Last news in Fakti

15 Януари, 2021 07:56 1 846 25

Оттеглиха предложението да се намали състава на Комисията по досиетата

  • евтим костадинов-
  • комисия по досиетата-
  • крдопбгдсрсбна

За принадлежност към репресивния апарат са проверени над 400 000 души

Оттеглиха предложението да се намали състава на Комисията по досиетата - 1
Кадър БНТ

Управляващите от ГЕРБ внесоха проект за промени в Закона, с които предлагат състава на Комисията по досиетата да се намали от 9 на 5 души. Парламентарната вътрешна комисия прие предложението на първо четене.

Управляващите оттеглиха законопроекта от НС. Притесненията им са, че промяната на Закона може да доведе до затруднения при проверката на кандидат-депутатите за следващия парламент, съобщи БНТ.

Комисия по досиетата е създадена на 5 април 2007 г.

За близо 14 години от съществуването си е огласила имената 14 942-ма агенти и сътрудници на бившата Държавна сигурност. Установените като част от бившите тайни служби на комунистическия режим у нас са над 19 хиляди.

За принадлежност към репресивния апарат са проверени над 400 000 души. Събраните и архивирани дела са над 1 милион и 500 хиляди.

През годините Комисията по досиетата е подлагана на системни атаки и предложения за закриване. Според ГЕРБ обаче работата ѝ трябва да продължи.

"Тъй като към настоящия момент една не малка част от проверките на лицата, посочени в Закона, бе осъществена, смятаме че може да бъде оптимизиран съставът ѝ и да продължат да работят в един такъв намален състав", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Ципов.

Мандатът на втория състав на комисията изтече още през май 2017-а. Членовете ѝ, обаче продължават да изпълняват задълженията си, защото нов състав не е избран. Двама от тях са напуснали и така в момента вместо 9, членовете на комисията са 7. Според председателя ѝ, намаляването на състава на 5 души е рисковано, защото с процедурни хватки като отсъствие и въздържал се може да се блокират решения дори при безспорни документи за принадлежност.

"Дори не искам да си го представям, ако бяхме 5 души членове на Комисията, когато разглеждахме папката Гоце, не знам с какво решение щеше да излезе Комисията", коментира Евтим Костадинов.

"Нашето предложение е за 5-има, това не означава, че не можем да проведем дискусия и да вземем някакво различно решение от това", допълни Ципов.

Въпреки трудностите в началото Комисията е успяла да събере над един милион и половина архивни дела.

"Архивните материали, според мен, вече са така около 95 - 98% събрани", заяви Костадинов.

Според Костадинов трябва да има дебат за бъдещето на Комисията и как натрупаното до момента да послужи, за да изследва влиянието на бившата Държавна сигурност както на процесите преди 10 ноември, така в годините на прехода.

"За изследване на истината. Те тепърва започват тези неща. Вярно е, че там от една или друга гледна точка има неща, които няма да са лицеприятни, но това е самата истина и ние трябва да се запознаем с нея", каза председателят на комисията.

"Смятаме за необходимо, обаче, комисията да продължи поне за още един мандат да осъществява своята дейност и тогава да се върви към реализиране на идеите за нейното преструктуриране", допълни Ципов.

Независимо дали парламентът ще намали състава на комисията и дали ще избере нови членове - пред нея в следващите месеци има ново предизвикателство. Да провери за принадлежност към бившата Държавна сигурност кандидатите за депутати в следващото Народно събрание.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    16 0 Отговор
    Да се закрива веднага тази комисия , защото тя е създадена да прикрива престъпниците , и да получава милиони пари за заплати за тоз де духа !
  • 2 българин

    19 0 Отговор
    И каква полза от комисията ,като половината депутати са били слухари на ДС.и МВР !!
  • 3 Гошо

    18 0 Отговор
    Какъв е смисъла щом агент "САВА" т. е. инж. др. Доган управлява държавата и си прави каквото си поиска?
  • 4 БАЙ Х@Й

    15 1 Отговор
    ‼" Тридесет години след девети септември още слизат партизани от гората!" ‼ днес пък още търсят доносници‼
  • 5 тиквоча

    10 1 Отговор
    Да се увеличи състава на комисията с още 50 човека и да си раздадат 500 хил бонуси за добре свършена работа.
  • 6 той

    11 2 Отговор
    Тази антибългарска комисия работеща против националната сигурност на България трябва незабавно да се закрие и да си понесат отговорноста за разкриване на имената на лица помагали за националната сигурност на страната.
  • 7 МИЛИ

    9 0 Отговор
    Ефтив Костадинов - бивш квартален , по времето на едно БСП шеф на полицията в Добрич, после депутат от БСП, после шеф на комисията по досиетата до сега. БСП такива ли ви са всичките кадри? Днес с вас утре против вас . И колко предадени?
  • 8 Гийба у лонгурите

    12 0 Отговор
    За 30 г.никаква не я свършиха!..
  • 9 Активист на БКП

    18 0 Отговор
    Никаква полза от тая комисия! Всички знаят кой е агент Буда и кой е биел турците в Хлебарово И? Всички знаят,че Спас Гърневски е писал стихове във възхвала на Георги Димитров,И?
  • 10 768

    3 1 Отговор
    Нали БСП по времето на Сатанишев създадоха тази комисия?
  • 11 ТПК

    5 0 Отговор
    ГЕРБ имат още нужда от тази комисия създдена от БСП. Избори идват още хор има да горят.
  • 12 big

    11 0 Отговор
    Според мен тази комисия трябва не да се намали, а изцяло да се закрие! Живял съм през онова време, не мога да кажа, че е било идеално и някои хора не са били "демократизирани". Аз съм бил дори сред тях, но в сравнения със сегашната: корупция, репресии от: полиция, прокуратура, съд; абсолютното беззаконие; предателство на националните интереси, изгонването на милиони българи по света и т.н., сега е много по-зле от тогава!
  • 13 Зевс

    4 2 Отговор
    А тази комисия, Какъв чеп прави толкова или трупа стаж и получава заплати. Защо все още няма осъдени лица от тях участвали политически убийства, възродителния процес на българските турци? Колко партийни членове на БКП са в момента политици, депутати, министри. Лустрация кога ? Нима престъпленията без давност СРЕЩУ човечеството са маловажни. Народа няма хляб и иска зрелище, което е солидарно и не извършено до сега. Да ос обидят политиката всички КОМПРОМЕТИРАНИ лица и техните роднини свързани с безчинствата преди 1989г.
  • 14 324

    6 0 Отговор
    Разследване по досиетата на сегашните, принадлежащи към репресивни апарат при Тиквуний кога?

    Коментиран от #17

  • 15 оок

    3 0 Отговор
    Закон за досиетата приет през 2006 година по времето на управлението на БСП.
  • 16 Перо

    6 0 Отговор
    И какво промени измислената комисия,по-точно много навреди,защото в т.н.”репресивен” апарат са взимани само здрави,кадърни,образовани и без криминално минало лица. Сега главен приоритет е да си криминален елемент,но без досие в ДС. Статистиката за развитие на БГ в световен мащаб е показателна.
  • 17 Перо

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "324":

    Толупа е бил прост пожарникар тогава от 3-ти факултет на ВСШ. Който не ставаше или отпадаше за невзети изпити го изпращаха в пожарникарския факултет.По-надолу няма на къде,защото там е дъното.Сега,тези маргинали са държавни ръководители и резултата от управлението им е известен на всички,благодарение на измислената комисия.

    Коментиран от #19

  • 18 ФОРИ

    3 0 Отговор
    Колко години ГЕРБ , Борисов и Цветанов търпяха и лансираха тази комисия по досиетата на Ефтим Костадинов в свой интерес за да наказват политическите си противници и бизнеса който не е с тех. Сега пред изборно пак ще я използват.
  • 19 ПАЖ

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Перо":

    Браво Пепо за двата коментара. Което си е истина е самата истина.
  • 20 Чоки

    4 0 Отговор
    Помните ли скандала със синчето на шефа на тази комисия Ефтим Костадинов - съгласувания с ДПС Калоян Костадинов, директор от Фонд "Земеделие"?

  • 21 Ива

    3 0 Отговор
    Незаменими ли са Ефтим Костадинов и Бончева? Вкопчили са се в меките си столове и по всякакъв хитър начин успяват да се задържат. За кой ли път? Борят се със зъби и нокти да си запазят за пореден път меките местенца и цинично високите заплати, а не че има много полза от тяхната работа.Самозабравиха се. Докога ще ги търпите?
  • 22 Аз40🏴‍☠️

    2 0 Отговор
    То хубаво, че се вадят разни такива документи, но какво се прави с това? Нищо! Пак са във всички структури, пак им се дават огромни пенсии. Просто е без ефект като всичко. Пунта-мара! Да не споменаваме разни НПО-та, които само лапат едни грантове за да си проветряват вътрешностите.
  • 23 SAI

    3 0 Отговор
    Тази предателска камисия вади вади имена на хора работили за България. Кога ще извади имената на тези работили срещу България ако им стиска разбира се. Позорна и ненужна е.
  • 24 Павел Пенев

    0 0 Отговор
    Папката Гоце ли е най–важна за Евтим Костадинов? А къде е неговото ЛКД? Защо не покажете папката на аг.Сава и всички останали турци в Народното събрание.Те са олицетворение на бившата ДС а сега на турската разузнавателна служба МИТ. Това са ортаците на Доган.
  • 25 Миро

    1 0 Отговор
    ГЕРБ отново се уплаши да смени състава на тази комисия. Защо ли? Селският полицай и политически хамелеон Евтим Костадинов и шепа неграмотници около него остават да доказват колко "много работа" са свършили и ще вършат занапред. Как иначе ще оправдаят хилядарките и огромните бонуси, които взимат и желанието си да останат вечно на тези постове?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове