Last news in Fakti

1 Декември, 2012 12:50 1 215 2

Сарафов: Борисов и Цветанов няма да ми диктуват

  • борислав сарафов-
  • главен прокурор-
  • борисов-
  • цветанов
Сарафов: Борисов и Цветанов няма да ми диктуват - 1
Снимка: БГНЕС

Борислав Сарафов, кандидат за главен прокурор, в момента административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, заяви в разговор с Илиана Беновска в ефира на ''Радио К2’’ , че е влязъл в състезанието за главен прокурор с ясното съзнание, че има идеи, виждания и възгледи върху развитието на прокуратурата. Той допълни, че счита за позитив факта, че е завършил МВР школата в Симеоново, защото там е изучавал доста специфични предмети, свързани с борбата с организираната престъпност.

На въпрос на Илиана Беновска дали ще вземе отношение по въпроса за електронното гласуване при избор на главен прокурор, Борислав Сарафов отговори отрицателно и изрази недоумението си защо се налага такава истерия по отношение на процедурата на гласуването. Той продължи, че в основата на неговата концепция лежи подобряването на разследванията в посока те да бъдат по - качествени, бързи и ефективни чрез три основни принципа - екипност, взаимодействие и специализация.

Борислав Сарафов категорично заяви, че за произнасяне по вътрешно убеждение един прокурор не може да носи дисциплинарна или наказателна отговорност. Ако това вътрешно убеждение обаче е мотивирано по незаконен начин това би могло да бъде престъпление. За себе си обаче той изтъкна, че никога не е поддържал обвинения, които не биха издържали в съда и затова говори и факгът, че по негови дела няма оправдателни присъди.

Борислав Сарафов подчерта, че ако бъде избран за главен прокурор не би допуснал изпълнителната власт да се меси в работата на съдебната система. Той каза, че отношенията му с вътрешния министър са нормарни и коректни. Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура продължи, че е запознат с бележките на експертите от ЕК по отношение работата на прокуратурата, като е съгласен с по - голямата част от тях, но с някои не може да се съгласи, като например, че има провалени дела срещу организираната престъпност

На въпроса как ще подобни корелацията между прокуратура и съд, Борислав Сарафов отговори, че на първо място е необходим по -внимателен анализ на доказателствения материал и да се внасят обосновани обвинителни актове, като освен това трябва да се обсъждат понякога и неформално със съда някои казуси. Той продължи, че деформализирането на прокурорската работа е изключително важно и би облекчило до голяма степен и работата на съда. Това обаче не би могло да стане изведнъж. Борислав Сарафов коментира и кадровото обезпечаване като подчерта, че е важно да се постигне синхрон между дръзновението на младите и опита на старите и да се променят критериите при атестиране и критериите за поощрение и наказание.

На въпроса как ще спомогне, ако бъде избран, за върховенството на закона кандидатът за главен прокурор отговори, че това може да стане само с комплекс от мерки като самият процес на социална еволюция ще подобрява работата на институциите в България. В края на разговора си с Илиана Беновска в ефира на ‘’Радио К2’’ Борислав Сарофов заяви, че той е съвсем обикновен човек домошар и затова срещу него не биха могли да бъдат извадени никакви компромати и допълни, че би инициирал въвеждането на по - тежки санкции за клевети, които се разпространяват чрез медиите.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БУМЕР КАМОР

    0 0 Отговор
    teb pak koi shte te izbere be
  • 2 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
    НЯМА ДА ТИ ДИКТУВАТ НАПРАВО ЩЕ ТИ ЗАПОВЯДВАТ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове