Last news in Fakti

24 Септември, 2022 10:04 1 647 25

Каталуния ще забрани пушенето на тераси

  • пушене-
  • забрана-
  • испания-
  • каталуния

Лечението е на стойност около 300 евро на човек, като освен него пристрастените пушачи ще получават помощ и от специалисти от болничните центрове

Каталуния ще забрани пушенето на тераси - 1
Снимка: БГНЕС

Регионалното правителство на Каталуния подготвя закон за разширяване на пространствата без тютюнев дим на открито. Целта е с въвеждането на повече забрани и ограничения да се намали броя на активните пушачи, съобщи БНР.

Новият закон ще обхване терасите на баровете и ресторантите, пространствата около училищата, както и автобусните спирки. На тези места ще бъде забранено тютюнопушенето, след като в началото на лятото забраната влезе в сила и за обществените плажове в Каталуния.

По изчисления на Министерството на здравеопазването активните пушачи в региона са около 23-24 % от общото население и целта е бройката им да намалява.

За хората с годишни доходи до 18 000 евро ще бъде предвидена допълнителна финансова помощ, която да им осигури никотинови заместители, за да се откажат от цигарите. Става въпрос за близо 700 000 в региона, с ниски доходи, които ще започнат да ги получават безплатно от януари следващата година.

Лечението е на стойност около 300 евро на човек, като освен него пристрастените пушачи ще получават помощ и от специалисти от болничните центрове.

Мярката ще се одобри само от Министерството на здравеопазването, а останалите текстове, касаещи забранените зони за тютюнопушене ще се приемат от регионалното правителство, след което подлежат на гласуване в местния Парламент.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е

    33 5 Отговор
    тормоз

    Коментиран от #12

  • 2 Това си е

    19 0 Отговор
    Испания не Каталуния
  • 3 СССР

    16 4 Отговор
    Свобода за Каталуния

    Коментиран от #13

  • 4 Пич

    35 2 Отговор
    Значи , на ЛГБТ - титата , лечението на спина и маймунската шарка е евтино и демократично ?! Европа олигофреняса !!!
  • 5 Непушач

    28 4 Отговор
    Това е брутален чиновнически диктат. Крайно време е да си върнем всички свободи.
  • 6 Андрей

    25 3 Отговор
    И в банята да се забрани, догодина и в кухнята...
  • 7 Тротинетката

    39 0 Отговор
    За сметка на забрана за пушенето, разрешават да си сменяш пола без разрешително.
  • 8 Фактчекъри

    18 0 Отговор
    "Нацистка Германия е първата в историята държава въвела програма за борба с тютюнопушенето." Всеки път като видя подобна статия, това е първото нещо за, което се сещам. Забранили са да се пуши в ресторанти, кафенета, барове, на автогари, жп гари и др. Хитлер сформирал екип от учени, които първи в света открили връзката между тютюнопушенето и много болести. Има и една по-непопулярна, конспиративна, заклеймена и осмяна хиляди пъти теория - пушачите на тютюн по-трудно фащали пропагандата, но няма сформирани екипи от учени, които да са потвърдили тази хипотеза, няма и фактчекъри да са го доказали
  • 9 защо

    12 0 Отговор
    Ще минем на коноп. Той е толериран в демократичните страни. Хем ще ни е весело, хем ще сме модерни, хем няма да сме отговорни като нещо сгафим.
  • 10 В Канада

    4 18 Отговор
    е забранено пушенето на балконите в блоковете. Също е забранено пушенето на открито на по-малко от 9 метра от сграда. Не виждам нищо лошо в това. Някой, който пуши на балкона, за да не вмирисва своя апартамент, всъщност вмирисва моя. И защо ? Като му се пуши, да си пуши вътре. Щом му харесва, нека пуши. но нека не ме включва в "удоволствието" си.

    Коментиран от #14, #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мдаааа

    2 12 Отговор

    До коментар #1 от "Това е":

    Не, не е тормоз. Сега, като се храня ,няма да ми пречи димът от съседната маса. Супер!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 В Канада

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "В Канада":

    Сега с тези минуси какво изразявате ? Вашето неодобрение към закона там или поставяте под съмнение казаното. Аз живея в Канада ( Онтарио) и знам добре.

    Коментиран от #15, #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 завод

    1 4 Отговор
    Прохибидо фумар трябва да е и в България.
  • 17 въпросче

    4 2 Отговор
    В Канада имате ли торти по 75 канадски долара едната?

    Коментиран от #20, #23

  • 18 Стой си канадата.

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "В Канада":

    Там при трЬодото. Фъксинираха ли те? Но не е лошо да отидеш и на лекар. Ако ти каже, че ти няма нищо, той да отиде на лекар.

    Коментиран от #21

  • 19 Ми стой си там.

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "В Канада":

    И посещавай канадските форуми. Тук, в България вече ни се драйфа от "цивилизационните" ви "нововъведения" димУкрация и ценУсти. Всичко това е пълен фалш и има съвсем други цели. " Ще им отнемем всички свободи и права, под предлог за грижа за тях и тяхното здраве." и т. н. т., и т. н. т.
    Та по този начин насилствено набодоха умниците, а тези които разсъждаваха и протестираха, видяхме какво пак се случи.
  • 20 В Канада.

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "въпросче":

    ще стоя там, където искам. Не ме разпределяй и не ми давай наклон. Попитах само дали минусите са против закона или поставяте казаното под съмнение. А личното ми мнение по въпроса с пушенето е, че доброто възпитание предполага да уважаваш другия и да не му навираш своите "благини". Който пуши, пуши за себе си и харчи своите пари, а там цигарките са скъпички...Точка по въпроса. И между другото, знаеш ли заклетия пушач евродепутат какво е свършил през мандата си?

    Коментиран от #25

  • 21 В Канада

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Стой си канадата.":

    Ето и ти, плачеш на чужди гробища...Остави хората да избират и да решават какво ще правят с живота си.
  • 22 не на жендъризма

    4 0 Отговор
    По-добре се ЗАБРАНЯТ и лекуват, но за тяхна сметка всички сбърканяци обратняци, те са къде къде по-вредни.
  • 23 В Канада

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "въпросче":

    има всякакви торти и всеки купува това, което може да си позволи. И в България има хора, които купуват торти по 75 долара...защото могат да си го позволят, а други плачат, че хляба бил станал скъп, ама хвърлят хляб за да хранят гълъби и котки.
  • 24 Слепок

    3 0 Отговор
    Тъпия ЕС уверено и успешно върви към своя край.
  • 25 Казаха

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "В Канада.":

    Ти да изчезваш въшкар.Аман от такива.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове