Last news in Fakti

5 Декември, 2012 08:18 1 037 1

ГЕРБ: Забраната за пушенето остава

  • пушене

Преглед на печата

 

Школи крадат милиони от ЕС с фалшиво обучение, разкрива „24 часа‘

 Десетки школи използват оперативните програми и прибират европейски пари срещу фиктивно обучение.

Фирми, регистрирали различни обучителни центрове, са напипали слабото място на схемата "Аз мога" по програма "Развитие на човешките ресурси" и усвояват средства, като в замяна не предлагат нищо, разкриха от Икономическа полиция.

За последните 3 г. секторът "Фондове на ЕС", който разследва измами на фирми, регистрирани в София, е разкрил злоупотреби за около половин милион лева, като на година работи по приблизително 15 случая.

 

ГЕРБ: Забраната за пушенето остава, пише „Труд“

Забраната за пушенето на закрити обществени места остава. Това заявиха вчера пред "Труд" депутати от ГЕРБ по повод появили се публикации, че народни представители от всички партии са се обединили около идеята цигареното ембарго да се вдигне от догодина и след 22 ч в заведенията и баровете да може да се дими.

"Ние сме лидерска партия, а становището на шефа ни е непроменено - забраната няма да се маха", казаха неофициално от ГЕРБ. Оттам припомниха как и в едно от последните си тв интервюта премиерът Борисов за пореден път е заявил, че стои твърдо зад ограничението.

"Малко остана пушачите да приемат мярката, след още няколко месеца ще свикнат с новия режим", добавиха от ГЕРБ и уточниха, че димят 39% от населението, т.е. те трябва да се съобразяват с по-голямата част от българите. Дебатите за либерализиране на режима се появиха отново заради предложени наскоро от независимите депутати поправки в закона след 22 ч да се пуши.

 

Плевнелиев: Без партийни игри с европарите, цитира „Стандарт“

"Независимо кой е на власт да се изпълняват националните приоритети, а изборите да не забавят усвояването на еврофондовете, които движат икономиката". За това настоя президентът Росен Плевнелиев на среща с бизнеса. Държавният глава предложи всички политически сили да се обединят около Национален пакт за еврофондовете и петте му правила. "На първо място, следващото правителство трябва да се ангажира да не разваля системите, които работят. Второто правило в пакта е кабинетът след изборите да се стреми да подобрява административния капацитет, а не да подменя експертите на принципа наши и ваши като политическа чистка", обясни президентът.

 

Сивата икономика намалява, но превзема нови територии, предупреждава „Сега“

Сивата икономика мутира, показва мащабно изследване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Предишни години нейните най-големи владения бяха в строителството, туризма и здравните услуги, но напоследък криенето на данъци, плащането на заплати под масата, източването на ДДС и ментетата превземат опасно големи територии в други сектори - електроника и електротехника, парфюмерия и козметика. В списъка на прогресивно посивяващите влиза и печатарската индустрия.

Наскоро асоциацията оповести, че държавната хазна губи около 10 млрд. лева годишно заради различните трикове на сенчестия бизнес. Наблюденията на АИКБ сочат, че все пак има известно подобрение и като цяло сивата икономика вече има "само" 36.8% дял от брутния вътрешен продукт на страната, докато преди 2 години е заемала 42.2 %.

 

30 лв. за пълен шаран, пресмята „Монитор“

Поне 30 лева са необходими, за да има на никулденската трапеза пълнен шаран, приготвен по традиционна българска рецепта. През тази година има изобилие от риба, на пазарите в цялата страна може да се намери стока за всеки джоб. Въпреки голямото разнообразие за деня на св. Николай Чудотворец най-голямо остава търсенето на шаран. Поради тази причина и собствениците на водоеми изкарват богат улов именно в дните преди 6 декември. На Женския пазар в столицата тази сладководна риба има твърда цена от 6 лева за килограм.

Само на някои места за разнообразие търговците слагат „европейски” табелки с цени 5,99 или 5,89 лева. По рибарниците върви по 3,80 – 4 лева.

За да стане вкусна гозбата, е нужен едър шаран – поне три килограма, в противен случай по-голямата част от празничната вечеря ще премине в чистене на кости от иначе вкусното месо. При това положение за рибата трябва да се отделят около 20 лева. В магазините по пазара при повече късмет магазинерите ще ви почистят рибока. Плънката за люспестата риба обикновено се приготвя с много лук, за килограм от лютивия зеленчук са нужни между 60 ст. и левче, освен това в търбуха на шарана ще отидат поне 400 г домати, за които е нужен още един лев.

 

Товарен кораб потъна край Истанбул, пише в. „Преса“

Силна буря в Черно море причини потъването близо до Истанбул на сухотоварен кораб, а след това и на влекач, който пристигнал, за да окаже помощ. Корабът "Волга-Балт 199", плаващ под флага на Сейнт-Китс-и-Невис, потънал на около 9 морски мили от малкия пристанищен град Шиле, североизточно от Истанбул, с 12 души екипаж на борда си, съобщи турското Управление по морска сигурност (KEGM) на страницата си в интернет. "Четирима души бяха спасени живи и здрави. Един човек загина, търсенето на останалите продължава", съобщи турският министър на транспорта Бинали Йълдъръм по частната телевизия НТВ. Той съобщи, че малък влекач, който се притекъл на помощ на сухотоварния кораб, бил хвърлен от вълните срещу дига.

"Имаме двама загинали на кораба, издирването на други трима души продължава", заяви Йълдъръм, уточнявайки, че една от жертвите е рибар, който се качил на борда на влекача, за да помогне на спасителите. Екипажът на "Волга-Балт 199" се състоял от 11 украинци и един руснак, съобщи KEGM. Според Анадолската агенция корабът, дълъг 110 метра, превозвал въглища от Русия към Анталия (Южна Турция). Той подал сигнал за бедствие, след което изчезнал от екраните на радарите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кондофри иванов

    0 0 Отговор
    Не знаех че Истанбул е в черно море.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове