Last news in Fakti

3 Декември, 2020 12:01 2 188 10

Мораториум върху плащането на лихви и главници по кредити, докато трае пандемията

  • министерски съвет-
  • бойко борисов-
  • лъчезар борисов-
  • кирил ананиев-
  • томислав дончев

Положихме много усилия, отбеляза на съвещание в Министерски съвет премиерът Борисов

Мораториум върху плащането на лихви и главници по кредити, докато трае пандемията - 1
Снимка: БГНЕС

"Положихме много усилия и за радост колегите от Европейския банков орган разрешиха българският бизнес да ползва този мораториум и да отложим плащането на лихви или главници по кредитите в следващите месеци, докато трае пандемията". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работно съвещание в Министерския съвет с членове на правителството, предаде БНТ.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов потвърди, че това е важна и очаквана мярка от бизнеса.

"При предния път бизнесът разсрочи над 9 млрд. лв. свои кредити. Считам, че това е една от най-силните икономически мерки. Благодаря на колегите от БНБ, които бяха в комуникация с Европейския банков орган и се стигна до това решение. Към момента очакваме насоки съответните документи от Асоциацията на търговките банки, които да бъдат предоставени в БНБ за одобрение", заяви още министърът на икономиката.

Министърът на финансите Кирил Ананиев изтъкна, че изключително много нараства доверието на световните и европейските финансови институции по отношение на България.

"Тази година се случиха няколко неща, които за нас са чест и гордост, че се постигнаха", отбеляза Ананиев. Той беше категоричен, че страната ни изпълнява ускорено всички мерки, поети като ангажимент, за да може по-бързо да се осъществи конвергенцията и да влезем в еврозоната.

Министър Ананиев посочи още, че България прави най-добрата емисия на дълг за тази година. "2,5 млрд. взехме заем при най-ниските нива на обслужване на дълга и това се призна от всички международни финансови институции. Освен че влязохме в ERM II, знаете, че станахме член и на Банковия съюз - това също е едно голямо признание за България. И не на последно място, ние участваме редовно в заседанията на Еврогрупата. Нашето мнение се чува от държавите членки на еврозоната - на всяко едно заседание на Еврогрупата присъства и министърът на финансите на Република България", заяви още Ананиев.

В рамките на работното съвещание министърът на икономиката Лъчезар Борисов докладва също за напредъка по отношение на мярката за ликвидност на засегнатите сектори от противоепидемичните мерки, която се изпълнява с помощта на НАП.

"Мярката е изключително бърза, кандидатства се в рамките на седмица и в кратки срокове средствата трябва да стигнат до бизнеса", добави министър Борисов. Той потвърди също така, че отложената за кратко мярка за т.нар. големи малки компании с оборот над 500 000 лв. отново ще продължи и скоро ще бъде отворена.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев напомни, че тази вид подкрепа е с европейски средства и добави, че ще бъде осъществена чрез системата ИСУН, като целта е процедурата да бъде максимално олекотена и подкрепата да стигне бързо до компаниите, засегнати от ограничителните мерки заради пандемията. Вицепремиерът напомни, че чрез Европейския социален фонд се оказва подкрепа и за заетите.

"От началото на следващата година ще се продължи и с други мерки за активна подкрепа. Това не е причина ние да изоставяме основните си приоритети, ще продължим с инвестиционни мерки, които подпомагат компаниите да си подобряват материалната база, машинното оборудване. Още от началото на следващата година ще се въведат мерки в подкрепа на иновациите и авангардните научни изследвания", заяви още вицепремиерът Томислав Дончев.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ангелинка

    0 9 Отговор
    Уважаеми г-н Борисов, мораториум върху провеждането на избори е крайно нужен и би спасил милиони български животи!

    Коментиран от #6, #8

  • 2 Ангелинка

    0 13 Отговор
    Който няма ваксина - да бъде лишен от изборни права!
    Това също звучи справедливо.

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Това прилича на:

    3 0 Отговор
    Ако успея да взема кредит от банка - това означава ли, че кредитният ми рейтинг се е повишил ? И всъщност какво признание съм получил от банката?
  • 5 Чичо

    3 0 Отговор
    Министър председателю с шкафче оставка
  • 6 бл.134 в Зап. парк

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ангелинка":

    Изроди!
  • 7 Чичо Ади

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ангелинка":

    А да ви обесил на центъра
  • 8 Бай Доню

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ангелинка":

    Щом в Америка имаше и тук ке има Март и после шкафа у затвор
  • 9 Говедар

    6 0 Отговор
    Стига с тия глупости - ПОДАВАЙТЕ СИ ОСТАВКАТА СМОТАНЯЦИ...
  • 10 Българка

    9 1 Отговор
    Социопатът да каже на калинките си в НАП, че трябва да се сложи и мораториум върху дължимите суми за данъци и осигуровки. Дребният и среден бизнес едва диша, вече много малки фирми фалираха.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове