9 Ноември, 2020 11:40 1 816 20

Петкова: Големите енергийни проекти вървят към завършване

  • теменужка петкова-
  • енергетика-
  • електричество

Тя подчерта, че пандемията не е повлияла на енергийния сектор

Петкова: Големите енергийни проекти вървят към завършване - 1
Снимка: БГНЕС

През март имахме извънредна ситуация и мерките в помощ бяха свързани с това. Това заяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС, отговаряйки на въпрос дали се предвижда отново разсрочване на сметките за ток.

„Хората трябва да бъдат спокойни, че правителството е на своето място. Правят се анализи на всеки сектор, за да бъдат възприети най-подходящите и щадящи мерки за икономиката. За нас е важно тя да функционира, да няма безработни и да запазим нормалния начин на живот“, заяви Петкова и подчерта още веднъж, че държавата няма да се затваря. Тя посочи, че мярката 60/40 е насочена именно към запазването на работните места.

Според нея „мерките, които сме предприели до момента, са адекватни, но хората трябва да ги спазват, ако искат да запазят своето здраве, а също така и да запазим самата икономика“.

„В българската енергетика не се е забелязал спад в производството и потреблението на електричество от началото на пандемията и извънредните мерки през март. Обратна е тенденцията при потреблението на природния газ. „Булгалгаз“ адекватно на ситуацията предприе мерки за неговото потребление“, каза Петкова.

На въпрос, защо отново получаваме високи изравнителни сметки за парното, след като цената на природния газ беше намалена, енергийният министър каза: Проверката на МЕ на сметките на топлинната енергия показа, че няма нарушения при нейното формиране. Приветстваме работата на „Топлофикация“ за превръщане на тези сметки в прозрачни. Проблемът бе комуникационен, нямаше проблем при формирането на изравнителната сметка на гражданите, могат да бъдат спокойни. Предстои да научим резултатите и от проверката на КЕВР.

Попитана кога все пак ще видим намаляването на цената на „синьото гориво“ с 40%, Петкова заяви: „От август 2019 до август 2020 г. ние се възползвахме от намаляването на цената на природния газ. В сметките си за топлинна енергия всеки гражданин може да види това по топлинната си сметка. „Булгаргаз“ и правителството предоговориха условията за формулата на цената, така че тя да бъде по-пазарна, а не да се включва само компонента петрол. Ако не бяхме направили това през юни цената щеше да бъде 40 лева, а българските граждани платиха 20 лева. Това е ефектът от предоговарянето, ефектът е 324 милиона лева платени по-малко“.

Петкова припомни, че преди дни е вицепремиерът Томислав Дончев е представил планът за възстановяване и развитие, който ще осигури устойчивото развитие на България през следващите години. „В този план много ясно сме посочили как виждаме устойчивото развитие и възстановяване на България през следващите години, има конкретни проекти“, уточни тя.

Петкова подчерта, че енергийната ефективност е един от основните приоритети при енергийната сигурност и преминаването към нисковъглеродна икономика.

„Когато говорим за енергийна ефективност не говорим само за жилищни сгради, а и за производствени сгради. Това е директна пряка подкрепа за икономиката и бизнеса“, посочи енергийният министър.

България е поставила ясни условия за така наречената „Зелена сделка“ на ЕС. Според нашето правителство този преход трябва да бъде плавен и съобразен с ситуацията във всяка страна. „За нас въглищните централи са много важни. Трябва да извървим прехода плавно, за да няма сътресения за нашата енергетика и икономика“, заяви Петкова.

САЩ са наш стратегически партньор, имаме стратегически диалог в областта на енергетиката. Направихме сериозна крачка през последните 5 години, за да диверсифицираме източниците за доставката на газ. В края сме на реализацията на интерконектора с Гърция. Що се отнася до проекта „Балкански поток“ той се реализира с решение на НС и МС. Той е включен в енергийната стратегия до 2020 г. заедно с това България да участва в терминала за ВПГ в Александруполис, както и за газова борса. Всички те се реализират.

„Обясних на нашите американски партньори основните разлики на „Балкански поток“ спрямо други проекти - той изцяло се реализира от България и там не може да има влияние нито една друга държава. За нас е важно да запазим своето място на газопреносната карта на Европа, това е възможно само, ако имаме необходимата инфраструктура. „Балкански поток“ се реализира изцяло според изискванията на ЕС по отношение на природния газ, обществените поръчки и регулаторната рамка. Спазили сме всички правила“, подчерта Петкова.

На въпрос как ще реализираме тези мащабни проекти в година на криза, тя заяви: „Тези проекти са на такъв етап, че вървим към техния успешен финал. Там където има забавяне, както е в случая с интерконектора с Гърция, гръцката фирма строител се опитва да го навакса. Правителството на премиера Бойко Борисов по енергийните проекти работи само в интерес на българските граждани“.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    15 1 Отговор
    Въпроса е кой ще замести Боко?! :)

    Коментиран от #11

  • 2 Браво

    14 1 Отговор
    Гола вода сте
  • 3 ЖОРО

    15 1 Отговор
    ИДВАТ НОВИ ПО ГОЛЕМИ КРАЖБИ..
  • 4 мразя ги

    18 1 Отговор
    Успешен фалит не успешен финал.
    Правителството на премиера Бойко Борисов по енергийните проекти работи само в интерес на българските граждани“ - майкоооо, майкооо - за какво говорим
  • 5 Путин

    15 1 Отговор
    Бойко,като ми довършиш Турския поток ,можеш да се пенсионираш в Москва.
  • 6 Последния Софиянец

    12 1 Отговор
    Тия калинки забъркаха каша в енергетиката за десетилетия напред.Много ще ни хранят децата и внуците в гроба.
  • 7 Браво

    14 1 Отговор
    Кахви енергийни проекти Мацо? Нали разбрахме истината за този Балкански поток. Ние народа нищо не печелим. Дори и газ няма да имаме от него. Това е просто един транзит. Голями каши збъркахте!!!
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор
    има енергийна мафия преди години при управлението на СИМЕОН енергийната мафия самоуби ГЕОРГИ ДИЧЕВ тогава ШЕФ в АЕЦ КОЗЛОДУЙ
  • 9 Избори ...

    3 19 Отговор
    Любопитно ми е напролет , когато ГЕРБ спечели с пълно мнозинство , 5 години ли ще трябва да търпим 7 човека да блокират страната , да пушат по цял ден цигари по площадите , и да искат оставки на цялата държава ?
    А правителството всеки ден “утре да подава оставка “ ???

    Коментиран от #13, #14

  • 10 Човек

    10 0 Отговор
    И кои проекти са завършени Нуше, че нещо не разбрахме? Ще има по-евтина газ за домакинства и фирми? И стига глупости с тези Версиви и хъбове. Това Ви грее само вас за комисионните. ЗаГробихте ни тотално.
  • 11 дееволюция

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    България е на такъв етап от развитието си,че и магаре да изберем ,ще е по-добре от боко
  • 12 Песимист

    11 0 Отговор
    Интеконетора с Гърция спешно се довършва вече 10 години!
  • 13 БАЙ Х@Й

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Избори ...":

    ГЕ'П и сега няма мнозинство ! На изборите взеха 17% , предвид законите сега имат 34% в Парламента !
  • 14 БАЙ Х@Й

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Избори ...":

    А не ти ли е любопитно къде са КАШОНИТЕ С РЕАКТОРИТЕ ! Б.Б. : " Аз имам тука два реактора в кашони."
  • 15 Към

    4 0 Отговор
    СЛИВЕНСКИЯ С 200 .
  • 16 Ддд

    4 0 Отговор
    Тази е от хората, които могат час да говорят без нищо да кажат....
  • 17 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    ОБАЧЕ ИЗБИЛИТЕ 120 МИЛИОНА ИНДИАНЦИ /МЕСТНИ / -"ЕВРОПЕЙЦИ " - НАРЕЧЕНИ САЩ -НЯМА ДА СЕ ПРЕДАДАТ И ЩЕ- " САНКЦИОНИРАТ " ЗЛОБНО -КОЙТО ИМ ПАДНЕ - ЗАРАДИ ШИСТОВИТЕ СИ "КРАЛЕ " !?!?!?
  • 18 ТЕМЕНУЖКА ПОЗДРАВЯВА Р.ОВЧ...

    0 1 Отговор
    КОГА Р.ОВЧ. ЩЕ ВЪРНЕ ОТКРАДНАТИТЕ МИЛИОНИ НАРОДНА ПАРА...ОСЪДЕН ОТ БЪЛГАРСКИ СЪД
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 глоги

    0 0 Отговор
    " САЩ са наш стратегически партньор, имаме стратегически диалог в областта на енергетиката." ТЪПИТЕ ЯНКИ ЩЕ ПРОДАВАТ СКЪПИЯ СИ ВТЕЧНЕН ГАЗ НА БЪЛГАРИЯ. С ТАКЪВ ПАРТНЬОР НИ ЧАКА САМО ПРИНУДА И БЕДНОСТ. ТЕМЕНУШКЕ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове