи "Медиапул". Тя подчерта, че e имало реален шанс проблемът да се реши още през 2018 година, но тогава родителски организации прокарали поправка за намаляване на броя на децата в група и мигновено оставили 3000 деца без забавачница. Едва, в четвъртия си мандат Фандъкова най-сетне изкара грандиозен план за 67 нови детски градини в столицата до 2023 година, които да разкрият 282 нови групи и така да осигурят нови 6400 места. Кметът обаче отново се застрахова, че изпълнението на целта ще зависи само от съвместното ѝ партниране с районните кметове.

Поправката: По-малко деца в група

"Стартирахме със 33 000 места в детските градини през 2006 година. През 2018 г. вече имахме 49 000 деца в детските градини и минимален недостиг. При такива данни, който и да е ръководител не може да не си направи извод, че всъщност с много малки усилия недостигът ще бъде преодолян. Тогава бе направена една промяна по искане на родителските организации. Намали се чувствително броят на децата в групите, това само по себе си е положително, разбира се, че е по-добре да са по-малко деца в групи, но в края на краищата по този начин останаха около 3000 деца изведнъж, извън детските градини", разказа Фандъкова.

Дори и в сряда, обещавайки нови 67 детски градини за 3 години, кметът предупреди, че това ще се случи, само ако ѝ партнират районните кметове.

"Тази задача за новите детски градини може да бъде изпълнена само съвместно между мен и районните кметове. Полза от тях имат децата на София", застрахова се Фандъкова. От месеци насам тя прехвърля проблема към районите градоначалници и повтаря, че им е възложила да намерят нови места за строеж на детски градини.

"Всеки, който е готов с намерения терен, готовия проект, разрешение за строителство и избран изпълнител, ще получи веднага финансирането, за да започне строителството", посочва тя.

Къде се строи?

Фандъкова уточни, че в момента в столицата се строят 12 нови сгради, като столичният кмет очаква предсрочно през ноември да започне строителството на още три - в "Горна Баня", "Възраждане", Сеславци плюс още четири, където се правят разширения с откриването на нови групи. През 2021 г. се планира да се изграждат общо 31 нови заведения. Най-много нови сгради ще бъдат изградени в район "Лозенец" – 8 сгради, в "Младост" – 7 и във "Витоша" – 6.

От думите ѝ стана още ясно, че целта е с новите детски градини да се обхванат децата от 3 до 6-годишна възраст, но "не забравяме и за яслените групи, като към момента има 8 проекта за самостоятелни".

Фандъкова посочи, че се предвиждат нови обекти във всички 24 района на София.

"Анализирахме много добре липсата на детски градини в различните райони и данните показаха, че най-големи проблеми има в "Триадица", "Лозенец" и "Средец". Там има проблем и с намирането на терени. Точно поради тази причина вече е приета една много искана промяна от мен - детски градини да могат да се отварят във вече построени сгради - жилищни и нежилищни, които отговарят на всички условия за детски градини и ясли", каза още Фандъкова.

По последни данни недостигът на места в градина, за децата от 3 до 6 годишните, е 2281. Недостигът на места за децата в ясла е 6644 места. За пълното завършване на 31 нови детски градини до 2022 г. ще бъдат изхарчени 93.8 млн. лв. За останалите предстои бюджетът да се уточнява.

Компенсации

Очаква се от 1 януари 2021 г. децата на възраст от 3 до 6 години, които не са приети в детска градина, да получават компенсация, заяви зам.-кметът по образование в Столичната община доц. Тодор Чобанов.

"Няма да се дават пари на калпак, ще има механизъм, по който родителят ще доказва, че е извършил някакви действия било то в частни училища и школи, и други форми, но ще трябва да има документи. Очаква се разплащателната агенция да е социалното министерство. За момента сумата, която се очаква да се предвиди е размерът за издръжката на едно дете в детската градина, която е малко над 300 лв.", посочи той и добави, че с новия закон за държавния бюджет издръжката може да се повиши.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шундурко

    67 5 Отговор
    баба трътла да се готви за сливен - и тя е яко в кюпа
  • 2 Killer

    77 2 Отговор
    На управляващите все някой друг им е виновен.
    А не се усещат, че те сами са си виновни.

    Коментиран от #54

  • 3 миролюб бенатов

    55 3 Отговор
    До тогава вече няма да има смисъл, що народ стяга куфарите...

    Коментиран от #52

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Конфуций

    72 1 Отговор
    Как пък веднъж някой от ГЕРБ не каза, че е виновен!!!

    Те и врабчетата вече знаят, че от тези нищо не става...

    Коментиран от #51

  • 6 Рошко

    40 2 Отговор
    Затваряйте детски училища университети, тъй каза сорос и навън само с намордници каишката ви е управляващата класа навела се пред еврейските корпорации, умни хора не искат роби трябват
  • 7 Митко

    14 26 Отговор
    Тук е права, дотъртиха се от села и паланки в София всякакви.
    Как преди 89та имаше места навсякъде?
    Сега всички искат да стават софиянци, ама нямало места в градините и училищата...

    Коментиран от #12, #25, #30

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Афера

    26 2 Отговор
    Виновни са че раждат деца и ви бъркат сметките, леле

    Коментиран от #15, #56

  • 10 Във Варна

    10 4 Отговор
    Увеличиха броя в групите. На синът ми групата беше 36 бройки. Накратко отидохме на частна градина
  • 11 Фандупкович

    21 2 Отговор
    Фандъкова, ПСП

    Коментиран от #20

  • 12 В провинцията

    18 4 Отговор

    До коментар #7 от "Митко":

    ... няма поминък. Затова всички се натискат за Сф.
  • 13 Контрабандиста

    23 1 Отговор
    И някой друг открадна паруе за кенефа пред НДК за 300 000лв и другия в градинката кристал за 286 000 лв!
  • 14 123

    34 1 Отговор
    В провинцията има свободни места и затворени детски градини. Ако наистина имаше регионална политика никой от нас нямаше да си остави дома за да си ходим по главите в столицата.
  • 15 Синдикат на Ало Измамниците

    23 3 Отговор

    До коментар #9 от "Афера":

    Общо взето да! Простата лелка това иска да каже! Не щото строят молове и блокове като замаяни във всяка възможна градинка. Просто хората са виновни, че правят деца, пък на тях не им се правят детски градини.
  • 16 Бачо Киро

    27 4 Отговор
    Ами прав е Фъндъка.... Ако ги турим в групи по 200 човека ще има еххееее колко свободни места. Учителките ще са като стотници в армията... Ако пък са по 500 в групата, може да вземем и децата на съседните страни.... Егати овцата...

    Коментиран от #22, #50

  • 17 ДААААААА

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    ТАМ Е ИСТИНАТА
  • 18 76ка

    9 2 Отговор
    Тая пък откъде изпълзя?
  • 19 БОРИСОВ.... КОШМАРА НА НАРОДА

    25 2 Отговор
    Защо не отиде да покаже как се гледат хиляда деца в група и тогава да обвинява родителите. Наглост герберастка! А позволяват да се строи сграда върху сграда, за детски градини сега се сетили.

    Коментиран от #49

  • 20 Само

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Фандупкович":

    Да уточним - Цофийскс или Самоковска?
  • 21 chi

    14 1 Отговор
    О, виновни винаги ще се намерят. Само ГЕРБ е безгрешна, дори и когато греши!
  • 22 Анарх

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бачо Киро":

    И на ротационен принцип ще се сменят като :Днес едни ще спят в сградата, а утре другите.
  • 23 ???

    8 2 Отговор
    Нещо ни правят на малоумни. По малко деца в група означава да има повече групи. т.е. 10 групи х10 деца =100. Повече групи са 20 х 5 =100 деца. Общия брой на децата 100 не се променя.
  • 24 Лорчето

    16 0 Отговор
    Ужас! Бедна държава с ниска раждаемост, а родителите виновни...

    Коментиран от #47

  • 25 Ееййй

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Митко":

    Я марш на село.
  • 26 Йордечо

    8 0 Отговор
    Ма ефбетовете никнат на фсеки ъгъл, пък пред блока дупките всека година тройни
  • 27 Гдбас

    2 0 Отговор
    Обвинява, бърза.......абсолютен хаос.
  • 28 БГ МАФИЯ В МС

    10 1 Отговор
    на ГАДОВЕТЕ ОТ ГЕРБ ВСЕ ДРУГИТЕ ИМ СЕ ВИНОВНИ, ТЕ ГРОБАРИТЕ НИКОГА НЕ СА ВИНОВНИ. НАГЛИ ЛЪЖЦИ И КРАДЦИ СА ГРОБАРИТЕ. ВЯРВАТЕ ЛИ НА ОСЪДЕН И ДОКАЗАН ЛЪЖЕЦ КАТО БОЙКО БОРИСОВ?

    Коментиран от #48

  • 29 Последния Софиянец

    8 2 Отговор
    Много е нагла и ще си го получи рано или късно.Ние не забравяме.

    Коментиран от #45

  • 30 ЧЕРВЯСЪЛ ШОП

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Митко":

    ДРАГИ СОФИЙСКИ ЧУКОНДУР ДЪРВЕН. АКО ИМАХ РАБОТА И РАБОТЕЩА ИНДУСТРИЯ В ТОЛБУХИН, ДАЛИ ЩЯХ ДА СЕ ДОТЪТРЯ ПРИ ШОПИТЕ?????? ДЕМОКРАТИТЕ ВКЛЮЧАЯ И ГРОБ УНИЩОЖИХА ЦЯЛАТА ИНДУСТРИЯ И ДАЖЕ КАЛИАКРА ОТ ТОЛБУХИН ИЗБЕГА В РУМЪНИЯ ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА РАЗБОЙКО.

    Коментиран от #40

  • 31 Лост

    8 1 Отговор
    Фандъкова да не се прави на луда, защото ако се строяха нормално детски градини места щеше да има. И да не приказват, че София е станала по многобройна. Тя и преди 10-ти привличаше населението. Сега даже ходят и от по малка възраст на училище. Още повече, че на времето България беше с два милиона повече и имаше по младо население.

    Коментиран от #36

  • 32 Боже, Боже!

    6 3 Отговор
    Еми, да! Родителите са криви- по-добре групи подобни на лудници стигащи до 36-37 деца, вместо с норматива от 26!Най-напред дори липсва адекватно прстранство за тези стряскащи бройки,за всичко останало да не говорим!!!

    Коментиран от #43

  • 33 Реалист

    1 12 Отговор
    Госпожа Фандъкова е много права. Под нейно ръководство като кмет, София се превърна в съвремененна европейска столица. Що се касае за градините, хиляди млади селяни оставиха къщите и земите си по селата и дойдоха да живеят в Столицата. Много ясно, че няма как родените селянчета станали вече софиянчета ,да има за всички тях ясли и градини. Много са нагли в претенциите си. Малко по стромно.

    Коментиран от #39

  • 34 месара

    3 3 Отговор
    разберете че до като не се спре това пренаселване на София с новософиянци , местата в ясли , градини и училища , никога няма да са достатъчни ! презастрояването също е по тяхна вина , продават си нивите ....и айде у София !
  • 35 Хайде бе!?

    9 0 Отговор
    Нали разглеждахте злоупотреби със приватизациата? Що не подпукахте Стефчо усмивката-- точния човек съзнателно разпродал десетки детски градини,ясли.Сега са офиси, магазини.При 9 милиона население,бай Тошо построи стотици ддтски градини и ясли.Равномерно пръснати в по квартали.По селата имаше детски градини бе! По селата! На село огромна сграда,модерна със всички изисквания за детска градина.Със собствена кухня.Продукти директно от на ТКЗС.Хранеха децата,като спортисти- шампиони за 5 лв на месец.Сега местно гяволе-" свой човек" превърна сградата в мини маркет,а другата половина,е магазин за строителни материали.Що не раждали младите? Откъде 700 лв за дете на месец,бе фундъчке? Това е минимума при частника.Само лалджииство от вас.Снахата толкова получава на месец.Добре,че все още сме на крак със булката.А какво да правят другите,без възрастни хора в къщата? Съседите с две малки деца.Жената хвърля 1400 лв при частника.Инче- в къщи! Лошо било при Соца?

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Реалист

    1 6 Отговор

    До коментар #35 от "Хайде бе!?":

    При капитализма е така. Социализма е вече история!Гocпoжa Фaндъкoвa e мнoгo прaвa. Пoд нeйнo ръкoвoдcтвo кaтo кмeт, Coфия ce прeвърнa в cъврeмeнeннa eврoпeйcкa cтoлицa. Щo ce кacae зa грaдинитe, хиляди млaди ceляни ocтaвихa къщитe и зeмитe cи пo ceлaтa и дoйдoхa дa живeят в Cтoлицaтa. Мнoгo яcнo, чe нямa кaк рoдeнитe ceлянчeтa cтaнaли вeчe coфиянчeтa ,дa имa зa вcички тях яcли и грaдини. Мнoгo ca нaгли в прeтeнциитe cи. Мaлкo пo cтрoмнo.
  • 39 Лост

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "Реалист":

    Виж колко е била голяма София след освобождението от турско робство. Почти колкото Сливен. И ако бяха избрали В. Търново за столица сега не се знае вашите селяни от София къде щяха да ходят.

    Коментиран от #42

  • 40 Реалист

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "ЧЕРВЯСЪЛ ШОП":

    Няма да се оплакваш!При кaпитaлизмa e тaкa. Coциaлизмa e вeчe иcтoрия!Госпожа Фандъкова е много права. Под нейно ръководство като кмет, София се превърна в съвремененна европейска столица. Що се касае за градините, хиляди млади селяни оставиха къщите и земите си по селата и дойдоха да живеят в Столицата. Много ясно, че няма как родените селянчета станали вече софиянчета ,да има за всички тях ясли и градини. Много са нагли в претенциите си. Малко по стромно.
  • 41 ФАНДЪКОВА МАЧКА

    4 7 Отговор
    ФАНДЪКОВА – най-добрата кметица!! Тя смачка МаяМа нолуева на изборите. Мая сега ще участва на национални, но беше смачкана от ФАНДЪКОВА – КОЛОСЪТ НА СОФИЯ!!
  • 42 Реалист

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Лост":

    Говориш несъстоятелни неща. Всяко ако, пълни гащи, казва една поговорка..Млъкни и глупости не пиши.
  • 43 Реалист

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Боже, Боже!":

    Ами като си дошъл от село в София, натоварил цялата челяд, няма да се оплакваш. Всичко живо се юрна от селата към София. Нещата не стават с магическа пръчка. Да си беше седял на село. Да, ама не.

    Коментиран от #58

  • 44 умен

    1 1 Отговор
    Ако стожат по 100 деца в груба не само че не трябва да откриват ами и ще закрият,но тогава няма да е детска градина ами зверилник.....

    Коментиран от #46

  • 45 Реалист

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "Последния Софиянец":

    Не си никакъв софиянец, ами селянин дошъл от с.Горно Нанадолно с челядта да живее в столицата. В нашия блок дойде млада селянка от прованса, баща и купи огромеун апартамент и тя набързо роди 2 деца. Сега реве за ясла и градина и показва фасон за голяма столичанка.
  • 46 Реалист

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "умен":

    Като си дошъл от село поне си мълчи умнико.Бъди по скромен.

    Коментиран от #79

  • 47 Реалист

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Лорчето":

    Лорче, можеш да бъдеш по скромна нали?Гocпoжa Фaндъкoвa e мнoгo прaвa. Пoд нeйнo ръкoвoдcтвo кaтo кмeт, Coфия ce прeвърнa в cъврeмeнeннa eврoпeйcкa cтoлицa. Щo ce кacae зa грaдинитe, хиляди млaди ceляни ocтaвихa къщитe и зeмитe cи пo ceлaтa и дoйдoхa дa живeят в Cтoлицaтa. Мнoгo яcнo, чe нямa кaк рoдeнитe ceлянчeтa cтaнaли вeчe coфиянчeтa ,дa имa зa вcички тях яcли и грaдини. Мнoгo ca нaгли в прeтeнциитe cи. Мaлкo пo cтрoмнo.

    Коментиран от #53

  • 48 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "БГ МАФИЯ В МС":

    Не е вярно, на вас селяните народили много малки селянчета, вече софиянчета, другите ви се виновни.Гocпoжa Фaндъкoвa e мнoгo прaвa. Пoд нeйнo ръкoвoдcтвo кaтo кмeт, Coфия ce прeвърнa в cъврeмeнeннa eврoпeйcкa cтoлицa. Щo ce кacae зa грaдинитe, хиляди млaди ceляни ocтaвихa къщитe и зeмитe cи пo ceлaтa и дoйдoхa дa живeят в Cтoлицaтa. Мнoгo яcнo, чe нямa кaк рoдeнитe ceлянчeтa cтaнaли вeчe coфиянчeтa ,дa имa зa вcички тях яcли и грaдини. Мнoгo ca нaгли в прeтeнциитe cи. Мaлкo пo cтрoмнo.
  • 49 Реалист

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "БОРИСОВ.... КОШМАРА НА НАРОДА":

    Ако си беше стоял на село, сега нямаше да рИвеш. Хайде малко по скромно.Гocпoжa Фaндъкoвa e мнoгo прaвa. Пoд нeйнo ръкoвoдcтвo кaтo кмeт, Coфия ce прeвърнa в cъврeмeнeннa eврoпeйcкa cтoлицa. Щo ce кacae зa грaдинитe, хиляди млaди ceляни ocтaвихa къщитe и зeмитe cи пo ceлaтa и дoйдoхa дa живeят в Cтoлицaтa. Мнoгo яcнo, чe нямa кaк рoдeнитe ceлянчeтa cтaнaли вeчe coфиянчeтa ,дa имa зa вcички тях яcли и грaдини. Мнoгo ca нaгли в прeтeнциитe cи. Мaлкo пo cтрoмнo.
  • 50 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бачо Киро":

    Абе ти си бил голям умник бе? От кое село дойде ...а? Гocпoжa Фaндъкoвa e мнoгo прaвa. Пoд нeйнo ръкoвoдcтвo кaтo кмeт, Coфия ce прeвърнa в cъврeмeнeннa eврoпeйcкa cтoлицa. Щo ce кacae зa грaдинитe, хиляди млaди ceляни ocтaвихa къщитe и зeмитe cи пo ceлaтa и дoйдoхa дa живeят в Cтoлицaтa. Мнoгo яcнo, чe нямa кaк рoдeнитe ceлянчeтa cтaнaли вeчe coфиянчeтa ,дa имa зa вcички тях яcли и грaдини. Мнoгo ca нaгли в прeтeнциитe cи. Мaлкo пo cтрoмнo.
  • 51 Реалист

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Конфуций":

    Конфуций, млъкни и глупости не пиши.Гocпoжa Фaндъкoвa e мнoгo прaвa. Пoд нeйнo ръкoвoдcтвo кaтo кмeт, Coфия ce прeвърнa в cъврeмeнeннa eврoпeйcкa cтoлицa. Щo ce кacae зa грaдинитe, хиляди млaди ceляни ocтaвихa къщитe и зeмитe cи пo ceлaтa и дoйдoхa дa живeят в Cтoлицaтa. Мнoгo яcнo, чe нямa кaк рoдeнитe ceлянчeтa cтaнaли вeчe coфиянчeтa ,дa имa зa вcички тях яcли и грaдини. Мнoгo ca нaгли в прeтeнциитe cи. Мaлкo пo cтрoмнo.
  • 52 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "миролюб бенатов":

    Не се прави на умница.Стягате куфарите ама ЗАПАДА и САЩ не ви искат. Презират ви. Тук в РБ ще живеете.Гocпoжa Фaндъкoвa e мнoгo прaвa. Пoд нeйнo ръкoвoдcтвo кaтo кмeт, Coфия ce прeвърнa в cъврeмeнeннa eврoпeйcкa cтoлицa. Щo ce кacae зa грaдинитe, хиляди млaди ceляни ocтaвихa къщитe и зeмитe cи пo ceлaтa и дoйдoхa дa живeят в Cтoлицaтa. Мнoгo яcнo, чe нямa кaк рoдeнитe ceлянчeтa cтaнaли вeчe coфиянчeтa ,дa имa зa вcички тях яcли и грaдини. Мнoгo ca нaгли в прeтeнциитe cи. Мaлкo пo cтрoмнo.
  • 53 Дельо Хайдутин

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Реалист":

    Вземи си хапчетата и лягай!

    Коментиран от #55, #59

  • 54 Реалист

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Killer":

    Това килърче ще се види на изборите м.март 2021г. Пак ще ги загубите.Народа не ви иска.Вярва в ГЕРБ. Гocпoжa Фaндъкoвa e мнoгo прaвa. Пoд нeйнo ръкoвoдcтвo кaтo кмeт, Coфия ce прeвърнa в cъврeмeнeннa eврoпeйcкa cтoлицa. Щo ce кacae зa грaдинитe, хиляди млaди ceляни ocтaвихa къщитe и зeмитe cи пo ceлaтa и дoйдoхa дa живeят в Cтoлицaтa. Мнoгo яcнo, чe нямa кaк рoдeнитe ceлянчeтa cтaнaли вeчe coфиянчeтa ,дa имa зa вcички тях яcли и грaдини. Мнoгo ca нaгли в прeтeнциитe cи. Мaлкo пo cтрoмнo.

    Коментиран от #63

  • 55 Реалист

    2 3 Отговор

    До коментар #53 от "Дельо Хайдутин":

    Ракиено време е сега, за какво лягане говориш. На село като беше, така ли правихте? Гocпoжa Фaндъкoвa e мнoгo прaвa. Пoд нeйнo ръкoвoдcтвo кaтo кмeт, Coфия ce прeвърнa в cъврeмeнeннa eврoпeйcкa cтoлицa. Щo ce кacae зa грaдинитe, хиляди млaди ceляни ocтaвихa къщитe и зeмитe cи пo ceлaтa и дoйдoхa дa живeят в Cтoлицaтa. Мнoгo яcнo, чe нямa кaк рoдeнитe ceлянчeтa cтaнaли вeчe coфиянчeтa ,дa имa зa вcички тях яcли и грaдини. Мнoгo ca нaгли в прeтeнциитe cи. Мaлкo пo cтрoмнo.

    Коментиран от #66

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Гошо

    2 0 Отговор
    Ем чи много са иbът и фърлят семито вътре и са раждат чорета.
  • 58 Лост

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "Реалист":

    Аз съм на морето.Нямам и желание да ходя в София.

    Коментиран от #60

  • 59 Лост

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "Дельо Хайдутин":

    Ти с латерна можеш ли да говориш?

    Коментиран от #61

  • 60 Реалист

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Лост":

    Е, що тогава се обаждаш? Погледни какви глупости си написал. Засрами се.
  • 61 Реалист

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Лост":

    аааа.....кофти значи е да ти кажат истината в очите нали? Боли нали? А да обиждате г-жа Фандъкова направила София съвременен град-столиц,а сте зинали едни уста, думи няма. Засрами се.

    Коментиран от #62

  • 62 Лост

    0 2 Отговор

    До коментар #61 от "Реалист":

    Изглежда накрая сам ще си пишеш. Кой те знае дали не си на една туба бензин от София?

    Коментиран от #64

  • 63 Тц тц

    2 3 Отговор

    До коментар #54 от "Реалист":

    е ти ли си софиянецо бре ????
    кой знае от коя миша дупка си изпълзял и ти. Селско е да се пишеш софянец и да обиждаш другите че са от провинцията . но сам да ти кажа че София не е България. А колкото до Фандъкова това е най корумпирание кмет до сега на който тиквата нарежда от горе , тя реално няма сжое мнение .....

    Коментиран от #65

  • 64 Реалист

    3 0 Отговор

    До коментар #62 от "Лост":

    5-то поколение столичанин съм. На никаква туба не съм, ами си налягайте парцалите. Като сте дошли с парцалите в София поне бъдете по скромни., а не нахални. Фандъкова направи този град златен, ТЕ пак недоволни.

    Коментиран от #70

  • 65 Реалист

    3 1 Отговор

    До коментар #63 от "Тц тц":

    Писах на горният!5-тo пoкoлeниe cтoличaнин cъм. Нa никaквa тубa нe cъм, aми cи нaлягaйтe пaрцaлитe. Кaтo cтe дoшли c пaрцaлитe в Coфия пoнe бъдeтe пo cкрoмни., a нe нaхaлни. Фaндъкoвa нaпрaви тoзи грaд злaтeн, ТE пaк нeдoвoлни.
  • 66 ЛЛЛ

    2 3 Отговор

    До коментар #55 от "Реалист":

    Ти да не си Пи Ар на Фандъкова. Повтаряш едно и също, нищо че си 5-то поколение. Има една приказка - можеш да извадиш някой от село ама не можеш да извадиш селото от него

    Коментиран от #67

  • 67 Реалист

    3 2 Отговор

    До коментар #66 от "ЛЛЛ":

    Не се излагай. Никакъв ПИ АР не съм. Но не може безотговорно да се говори, когато е очевадно, че госпожата направи много. Направи София, красива и цъфтяща. За селският манталитет вече говорих.

    Коментиран от #68

  • 68 ЛЛЛ

    1 2 Отговор

    До коментар #67 от "Реалист":

    Може да е цъфтяща ама София е мръсна

    Коментиран от #69, #71

  • 69 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "ЛЛЛ":

    Мръсна е, защото след 89-та година беше отменено софийското жителство. Близо 1 милиона селяни в продължение на 30 години се преселиха от селата в столицата. Свикнали да хвърлят боклуците на двора, те не промениха манталитета си и естествено столицата потъна в боклуци. Фирмите за чистота не могат да смогнат. Проблема с хигиената при желанията е много голям.
  • 70 Лост

    0 2 Отговор

    До коментар #64 от "Реалист":

    И аз ти писах, че не съм от София ама ти си продължаваш.

    Коментиран от #72

  • 71 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "ЛЛЛ":

    Мръсна е, защото след 89-та година беше отменено софийското жителство. Близо 1 милион селяни в продължение на 30 години се преселиха от селата в столицата. Свикнали да хвърлят боклуците на двора, те не промениха манталитета си и естествено столицата потъна в боклуци. Фирмите за чистота не могат да смогнат. Проблема с хигиената при селянията е много голям.
  • 72 Реалист

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "Лост":

    Ами щом не си от София, защо се обаждаш? Проблема е за градините в столицата. Чети, но излишно се обаждаш.
  • 73 Политолог

    3 0 Отговор
    Селяни и граждани от всички градове идват в София с децата си. На моя приятелка детето е в детска градина в Панагюрище в група с 12 деца......Там има много свободни места. София не е проектирана за 2,5 милиона жители

    Коментиран от #74

  • 74 Реалист

    5 0 Отговор

    До коментар #73 от "Политолог":

    Тока е господине, но селянията наводниха столицата, е изключително нагла. Тя не разбира от диалог, скромността и е чужда. блока, който живея дойде една млада селянка, много богата по линия на бащаи и ела да видиш. Сега по голяма софиянка от нея няма. Парите и дават самочувствие.
  • 75 Covid 20

    4 0 Отговор
    Искате нашироко, ама всички в София... еми не става!

    Коментиран от #76

  • 76 Реалист

    4 0 Отговор

    До коментар #75 от "Covid 20":

    Става ,става. Селянията 30 години мощно атакува столицата и най накрая я превзе. Куцо и сакато барабар с бохчите се пренесе да живее в столицата и днес София пращи по шевовете с 2.5 милиона население. Те са навсякъде и ще ги видите висококрещящи, нахални, от тях по разбиращи няма, груби и крайно цинични. Те загубиха образа на истинският селянин от произведенията на Елин Пелин и днес съвсем друг вид имат. Обраяза на селяндуря.
  • 77 koko

    0 1 Отговор
    само герб, мачкай комунисти како Фънди
    кой не скача е червен
    кой не скача е червен
  • 78 Консултант

    0 1 Отговор
    Както винаги - неадекватна. Всяко действие е такова. Просто е талант.
  • 79 Селянка

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Реалист":

    И като съм дошла от село съм по- малко човек ли? Защо да сме по-скромни? В теб столичанино скромност не усещам и си личи от коментарите ти, че си бедна душица.
  • 80 СТАВРА

    1 0 Отговор
    ТИ ДОКОГА МИСЛИШ ДА СИ КМЕТ МА КРАДЛО , В СЛИВЕН ТЕ ЧАКА ЛЕЛЯ СТАВРА !
  • 81 чичо

    0 0 Отговор
    Разбира се, че родителите са виновни!!! Стоят си, дебилите, в България и раждат деца!!! Въпреки цялата нагла и безмозъчна политика на грабителската шайка!?! Как можа някой да си помисли че герб и фандъкова може да са виновни?!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове