Last news in Fakti

12 Ноември, 2020 11:48 6 778 13

Пулмолог: 70% от хората с COVID-19 пият антибиотик без нужда

  • д-р софия ангелова-
  • пулмолог-
  • антибиотици

Д-р Ангелова призова хората да не се плашат от високата температура, която е водещ симптом при 80% от заболелите

Пулмолог: 70% от хората с COVID-19 пият антибиотик без нужда - 1
Кадър БНТ

Сред заболелите от COVID-19 има голямо напрежение, паника и страх. Това, че си ковид положителен не значи, че си обречен, че животът свършва. Хората имат нужда от едно изясняване. Това заяви пулмологът д-р София Ангелова по БНТ.

Тя обясни, че първото нещо при положителен тест е да останат вкъщи, да бъдат изключително спокойни и да приемат много течности, да проветряват дома си, да поддържат връзка с личния лекар и да приемат медикаменти по негов съвет. Да се отпуснат, да релаксират, да четат любима книга - да поставят тялото си в покой, което ще помогне за скъсяване на оздравителния процес. А той е до 14 дни, уточни специалистът.

Тя бе категорична, че става въпрос за борба с вирус, а не с бактерии и лечението не се повлиява от антибиотици.

70% от пациентите на домашно лечение са получавали антибиотик, без да имат нужда, каза още д-р Ангелова.

Само при 10% от болните е имало инфекция, която се лекува с антибиотици. Трябва да бъдем предпазливи в употребата на антибиотици, защото след това има опасност да остане антибиоточна резистентност, допълни пулмологът.

Д-р Ангелова призова хората да не се плашат от високата температура, която е водещ симптом при 80% от заболелите. Тя е защитна реакция, при висока температура вирусите загиват, обясни експертът. Към нея може да се появи кашлица, а след това и задух. Единият вид задух е да не можеш да поемеш пълноценно въздух, задушаваш се, но това е израз на паниката, на страха. Когато обаче има задух с повърхностно дишане, с накъсване на думите, този човек трябва да бъде прегледан и тогава да се прецени за болнично лечение. Това са 15% от заболелите, а 5% са тези, които имат нужда от интензивни грижи.

Не всички болни губят обоняние, уточни д-р Ангелова. При някои се получава загуба, при други се получава много силна болка по кожата. Има хора, които имат само температура, която продължава до 2 седмици. Трябва да има търпение, всеки да настрои своя часовник, че заболяването протича до две седмици.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    6 3 Отговор
    Така ни учеха и в казармата : При ЯВ автомата напред ( да не ни капе по краката) , спокойно (да не всяваме паника) , с бял чаршаф .....
  • 2 Обикновен овчар

    13 0 Отговор
    Всички ще се заразим по устойчивите ще оцелеят,органичната храна която е скъпа и рядкост дава имунитет останалата е рай са болести !
  • 3 Пласебо

    2 5 Отговор
    Пийте едно хапче вит. С и ще ви мине.
  • 4 истината е че

    7 0 Отговор
    с две думи всеки си носи КРЪСТА
  • 5 СМС от Ванга

    6 7 Отговор
    По-голема чума от Комунизумот нема.
  • 6 Знаем

    14 1 Отговор
    Е хубаво де, ама за да го пият само при нужда трябва някой да ги е прегледал и да е преценил дали имат нужда или не. Нали така? И как ще стане това като всички са абдикирали и личните преглеждат по телефона?
  • 7 Доказано

    6 2 Отговор
    нашето племе има единен генен състав с хлебарките, така, че ще оцелеем.
  • 8 Фактология

    1 9 Отговор
    Ай скрий се бе рошло.Проблемът ви е че обикновеният грип го слагате под един знаменател с ковида.З дена на антибиотик и съм пушка.Вървя и си пея.Важното е да налучкаш кой точно антиботик.
  • 9 Грейс

    7 1 Отговор
    Не съм лекар, но преживяното ме прави скептична към съветите на докторската. Без преглед от л лекар само с консултация по т~на резултата може да е пневмония. Пиша от личен опит
  • 10 Ето Резултата от паникьорите

    10 0 Отговор
    Лъгаха и плашиха,плашиха с какво
    Ли не, започнаха да усещат, че прекалиха и нанасят непоправими беди на Здравната система и психиката на българите! Не им пука, прибират много пари и точат здравната каса. Няма починали от рак, сърце, левкемия, тези хора да умират, нали? Няма такава държава с толкова изпростели о лакомо управници!!!!!
  • 11 Рошко

    3 0 Отговор
    Да си дойдем на думата, браво докторке в днешно време всички тези ковид идиоти са се повлияли от рекламите по телевизията и колегите ви рекламни агенти на фармацевтиката, за щяло и не щяло хапчета и инжекции още един път браво от мен
  • 12 Кой68

    0 0 Отговор
    Колкото "топ","специалисти" и т.н лекари-толкова мнения,препоръки и каквото се сетите.Всеки се бори за слава и да стане известен,а всъшност се постига паника и пълно отрицание на малкото истини..Лекари !!!
  • 13 Дълбоко виждащ

    1 1 Отговор
    Не е така-според мен!Когато една вирусна пневмония се превърне в Бактериална,а това се получава при Свинския грип,който умори много хора е Хубаво да се използва Подходящ!Азитромицин е много добър антибиотик при пневмония,а преди пневмония ако има катар на трахея или има гнойна ангина е добре да се вземе Зинат,Таванит и сега има пробиотик-Кисело зеле трябва да имате през цялата година няма да станете резистентни и да не ви действа Антибиотика!Това дет ви говорят,е тинтири минтири-Бактериите щели да се усъвършенстват и да не ....от антибиотик!Всяка рана лекувам,като взема и отворя еано драже и почна да слагам на раната Директно!Оставете ги книжните плъхове--Антибиотика спасява живот!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове