Last news in Fakti

22 Ноември, 2012 16:58 3 438 25

Протести в цялата страна срещу забраната за пушене на закрито

  • протест-
  • тютюнопушене-
  • забрана
Протести в цялата страна срещу забраната за пушене на закрито - 1
Снимки: БГНЕС

Протест срещу тоталната забрана за тютюнопушене на закрито започна в 15.30 на площада пред Народното събрание и събра около 600 участници. Недоволни от това положение излязоха по улиците и в няколко от големите градове у нас - Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Шумен.

Организатор на протеста е Сдружение на заведенията в България - неформално обединение, създадено в социалната мрежа Фейсбук след приемането на промените в Закона за здравето от 1 юни тази година, въвеждащи пълна забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места, включително в заведенията за обществено хранене и местата за развлечение. Членове на сдружението са над 4000 юридически и физически лица, уточни „Дарик“.

Протестиращите настояват да се върне старият режим за пушене на закрито, защото сегашният заплашва заведенията с фалит. На протеста бе и председателят на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация Благой Рагин.

Собственици на заведения напомниха, че за да спазят изискванията на предишните промени, които регламентираха отделни зони за пушачи и непушачи, са инвестирали солидни средства в кризата, които де факто са хвърлени на боклука. Според тях забраната е довела до 40% спад в оборота  някои заведения, което налага да се съкращава персонал.

Полицейското присъствие около сградата на парламента е засилено, а заради протеста е затворена улица „Шишман".

Протестната акция е под мотото „Бунтът на масите“ и участниците в нея заявиха, че пледират за равни права на пушачите и непушачите. Недоволните оформиха импровизирано кафене с маси, столове и надписи: „"Фалирал“. В центъра му бе поставена оградена с телени огради кошара, символизираща изолацията на пушачите в обществото Много от тях носеха плакати: „Забраната не отказва, а увеличава пушачите“; „Запазете правото на свободен избор“ и др.

В „кошарата“ застанаха известни личности, между които Андрей Слабаков, Джоко Росич, Любен Чаталов и др. Те носеха на гърдите си табела „Пушач“ и демонстративно запалиха по цигара. Между протестиращите са и български депутати, съобщи БГНЕС.

Забраната за пушене на закрити обществени места няма да бъде отменена, обаче заяви министър-председателят Бойко Борисов пред Нова телевизия по повод на протестите. „С цялото ми уважение към това, че всеки има право да пуши или не, сигурен съм, че забраната няма да отпадне“, каза той. По думите му постепенно хората свикват с новото положение и няма основание то да бъде отменено.

Преди е било разрешено да се пуши дори в самолетите и в градския транспорт, но в наши дни това, освен че е забранено, е и знак за лошо възпитание, изтъкна премиерът.

По експертни разчети икономическите ефекти от забраната се изразяват в над 228 млн. лв. по-малко приходи за бюджета годишно. А според НСИ към края на третото тримесечие заетите лица в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ са намалели с 10 700 души, което прави сектора с най-висок процент намаляване на заетостта.

Преди седмица депутатите Кирил Гумнеров и Стоян Иванов внесоха промени в Закона за здравето с искане за отпадане на тоталната забрана за тютюнопушене в заведенията. Тогава Гумнеров заяви, че след въвеждане на забраната българите пушат с 8 % повече цигари, отколкото преди нея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 W164

    0 1 Отговор
    БЪЛГАРСКА РАБОТА.САМО ЗНАЯТ ДА ПРОТЕСТИРАТ.ВСЕ НЯКОЙ ДРУГ ТРЯБВА ДА ИМ Е ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО
  • 2 Ростислав Драгостинов

    1 0 Отговор
    Забраната не цели намаляване на тютюнопушенето, а намаляване на смрадта. Пушачите ако искат могат да скочат и под влака, така че няма как да ги опазят от собствената им простотия.
    Аз например имам проблеми с газовете, но пърдя главно в кенефа, не в заведенията и ресторантите, при това не се чувствам с ограничени права. Също така не съм забелязал заведенията да са празни, особено баровете. Само дето се вижда по-добре и не се налага да се събличаш на балкона, като се прибереш.
  • 3 Nepushach

    1 0 Отговор
    Какъв равен избор, тази забрана е най-хубавото нещо , да не говорим че вече масово не се спазва по дискотеките, но нека поне кафенетата останат с чист свеж въздух. Пушачите ми говорят за равни права. Аз имам право да стоя на чист въздух и не съм длъжен да дишам цигарен дим и да мириша на лайна след едно кафе !!! така че драги замислете се поне малко за някой друг освен за собствения си г*з а това с фалита не ми го пробутвайте лично живея на 5 метра от 2 кафенета които са постоянно пълни и хората си пушат навън, да не говорим че вече са обградени с найлон и отоплени всички външни помещения пак заради "горките" пушачи. Ако се тровите това си е ваш личен проблем но не тровете и нас !!!
  • 4 бай кольо

    1 0 Отговор
    Забраната за пушене на обществени места не е направена в ущърб на пушачите, а в полза на непушачите. Това е единственото хубаво и цивилизовано нещо, което направиха управляващите. Тези които протестират са хора с ниска култура, без уважение към околните, хора които протестират срещу собственото си здраве и срещу здравето на децата си!
  • 5 пушач

    0 1 Отговор
    Аз пък предлагам да се забранят всички руски коли,двутактови двигатели и коли на повече от 10 години,също така старите автобуси и въобще всичко където не покрива евро-4. Аз повече време прекарвам на път и на улицата отколкото в заведенията.На съседа москвича за 10 секунди прави повече вредни емисии отколкото аз да изпуша 1 кутия цигари. ДА СЕ ЗАБРАНИ!!! А ти непушачо твоята кола ме трови и да я махнеш. А като няма никой в заведението ще идеш ли сам да си седиш щото аз няма да дойда.
  • 6 Изумен

    0 0 Отговор
    Няма по-малоумно нещо от това, хората сами да настояват за свободен избор бавно да се тровят със умишлено вложените канцерогенни вещества в цигарите, за да не намаляват и милионите от фармацевтичния пазар!
  • 7 кретенко

    0 0 Отговор
    нека да спрат да спонсорират тютюнопроизводителите и да махнат данъка на цигарите :) и да затворят фабриките за цигари :) които са на хорицата с много власет и с големи пачки :)
  • 8 Japoneze

    1 0 Отговор
    Купи си Дегазин,за да не пръцкаш!На пушачите-Купете си и електронни цигари,и стига сте мрънкали-сякаш ви лищиха от вода и храна,тъкмо един повод да излезете на въздух-да побъбрите с другите
    пафкащи!
  • 9 lud

    0 1 Отговор
    А защо не искарат непушачите на вън в "закритите и отоплени" помещения?Нали искате чист въздух-отвън е чист,стойте си отвън и си го дишайте а ние ще си се тровим вътре!Въпрос на избор и на гледна точка. :)
  • 10 Още 1 непушач

    1 0 Отговор
    И според мен това е най хубавото нещо което направиха това правителство. За Първи път от години насам като се прибера от кафене дрехите ми не смърдят на гадни цигари. И аз съм пушил знам какво е ,но както колегите по долу казаха никой не е длъжен да диша отровата която пушат пушачите. Мене може да ми щукне да дишам лепило това значи ли че другите хора в заведението са длъжни да се тровят с мен?
    Още повече ,че пасивните пушачи се тровят понякога и повече от самите пушачи...
  • 11 ИЦО пушача

    1 0 Отговор
    Тия пушачи излезоха големи мрънкалници, не стига,че никога не са се съобразявали с другата част от хората ами сега мрънкат, като че ли някой ги е спрял да пушат. Могат да си пушат навсякъде с изключение на затворени пространства, за което си има електронни цигари сакън да не пометне някой пушач ако не запали цигара в продължение на час.НЯМА ДА ВИ МИНЕ НОМЕРА СТИГА ТОРМОЗ, като изкарате една зима ще свикнете,да не говорим,че от март до ноември повечето от заведенията имат открити места.
  • 12 пушач

    0 1 Отговор
    Нали непушачите са за чист въздух,ми да ходят навън на студеното да го дишат колкото си искат хем на чисто хем на проветрено.Както беше казано преди малко заведенията имали открити части. Мнозинството трябва да надделее.Алкохола не е ли вреден и тои ми да въведат сух режим.Аз не пия изобщо и ми пречи като ида на някое заведение някои да се напие да прави проблеми и после да се качи в колата си и да ме блъсне това мисля че е по вредно за моето здраве. А пък на дядо ми брат му доживя до 98 бил е и на фронта и си павка арда къде с филтър къде без филтър до 95.
  • 13 пушач

    0 1 Отговор
    Работата не е в това да се забрани нещто или да се разреши друго, а в свободния избор. Като не ти харесва обстановката отиваш там дъдето ти харесва, а не да се налагаш на мнозинството. А пък ако няма къде да отидеш винаги можеш да пробваш със свободната стопанска инициатива и да създадеш това място и след като мислиш че много хора мислят като теб трябва да успееш, но дали е така.
  • 14 Пушач за

    1 0 Отговор
    Това вече минава всички граници.... Хората няма какво да ядът, но не излизат на протест! Виж, обаче, ако им закачиш пушенето може. Все повече се питам има ли нормални хора в тази държава.... Децата ни умират от глад, едвам си плащаме сметките, но протестираме само срещу това, че като седнем на кафе за един час няма да изпушим 18 цигари.... Това просто не е нормално. Всеки има право на избор и хората са ви дали избор: НЕ СЕ ПУШИ НА ЗАКРИТО! Никой не е забранил да се пуши по принцип, щом искаш да пушиш излизаш навън... Ето ти правото на избор.
    Аз също съм пушач, но съм за тази забрана! Смятам, че пушачите просто минаха границата на простотията с този протест. И не знам дали живеем в "Държавата на Златките", но все повече се убеждавам, че живеем в "Държавата на простаците"
  • 15 силва

    0 1 Отговор
    Колко тесногръди хора има... Няма ли никой най-после да разбере, че като има бърлоги за пушачи - НЕПУШАЧИТЕ К'ВО ДИРЯТ ТАМ???
    Има достатъчно сладкарници, в които не се пуши, а в ресторантите и заведенията имаше ЗОНИ ЗА НЕПУШАЧИ.
  • 16 ан

    0 0 Отговор
    да, хората нямат какво да ядат, пред всеки дом има повече от една кола, всеки има по 2,3 скъпи телефона, и почти всеки има апартамент и вила на село.При такава беднотия верно нема кво да се папа.Е верно има и такива които немогат да се справят, но им дават помощи.А доколкото до цигарите , едва ли са те убийци на здравето.Има дълголетници които пушат само лули.
  • 17 fifi

    0 0 Отговор
    аз съм за забраната за пушене на закрито. пуша като кюмбе и тази забрана ми помага за 1 час на кафе да не изпуша една кутия цигари. относно беднотията - обедняваме и от това, че вместо да си вложим парите в нещо смислено - даваме ги за цигари. съжалявам, че пропуших и се стигна до там, че най-важното нещо което си купувам през деня е не фреш, книга или нещо смислено, а цигари.
  • 18 аnjela

    0 0 Отговор
    Държави от Европа започват да омекотяват мерките срещу тютюнопушене. И те бяха тръгнали така рязко със забрани, видяха, че няма ефект и облекчиха режима. Франция, Германия и Италия,а сега и Швеция вече са с по-лек режим за пушене - там има места само за пушачи и места за непушачи.това за което настояваме и ние всеки да си знае заведението и край на споровете.
  • 19 нелли

    0 0 Отговор
    когато едно управление реши да въвежда някакви забрани трябва добре да прецени дали самото то може да ги спазва.дори и в най смелите си фантазии не мога да си представа Бойко Борисов и неговите министри наредени на тротоара пред някой елитен ресторант с цигари в ръка и то на адски студ през зимата.след като те не могат да го направят нека не заставят да се изпълнява от обикновенните граждани.
  • 20 ел команданте

    0 0 Отговор
    Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
  • 21 Асоциация на пушачите в България

    0 0 Отговор
    от форумите много добре се вижда колко агресивни и невъзпитани са тези които не пушат.това че ни наричат наркомани е най дребната обида има такива цветенца които направо си плачат за прокуратура.напълниха форумите със закани за физическа разправа с нас пушачите,закани за изселване в някакви пусти райони,а най интересното е че вече си имаме български Брейвик заканва се вече на няколко места че щял видите ли да разстреля всички пушачи.ние се държим достатъчно мъдро и прилично като подминаваме цялата тази помия без отговор но и нашето търпение не е безгранично.ще ни принудите накрая да издирим всичките тези злоумишленици и да им предадем имената на съответните органи.имаме достатъчно познания да го направим.
  • 22 mariana

    0 0 Отговор
    "Наркоманите в комуна. Тези с цигарите трябва да посрещнат празниците в комуна за наркомани. Затворени далеч от нормалните хора"
    фрешове това са ваши творения някой от вас ще се осмели ли да даде обяснения на нас пушачите какво значи това и кой пише тези безобразия.толкова нагли и безсрамни сте станали.кои са нормалните хора вие ли? не се спотайвайте като мишки в паспал а отговорете защото за такива лозунги се ходи под съд!!после пак говорете че нямало дискриминация.
  • 23 виолина

    0 0 Отговор
    къде дреме службата за разкриване на киберпрестъпления към МВР.тяхно задължение е да издирят авторите на тези тези коментари които разпалват вражда между две големи групи от нашето общество и да ги предадат на прокуратурата.такива изявления не може и не трябва да останат ненаказани .пушачите са търпелив и разумен народ но накрая и тяхното търпение ще свърши.
  • 24 десантника

    0 0 Отговор
    "Наркоманите в комуна. Тези с цигарите трябва да посрещнат празниците в комуна за наркомани. Затворени далеч от нормалните хора"
    само да го пипна този велик писател ще посреща празниците в болница гарантирано

  • 25 anjela

    0 0 Отговор
    Естествено,че е е ненормално хората да висят на улицата при минусовите температури!Това ли ще намали заболяваемостта?!Или всички клиники ще се напълнят с болни от пневмонии и туберколоза?Къде са тук лекарите,които са уж загрижени за здравето ни?!Нали уж под този предлог обикаляха телевизиите,ще отговорят ли?Вредата от цигарите не е доказана безспорно,но последствията от закона ще бъдат!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове