ФАКТИ.БГ

БСП: Достъпът до чист въздух е основно право на всеки

Всички жители на София заслужаваме да живеем в един по-чист и зелен град, считат младите социалисти

Публикувана: 21 Ноември, 2020 17:19
21 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1261
БСП: Достъпът до чист въздух е основно право на всеки
Снимка: Shutterstock/Илюстративна
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.

В продължение на повече от 10 години кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова изглежда, че не може да се справи с проблема около чистотата на атмосферния въздух в София. Така започва позицията на младежкото БСП по повод замърсеността на въздуха с фини прахови частици на територията на Столична община.

Ето какво казват те:

През 2017 г. България бе осъдена от Съда на Европейския съюз заради качеството на атмосферния въздух. Цели три години по-късно, администрацията в Столична община изглежда безсилна да се справи с този проблем, който според доклад от 2019 г. на Световната здравна организация се оказва пагубен за 15 000 българи годишно, които умират преждевременно заради мръсния въздух.

Необходими са работещи решения от страна на управляващите, за да запазим здравето на софиянци.

Замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ) идва от два основни замърсителя: битово отопление и транспорт.

За всички жители на столицата е видно, че улиците не се почистват. Това води до високи нива на запрашаване и допълнително влошава показателите на въздуха, който дишаме. Освен това пътната настилка през летните месеци е силно опесъчена, което е и предпоставка за множество ПТП-та в града.

С тази си позиция бихме искали да напомним, че с решение №855 от 06.12.2018 г. Столичен общински съвет прие промяна на механизма с оперативни мерки за обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества, чрез ограничаване на движението на МПС на територията на Столична община в случай на прогноза за висока степен на замърсяване на атмосферния въздух. Съгласно това решение при прогноза от страна на НИМХ или наличие на следните неблагоприятни метеорологични условия през зимния период: жълт код за мъгла, инверсия, безветрие или ниско атмосферно налягане и други, водещи до задържане и натрупване на атмосферни замърсители в ниските слоеве на атмосферата, може да бъде въведена мярката еднодневна абонаментна карта за всички линии на обществения градски транспорт на територията на Столична община на цена от 1 лев- т.нар. "зелен билет".

Всички ние - гражданите на София, знаем, че тази мярка бе активна едва няколко седмици. Според управляващите явно са необходими мерки само за няколко седмици, за да отчетат “видими резултати”, но според нас се изисква много повече.

Що се отнася до замърсяването от битово отопление, управляващите приеха наредба, която регламентира качеството на горивата – ограничаване съдържанието на сяра във въглищата и изисквания дървата за огрев да бъдат изсушени.

Според нас този метод е изцяло бюрократичен и не дава резултат в борбата със замърсяването с фини прахови частици, предвид това, че контролът е трудноосъществим.

През 2019 г. започна подмяна на уредите на твърдо гориво за отопление по ОП „Околна среда“. Целта на мярката бе да се стимулират гражданите да използват по-екологични уреди за отопление. Това е крачка в правилната посока, но уви твърде скромна.

Ние от Младежкото обединение в БСП – София настояваме за спешни мерки за справяне със замърсеността на въздуха с фини прахови частици на територията на Столична община и предлагаме следните решения на този проблем:

Битовите горивни инсталации да преминават през годишен технически преглед;

Налагане на по-засилени мерки с цел газификация, поставяне на климатични системи или включване на потребителите към Топлофикация. Природният газ е считан за най-екологичното гориво за отопление, но по данни на КЕВР за 2018г. едва 100 439 битови потребители са се възползвали от качествата му;

Необходимо е ключовите булеварди и натоварените възлови крастовища да се почистват поне веднъж седмично. А по-малките улици, с по-малка натовареност- минимум веднъж месечно;

Необходими са целенасочени данъчни облекчения за ползвателите на електрически автомобили и хибриди;

Мерки като „Зелен билет“, изграждане на вело-връзка между кварталите и разширяване обсега на електрически транспорт следва да бъдат приоритети на администрацията на Столична община;

Ние от Младежкото обединение в БСП - София вярваме, че всички жители на София заслужаваме да живеем в един по-чист и зелен град. Достъпът до чист въздух е основно право на всеки един човек и водещ критерий за качествен живот. Ние ще продължаваме да защитаваме това наше право и да се борим за здравето и живота на всеки един жител на София.

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.3 от 3 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
КРАДЦИ ЗАТВОР
1 Отговор
тая гадна крадла , ОТДЕЛЕ 10 МИЛИОНА ЗА МИЕНЕ НА УЛИЦИТЕ ТАЯ ГОДИНА . ВИДИМИЯ РЕЗУЛТАТ Е - НИ МИЕНЕ , НИ ПАРИ !

Коментиран от #12


Оценка:
-7 +6

Жельо жабата
2 Отговор
отмени софийското жителство. Резултата е, че София стана една от най мръсните столици в света, 7-мо място след Мумбай и няколко пакистански града. Племето само ще се затрие и без Ковид.

Коментиран от #4


Оценка:
-3 +9

Гербестан
3 Отговор
Фъндъкова т.е ГЕРБ под "предлог", че колите са основния замърсител гледат да правят само сини и зелени зони за да прибират едни огромни пари! Пркинги и алтернативи не се сторият и предлагат ? Основните замърсители от махалите с верни тъмнолики гербизбиратели обаче НЕ се закачат, нека си горят, каквото сварят нищо, че сме 21-ви век ? Некадърното управление на ГЕРБ е основна причина хората да не могат да дишат в пряк и преносен смисъл!

Оценка:
-5 +10

КМЕТИЦА...МАЧКАЩА НА ИЗБОРИ...ДРУГАРИТЕ
4 Отговор

До коментар #2 от "Жельо жабата":


И КЪДЕ ПО СВЕТА ИМА ЖИТЕЛСТВО, ОСВЕН В БИВШИЯ СССР....ДРУГАРИ КОМУНИСТИ ОТ БСП

Коментиран от #6, #8


Оценка:
-3 +9

вуйна
5 Отговор
Фандъкова,ПОЗОР!!! ОСТАВКА иЗАТВОР!!!!!!

Коментиран от #18


Оценка:
-7 +7

Драги
6 Отговор

До коментар #4 от "КМЕТИЦА...МАЧКАЩА НА ИЗБОРИ...ДРУГАРИТЕ":


по света имат акъл. В Германия във всяко село има по 20 фабрики, а не като тука, цялата икономика в София и всички селяни в София. Фаташ ли разликата?

Коментиран от #13


Оценка:
-0 +12

Де Факто
7 Отговор
Основното право на всеки, както каза ТИКВАТА-ТУЛУП е да се бачка.....за без пари.

Оценка:
-5 +4

8
Този коментар е премахнат от модератор.
БПФ
9 Отговор
Основният и най-страшен замърсител на въздуха са незаконните хъхpeшки свърталища и развъдници !!! Горейки каквото намерят в кюмбетата, техните питекaнтропски обитатели насищат въздуха с гибелна адска смес от всевъзможни отровни химически вещества, чието въздействие често пъти е еквивалентно на газова атака. Само безмилостното унищожаване на тия свърталища ще спаси живота и здравето на стотици хиляди нормални хора. Съд и затвор за отвратителната фъндъкова, под чието престъпно управление тия ракови тумори набъбнаха като гъби !!!

Оценка:
-0 +7

да бе
10 Отговор
Ами дайте пример първо вие - всички депутати и членове на БСП да слезат от колите и да ползват колелета, тротинетки и кракомобили поне месец - да покажат ползата за въздуха и да увлекат и останалите - примерът е най-важен, другото е празни приказки!

Оценка:
-1 +5

пример
11 Отговор
ами оставете си колите - семейството на всеки бесепар има поне 3 коли и подаръкът за отрочетата също е кола, и то каква! Ходете пеша и с колелета, дайте пример! Лесно се говори за неща, които и говорящите не спазват и не искат да правят нищо за промяната им!

Оценка:
-1 +9

ха ха
12 Отговор

До коментар #1 от "КРАДЦИ ЗАТВОР":


и като ги мият, какво ще стане, ще измият и въздуха ли - или ще наливате в колите също вода за гориво, че да не пушат ли?
все другите са ви виновни, вие сте си винаги ангелчета ненагледни!

Оценка:
-1 +4

КМЕТИЦА...МАЧКАЩА НА ИЗБОРИ...ДРУГАРИТЕ
13 Отговор

До коментар #6 от "Драги":


В ГЕРМАНИЯ НИКОЙ НЕ Е ВЗИМАЛ ЗЕМЯТА И ФАБРИКИТЕ НА ХОРАТА....НЕ КАТО ПРИ НАС....КОМУНЯГИТЕ ВЗЕХА ВСИЧКО НА ХОРАТА...

Коментиран от #17


Оценка:
-0 +7

КМЕТИЦА...МАЧКАЩА НА ИЗБОРИ...ДРУГАРИТЕ
14 Отговор

До коментар #8 от "Де Факто":


ЩО БЕ ЗА ПУТИН ГЛАСУВАХА И ДРУГИ, ОСВЕН РУСНАЦИТЕ.....ЗА БАЙДЪН, ЗА МАКРОН......ИЛИ САМО В БГ ИМА ДРУГИ НАРОДНОСТИ.....АЗА БСП НЕ СА ЛИ ГЛАСУВАЛИ МАЛЦИНСТВАТА ИЛИ ТАКА СИ МИСЛИШ.....

Оценка:
-0 +2

Ало,другарите,
15 Отговор
по ваше време Как беше въздуха от комините на Кремиковци? Може би в пъти

по-чист. Много удобно забравяте.

Оценка:
-0 +4

месара
16 Отговор
другари млади социалисти , дойдохте от селата и замърсихме въздуха в София !

Оценка:
-0 +3

Момент
17 Отговор

До коментар #13 от "КМЕТИЦА...МАЧКАЩА НА ИЗБОРИ...ДРУГАРИТЕ":


преди 30 години им върнаха всичко, но те предпочетоха да продават всичко и да си купят апартаментчета в София.

Оценка:
-0 +0

18
Този коментар е премахнат от модератор.
О. Ч. З
19 Отговор
Веднага да се уволни архитекта на София и всички сгради построени през последните 10г да се разрушат и да се направят наново на градинки. И новите сгради да се правят извън София. Само така ще се реши до някъде проблема със замърсяването. Очаквам много минус чета от баш софиянците дето живеят по 10 12 човека във малки апартаменти но поне кажете какво мислите не само минуси. За сравнение ще дам Лондон 8 милиона човека 80км във диаметър и със много паркове вътре елени зайци лисици, това при нас вече да е изядено

Оценка:
-1 +1

ха ха
20 Отговор
Основно право на всеки е да рита БСП.

Оценка:
-1 +3

Васил
21 Отговор
Не може един собственик димящ дизел с изрязан катализатор и FAP и да ми вика ама аз съм с ЕВРО-5 а кола на газ да не е екологична. В Германия колите на газ са със зелен стикер и спокойно минават в центъра въпреки че са с по ниска категория.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Николай Ненчев
Министърът на отбраната Николай Ненчев в парламента:
Голяма част от българските граждани от малки се учат от депутатите"

Още бисери
ТОП 5