Last news in Fakti

28 Ноември, 2020 11:26 2 531 28

1 млрд. лв. загуби за зимния туризъм при пълен локдаун

  • марияна николова-
  • туризъм-
  • ски

Коментар на вицепремиера Марияна Николова в „Събуди се“ по "Нова телевизия"

1 млрд. лв. загуби за зимния туризъм при пълен локдаун - 1
Снимка: Нова ТВ

Изчисленията показват, че при пълен локдаун в зимните курорти загубите ще възлизат на около 1 млрд. лв. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в предаването „Събуди се“ по "Нова телевизия" по повод мерките в туристическия сектор и желанието на германския канцлер Ангела Меркел ски курорти да бъдат затворени.

Тя обясни, че българските курорти спазват всички противоепидемични мерки. С моя заповед бяха издадени указания, които бяха заимствани от най-добрите ски дестинации. Те се спазват безупречно, показаха проверки, с изключение на някои административни пропуски. Не считам, че някой от бранша би си позволил риск или грешка, които могат да ударят целия сектор, подчерта министърът.

Вицепремиерът бе категорична, че въведените от правителството мерки са навременни. Опитваме се да спазваме баланса между това икономиката да работи и да запазим здравето на хората. В настоящия случай много е важна дисциплината и считам, че ако се мобилизираме за 3 седмици ще можем да посрещнем Коледните и Новогодишните празниците с любимите хора, уточни още тя.

Относно резервациите министър Николова отчете спад в записвания за предстоящата зима в размер на 40%. И добави, че се води много засилена рекламна кампания на балканските страни. В тази връзка тя коментира, че границите ни трябва да останат отворени, като единственото изключение да бъде PCR тест.

Министър Николова каза още, че бизнесът не се дели на туристически, на транспортен или на друг вид. Той е един и за всеки трябва да има помощ, като не трябва да бъде оставен сам в тази тежка ситуация. Тя изрази надежди, че туристическият бранш ще бъде гъвкав по отношение на възможността да кандидатства по новите икономически мерки и допълни, че към момента за секторите туризъм и ресторантьорство е осигурена помощ за над 23 млн. лв.

По думите на вицепремиера към настоящия момент местата за настаняване и спа центровете не са затворени, като работят с възможност да предоставят кетъринг услуга на базата на румсървис по стаите. Тя разясни, че браншът е изискал възможност в хотелите хранене да се извършва присъствено само за гостите си. Това е и моята позиция. Аз съм поискала това да бъде разрешено от здравните власти, но към настоящия момент все още нямаме отговор, поясни министър Николова.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всяка надежда оставете

    33 2 Отговор
    Оставка. Вън от управлението крадливи гербаджии.
  • 2 Де Факто

    31 1 Отговор
    Отново празни приказки и глупости на търкалета, нещо нормално за ГЕРБавите калинки.
  • 3 Сигурно

    34 2 Отговор
    Колко трябва да е наивен някой да си мисли ще има зимен туризъм.
    Тази година ще е напълно нулева и ако някои се още се надява на туризъм ще загуби много. Този сектор трябва да се забрави и всички да се преориентират, а не да се наливат помощи в него. Не може да се спаси неспасяемото някои сектори трябва да бъдат пожертвани. Туризма е такъв и в него да се наливат помощи е пари хвърлени на вятъра.
  • 4 Пусни

    31 1 Отговор
    лифтовете без пари , че да се излъжат поне някои от българите. Иначе забрави за сезона.
  • 5 ХОДИ

    27 1 Отговор
    да докараш скиори от Африка !
  • 6 ТаУмВзе

    19 1 Отговор
    Защо така Робе? Само Чекмеджета на печалба. Трай, лази и лай! КРУМ БЕ!
  • 7 Оги

    23 2 Отговор
    Мутрагите го закъсват. Боко ще трябва да осигури някой европейски фонд за “усвояване”. :)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ихуууу

    7 12 Отговор
    Да живее ГЕРБ Слава на ГЕРБ Най компетентните, на гръб изнесоха България към висините. Браво
  • 10 Производител

    12 4 Отговор
    От ЕС опускат милиарди за българският бизнес, но парите не достигат до нас! Ние гражданите трябва да доминираме над селяните като робовладелци над роби, но нашият държавен ШЕФ се оказа комунист, който се мисли за ‘’демократ’’ и раздаде парите на всички комунисти в България които ги мързи да работят и техните семейства и деца, както и на фирмите близки до ГЕРБ, а на нас бизнеса казва, че бил помогнал?! Най-лошото е, че той наистина си мисли, че ‘’ни е помогнал’’! Оттук натам не трябва да допускаме парите за българският бизнес да достигнат до нито един комунист, та ако ще и да се влачи по корем пред парламента от глад! На селяните нито лев, само на тези селяни които имат фирми и плащат данъци. Строг контрол на парите от ЕС или го сваляме от власт, а това е лесно за нас като му спреме парите към бюджета и ще раздава след това…Едно неадекватно правителство не се сваля с 30 нео-комуниста на жълтите павета, а като бъде оставено без пари и приходи към бюджета, а то е само на крачка от това ако продължава да раздава парите на комунистите и техните семейства и деца!
  • 11 БСП.......БЕТОНИРАНАТА ОПОЗИЦИЯ

    3 12 Отговор
    САМО НЕ БСП НА ВЛАСТ...ТИЯ ПАРИ СИ ГИ КРАДАТ И БЕЗ КОВИ....
  • 12 Без име

    11 1 Отговор
    Един милиард лв без черно счетоводство. А за нас българските граждани пак е скъпо по тези места. Направете го така че и за обикновените български граждани да са добре дошли и ще сте добре. А не да плачете за чужденци.
    .
  • 13 Безсмертний

    11 2 Отговор
    Ши са разплачъ тез обирджии да не фалират случайно.
  • 14 Служебен ревач

    13 0 Отговор
    Разплаках са без да ми наредят. Сълзите ми течат като водопад.
  • 15 Значи

    11 1 Отговор
    са 5 милиарда , 4 в джобовете , 1 щеше да е деклариран !
  • 16 маргинал

    15 0 Отговор
    Бряяя,щом 1 млрд. ще им са ЗАГУБИТЕ ,някой може ли да каже , КОЛКО стотици милиона са внасяли ДО СЕГА в бюджета -като данъци ? А ??

    Коментиран от #25

  • 17 aide

    12 0 Отговор
    Казва се ПЪЛНО ЗАТВАРЯНЕ, а не ЛОКДАУН българи такива.
    Явно се чувствате по-големи европейци така.
  • 18 Аамет Азисовски

    9 0 Отговор
    И кипърските безработни ли да мисля сега?
  • 19 Тая

    13 1 Отговор
    разбирачка нали троши пари да обикаля зимните курорти , всичко било наред за сезона , "хотелиерите и кръчмарите" точели вече бръсначите за туристи , сега не им излизат сметките ! Да си ходят на гости !

    Коментиран от #24

  • 20 Trск

    5 1 Отговор
    Джобни пари за Боцето ;)
  • 21 Само по

    5 1 Отговор
    Гел тв.
  • 22 МУТРИ ВЪН

    4 1 Отговор
    ОСТАВКА СЪД ЗАТВОР
  • 23 Та да попитам

    8 0 Отговор
    Този МИЛИАРД за трите седмици ли се отнася? Нищо чудно! Тридесет дни по 30 милки дневно,натам водят.И това е при масова истерия,свързана с пандемията.А преди нея се когато спокойно се гъчкаха по хотели,влековете с часове опашки,кръчми,кафета, дискотеки.При необуздани цени на всички храни и услуги.Ако съм Премиер,ще накарам НАП ,НОИ да даде пълна разбивка,фирма по фирма ,колко данъци и осигуровки е плащала два сезона назад.Да не стане така,че да са отчетени данъци за стотина милиона общо.Затваряй! Да не стане римейк на миналата година.Полудяват и беснеят,че ще губят по десетки хиляди на ден.Не от от,оборот- чистак кеш в джоба.
  • 24 Pete

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Тая":

    Точно , да фалират, веднъж ни излъгаха с агнешка плешка в Банско за 120лв. Сега да си я хапват и да им е сладко.
    Мазни кръчмари....
  • 25 Рете

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "маргинал":

    Този бизнес , крие обороти от години.
    Ако имам власт плащания само с карта и след това, плащане на данъци за 5 години назад.
    Г-н Борисов, крайно време тези хора да си платят а не да искат помощи.
  • 26 Васил

    2 0 Отговор
    И без това туризма у нас не струва да фалират
  • 27 stan4o

    0 0 Отговор
    Да пият една студена вода с хлорендиоксид. Да ги е карал Бойко да строят хотели? Има проблем! Кого ще проверяват данъчните, като хотелите и ресторантите няма да работят. В криза и една индустрия- данъчната.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.