20 Януари, 2022 13:45 1 623 9

Ските борят депресията

  • ски-
  • депресия-
  • спорт-
  • здраве

Физическата активност влияе позитивно на здравето на хората

Ските борят депресията - 1
Снимка: Shutterstock

Депресивните разстройства са широко разпространени, като в световен мащаб депресията представлява едно от най-често срещаните и тежки увреждания.

Физическата активност влияе позитивно на здравето на хората. Положителни резултати се наблюдават и в менталното им състояние, възможна е например превенцията на различни тревожни и депресивни състояния.

Група изследователи, сред които са Мартина Свенсона, Лена Брундин, Софи Ерхард, Стефан Джеймс и други, решават да проверят дали участието в ски бягане на ултра дълги разстояния може да се свърже с по-нисък риск от развитие на депресия.

В тяхното проучване са включени 395 369 души на възраст до 21 години от Швеция.

Скиори, които са участвали в състезание по ски бягане на дълги разстояния и хора, които не са включени в него от общата популация са били изследвани след състезанието.

Участието на скиорите в ски бягането също е било проследявано, за да се определи нивото на активност в него. Изследователите също така отбелязват времето, за което е финиширал дадения участник.

Информацията относно времето за финал е използвана като стойност, с която да се измери нивото на физическото състояние на човека. Личната им информация, като датата на раждане, пол и степен на образование е получена от националния пациентски регистър за диагнози и статистиката за социално-икономическите данни на Швеция.

След анализ на резултатите изследователите стигат до извода, че рискът от появата на депресивно разтройство при скиорите е значително по-нисък през периода на проследяване

От проследените общо 395 369 лица, след период средно от около 10 години, общо 3075 от тях са диагностицирани с депресия, пише trafficnews.bg.

Връзката между участието в състезанието по ски бягане и по-ниската честота на депресия се наблюдава както при мъжете, така и при жените. Като тази честота е почти еднакваи при двата пола.

При мъжете обаче по-доброто време за финал се свързва с по-ниска честота на депресия в сравнение с тази при по-бавните скиори. При жените това време не е от значение.

Реултатите показват значителна редукция на риска от поява на депресия с 50% при скиорите, в сравнение с този при хората, които не карат ски и не са участвали в състезанието.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 0 Отговор
    Голяма "изследователска" глупост! Ясно е, че физически и психически здравите хора ще обичат ски-спорта...
  • 2 123456

    6 1 Отговор
    Доста приятели се контузиха по време на ски
  • 3 Да ви кажа честно

    5 2 Отговор
    Като караш си мислиш за доста неща от живота,не винаги хубави
  • 4 Ммм така е

    2 2 Отговор
    Верно гонят депресията.Както си завеян и умърлушен и като се хакнеш в някое борче.....
  • 5 ЯСНО ЗАЩО

    5 1 Отговор
    В АФРИКА НАСЕЛЕНИЕТО СТРАДА ОТ ДЕПРЕСИЯ😕
  • 6 спасение няма

    4 5 Отговор
    карам ски и бягам от ковид глашатаите,ама като се прибера в хотела и пусна ковид телевизиите ми се връща депресията!
  • 7 Българин

    2 1 Отговор
    Пък да знаете фераритата как още по-добре борят депресията.
  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 1 Отговор
    А пък коронавируса бори скиорите и Банско е неговия инкубатор!
  • 9 Азиим

    2 0 Отговор
    Аз моята депресия я боря на село - с брадвата или мотиката, според сезона...