Last news in Fakti

2 Ноември, 2020 10:06 8 707 39

Лекари създадоха Алианс за нормализиране на живота в България

  • д-р георги тодоров-
  • алианс-
  • български лекари

Планомерно и целенасочено насажданият страх у населението на България през последните осем месеца е в противоречие с теорията, принципите, правилата и етичните норми в медицинската наука, заявява д-р Тодоров

Лекари създадоха Алианс за нормализиране на живота в България - 1

След няколкодневно уточнение, създадохме алианса на българските лекари за нормализиране на живота в България. Това съобщи тази сутрин в профила си във фейсбук д-р Георги Тодоров, член на Контролната комисия на Българския лекарски съюз.

Ето какво разказа той за начинанието:

Според мен мерките прилагани в западна Европа са абсолютно ненужни и плод на управленска немощ и липса на лидерство. Слава богу , в България не е така, по много причини. Тук е учредителната ни декларация. Всеки лекар, който споделя нашите виждания може да се присъедини.

Учредителна декларация на Български алианс на лекари за възстановяване на нормалния живот в България и практикуване на медицина, основана на науката.

Ние, група български лекари от различни специалности в медицината и управлението на здравеопазването, водени от познанията си и професионалната си квалификация, позоваващи се на опита си в лечението и управлението на болестни състояния, причинени от инфекциозни агенти, както и на познанията си в управлението на здравни системи и кризи, декларираме:

Обединяваме колективните си усилия за връщане към нормалния живот в страната ни, без ограничения на всички здравни, икономически и социални активности. Ние апелираме за завръщане към практикуването на медицина по начина, преподаван ни във висшия курс на обучение по медицина, заложен в личния етичен кодекс на всеки добросъвестен лекар и практикуван от столетия. Ние вярваме в основния принцип при практикуването на медицина, който съществува от хилядолетия, винаги е бил и следва да остане валиден дори и в условия на кризи и епидемии: Първо НЕ вреди! Primum non nocere!

Планомерно и целенасочено насажданият страх у населението на България през последните осем месеца е в противоречие с теорията, принципите, правилата и етичните норми в медицинската наука. Приоритет и крайна цел на лекарската практика и на здравеопазването като система е физическото и психическо здраве на населението и на всеки отделен човек. Ние апелираме управлението на епидемията от Ковид-19 незабавно да се завърне към балансиран подход, почиващ на научна основа и доказателства, както и към стандартите в нашата професия и добрата медицинска практика, които сега са нарушени.

Отказваме да приемем силово и ненаучно налаганата "нова нормалност", за която се правят опити да бъде приложена в грижата за здравето на хората. Този термин е лишен от смисъл и съдържание. Той не почива на наука и практика, няма формулирана теоретична и практическа рамка, параметри, цели и инструменти. Няма нито едно научно обосновано изследване, което да налага промяна в медицинската практика не само в национален, но и в глобален мащаб.

Най-остро и незаслужено лошо е положението в образованието, където прилаганите мерки видимо водят до компрометиране на учебния процес и социално отчуждаване на децата. Това неминуемо ще доведе до негативен ефект върху поколението и ще има тежки и дълготрайни последици за цялото общество. Принудителното налагане на лицеви маски, особено върху непълнолетни деца, чрез сила и санкции и без безспорни научни доказателства за техния позитивен ефект в управлението на пандемии е злоупотреба с власт.

Медийното преекспониране и едностранното и неточно представяне на статистическите данни, във връзка с разпространението на вируса САРС-Ков 2, насажда страх и всява паника сред населението. Те оказват сериозен негативен ефект в развитието на обществените процеси и доверието към институциите, определени да се справят с кризата.

Не е ясно колко теста и на колко човека са направени, кои от носителите на вируса са реално болни и колко от тях се нуждаят от хоспитализация. Няма работеща координация между различните звена, специалисти и структури в здравната система. Това води до недоверие към лекарската професия и до ненужна конфронтация между колеги лекари. Търсенето на доброволци в различни лечебни заведения, са резултат от лоша политика в здравеопазването, отсъствие на координация, планиране и решения основани на доказателства. Дългогодишната липса на управленски умения, корупцията и лобизмът в здравната система я доведоха до блокиране. На път сме да станем свидетели на колапс по обективни причини, защото поради управленски хаос няма кой да работи. Колегите ни бяха жертвани в неудачни политически решения. Има пари, болници и болни хора с реални заболявания и нужда от помощ, но няма компетентно лидерство. В системата на здравеопазването има и ще има лекари и медицински специалисти с емпатия, и човечност, само ако има кой да я управлява по коренно различен начин от досега наблюдавания.

За постигане на нормализацията в обществото и живота следва да обърнем особено внимание на връзките на здравнта система с останалите сектори и да обединим усилия в услуга на истината и човечността.

Алинасът ни не е неправителствена организация, а упражняване на правата ни, дадени ни по Конституция с цел защита на обществения интерес. Сдружението ни на лекарите сподвижници призовава всички желаещи професионалисти, юристи, икономисти, журналисти и общественици да се обединеним от вътрешното си убеждение, че с нашия професионализъм можем да допринесем за нормализиране на изкуствено напрегнатата обществена обстановка и като цяло на живота в България.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 121 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    16 70 Отговор
    А докторът иска ли да е от първите изпитатели на ваксината, като се е разколебалв в новомедицинските неокомунистически догми..?

    Коментиран от #14

  • 2 666

    23 73 Отговор
    Офф всеки се чуди каква организация да създаде за да краде пари.
  • 3 честен ционист

    14 33 Отговор
    На България й трябва един истински еврейн начело, както Гърция си има Мицотакиц, който да я изкара от калта, както навремето Саша Батемберг измете прашните селски софийски дромове.

    Коментиран от #23

  • 4 Българка

    24 48 Отговор
    Лудост! Управляващите се надпреварват в нищоправене за поданиците- българи, а лекарите, които не достигат за лечение на ковид се обединяват за психотерапия на болния народ. Ама с наистина все повече влудяват хората. Спрете се !
  • 5 Българка

    28 56 Отговор
    Вместо лекарите да лекуват, те се занимават с образователния процес

    Коментиран от #32

  • 6 сила

    55 17 Отговор
    ганьо обича да го плашат и да го мачкат народопсихология какво да се прави иначе идеята ви е прекрасна но народеца е много прост факт
  • 7 Алфонсо Цецоне

    23 6 Отговор
    Лев десен джоб на бялата престилка и пълни торбите в Разврат Рангелова, 100до 500лева вървят рушветите по време на коронавиурса в Перник
  • 8 сара

    74 17 Отговор
    Това е добра новина и една надежда за народа ни от страна на мислещи и интелигентни хора ! Новото лице на демокрацията и протеста срещу простотиите !

    Коментиран от #24

  • 9 въпросче

    12 13 Отговор
    Ако е дружество, съюз,а не алайънс,какво ще стане?
  • 10 абг

    64 8 Отговор
    То и в Германия Лекарският Съюз се обяви против "мерките за корона вируса", но за съжаление докато не излезе абсолютно всеки човек на улицата и полицията не застане на страната на гражданите, която се явява и тяхната собствена страна, тая лудост няма да спре.
  • 11 Еразъм

    75 14 Отговор
    Поздравления за д-р Тодоров!!! Разсъждения на един нормален, честен и умен човек. За съжаление тук на почит са калинките, а не такива като него.
  • 12 !!!?

    10 35 Отговор
    Този защо пренебрегна светилото Мангъров - въпреки че и той не дава дефиниция за това, какво означава "нормализиране на живота в България" !!!?

    Коментиран от #18

  • 13 Пипи Чорапчето

    55 10 Отговор
    Най-накрая лекарски гласове за баланс и здрав разум!
    Трябва обаче такава декларация да подпишат не само лекарите!
    Време и медиите да вдянат каква вреда нанасят на хората с по-лабилна психика с това ежедневно и през няколко часа облъчване на населението с бройки на заразени, разни ежедневни "анализатори и тълкуватели" и всякакви размахващи ни пръст и пророкуващи с гробовен глас измислени "фактори"!
    А който се съмнява - да прочете няколко пъти интервюто на Сунгарска - говорител на ЦСМП София и да вникне колко хора разхождат с линейките само защото са се сковали от страх, а не защото имат реална нужда от спешна помощ!
    Време е за здрав разум и по-малко паника!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Като начало

    19 19 Отговор
    Всички доктори , които са напуснали държавата да върнат милионите държавни пари похарчени за тяхното образование.

    Коментиран от #35

  • 16 и кво

    14 27 Отговор
    Не видях да дават конкретни предложения. Или първо са създали алианса, а после ще мислят за конкретни предложения и действия... Ялово ми изглежда.
  • 17 Матей

    39 13 Отговор
    Тази декларация е доста добре аргументирана критика към ограничителните мерки на властта,които със сигурност са имали и ще имат негативен ефект.Новата нормалност,която се опитват да ни наложат е поради давление отвън и е съществена част от новия световен ред.Нещо подобно се е опитвал да направи и Хитлер.И сега всеки продажен дурАк се напъва да крещи и злоупотребява с властта във вреда на народа.Принципът на мафията е ПРЕДИ ВСИЧКО ДА СЕ ВРЕДИ,ДА СЕ СЪБАРЯ,ДА СЕ ГРАБИ. Този лекарски съюз би трябвало да се замисли и за съответните действия за съпротива на трагическите мерки на властта а ла менгеле и пропаганда по гьобелсовски.Изро-ди-те са на крачка от въвеждане на открита диткатура.

    Коментиран от #29

  • 18 И от

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "!!!?":

    къде знаеш че той не е в сдружението?
  • 19 За съживяване

    3 24 Отговор
    Истинското бъдеще на България и други е - ЖИВКОВО !
    Истината е тази и се съвпада с реалноста - истинска карма и истинска орисия !
    1 българин трябва да има минимум 11 жени !
    Това е нещо ново в историята на България !
    Освен това, даже е и нещо ново и в Христианската религия, даже и в Тангризма !
    ТАНГРА е БОГ на нас българите още преди векове !
  • 20 Българин 1

    5 3 Отговор
    Толкова ли е сложно България да стане оригинална и естествена !
    Аз не се чувствам на себе си, нещо като оручасан съм !
    Въпреки това мога да ти приличам на еди къв си човек !
    Друга тема , ама има за какво !
  • 21 Може ли

    9 3 Отговор
    Безработен съм, ама трябва да работя, трябват ми и други неща !
    Всички искаме ли рай, а не край ?!
  • 22 Филан Кишията

    14 28 Отговор
    Пак някакви тъпоумници дават акъл на европа.

    Коментиран от #39

  • 23 Перо

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    И един СерГей,който я вкара в калта.
  • 24 Пенсионер

    17 8 Отговор

    До коментар #8 от "сара":

    Интелигентна жено, как с голи приказки се лекува болет? Протестирай срещу мутрите, които не направиха здравна реформа, ама да протестираш срещу доказана в цял свят болест е утопия
  • 25 Идеята е принципно добре

    9 2 Отговор
    замислена и е нужно да се направи подобно нещо и организация,но въпросът е с какво по-различно мислене и практика в случая ще приложат доктори обучени да служат на системата от самата система и да не влизат в стандартната рамка,а да излезнат извън кутията.
    Ако всички мислят еднакво значи никой не Мисли.
    Потърсете в нета за този термин информация Извън кутията и вижте какво имам предвид.
    ПоЗдрави!
  • 26 Перо

    19 4 Отговор
    След дъжд качулка. Здравната система загива,още от както я направиха на търговски дружества,а тиквата я доунищожи. Пролетта режима обяви,че има пълна готовност за посрещане на пандемията,даже шкембе войвода показа като шоу рум зала Арена Армеец със стотици легла. Оказа се,че всичко е пълен фишек. Имало е готовност,но не за пандемията,а за усвояване на пари за нея. Тиквата цяло лято обикаля села и паланки и се крие като мишка,сега още не смее да отиде на работа,а колапса е на лице!
  • 27 Мими

    11 14 Отговор
    Моля ви,разумни хора-вижте му само усмивката!!!
  • 28 Анонимен

    0 5 Отговор
    100 карата ______усмивкатааааа
  • 29 Нищо ново под слънцето

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Матей":

    Принципа известен от историята разделяй и владей работи и до днес.Само с писане и разсъждения какво постигнахме до сега?
    Какви ли не неща измислиха мозъците от фейсбук като вицове и статуси и за вируса един не излезна да каже какво прави и действа за да излезне от тази дупка.
    Не,че ще бъде подкрепен и разбран от хейтърите и хипохибдриците,но докато не се отсее още народа ще има какво да става още и да дърпаме назад.
    И да се замислят родителите за децата си какво им причинява всичко това и те какъв пример са за тях.
  • 30 Просветен илюминат

    1 0 Отговор
    Един от основните проблеми на хората е липсата на осъзнаване,че болестта идва за да ни научи да променим възприятието си за реалността извън нас,която е наше вътрешно проявление и ни показва какво се случва в нас и да се научим да се обичаме и приемаме такива каквито сме.Обичта не е да ни дава някой,това което искаме,това е егоизъм и тъй често правим неща с очакване и другите да направят същото за нас,а често това не се случва ние започваме да страдаме и заболяваме след време.Децата как постоянно се стремят да угаждат на родителите си,а всъщност след като пораснат те по същият начин гледат да угаждат и на другите около себе си пренебрегвайки собствените си нужди и мечти.
    Това е проблема от който е нужно да се излекуват хората,родителите няма как да се жертват за децата си и да им бъдат пример и да очакват да са успешни,децата попиват и стават като родителите си.
    ПоЗдрави
  • 31 Бай Шиле

    6 2 Отговор
    Айде-е,още един Мангъров,кандидат за слава.
  • 32 И как лекуват и с какво?

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Ходят на обучение семинари какво лекарство за какво да дадат на болните водени от фармацевтичните компании.
    Всеки може да стане такъв доктор и ако не се излекува пациента,се казва,че предвид усложнената ситуация и развитие на болестта пациента не успя да се пребори и нещата приключват бързо.
    Обърнете внимание рекламите за лекарства-предотвратява симптома и облекчава болката се казва,а за лечение никой не говори......
  • 33 Гост

    2 1 Отговор
    Какви решения и действия може да вземе един отчаян човек и да е под влияние на страх,стрес и липса на подкрепа особенно от обществото или в частност от държавните институции? Масово сме се изправили под постоянен контрол от държавни служители за санкции и самите мерки за които те глобяват се оказват неефикасни. От това не следва ли да си зададем въпросът-Не е ли престъпление да вземат заплати за нещо,което не работи и е добре за същите тези от които се изисква и плащат заплатите им?
  • 34 браво

    5 3 Отговор
    Едно голямо уважение към подобни начинания. Стига стъкмистики!
  • 35 петров

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Като начало":

    Всички лекари които са заминали да работят в чужбина го правят единствено и само ЗАТОВА,ЧЕ ТУК НЕ ПОЛУЧАВАТ ТОВА КОЕТО ЗАСЛУЖАВАТ.Ако в България им плащат европейски заплати един няма да замине в друга държава.
  • 36 ЪРП

    5 5 Отговор
    Д-Р ТОДОРОВ Е ГОЛЯМ ЧОВЕК ! БРАВО!
  • 37 Антон

    3 3 Отговор
    Може би не всичко е загубено, след като има и такива лекари. От мене поздравления и успех!
  • 38 любопитен

    1 1 Отговор
    Много късно , Лекарите излизат със становище , че ИСТЕРИЯТА и ПСИХОЗАТА , заразява по-лошо от всеки вирус . От вирус лечение има , но от ИСТЕРИЯ и ПСИХОЗА - лечение НЯМА ! СТРАХЪТ насаден в населението , не може да се излекува . Той се лекува или с ЛОБОТОМИЯ или с погребение на индивида !
  • 39 Илиан Мавров

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Филан Кишията":

    Защо допускаш "по условие",че в "Европа" са по-умни и интелигентни?Какъв е този провинциализъм бе човек?Не мислиш ли,че и тях ги държат за топките като наш Боко?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове