ФАКТИ.БГ

Стратегическият съвет към президента предлага промяна на управленския модел

Стратегическият съвет подчертава, че всяко управленско решение трябва да бъде поставяно преди всичко на тест и аргументирано с това дали допринася за развитието на човешкия и социалния капитал на нацията

Публикувана: 19 Януари, 2021 15:35
43 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2096
Стратегическият съвет към президента предлага промяна на управленския модел
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.1 от 30 гласа.

Обществото ни се нуждае от промяна на управленския модел и оздравяване на отношенията между гражданите и държавата. Това е основният извод от продължилото няколкомесечно обществено обсъждане на проекта за Национален стратегически документ на България, представен на три етапа от Стратегическият съвет към президента. В резултат на обществената дискусия и след отчитане на направените предложения Стратегическият съвет предоставя на вниманието на гражданите цялостното съдържание на предложения проект за „За отговорно управление с участие на гражданите“.

В проекта се посочва, че дори данните, потвърдени официално от правителството в анализ, свързан с подготовката на национален стратегически документ до 2030 г., отчитат редица негативни и крайно тревожни тенденции към 2020 г. Сред тях са висока смъртност, лош здравен статус на нацията; ниска раждаемост; висока емиграция на трудоспособно население; задълбочаващи се дефицити в качеството на образованието и професионалните компетентности, духовността и възпитанието; драстични и нарастващи социални неравенства, бедност и изключване. Населението на страната продължава да намалява и към края на 2019 г. за пръв път в следвоенната история спадна под 7 млн. души, регистрирайки около 7 процента кумулативен спад за последния десетгодишен период, а прогнозите на НСИ сочат, че за 2020-2080 г. населението ще се стопи с 30%.

На базата на официално отчетените тревожни тенденции Стратегическият съвет обобщава, че Националната програма за развитие България 2020 не е осъществила целите и приоритетите си, което се дължи на начина на подготовката и реализацията на документа, свързани с дълбоки, системни дефекти на модела на управление на държавата и на отношенията между държавата и гражданите. В проекта се посочва, че заложените от правителството цели за 2030 г. изглеждат привлекателни, но са със заложени нереалистични индикатори на напредък и няма как да бъдат изпълнени при настоящия модел на политическо и управленско мислене и действие, който е бил в основата на множеството негативни тенденции през последните десет години.

„Политическото и властово статукво, т.е. наложеният и упорито защитаван неприемлив начин на управление на държавата, се превръща в препятствие за дългосрочното развитие на страната ни. Затова реализацията на националната държавническа стратегия предполага осигуряване на предварителна предпоставка - дълбоко реформиране на държавата, най-вече на модела, по който се получава и упражнява властта“, подчертава Стратегическият съвет.

„Нужни са солидни гаранции, че всеки, който е получил власт от гражданите, ще я упражнява по задължителни стандарти, ще се отчита и ще носи реална отговорност. В това отношение ключови са функциите на съдебната власт, но и там се наблюдават сериозни проблеми, които са сред основните причини за кризата на държавността в България“, пише в проекта на Национален стратегически документ. В същото време се отчита, че възможностите за упражняване на пряка демокрация са практически сведени до минимум поради изкуствени нормативни ограничения. Незабавно трябва да се отговори на очакванията на българското общество за осигуряване на честни и свободни избори и ефективен следизборен контрол. Органите, които трябва да следят за недопускане и отстраняване на нарушенията на изборните права на гражданите, да бъдат заставени да прилагат единен стандарт и да прекратят прикриването на такива нарушения. Същото важи за масираната партийно-политическа употреба на администрацията за изборни цели.

Стратегическият съвет подчертава, че всяко управленско решение трябва да бъде поставяно преди всичко на тест и аргументирано с това дали допринася за развитието на човешкия и социалния капитал на нацията. „Стратегическата мисия на българската държава е да осигурява в максимална степен благоприятното формиране, развитие и реализация на човешкия потенциал“, пише в проекта. За да се преодолеят негативните процеси в страната, са откроени няколко цели: поетапно забавяне и овладяване на демографската криза; подобряване на качеството на националния човешки потенциал (чрез повишаване на образоваността, квалификацията, мотивацията за трудова реализация на българите); устойчиво интелигентно икономическо развитие, основано на наука и иновации и на качествено подобрена среда за бизнес и предприемачество, но подчинено на ценностния приоритет на човешкото развитие и на съвременни екологични стандарти.

Стратегическият съвет подчертава, че за да не останат предложените промени добри пожелания, основната част от измененията в модела на управление трябва да бъдат подкрепени с конституционни и законови промени, гарантиращи ефективното прилагане на модела на основата на гореописаните принципи. Нужни са солидни гаранции, че всеки, който е получил власт от гражданите, ще я упражнява по задължителни стандарти, ще се отчита и ще носи реална отговорност.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.1 от 30 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Legion
1 Отговор
Стратегията е на 4 Април да ометем крадлива шайка която отмъкна милиарди, а за народа остви мизерията!

Коментиран от #9, #11


Оценка:
-23 +52

Българина
2 Отговор
Празни приказки.ТУЛУПА от Банки ти казва: ТОВА Е ПРАВИЛНО, и ТОЧКА.

Коментиран от #42


Оценка:
-22 +20

под ред
3 Отговор
Първо Бацо у затворо , после ще коментираме.

Оценка:
-19 +39

Емил
4 Отговор
Публикувано във факти.бг: „За отговорно управление с участие на гражданите“.

От утре - референдуми за всичко!!! Смешници! БОЛНИ КОМУНИСТИ! Всяка структура се разпада, ако се въведе демокрацията!

Коментиран от #7, #8


Оценка:
-22 +21

НАРОДЪТ
5 Отговор
ВСИЧКИ СРЕЩУ ХУНТАТА НА ТИКВАТА.

Коментиран от #43


Оценка:
-17 +32

Въпрос от граждани:
6 Отговор
Как президента ще помогне на желанието на гражданите за честни избори?

Коментиран от #12, #17


Оценка:
-7 +20

🐷 Боко ТИКВАТА
7 Отговор

До коментар #4 от "Емил":


Ааааа, не така.ЗДРАВ ЧЕРВЕН КОМУНЯГА СЪМ.🤣🤣🤣

Оценка:
-16 +10

гост
8 Отговор

До коментар #4 от "Емил":


Ангелинчо , по-малко плюнки мама , ще се задавиш !

Оценка:
-7 +14

Емил
9 Отговор

До коментар #1 от "Legion":


Е, прости сте това русофилистиците! Това, дето го пишеш, е ТАКТИКА! Стратегията е онова деъо го НЯМАТЕ - визия за развитие!

Коментиран от #15


Оценка:
-15 +18

Майна
10 Отговор
БРАВО ,Г-Н ПРЕЗИДЕНТ!

Оценка:
-22 +21

Пекин
11 Отговор

До коментар #1 от "Legion":


Ще ометеш на дядо ми шапката

Коментиран от #25


Оценка:
-9 +12

с квото може
12 Отговор

До коментар #6 от "Въпрос от граждани:":


А няма ли да попиташ с какви правни възможности разполага , освен това ,което прави ?

Коментиран от #16


Оценка:
-5 +11

6448
13 Отговор
Управленският модел стратегически се предлага на президента

Оценка:
-3 +7

Радев спаси България
14 Отговор
НЯМА КАКВО ПОВЕЧЕ ДА СЕ ДОБАВИ

Оценка:
-19 +11

ГЕРБав ТУЛУП
15 Отговор

До коментар #9 от "Емил":


Ей Емо, пропусна да ни похвалиш, че НИЕ ТУЛУПИТЕ имаме визия за развитие, и правим ЧУШКОПЕК, който ще изнасяме за Камерун, ако обаче си намерят ЧУШКИ....хахахаха.🤣🤣🤣

Оценка:
-9 +5

Може да сформира нещо
16 Отговор

До коментар #12 от "с квото може":


Или подкрепи гражждански организации. Популярен е.

Оценка:
-7 +5

пкмб
17 Отговор

До коментар #6 от "Въпрос от граждани:":


Защо президентът ще ти ОСИГУРЯВА честни избори?
Обърни се към ГЕРБ и ЦИК!
Що не искаш честност от управляващите?

Оценка:
-6 +11

Дубрютру
18 Отговор
сега ли се сетихте, че никой не иска да живее в гнусната ви селска пумашка държава, заедно с герберасти малоумни? чак сега ли?

Оценка:
-9 +8

😃АНАЛлизатор😂
19 Отговор
Съгласен съм с констатациите за положението в момента и за приоритетите пред държавата, но такова е положението в целия свят. Да ми каже някой, някоя държава да е цъфнала и вързала. Навсякъде има проблеми. Живееме в объркан свят, който постоянно генерира кризи и неравенства.
За да се оправи България трябва да се смени СИСТЕМАТА на управление. Но никой не знае как, включително и Радев.

Коментиран от #23, #24


Оценка:
-9 +11

МАЯМА
20 Отговор
И КАКВО РАЗБИРА ШОФЬОРЪТ ОТ УПРАВЛВНИЕ,ТОЙ НИЩО НЕ РАЗБИРА,ЗАЩОТО Е СКОПЕН МИСЛОВНО,КАКВОТО МУ НАПИШАТ -ТОВА ЧЕТЕ,КАТО МАГАЗИНЕРКАТА ДЕСА Е ПОСЛЕДЕН РЕДАКТОР,НЕФЕЛННИЦАТА,ИЗОБЩО ПЪЛЕН СМЯХ,АКО НЕ БЕ ТРАГИЧНО,ЧЕ СЛОЖИХМЕ ТАКЪВ НЕДОУМНИК НА ТАКЪВ ВАЖЕН ПОСТ,ЧЕ И АКЪЛ ЩЕ ДАВА.БОЙКО И ГЕРБ 4-ТОВА Е ДОСТАТЪЧНО,СПРАВЯТ СЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДОБРЕ,НЕ НИ ТРЯБВАТ ТЪПОТИИТЕ НА РАДЕВ

Оценка:
-11 +12

писна ми
21 Отговор
От цялата статия бля ,бля , единствено разбрах , че промяната в модела е пряка демокрация, което е вид народна власт и риска е изключително голям при наличния матрЯл в БГ.
Гербаджийските корумпета са за измитане от властта, но тези намеквания за референдуми, народна власт целят съвсем друго и са в полза на чужди интереси. Не мисля , че това е мнение на Президента, но ако е така е лошо. Това са мечтите на Чалгаря и Мая Манолова и няма да се учудя ако не са подкрепени с путински ресурс. Изхода от тая кочина явно е Терминал 2.

Оценка:
-7 +7

На тоз
22 Отговор
"Стратегически" съвет към "президента" някой плаща ли им за тези космически лакардии или така си дърдорят безплатно!?

Коментиран от #34


Оценка:
-4 +14

не включително
23 Отговор

До коментар #19 от "😃АНАЛлизатор😂":


и Радев, а най-малко Радев.

Оценка:
-2 +3

отговарям
24 Отговор

До коментар #19 от "😃АНАЛлизатор😂":


Ами ще ти кажа. Всички живеят по-добре от нас. Първи сме по бедност, смъртност, демографски спад на населението в цяла Европа. И стига с това всички, защото не са всички, а сме само ние от целия бивш соц. лагер в това мизерно съществуване.
Другото са гербаджийски дрънканици , сомохвалства и пълнене на чекмеджета.
Има ли друг премиер в целия ЕС, на който да му са изнесени такива снимки и записи за корупция и да има абсолютния гьонсуратлък да стои на власт ?

Оценка:
-7 +4

А бе
25 Отговор

До коментар #11 от "Пекин":


ако чакаме на такива като тебе да им дойде акъла, щяхме да сме още в 19-ти век.

Оценка:
-3 +3

Политик ли.
26 Отговор
Смяна на управленски модел значи, че от парламентарна република да станем президентска, монархия или обратно към комунизма. Към кой модел иска да минем Президента комунист?

Оценка:
-5 +9

!!!?
27 Отговор
Личи че новата Матрьошка на Путин посоль Митрофанова застъпи кремълските пудели за по-активни действия за промяна на "модела" написан от руския шпионин Малинов, за което той получи медал "дружба" за вярна служба !!!?

Оценка:
-6 +7

гост
28 Отговор
ФАКТИ , ХАРЕСВАТ ЛИ ВИ ПИСАНИЦИТЕ НА ЕДИН НЕНОРМАЛНИК , ВЪВ ВАШИЯ САЙТ ? А сте готини , и за това Ви четем !

Оценка:
-3 +5

ТОДОР СТОЯНОВ
29 Отговор
ПЪРВО И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УСЛОВИЕ Е СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ДА ЗАРАБОТИ!!!
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРЕМАХВАНЕ НА ТУМОРИТЕ ИНАЧЕ ТУМОРИТЕ ЩЕ ПРЕМАХНАТ НАС!!!
МНОГО ВНИМАТЕЛНО НАБЛЮДАВАЙТЕ ПОВЕДЕНИЕТО НА ХОРА И НОВОСЪЗДАДЕНИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ, ЩЕ ПОЧАКАМ С НЕТЪРПЕНИЕ, НО НЕ МОГА ДА СИ ПОЗВОЛЯ ДА ЖИВЕЯ В ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!

Оценка:
-1 +9

1215
30 Отговор
Някой от горе коментиращите може ли да посочи, кога сме били на по предни позиции по доходи и качество на живот. Може би 96,97 година с 5 или 6 долара можеше половината народ да се изнася на почивка в Гърция, или на по екзотични дестинации.

Оценка:
-4 +7

КИКО
31 Отговор
РАДЕВ Е ТОЛКОВА ТЪП,ЧЕ КРЕЩИ-ДАЙТЕ МИ ЦЯЛАТА ВЛАСТ,ДЕМЕК ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА,САМО ЧЕ С ТАЗИ КРИВА УСТА НА ЖАБОКА КРМИК КАК ДА МУ ПОВЯРВА ЧОВЕК,ЧЕ СТАВА НЕЩО ОТ НЕГО,ЗАЩОТО ДОСЕГА САМО СЕ Е ПОДМОКРЯЛ,ОСТАВА И ДА СЕ ОЦАПА КАФЯВО...

Оценка:
-6 +10

юнаци с умни
32 Отговор
Едно към едно това е стил на стрите рехабилитирани умници, които си намираха сладка темичка, пасваща към тезисите на др Живков за да може да се одобри. Та, с една такова тема един умник се хранеше няколко години докато се изтърка и не пасва на новите тезиси. Сладкиши от онова време, скрийте се, млъкнете!

Оценка:
-3 +6

ТОЧКАТА
33 Отговор
...по-скоро ОТМЯНА на колониалният статут!!!!!!!

Оценка:
-1 +3

Другия с коня
34 Отговор

До коментар #22 от "На тоз":


Ами от Бюджета са им заплатите,ама не знам КОЙ им плаща ....Искат променят модела на Управление,а не могат да Задължат Работодателя да плаща колкото в Европа плащат....Ако го направят,българите не само няма да бягат от България,но и ще се върнат....Ако го направят,ще започнат да се женят и да раждат деца.....Само едно нещо е необходимо- Работодателя да се раздели с половината Печалба и да я даде за Заплати....Много е Просто....

Оценка:
-1 +7

123
35 Отговор
Всичко това са хубави приказки и добри пожелания за глупави и наивни избиратели.Къде във цялата реч,пише начина и реда по които то това ще стане? И наче звучи като пълна опозиция но целта е стани ти да седна аз..

Оценка:
-2 +7

ПЕНКО
36 Отговор
" СТРАТЕ САТАНИСКИЯТ" СЪВЕТ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА "-ЕН ТА" --ЩЕ НАМЕРИ ИДЕЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА НЕГОВИТЕ СИ ХОРА --- А ЗА НАРОДА ЮМРЪК!?!?!?!??!!??

Оценка:
-3 +6

ха ха
37 Отговор
Стратегическия съвет при президента, събран от гр. Димитрвград и с.Славяново, предлага цялостно нов управленски модел.

Оценка:
-1 +7

Първият Софиянец
38 Отговор
Точно го казва ФАТМАКА...,, ...след като ме избраха -никой не може да ми държи сметка за тъпотиите които върша..."..типично по ФАТМАШКИ

Оценка:
-2 +6

Бай Пешо
39 Отговор
До къде я докарахме: агенти на ДС да правят управленският модел на България!БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!

Оценка:
-0 +1

Кой68
40 Отговор
Клоунада......

Оценка:
-0 +1

ПЕШО
41 Отговор
Ние пък имаме супер компютър да ви следим публикацийте.

Оценка:
-1 +0

Българин
42 Отговор

До коментар #2 от "Българина":


Права си кауна си е каун - и то зелен да свърши нещо а не да мънка и пишат глупости

Оценка:
-0 +0

Образованите
43 Отговор

До коментар #5 от "НАРОДЪТ":


Образованите ще гласуват за борисов а за кауна неграмотните народа ще гласува как-то е гласувал до сега герб=победа

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Цветан Цветанов
Цветанов в коментар пред БТВ за програмата на новото правителство
Г-жа Нинова предлагаше промяна, но явно искаха да направят подмяна. Сега виждам, че тя е доста изнервена"

Още бисери