ФАКТИ.БГ

КЕВР не вижда причина да преразгледа цените на парното и тока

Комисията счита за неправилни изчисленията на някои граждански организации и за некоректни направените въз основа на тях твърдения, че от 01.07.2020 г. досега „Топлофикация София“ ЕАД е надвзела от клиентите си сума от порядъка на 14 млн. лв., в резултат на постигнатите по-ниски цени на природния газ

Публикувана: 22 Декември, 2020 13:38
27 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1465
КЕВР не вижда причина да преразгледа цените на парното и тока
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов изпрати писмо до омбудсмана доц. Диана Ковачева в отговор на получено на 15 декември 2020 г. становище на обществения защитник относно преразглеждане на пределните цени на топлинната енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин от централи с комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия (ВЕКП), утвърдени за ценовия период 01.07.2020 г. – 30.06.2021 г., съобщиха от пресцентъра на Комисията.

В писмото се посочва, че съгласно чл. 22, ал. 1 от Наредба № 5 от 23.01.2014 г. за регулиране на цените на топлинната енергия (НРЦТЕ) и чл. 38, ал. 1 от Наредба № 1 от 14.03.2017 г. за регулиране на цените на електрическата енергия (НРЦЕЕ), Комисията има право при необходимост по време на регулаторния/ценовия период, но не по-често от веднъж на 6 месеца, да измени цените на топлинната енергия, съответно на преференциалните цени и премиите за електрическа енергия, утвърдени на производители от ВЕКП, при условие, че е налице съществено изменение между определената прогнозна цена на природния газ за този период спрямо постигнатата и прогнозната такава за оставащия срок от периода. Съществено изменение по смисъла на горецитираните разпоредби е налице, ако това изменение е в размер над 15 на сто (§ 1, т. 20 от Допълнителната разпоредба на НРЦТЕ и § 1, т. 16б от ДР на НРЦЕЕ).

Към настоящия момент отчетните данни показват, че средното отклонение между определената прогнозна цена на природния газ за периода 01.07.2020 г. – 31.12.2020 г. спрямо постигнатата цена за същото шестмесечие възлиза на 12%. Дори при ревизиране на прогнозните цени на природния газ за първото и второто тримесечие на 2021 г. с актуалните стойности на фючърсите газ за холандския газов хъб TTF на Европейската енергийна борса (EEX), актуалния курс на щатския долар и цените на петролните деривати (мазут и газьол), отклонението е отново около 12%, тоест под минималния изискуем праг от 15%, се посочва в писмото до Омбудсмана.

Комисията счита за неправилни изчисленията на някои граждански организации и за некоректни направените въз основа на тях твърдения, че от 01.07.2020 г. досега „Топлофикация София“ ЕАД е надвзела от клиентите си сума от порядъка на 14 млн. лв., в резултат на постигнатите по-ниски цени на природния газ. „Въпросните изчисления не са съобразени с текста на разпоредбите, дефиниращи понятието „съществено изменение“, тъй като се основават на сравнение между постигната цена през третото и четвъртото тримесечие на 2020 г. със средната прогнозна цена за целия регулаторен период, вместо с прогнозната цена за същото шестмесечие, се казва в писмото на Комисията. При сравнение на прогнозираната цена на природния газ за тези две тримесечия на 2020 г. с отчетената цена за същия период е видно, че отклонението е в размер на около 12%, тоест надвзетата сума възлиза на 7,7 млн. лв.“, се посочва в позицията на КЕВР.

„От съществено значение е и фактът, че разходите за природен газ са само един от ценообразуващите елементи на цените на топлинната и на електрическата енергия. Освен тях в утвърдените цени на производителите от ВЕКП са включени също и разходи за закупуване на CO2 квоти, за заплати и осигуровки на персонала и др.

Поставянето на акцент само върху един от ценообразуващите елементи, при игнориране на динамиката в стойностите на останалите фактори, е израз на тенденциозен подход и води до необективни и в крайна сметка до погрешни изчисления и изводи. В тази връзка Комисията обръща внимание, че корекцията на цените на топлинната енергия включва, освен разходите на дружествата за ползвания природен газ, така и техните разходи за квоти за въглеродни емисии (чл. 22, ал. 2 в. вр. с чл. 8, ал. 10 от НРЦТЕ и чл. 38, ал. 2 в. вр. с чл. 24а от НРЦЕЕ). Цените на квотите CO2 бележат рязък скок от началото на регулаторния период, като при прогноза от 22 евро/тон понастоящем те достигат 31 евро/тон, което представлява увеличение с 41%, водещо до допълнителни разходи в размер, надхвърлящ размера на спестените средства от природен газ за първите шест месеца от регулаторния период. Тези допълнителни разходи на „Топлофикация София“ ЕАД към момента не са компенсирани и дори надхвърлят спестените разходи за закупуване на природен газ“, заявяват от КЕВР.

„С оглед на това, неоснователни са твърденията, че през заплащаните от клиентите цени те кредитират топлофикационното дружество за разходите за природен газ, тъй като по аналогичен начин може да се твърди, че и доставчикът кредитира клиентите си за дължимите от него разходи за квоти въглеродни емисии. В резултат от съпоставянето на тези два основни вида променливи разходи на дружеството, към момента цените на „Топлофикация София“ ЕАД не покриват напълно утвърдените му разходи, но като цяло е налице баланс между интересите на клиентите и на дружеството“, добавиха от КЕВР.

Комисията обръща внимание, че прилагането на разпоредбите на чл. 8, ал. 10 от НРЦТЕ и чл. 24а от НРЦЕЕ гарантира, че в производствата за утвърждаване на цените за следващ регулаторен/ценови период, при установяване на разлика от предходния регулаторен/ценови период между прогнозните и отчетените разходи, формиращи разходите за основно гориво – природен газ, и разходите за квоти за въглеродни емисии, необходимите годишни приходи се коригират с тази разлика. Това означава, че при всяко формиране на надвзет/недовзет приход същият ще бъде задължително компенсиран през следващия регулаторен период, което е гаранция, че нито гражданите, нито топлофикационните дружества ще бъдат ощетени.

„Предвид гореизложеното, към момента не са налице данни и обстоятелства, които да обуславят необходимост от преразглеждане на пределните цени на топлинната енергия, съответно на преференциалните цени на електрическата енергия, произведена от централи с комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, утвърдени за регулаторния период 01.07.2020 г. – 30.06.2021 г.“, подчертава председателят на регулатора доц. Иван Иванов в отговора до Омбудсмана доц. Диана Ковачева.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
БАЙ Х@Й
1 Отговор
‼ КОГА ИЗТЕЧЕ МАНДАТА НА КОМИСИЯТА⁉️⁉️⁉️

Оценка:
-0 +17

БАЙ Х@Й
2 Отговор
А може би са избрани пожизнено !

Коментиран от #10


Оценка:
-0 +16

Гост
3 Отговор
Дали има изненадани от становището им?!

Оценка:
-0 +18

Българка
4 Отговор
А аз не виждам смисъл да плащаме големи заплати на нищоправещите от КЕВР. Тази структура е излишна и работи за мафиотските структури.Закривай!!!!!!

Коментиран от #11, #12


Оценка:
-0 +34

ШУМКАР
5 Отговор
Ниe cмe блaгoдарни нa Гришa Гaнчeв, чe ни издържa c пaритe oт прoизвoдcтвo и прoдaжби нa aвтoмoбили, пeтрoлни прoдукти, coкoвe, кoнe, мaгaрeтa и т.н. Нaй-уcпeшния бизнecмeн, кoйтo никoгa нe e изтoчвaл ДДC и cинчeтo му нe лeжa в aрecтa. Чиcт и чecтeн.
Инджoв e oт ДПC, тe рaбoтят oтзaдe, нo cъщo e чиcт и чecтeн.
Дайте им на тях да фактурират ток, газ, парно и т.н.?

Оценка:
-0 +8

Охо Бохо
6 Отговор
"Не коректни са" на този с изтекъл срок на годност пенсионерин всичко е коректно, особено заплатата, която получава.

Оценка:
-1 +16

Не искат
7 Отговор
да ги видят , намерили на работата лекото и на хляба мекото !

Оценка:
-1 +12

Бацо
8 Отговор
Шкафа трябва да се напълни, ми тей де купих телевизия вестници

Оценка:
-1 +10

Констатация
9 Отговор
Само КЕВР не вижда причина да преразгледа цените на парното и тока

Оценка:
-1 +19

Констатация
10 Отговор

До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":


Избрани са и пожизнено и "правилните" хора. Като свински черва са. Всичко е назначени там да защитава мръсните корпоративни интереси на "нашите" фирми. Разгледай Фамилиите - все ще ти подскажат нещо !А помниш преди на Иван Иванов каква му беше устата ! Отиде в КЕВР - и хоп, на 180 градуса.

Оценка:
-0 +15

Запознат
11 Отговор

До коментар #4 от "Българка":


Последното изречение ти е абсолютно правилно. Замисли се внимателно в/у него. Сигурно дори не си даваш сметка как нацели центъра на десятката !

Оценка:
-0 +7

Запознат
12 Отговор

До коментар #4 от "Българка":


Тази структура работи за мафиотските структури !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Това е изречението !

Оценка:
-0 +9

червения мечок
13 Отговор
иванееееее - ще те влачи пороя бе смъртник миризлив

Оценка:
-0 +8

Хлъц
14 Отговор
За този- оцъкления Ванчо,шеф на КЕшВР, изобщо няма значение решението наВисш Административен съд.Последна инстация със решение,което не ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ! Сметките от 2017 година ( забележете-2017) са неправилно завишени,и Топлофикация трябва да ги коригира! Държавно учреждение над Висша Съдебна Инстанция! Е,в,ем ти Европа,ев,е м ти Хамеричко.

Оценка:
-0 +9

отвратен
15 Отговор
А този Иванов да не е ваксиниран срещу короната , и до 100 год. ли ще е шеф !

Оценка:
-0 +8

Народее
16 Отговор
Желязна метла трябва! От най горе,до средно равнище.До крак: От Парламент и МС- до крак! Иначе, нищо няма да се случи.Не изберем ли правилната конфигурация в бъдещия Парламент, избраните ще продължат схемата- Ти на нас,Ние на вас!

Оценка:
-0 +12

17
Този коментар е премахнат от модератор.
ПЕНКО
18 Отговор
ПРЕМИЕРЪТ ПРАВИЛНО НА ТЪРТИ :--- НА КЕ ВЪР МУ ИЗТЕЧЕ МАНДАТА И ТОЗИ -С ДС - ДБ -Е БЕ ШЕФ НА КЕ ВЪР - ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА Е АУ Т !!!!!!!!!!!!!!

Оценка:
-0 +4

big
19 Отговор
Независимо от наименованието си, тази комисия е в услуга на енерго и водно дружествата. С други думи там се вихрят огромни корупционни схеми и далавери!

Оценка:
-0 +7

Кака Мара
20 Отговор
От месеци комисията е с изтекъл мандат, т. е. нелегитимна. Това значи, че и решенията са незаконни. Има ли читави юристи, които да разровят това бунище и да обявят за незаконни всички решения със задна дата.

Коментиран от #21


Оценка:
-0 +9

Констатация
21 Отговор

До коментар #20 от "Кака Мара":


малко преди изборите ще се проведе нов "конкурс" и така от тогава (близо с началото на новото правителство) 5 години (1 година повече от правителството) мафията ГЕРБ ще продължи да контролира ДКЕВР.

Оценка:
-0 +4

chi
22 Отговор
Като не вижда причини значи е сляп, пътя и да ги няма!

Оценка:
-0 +3

кочо
23 Отговор
ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ ТАЗИ КОМИСИЯ Е ВРЕДНА И ПРЕСТЪПНА.ВСИЧКИ КОЙТО СА БИЛИ В -КЕВР-ДЕКВР-ДЕРЕКТНО ВЪВ БЕЛЕНЕ.БЕЗМИЛОСТНО.

Оценка:
-0 +7

Реалиста
24 Отговор
Нищо не вършещи хора.Абсолютно не нужна структура.Купени още от рождението си като структура от монополистите.

Оценка:
-0 +3

25
Този коментар е премахнат от модератор.
Ссср
26 Отговор
Това което трябва е растрел с бележка на ревера на която пише-враг на народа!

Оценка:
-0 +0

Васил
27 Отговор
На КЕВР им остава около 3 месеца живот след това са на борсата по труда защитават интересите на монополистите а не на народа

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове


Ловци на бисери
Бриго Аспарухов
Членът на Изпълнителното бюро на БСП предизвиква премиера пред bTV:
Ако Бойко Борисов не се кандидатира за президент сега, след пет години – я камилата, я камиларя…"

Още бисери
ТОП 5