Last news in Fakti

8 Януари, 2021 16:16 1 751 12

„Витоша ски": Готови сме веднага да подменим Княжевския лифт

  • княжевски лифт-
  • витоша ски

Кметът Фандъкова вчера заяви, че има два варианта за възстановяване на лифта

„Витоша ски": Готови сме веднага да подменим Княжевския лифт - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

„Витоша ски“ АД се присъединява към становищата на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и на ръководителите на ресорните ведомства за това, че съоръженията на Витоша, трябва да се сменят с нови и модерни. Това съобщиха от дружеството и коментират:

Доволни сме, че всички вече сме на едно мнение за подмяната на лифтовете. Ние настояваме за това от 10 години. Големият въпрос е, че модернизацията трябва да бъде съобразена с всички нормативни актове и закони.

От вчерашните изявления обаче ние не разбрахме какво се е променило през последните няколко седмици, което радикално е сменило правните схващания на ресорните институции, които многократно публично са твърдели, че не може да има нови стъпки в старите трасета, именно поради рестрикцията на плана за управление на Природен парк Витоша. Освен това са налице множество решения на междуведомствени работни групи, организирани както от Министерството на туризма, така и от Министерството на младежта и спорта. Без каквато и да е позитивна правна промяна в един момент, тълкуването радикално се променя. Ще изчакаме официалните становища и писмените мотиви относно законността за възможната подмяна на съоръженията.

Когато пристъпим към смяната на съоръженията, ние държим те да са произведени и монтирани от световните лидери на пазара – „Допелмайер“ или „Лайтнер“. Именно те категорично отхвърлиха варианта, при който могат да се използват старите фундаменти. Във връзка с изказванията на главния архитект на София г-н Здравко Здравков, че е възможно върху старите фундаменти, да се монтират нови стълбове, ние сме готови да направим незабавно среща на него с водещите инженери и конструктори в производството на лифтове. На нея трябва да стане ясно дали е възможно или не подобна идея.

От 11 месеца чакаме да ни възложат изработването на специализирания подробен устройствен план, за да можем да го процедираме пред Министъра на земеделието, храните и горите и пред РИОСВ – София. Не искаме на нас да се преписва чуждо бездействие. Когато всички имаме желание и вървим в една посока, цялата процедура за приемането на специализирания устройствен план може да се случи в рамките на 3 месеца и да бъдат поръчани съоръженията.

Ние сме готови незабавно след получаването на всички разрешения, да пристъпим към подмяна на лифтовете, но единствено и само в рамките на закона.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    10 1 Отговор
    ‼ А полянката къде е в схемата‼/ онази която излиза като напишете в Гугъл заедно: Витоша Борисов Апостолов ‼
  • 2 Айдеее

    16 0 Отговор
    Хиените надушиха печалбата. А не може ли да си остане държавен и печалбата да отива за хората?
  • 3 ДЖАНЪМ

    14 3 Отговор
    Готово работещо съоръжение вие ще ги нарежета за скраб.. Нямам думи.. Така направихте и с БДЖ.. УНИЩОЖИХТЕ ВСИЧКО СЪЗДАДЕНО ОТ БАЙ ТОШО
  • 4 тарикату

    13 1 Отговор
    Някой няма файда Витоша да работи, чудя се кой?

    Коментиран от #11

  • 5 Софиянеца

    14 0 Отговор
    Защо фанДУПКОВА не ЗАПОВЯДА, общината да построи лифтовете и да ги стопанисва? След като може да плати за един кенеф до НДК 300 000лв., какъв е проблема,да построи лифтовете?
  • 6 321

    4 3 Отговор
    Гледах го в студиото този архитектин. Той дали е виждал стълбовете на лифт от 70-те години и съвременни стълбове на лифтове. Съмнявам се, че старите ерозирали фундаменти могат да издържат един нов пилон. Още повече, че понеже старите са по-малки и по-ниски са били наслагани по-гъсто. Новите фундаменти ще са малко по-големи, но на по-голямо разстояние. Този интелект обясняваше, че понеже вече 5 години не могат да напишат нов план за Витоша, по-добре било да си работи стария - написан от зеленото джудже Тома Белев, с което планината се превърна в неподдържана гора и разорана кална нива, където няма дървета. Като се забрани единствения екологичен транспорт в планитата - лифта, народа гази пеша, с коли, джипове, атевета и за разкош скапаните общински автобуси обгазяват доволно.
  • 7 Какво ли

    13 0 Отговор
    Какво се промени ли? Нищо, просто идват избори и фабриката за обещания вдига обороти. От последните избори в София се видя, че има доста балами в района.
  • 8 Алооо

    2 2 Отговор
    Ми почвайте ремонта,какво чакате?
    Кинти нЕма.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 SDEЧЕВ

    3 0 Отговор
    АЛА БАЛА ПОРТОКАЛА- КАКЪВЕ ПРОБЛЕМА ДА СЕ НАПРАВЯТ НОВИ СТЪПКИ В СТАРАТА ПРОСЕКА С ЦЕЛ НАДЕЖНОСТ. ЕСТЕСТВЕНО ,ЧЕ СТАРИЯ БЕТОН И КОРОЗИРАЛ И Е НЕИЗПОЛЗВАЕМ НА 60ГОДИНИ. ДА НАПРАВЯТ ЕДНА ПОПРАВКА В ПЛАНА НА ВИТОША ,ЧЕ ПРИ ИДЕНТИЧНО ТРАСЕ И ДЪЛЖИНА МОЖЕ ДА СЕ ПРЕМЕСТЯТ ФУНДАМЕНТИТЕ КАТО ЛОКАЦИИ. ОТ СТАРИТЕ ЩЕ СТАНАТ ИДЕАЛНИ БЕСЕДКИ. МНОГО ТРУДНО НЯМА ЩО. ДЕМАГОЗИ
  • 11 Няма чудене

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "тарикату":

    Ако Витоша работи, спира наплива към Пампорово, Банско и Боровец. А сега вижте кои са собствениците на тези курорти и ще се разбере защо Витоша е в това състояние. Ако питаш Фандъкова, тя ще каже че закона не позволява.
  • 12 Таня

    1 0 Отговор
    Би било хубаво да бъде подменен, ама с нови фундаменти, за да си е всичко 6. Не върху старо да се опитват да градят ново, тва не виждам как може да стане.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове