Last news in Fakti

20 Ноември, 2012 18:53 1 932 0

Движение ДНЕС: Законът за допитванията е кух

  • движение-
  • днес-
  • референдум

25 милиона на „вятъра” за референдум

Движение ДНЕС: Законът за допитванията е кух - 1
Снимка: БГНЕС

Ще потрошим 25 милиона лева, а може и повече, за предстоящия референдум да се строи ли нова ядрена централа, който трябва да се проведе на 27 януари 2013 година.  А резултатът ще бъде абсолютно никакъв. Това заяви проф. Михаил Константинов по  време на дискусия  „Гласът на гражданите – глас Божи или глас в пустиня? Пряката демокрация – инструмент, оръжие или формалност?”, организирана от „Движение за национално единство и спасение” /ДНЕС/.

Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление има един основен недостатък: прагът, поставен пред националните референдуми – да гласуват толкова хора, колкото на последните парламентарни избори. В сегашните условия това означава, че 4 345 500 трябва да излязат да гласуват на референдума на 27 януари догодина. Абсолютно е ясно, че на зимен референдум толкова хора не могат да бъдат изкарани. Аз съм убеден, че и 3 милиона души няма да излязат. Вероятно ще излязат повече от 1,4 милиона да гласуват, което по една друга клауза означава, че въпросът ще бъде обсъден в Народното събрание, но и сега всеки депутат може да постави за обсъждане каквото си иска в парламента, коментира Константинов.

Участниците в дискусията определиха, че в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, приет през 2009 г., е заложен невъзможен праг. Според Константинов: „Една бариера, направена не само от тогава управляващата тройна коалиция, а с участието и на опозиционните сили. Със забележително единство приеха тогава българските политици текстовете на закона. Тогава не демонстрираха и проформа противопоставяне. Просто се съгласиха, че ще направят невъзможен националния референдум, по-скоро неговата валидност”, аргументира се проф. Константинов.

Пред журналисти той обясни, че в случая за предстоящия референдум ГЕРБ се хваща ръка за ръка с БСП. „След като ГЕРБ най-вероятно ще подкрепи идеята за нова ядрена мощност, аз не виждам кой срещу кого играе. Нали основните противници в момента са ГЕРБ и БСП, те ще застанат зад една и съща кауза, но БСП ще отнесе вината за проваления референдум по две причини. Първо, защото те приеха този закон и Станишев моля да не се прави на такъв, който се събужда от сън и пита: абе кой прие този калпав закон.  И второ, защото тези 25 – 30 милиона лева, които ще ги потрошим, след това гербаджиите ще кажат: тези ограбиха милионите на пенсионерите. А видимо БСП не желаят да скачат, защото понасят негативи”, прогнозира проф. Константинов.

Според Даниел Пейчев от Българска асоциация по изборни системи, малко под 1 милион гласове ще наложи гласуването на тази тема в Народното събрание.

Позициите тук са интересни: ГЕРБ обяви, че не е против атомната енергия, но против самата централа Белене, отбеляза Пейчев.

Упражняването на правото на пряка демокрация е важно както за управляващите, така и за гражданите, така и за опозицията. В момент, в който имаме слабо управление, в момент, в който имаме слаба опозиция, гражданското общество трябва да се яви като контролиращ орган. Когато не е дадено това право, имаме граждански протести, та дори и гражданско неподчинение, коментира по принцип Пейчев.

Според Пламен Даракчиев е разумно да се промени законът, да се приеме такава процедура не защото можем от нея да очакваме чудеса, а защото това ще е оръжие за натиск, каза Даракчиев и даде за пример Закона за горите.

Според Юлий Павлов трябва да бъдем изключително внимателни с националните референдуми, защото едно силно мотивирано малцинство може да наложи волята си.

Анжелика Цокова, Гражданско движение ДНЕС, координатор, обяви пред медиите, че днешното събитие е свързано с желанието да използват всички възможности - и на неправителствения сектор, и на представителите и на институции, които биха се заинтересували от  промяна на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, тъй като той е кух и не дава възможност на гражданите да изразяват своето мнение. Експертите на движението имат готовност да действат в тази посока. Според нея прагът за гласоподавателите реално трябва да е около 50% от гласувалите на последните избори.

Дискусията предизвика огромен интерес на експертите  и не случайно, тъй като гласът на гражданина е в патова ситуация.

България е имала три национални референдума в своята история. Първият през 1922 г. за виновността на правителствата на Гешов, Данов и Малинов. На него 75% от гласоподавателите обвиняват тези правителства и тримата престояват в затвора седем месеца. Вторият референдум е през 1946 година, когато гражданите гласуват за премахване на монархическото управление. Тогава 97% от гласоподавателите дават своя вот за Народна република. Третият референдум е през 1971 година, когато се прибавя член 1 – за водещата роля на БКП, като аналогичен член СССР въвежда след нас.

От историческата справка става ясно, че България няма достатъчно опит в тази посока, като например една Швейцария, която прави по три референдума на година. Но в случая възниква въпросът: що за популизъм е това, след като е предрешен изходът на този референдум?! В същото време отново ще ни напомнят как е дадено възможност на гражданите да се произнесат. Факт е, че едни съществени промени в Закона не могат да станат с магическа пръчка и за това е необходимо време. Е, тогава защо едни милиони трябва да отидат на вятъра, вместо да се оползотворят за пенсии, да се вложат в здравеопазване или другаде?

А вие как мислите?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове