Last news in Fakti

10 Декември, 2020 16:26 3 720 26

Обемът на "Камчия" е намалял с 80%

  • яз. камчия-
  • яз. порой-
  • яз. ахелой

Министерският съвет прехвърли двата язовира на областния управител на Бургас

Обемът на "Камчия" е намалял с 80% - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

В Бургаско се подготвят за прикачването на язовирите "Порой" и "Ахелой" към язовир "Камчия". Това засега е вариантът да бъде преодоляна заплахата от водна криза в морския град.

В момента обемът на "Камчия" е намалял с 80% и има около 20% вода, която може да бъде използвана за питейните нужди на черноморския град и другите селища в областта. Затова се търси алтернатива с водоизточниците като язовирите "Порой" и "Ахелой".

Министерският съвет прехвърли двата язовира на областния управител на Бургас.

"Следва двата язовира чрез общо събрание на асоциацията на ВиК дружествата в областта да бъдат предадени за експлоатация на ВиК дружеството (в Бургас). В момента има сесии на съответните общински съвети, на които ще бъде взето решения за упълномощаване на кметовете. Аз очаквам да бъда упълномощен от министъра на околната среда и горите и регионалното министерство, така че следващата седмица да проведем общо събрание, на което ще вземем решение язовирите да бъдат предоставени на ВиК дружеството. Ще вземем решения за подписване на анекс с ВиК дружеството", съобщи пред бТВ областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

По неговите думи процедурите са били задвижени много преди скандала, предизвикан с изказването на екоминистъра Емил Димитров в парламента.

Шефът на ВиК дружеството Ганчо Тенев заяви, че не могат да бъдат изпълнени всички дейности по изграждането на деривацията между "Порой" и "Ахелой" към язовир "Камчия", но може да се реализира голямата част. Трябва да се изградят общо 10 километра водопровод и три помпени станции, но първата задача с която ще се заеме ВиК дружеството е укрепването на стените на двата язовира, за да няма голяма загуба на вода.

Средствата за изграждането на язовирите - 60 милиона лева, са осигурени, а областният управител на Бургас не очаква да има спънки по процедурите за реализацията на проекта.

Следващата седмица ще бъде обсъдено обявяване на частично бедствено положение в общините Поморие и Ахелой, за да може да се реализира бързо проектът, съобщи областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    38 1 Отговор
    източват водата режат дървата мафия а ревизоро е бивш сикаджия
  • 2 ПазарЖик

    26 0 Отговор
    То и без това туристи няма да има.
  • 3 Ганьо

    18 2 Отговор
    Нека свърши и водата, после ще мислим...
  • 4 За едни има за други режим

    28 0 Отговор
    А в една от бургаските махали спрения водопровод върви постоянно, другите да му мислят че водата свършва
  • 5 затвор заББ

    28 3 Отговор
    Полски журналисти: България е Третия свят - премиерът спи с пистолет до възглавницата си, а хората гладуват.България е като нов Трети свят. В тази държава премиерът спи с кюлчета и пистолет до възглавницата си, хората мизерстват и цари демографска катастрофа, пише полската медия Przegląd (Преглед), предаде actualno.com.Премиерът спи с пистолет до леглото си и държи хиляди евро в брой и златни кюлчета в нощното си шкафче. Ежедневни протести продължават почти три месеца по улиците. Това е пощенската картичка от миналото лято в България.

    Коментиран от #7, #23, #24

  • 6 Източване

    24 1 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ ! Напролет Вожда, ще се разпореди и на тях да им пуснат един тръбопровод от София, споко!
  • 7 Е, и?

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "затвор заББ":

    Ти не го ли знаеше това. Или, друго си е да го кажат поляците. И к'во правим сега?
  • 8 Аз40

    7 1 Отговор
    Не им вярвайте, че има суша. Балканите гърмят като водни вулкани. Виждали ли сте тази година как текът каналите към нивите? Е как да са пълни язовирите? Ще видите като докарат едрия добитък от чужбина за ква суша става въпрос.
  • 9 ОСМАНАГИЧ

    10 1 Отговор
    По добре ще е отсега да прикачат язовир "Черно море".😄Ще има вода и за Перник.😂
  • 10 Hoho Boho

    5 1 Отговор
    Пийте бира - утолява жаждата.
  • 11 БАЙ Х@Й

    14 0 Отговор
    ❗ГЕ'П - ВИДИМ РЕЗИЛ ❗тези и Черно море могат да източат , ако решат ❗
  • 12 Народа на Бг.

    15 1 Отговор
    Да обявят Бедствено положение в България в резултат на Престъпното управление на Хунтата ГЕРБ и Вожда борисоф.

    Коментиран от #19

  • 13 Варна

    8 2 Отговор
    ГЕРБ са пълни иди-ти! Камчия който е празен и снабдява Варна ще бъде прехвърлен за Бургас, а не пригодения за питейни нужди Цонево, който също е почти празен ще бъде прехвърлен към Варна...
    А до сега можеха да докарат от израелците станции за обезсоляване на вода в Бургас и те вече да работят.

    Коментиран от #21

  • 14 Б.Б.

    5 0 Отговор
    Ади, сега?! Язовира намалял с 80%. Голяма работа. Нали за бургазлии остават 20-те %. Или, ако ръката е 100%, 20 са някъде над китката. Не е малко.
  • 15 И така

    12 0 Отговор
    Важното е ВЕЦ а да работи,а плебеите да купуват вода от магазина.Ганьо е способен и океаните да пресуши само му дайте шанс.Всичко е въпрос на пари.

    Коментиран от #20

  • 16 оня с магарето

    13 0 Отговор
    спрете вецовете докато не се напълнят язовирите. толкова ли е сложно?
  • 17 дайте спада

    5 0 Отговор
    в милионите за ВЕЦ-а, че по-лесно се разбира от масите.
  • 18 В момента вали и ако е рекъл Господ

    3 1 Отговор
    скоро ще се понапълнят язовирите. Само да не почнат да преливат, че пак зле...
  • 19 Да, те от ГЕРБ и за климатичните

    0 4 Отговор

    До коментар #12 от "Народа на Бг.":

    промени са виновни. Вече преигравате. Като започнат да преливат язовирите ако не спре да вали пак ГЕРБ ще са виновни. Ако още са на власт де. Сигурно и за безводието в Африка и близкия Изток пак Бойко е виновен... Горкичкият.Има ли нещо въобще, за което да не е виновен. Вече чак ми е смешно...Той се мисли за спасител, а нови и нови грехове му се приписват. Жалки сме. И той и плюещите по него.
  • 20 Плебеите не купуват вода от магазина

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "И така":

    Купуват я тези, които не искат да пият хлорирана чешмяна. Не че за тази от магазина можем да сме сигурни каква е. Но слава Богу източници на питейна вода има в България достатъчно. Поне засега.
  • 21 Станциите за обезсоляване

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Варна":

    на морска вода са много скъпа инвестиция. България поне досега не е била безводна за дълго време, за да влагаме милиарди в подобни станции. Не е толкова евтино и лесно изграждането на такива. Достатъчно големи, за да захранват град като Бургас. А и безводието в България е временно явление. Не сме Оман, където вали 1-2 пъти годишно. Дано климатичните промени не доведат и до това в бъдеще. И да не се налага да ползваме обезсолена морска вода.

    Коментиран от #22

  • 22 Варна

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Станциите за обезсоляване":

    Въбоще не е толкова скъпо! - Мои познати, които бяха представители на една датска компания преди няколко години искаха да построят за тяхна сметка станция за обезсоляване на вода на 4-те си хотела в Обзор. - Администрациятане им позволиха защото, по- евтино излизаше да обесоляват вода и да изградят собствена мрежа отколкото ВиК-то да им я построи .
    България не от вчера има проблем с водата, а от поне 4-ри години. Само, че на паразитите от правителството им е през чепа когато това не касае София.
  • 23 5G📶🛰

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "затвор заББ":

    По скоро тази жалка Плоска медия да напишат какъв проблем ще ги сполети заедно с Унгария ако не размислят до няколко дни,и защо тези мижитурки ще ги абсурбира Китай?
  • 24 Червеният Ботуш

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "затвор заББ":

    Полша от Комунизъм към Капитализъм за няколко седмици сега са готови да направят Германците имигранти защото икономиката им вече е повече от Португалия нито, един богат човек не е умрял от Ковид-19 затова поляците казват че няма да имат икономическа криза след Ковид кризата.
  • 25 мдда

    2 0 Отговор
    Ще има ли оставка на областния управител? Или пак ще се замаже всичко?
  • 26 кой плаща

    1 0 Отговор
    Чудесно, да свържат язовирите, но да платят източвачите ВЕЦовете, нелегалносвързаните и всички хитреци/крадци. Търсрте ги и да плащат!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове