Last news in Fakti

21 Ноември, 2012 14:27 1 414 2

Станишев към ГЕРБ: Всички ли ще арестувате

  • станишев-
  • декларация-
  • арест-
  • николай колев - босия
Станишев към ГЕРБ: Всички ли ще арестувате - 1
Снимка:БГНЕС

Бойко Борисов и върхушката на ГЕРБ направиха институциите за посмешище. Всички ли ще арестувате, обърна се към ГЕРБ лидерът на КБ Сергей Станишев по повод случая с ареста на Николай Колев-Босия. Станишев прочете от парламентарната трибуна декларация на Коалиция за България, в която се коментира предстоящия референдум, избора на главен прокурор и други проблеми. Ето и пълният текст:

"Вчера полицията задържа поета-дисидент Николай Колев. Той беше задържан в ареста на 1-во РПУ. Интересно защо - Защото в знак на протест възнамеряваше да хвърли по един развален домат по президентството, Народното събрание, Министерски съвет, ВСС, БНТ и БНР. За своите намерения той беше обявил в социалните мрежи и в открито писмо до ръководителите на тези институции, в което заяви, че те носят отговорност за състоянието на страната. Народното събрание, всички ние - за липса на ориентация, професионализъм и патриотизъм при изготвянето на законите; президентството -  за нищонеправене; Министерски съвет - заради цялостната му политика и действията срещу обществото и националните интереси. Вероятно г-н Колев е бил задържан за хулиганство при една блестяща полицейска операция - 40 полицаи задържаха един дисидент.

Само че всички в България разбират, че става дума за политически протест, а не за хулиганство. И очаквам за това, че повдигам този въпрос, ГЕРБ за пореден път да ме обвинят, че не уважавам институциите  и може би поощрявам безредиците. Но преди да го направите си задайте въпроса - колко българи днес оцеляват в мизерия и загубиха работа през последните години -  около 250 000 нови безработни за три години и половина. Колко българи изключват телевизора, когато видят как от екрана Бойко Борисов и българският Брад Пит се хвалят с постиженията си или внушават, че хората живеят все по- добре и по- богато? Колко българи живеят с усещането на несвобода и ясното съзнание, че голяма част от медиите обслужват властта? Колко българи са наясно, че голяма част от законите и решенията на тази власт обслужват конкретни икономически и политически интереси на вашите олигархични кръгове? Колко българи в крайна сметка са оскърбени от липсата на елементарна справедливост и от перспектива за себе си и за държавата?

Всички ли ще арестувате? Няма да ви стигнат РПУ-тата. Ще кажете - институциите трябва бъдат уважавани. Уважавайте ги вие първо! Спазвайте законите поне и елементарните правила за благоприличие.

Днес цялата власт в държавата принадлежи на ГЕРБ - не само тази, която ви се полага по вота на българските граждани, които гласуваха преди три години и половина за вас, но това не ви стига. Вие искате тотален контрол върху всичко - съдебна власт, бизнес, медии, съсловни организации, футболни клубове и агитки. Защо? За да продължите безнаказано да ограбвате държавата и хората. Всеки ден вие погазвате единственото безусловно завоевание на българския преход - свободата и демокрацията.

Бойко Борисов и върхушката на ГЕРБ направиха институциите за посмешище. Първа жертва падна парламентът, защото Борисов третира собствените си народни представители унизително - като пионки и ви нарича безделници, които безапелационно изпълняват неговите желания и прищевки. Той дори не си прави труда да го скрива. Не идва да защити бюджета в Народното събрание, въпреки че това е негово задължение по Конституция, по смисъла на закона. И вие очаквате хората да ви уважават? Хората да уважават парламента? няма как.

Ще ви дам един пресен пример - утре ще обсъждате процедурни правила за издигане на нов конституционен съдия. Обяснете ми как ще стане това, след като има избрани двама конституционни съдии и няма подадена оставка, няма пререшаване от Народното събрание на решението, което избира госпожа Марковска? Забъркахте един голям скандал, унизителен за българския парламент. Как ще излезете от тази противоконституционна ситуация, от тази конституционна криза, която може да доведе всяко решение на Конституционния съд да бъде оспорено в бъдеще? После пак ще пишете писма до Барозо. Моля ви не се излагайте, защото ще изглеждате още по- смешни и в европейски очи.

А президентът - влезе в ролята на патерица - да вади Бойко Борисов от батака, който самият премиер забърка. Защото всички знаят, че фигурите а Конституционния съд - и двамата които бяха избрани, и този, който ще бъде евентуално предложен от СДС - са избрани лично от него. И всичко това, което се прави като процедурни правила, са безсмислени, формални и нямат никакъв смисъл. Искам да попитам - как така президентът ще има уважението на хората, след като по Конституция той трябва да бъде гарант на основния закон, а той го наруши по време на клетвата в Конституционния съд? Ами след изборите, ако не му хареса резултата, няма да даде мандата на тези, които да спечелили, ако не са ГЕРБ? Срам!

А предстоящият избор на главен прокурор - властта вече го опорочи. Мнозинството във ВСС още при първото изпитание клекна пред Бойко Борисов и пред Цветан Цветанов и промениха правилата. Направиха правилата така, че няма таен избор за главен прокурор. И тези опити да имитирате промяна и връщане към старите правила и някаква справедливост - никого няма да излъжат. Защото електронното гласуване означава контролиран от властта вот на членовете на ВСС. Питам - кой в България или в Европа ще има доверие на този главен прокурор, както и да се казва, избран по тази процедура? Отменете тази процедура, иначе ще имате проблеми! Кой очаква да има членство в Шенген при такива начини на избори на магистрати на висши позиции? Кой очаква да бъде свален механизма по проверка по ПВР? Никой, освен вас може би.

Напълнихте държавата с ГЕРБ-ери калинки - некомпетентни, послушни, попълнили декларации за лоялност към ГЕРБ - не към обществото, не към държавата, а към ГЕРБ.

А референдумът - вие погазихте волята на 780 000 български граждани, които поискаха референдум за Беленe. С номера, с погазване на закона вие махнахте съдържанието на въпроса. Но хората ще ви накажат и ще гласува ЗА нова мощност и ЗА Белене. Това ще бъде вотът на българските граждани на референдума.

Вие толкова сте упоени и вкопчени във властта, че сте загубили всякакво усещане за реалност и свян. Дори вече ви мързи да променяте законите така, както ще обслужват вашия интерес. Вие направо го карате магистрално, газейки законите като валяк. ЦИК, вашето мнозинство гази закона по отношение на Закона за референдумите. Член седми там ясно казва, че се формират РИК на основата на РИК от предишните парламентарни избори. Вашият ЦИК погази закона и вкарва различен начин и съотношение в комисиите. Мислите, че и това ще бъде забравено, незабелязано и ще бъде простено. Няма да бъде простено от българските граждани, защото вие сте влезли във фаза на отричане на всичко, което не ви допада и ви разваля комфорта.

В събота имаше национален протестен митинг и хората заявиха своя гняв. Каква е реакцията на властта - Бойко Борисов явно е седял пред телевизора, няма друго какво да прави министър-председателят и е броил колко са участниците в митинга. Много бяха - и това го казаха Ройтерс и Евронюз. И казаха, че правителството на ГЕРБ не се справя. Влязохте в спор и с международните медии. Това е отричане на реалността и за това ще си платите сметка на изборите.

След изборите новото правителство ще трябва - след 23 години преход и демокрация и след 4 години разрушително за институциите и за държавността управление на ГЕРБ - да гради наново българска демократична държава, съвременна и европейска, която ще работи за гражданите. И ние търсим подкрепата на всички български граждани - леви, центристи, десни, които искат да участват в този протест - за да се свали една хунта от власт."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 николай маринов

    1 1 Отговор
    Не симпатизирам на БСП ,още по-малко на Станишев ,но за всичко е прав . Тези наистина преядоха с власт и се самозабравиха . И това нагло недоразумение Дянков , взело да ми обяснява колко добре живея........ !!!!!!!
  • 2 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
    В ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ДЪРЖАВИ НЯМА ДИСИДЕНТИ НО В БЪЛГАРИЯ ИМА ,А В ДЪРЖАВИТЕ КЪДЕТО УПРАВЛЯВАТ ГЕНЕРАЛИ ИМА ДИКТАТУРА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове