Last news in Fakti

5 Януари, 2021 23:15 2 529 20

Иво Мирчев: Плащаме милиони за машини, а рискът от манипулации остава

  • иво мирчев-
  • машини-
  • гласуване-
  • избори-
  • манипулации-
  • борисов

Лично Борисов "опраска" електронното гласуване, убеден е предприемачът

Иво Мирчев: Плащаме милиони за машини, а рискът от манипулации остава - 1
Снимка: Стопкадър от NOVA

"Няма електронно, няма пощенско гласуване. Въпреки че от няколко години има отделени европейски средства за тестване на интернет гласуването. Нещо повече, ЦИК каза, че било опасно. И лично Бойко Борисов нареди електронното гласуване да бъде „опраскано“. ДБ има внесен законопроект за електронно и пощенско гласуване от преди две години. Още дори не е разгледан".

Това заяви в интервю за „Студио Банкеръ“ на телевизия "Евроком" предприемачът Иво Мирчев, член на Изпълнителния съвет на „Да, България“.

В интервюто Иво Мирчев каза още:

Машините, които се предлагат за изборите не дават гаранции срещу манипулации. ЦИК не дава възможности на граждански организации да проверят доколко машините са сигурни, а това е първото, което трябва да се направи. Това е огромен проблем. Хем ще платим десетки милиони за машините, хем рискът от манипулации на вота остава.

Проблемът е един: Борисов, Пеевски и Доган са съдружници в престъпна група, която ограбва България години наред.

Колабориране с президента Радев нямаме в нито една посока. Но трябва да припомня, че Радев беше единственият, който реагира на въпроса ни с Христо Иванов НСО ли охранява Доган и Пеевски. Той назова проблема и процесите се отприщиха.

Едно от първите неща които ще поискаме в новия парламент ще бъде да се закрие НСО.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шутът на Боко...Цецо Наглецо.. Крадец

    13 2 Отговор
    Крадем за шкафа
  • 2 Ам Чи

    2 12 Отговор
    Плащаме много за машини ,само и само прецедента дан риве ,чи само туй си може
  • 3 Кой68

    6 12 Отговор
    Нали ревахте за машинно гласуване !!!
  • 4 Hoho Boho

    19 2 Отговор
    Тези машини
    ТРЯБВА ДА БЪДАТ ТЕСТВАНИ
    от независими експерти
    /от няколко различни партии, организации, сдружения.../

    Коментиран от #5

  • 5 Hoho Boho

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Hoho Boho":

    Все пак е по-добре да гласуваме с машини,
    отколкото с бухалки, нали?
    :)
  • 6 123

    13 2 Отговор
    Нито електронното гласуване нито машинното гласуване имат проблем със сигурноста. След като се направи одит от на програмирането и мерките за сигурност на машинитер и сървърите от независими чуждестранни консултанти, всичко е наред.Според Борисов и ГЕРБ има проблем с електронното гласуване, понеже не са сигурни в резултата дали ще е в тяхна полза. Ако са си свършили програмата за управление и имат резултати може и да остант много учудени от резултатите от електронния вот. Всичко е свързано с работа и резултати, политиците получават вот на одобрение кпгато си вършат работата и има позитивни резултати, а не от колко са откраднали от държавата.

    Коментиран от #7

  • 7 Hoho Boho

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    Значи няма нищо страшно да бъдат тествани..

    НЕКА ДА БЪДАТ ТЕСТВАНИ!

    иначе няма да стане

    БЪДИ СИГУРЕН!

    Коментиран от #8

  • 8 123

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Hoho Boho":

    Колко пъто банковата машина ти е дала повече пари отколкото си поискал? Машината изпълнява програма, и брои и дава пари според изискванията на програмата. Също е с електронното и машинно гласуване, с подробност че трябва независим одит на програмата, тестване,лицензиране и контрол до достъп на машините преди изборите.
  • 9 Активист на БКП

    1 4 Отговор
    Нужно е въстание ! Всенародно...
  • 10 А защо

    2 2 Отговор
    Да не е явно гласуване. Тъкмо да се види кой гласува за тези престъпници. Мен от моя вот не ме е срам.
  • 11 оня с коня

    4 2 Отговор
    Е нали затова Межавите партии и БСП искат Машинно гласуване- за да викнат в един Глас след Загубата си че "Машините са манипулирани"!А КАК се доказва че НЕ са?Докато при Хартиените бюлетини няма "туй-онуй"- всичко е в Чувалите и може да се прочете,,а броян Бюлетини СТРИКТНО СЪОТВЕТСТВА на Броят отразен в ПРОТОКОЛИТЕ ,попълнени в Присъствието на Комисиите в Секциите/Членове,Секретар,Зам. Председател и Председател/,съставени от представители на ВСИЧКИ ПАРТИИ.Отделно от това пък на 2-3 метра от Броящите стоят ЗАСТЪПНИЦИТЕ/пак от всички Партии/,които СЪЩО ги гледат в ръцете!А след края на Преброяването всеки Застъпник получава Копие от Протокола с Подписи на ЦЯЛАТА КОМИСИЯ,като тича в Градската Централа на Партията с резултатите,които пък се пращан моментално в Главната Софийска.Така че на Практика Изборните Централи на Партиите ЗНАЯТ Резултатите от Гласуването в цяла България ОЩЕ СЪЩАТА НОЩ!

    Коментиран от #12

  • 12 123

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    Има една подробност, когато гласуваш с хартен вот могат да го сменят с чувала. Когато гласуваш с машини или електронен воти дори да го сменят се знае кой и кога го е сменил в реално време всичко се знае и записва. Старите номера с чувала не минават.
  • 13 В Русия има и машини,

    4 2 Отговор
    И навсякъде работещите видеокамери, които пряко транслират в интернет и всеки един човек, освен международни наблюдатели, може да следи - има ли нарушенията или ги няма.
    В България всичко е една огромна лъжа и измама - с мъртви души, с турски и цигански гласуващи. Събират цигански лични карти от всяка една махала и ан блок ги записват за ГЕРБ, всичко живо това го знае и страхливо мълчи. Това са фактите!
  • 14 Константинов обеща, чеще бъдат окрадени

    1 1 Отговор
    Машините за гласуване!!! Той ли го Организира??? Или ще бъде съочастник само??? Питайте го, от къде е толкова сигурен, че това ще се случи????
  • 15 123

    2 1 Отговор
    Има ли желание електронното гласуване може за по малко от месец да бъде въведено като то е много по евтино за изпълнение от машинното гласуване. А по гласуване пощата за седмица може да е организирано. с машините е малко по дълъг процеса.Но след като няма желание има стотици причини поради които не може да стане това.То и машинното гласуване не можеше да бъде проведено според българския магьосник председател на избирателната комисия.
  • 16 един от многото

    2 0 Отговор
    Ако не можеше да се манипулира , ГЕРБ нямаше никога да се съгласят на машинен вот. Виж с вота по пощата и ГЕРБ и ДПС никога няма да се съгласят , защото повечето от гласоподавателите им не само са неграмотни , но и дори не знаят Българския език!
  • 17 Българин

    1 0 Отговор
    А бе Мирчев,ти по-далече от носа си не виждаш!Други партии настояваха за машинно гласуване заедно с президента.ГЕРБ и много вещи специалисти отдавна казваха,че в Европа никоя държава няма машинно гласуване,а тия в които е имало отдавна са се отказали.Но БСП и президента постоянно дъвчеха да има машинно гласуване,вие от вашата партия по нищо не се различавате от тях.
  • 18 По така

    0 0 Отговор
    Аз съм за електронно гласуване по бързо е по удобно е , ако е читава програмата и се прави архив на 2 независими сървъра то манипулацийте са почти мевъзможни дори и да се опита някой той ще остави следа ,а що се отнася до сигурността на личните ви данни няма страшно отдавна те изтекоха в нета от НАП
  • 19 Знае ли някой

    1 0 Отговор
    къдe ca нaeтитe прeз 2017 3000 мaшини ?

    Зa oкoлo 3-4 хиляди мaшини ce кaзa, чe нямa дa ce дocтaвят, зaщoтo cи лeжaт тук някъдe пo cклaдoвeтe. Друг e въпрocът кaквo им e cъcтoяниeтo. Тaкa чe ocтaвaт 6-7 хиляди дa ce внecaт.(Кoнcтaнтинoв)
  • 20 Колко пъти

    1 0 Отговор
    трябва да се пояснява : Електронно или по пощата е гласуване в контролируема среда - ДОМАШНА ИЛИ РАБОТОДАТЕЛСКА !
    За тези от чужбина - Германската система - в посолства и консулства и колкото толкова - в 20 часа се приключва - самите протоколи могат криптирани да се пратят през интернета както е подготвен софтуера вече за "електронно гласуване " Но да се ръсят бисери пред прасетата не става т.е. знаете какво става ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове